Home page

Haber Menüsü


e. murat yığcı
 
Ben F1’i feda ederim
 
Ben hatanın fazlasının F1 severlerde olduğunu düşünüyorum. Çünkü eğer bizler, Formula 1’in sigarayla ‘artık’ uzaktan yakından ilgisi olmadığını anlatamamışsak, suçluyuz.
 
e. murat yığcı'ya mail.
NTV-MSNBC
 
22 Eylül—  Yaklaşık 1 saattir oturduğum koltuktan kalkıp da bir-iki adım attığımda, gözüm sