Home page

Haber Menüsü


e. murat yığcı
 
Terim, İtalya, Milan ve Türkiye
 
Fatih Terim, Milan’ın başına geçerek başarılı olmuştur. Takımını iyi futbol oynatamamış olması, aldığı sonuçların aleyhine olması bunu değiştirmez; olayın Haçlı Seferi’yle değil, kötü performansla ilgisi vardır.
 
e. murat yığcı'ya mail.
NTV-MSNBC
 
8 Kasım—  Eğer Fatih Terim’i seviyorsanız, bu yazı size göre değil. Eğer Fatih Terim’i sevmiyorsanız, bu yazı yine size göre değil. Çünkü bu yazıda ne Terim’i göklere çıkartıp, İtalyanlar’ın bu işi bilmediğini, ırkçı ve Müslüman düşmanı olduğunu yazacağız; ne de Fatih Terim’in işi bilmeyen, kötü bir teknik direktör olduğunu söyleyeceğiz. Bu yazı biraz daha farklı bir olacak; tam olarak futbolla ilgili olmayacak belki, ama içinde Türk halkının hoşgörüsünü ya da hoşgörüsüzlüğünü barındıracak, futboldaki olasılık hesaplarından, performans değerlendirmesinden, her olayın her ülkede farklı algılanıyor olmasından bahsedecek...

   
 
       
   
MSNBC News Hakem yıldız olmak isterse
MSNBC News Gerçekçi ol, imkansızı iste
MSNBC News Yine Fenerbahçe, yine Galatasaray
MSNBC News Ben F1'i feda ederim
MSNBC News 12 Dev Adam ve Formula 1
MSNBC News Senna mı, Schumacher mi?
MSNBC News 3 büyükler, Süper Lig ve deniz feneri
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Öncelikle bir uzaylı edasıyla, tamamen tarafsız olarak olayı kelimelere dökelim:
       Fatih Terim, AC Milan’ın tarihinde, görevine en erken son verilen teknik direktör oldu, ama Terim, İtalya’da görevini bırakmak zorunda kalan ilk teknik direktör değil. Serie A’da sadece bu yıl 3 teknik direktör Terim’den önce görevinden ayrılmak zorunda kaldı. Lazio’dan Dino Zoff, Venezia’dan Prandelli ve Parma’dan Renzo Ulivieri...
       
PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ
       Olaya sadece Terim’in işini bırakmaz zorunda kalması olarak bakarsanız, bunun bir haçlı seferi başlangıcı olduğunu ya da Terim’in bir komploya kurban gittiğini söyleyebilirsiniz. Bir diğer ihtimal ise olayın bir performans değerlendirmesi sorunu olabileceğidir.
       AC Milan, Galatasaray gibi bir takımı (GS’yi küçümsemek için söylemiyorum, sadece İtalyanlar’ın Türk futboluna bakışına sergilemeye çalışıyorum) UEFA Şampiyonluğu’na taşıyan Terim’in peşinde 2 yıl koştu.
       Terim önce Fiorentina’ya geldi, İtalya’daki geçirdiği beşinci haftadan sonra İtalyan basını tarafından o sıralar Zaccheroni tarafından çalıştırılan Milan’ın başına yakıştırıldı. Türk televizyonları Milanlı yöneticilerle Terim’in İstanbul’daki görüşmesini görüntülediğinde, Terim halen Fiorentina’yı çalıştırıyordu ve hepimiz Terim’in, sezon bitmeden AC Milan’ın başına geçeceğini biliyorduk.
       
SÜPER KADRO, SINIRSIZ BÜTÇE
       AC Milan, geçen yılın en iyi kadrolarından birine sahipti, 40’ın üzerindeki kadroda birbirinden değerli yıldızlar vardı, bunların üzerine 6-7 kişi daha alındı, hem de Terim’in isteği üzerine. Takımın yıllık bütçesi 36.5 milyon euro açık verdiğinde, bunu tek nedeninin yapılan transferler olduğu açıklandı. Bu transferlerin yapılma nedeni ise takımın bir an önce iyi değil, çok iyi futbol oynamasını sağlamaktı. Lige fırtına gibi bir başlangıç yapılacak ve rakiplerle aradaki puan farkı kısa sürede açılacaktı...
       Ligin 9. haftasında takımın hanesinde 3 beraberlik ve 2 yenilgi vardı. Tabii ki futbolda kazanmak gibi, berabere kalmak, hatta yenilmek de var. Ama bu rakamları kullanarak yapılan bir performans değerlendirmesinde, eğer takımın adı büyük beklenti içinde olan ve eski günlerine dönüşü arayan Milan’sa, bunun adı başarısızlıktır. Fiorentina’da iyi futbol oynamak ve berabere kalmak başarı sayılabilir, ama Milan, Torino karşısında 88. dakikada penaltıyla beraberliği yakalarsa, bu başarısızlıktır.
       
TERİM, FİORENTİNA’DA BAŞARILI MIYDI?
       Geçen sezon Fiorentina ile anlaşıp Çizme’de görev yapan ilk Türk teknik adam olan Fatih Terim, İtalya Başbakanı Berlusconi’nin sahibi olduğu AC Milan ile bu yılın haziran ayında 2 yıllık sözleşme imzaladı. Geçtiğimiz günlerde ise AC Milan, 2 yıl peşinde koştuğu, 2 yıllık sözleşme imzaladığı teknik direktörünü pek de şık olmayan bir biçimde takımın başından aldı.
       Olayın yapılış biçimini onaylamak imkan dahilinde değil, ama Fatih Terim’in AC Milan’ın başından sadece ve sadece başarısız bulunduğu için alındığını onaylamak olasılık dahilinde.
       Bana göre Terim, Milan’da başarılı değildi, hatta Fiorentina’da bile başarılı değildi. Terim takımı bıraktığında Fiorentina, UEFA Kupası’ndan elenmiş, ligde fazla galibiyet alamamış bir takım görünümündeydi. Fiorintina’yı çok kısa sürede havaya sokan Terim, daha sonra bunu skorlara yansıtamadı. Milan’da ise daha önce de söylediğimiz gibi alınan 2 yenilgi 3 beraberlik başarı olarak görülemez.
       Terim, takımın başında çok kısa bir süre kaldı, doğru; ama zaten Milan’ın seçiminde etkili olan unsurlardan biri de Terim’in Fiorintina’yı ilk 5 maçta inanılmaz bir yükselişe geçirmesi, havaya sokmasıydı. Ama Fiorentina’da alınan beraberlikle, Milan’da alınan beraberlik, puan tablosunda aynı değeri taşısa da, hayatta aynı değeri taşımıyor.
       
BİRAZ DA HAYAT DERSİ
       Hazır hayat dersi vermeye başlamışken, bu olaydan alınabilecek derslere bir göz atalım:
       1) Hayatta herkes başarısız olabilir. Fatih Terim bile... Belki Galatasaray ve Milan teknik direktörüne “Takımdaşlık” felsefesi semineri verdirilen bir ülkede bunu anlamak zor olabilir, ama ne yazık ki hayat böyle... Aldığımız bilgilere göre 700 işadamı 850 dolar ödeyerek izlemiş bu semineri. Giden, gitmek isteyen, gidemediği için üzülenlere sormak istediğim tek bir soru var: Sakıp Sabancı’nın futbolla ilgili vereceği bir semineri izlemek için kaç dolar verirsiniz?
       2) Fatih Terim’e yapılan hareket çok çirkindi ve kişisel olabilir. Bu Türk olması, Müslüman olması gibi nedenlerden de olabilir, kulübün Terim’in hareketlerinden rahatsız olmasından da.
       Türkiye’deki İtalyan arkadaşlarımızın Terim’i pek sevmediğini biliyoruz. Bize sık sık “İtalya’daki teknik direktörlere bakın, hangisi Terim gibi; saçları, giysileri, hareketleri, İtalyanca’sı, sanki bir Mafya filminden çıkmış gibi, hiç hoş değil” diyorlardı. Pek çok kez Terim’in doğal halinin bu olduğunu kendilerine anlatmaya çalıştık, ama onlar İtalyanca düşünüyor ve Terim’in bu davranışlarını onaylamıyorlar. Sürekli meydan okur hali onları rahatsız ediyor belki de.
       Milan yöneticileri de aynı şeyi düşünüyor olabilir. Galatasaray ve Fiorentina’nın başında sevimli gelen hareketler, Milan’ın başında sevimli gelmemiş olabilir. Ve hepimiz için geçerli olan “sevdiği ve sempatik bulduğu insanla çalışmayı isteme” seçeneği, onlar için de geçerli olmuş olabilir. Davulun uzaktan hoş gelen sesi, yaklaştıkça rahatsız edici olmuş olabilir.
       3) Fatih Terim’in görevini bırakmak zorunda kalması, Türkiye’ye yapılan bir haksızlık ya da hakaret değildir. Neden olsun ki? Terim, Milan’ın başına geçtiği için İtalyanlar’ın Türkler’i daha çok sevdiğini gerçekten düşünen var mı aranızda? Belki bir sempati duymuş olabilirler, geçici bir süre için; hanginiz Hagi’nin varlığı nedeniyle Romanya’dan gelenlere daha olumlu yaklaşıyorsunuz? Yılların imajını silmek için kişiler değil, kültürler önemlidir.
       
4) “Milan, Milanlılar’ın” sözü pek de dikkate alınacak bir söz değil bana göre. Burada 2 yıl peşinde koştuğu bir teknik direktörle, 2 yıllık sözleşme imzalayan ama beklentileri karşılamayan bir takımdan bahsediyoruz. Tabii ki yapılan açıklama “Terim çok iyi bir teknik direktördü, biz ondan çok memnunduk, istediği herkesi aldık ama sezon sonuna kadar bekleyemeyiz, Angelotti de yapılacak değişiklik için boşta olan en iyi aday” şeklinde olamazdı...
       Tabii ki giden adamı fazla kötülemeden, gelene kapılarını sonuna kadar açmak ve yeni teknik direktörü el üstünde tutmak gerekecekti. Türkiye’de de benzer olaylar yaşandı zaman zaman. Ama tabii ki İtalya ve Türkiye iki farklı ülke, İtalyanlar ve Türkler de iki farklı millet ve her yiğidin bir yoğurt yiğişi vardır...
       5) Fatih Terim çok iyi bir teknik direktör, zaten kariyerindeki başarılar da bunu kanıtlıyor. (Ümit Milli Takım’la Akdeniz Oyunları şampiyonluğu, Milli takım kariyeri, Galatasaray’la 4 lig, 2 Federasyon, 2 Cumhurbaşkanlığı, 3 TSYD ve 1 UEFA Kupası, Fiorentina ve Milan’da çalışmış olmak). Ama iyi teknik direktör olmak demek, sürekli kazanmak, her olayı istediği gibi yönlendirmek demek değildir.
       Her uçak gemisinin karşısına bir deniz feneri çıkabilir. (Bakınız 3 büyükler, Süper Lig ve deniz feneri yazısı). Başarılı olmak iyidir ama başarısız olmak da hayatın içinde olan bir şey. Ve hayatta herkes başarısız olabilir, tabii korkaklar hariç...
       

UZUN YAZI SEVMEYENLERE SON SÖZ
       Hayatta herkes başarısız olabilir, tabii korkaklar hariç. Çünkü başarısız olmaktan korkanlar yüksek hedefler seçmez kendilerine. Fatih Terim, Milan’ın başına geçerek başarılı olmuştur. Takımını iyi futbol oynatamamış olması, aldığı sonuçların aleyhine olması bunu değiştirmez; hayat bir film değildir ve bu nedenle başarıyı yakaladığımız an ‘The End’ yazısını göremeyiz, bu kural Fatih Terim için de geçerlidir.
       Milan’ın Terim’le çalışmak istememesinin de Haçlı Seferleri’yle bir ilişkisi yoktur; olayı böyle yorumlamak İtalya’da başarıyla görev yapan Ergin Ataman’a haksızlık olacağı gibi, bundan sonra İtalya’ya gitmeyi düşüneceklerin de yolunu tıkamaya neden olacaktır.
 
       
    MSNBC News Süper Lig'e merhaba; ya da ilk beşe girecek son takım hangisi?
MSNBC News Ve McLaren ve Jaguar ve Newey
MSNBC News Türk sporunu kim kurtaracak?
MSNBC News Ve Fenerbahçe şampiyon
MSNBC News F1, bizler ve diğerleri
MSNBC News Taraftar kimliği mi, fair-play mi?
MSNBC News GS zirveye, FB nereye? (2)
MSNBC News Ekonomi mi, spor mu?
MSNBC News Ben en çok Lucescu'ya üzülüyorum
MSNBC News Sözümü geri aldım?
MSNBC News Hagiler, Daumlar ve bizler
MSNBC News Futbolun değişen çehresi (2)
MSNBC News Futbolun değişen çehresi (1)
MSNBC News İşte öyle bir maç
MSNBC News Ya Ali Haydar sigara içmeye başlarsa...
MSNBC News Bir futbol maçından ne beklersiniz?
MSNBC News Başarılı olmak, herşeyi yapma hakkını verir mi?
MSNBC News 'Yeni yeni isabet etmeye başladı da...'
MSNBC News Türkiye' ve Formula 1
MSNBC News Nasrettin Hoca'dan Galatasaraylılar'a
MSNBC News Kaybetmeyi öğrenmek
MSNBC News Spordaki olasılık hesapları
MSNBC News 5 yıldızlı otellerden, Olimpiyat Köyü'ne
MSNBC News Okumuş, okumuş, anlamamış...
MSNBC News GS zirveye, FB nereye?
MSNBC News Biraz ondan, biraz bundan
MSNBC News Euro 2000'den arda kalanlar
MSNBC News Hayallerim, Milli Takım ve Medya
MSNBC News Farklı, farklı, farklı soru (2)
MSNBC News Farklı, farklı, farklı açı
 
     
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları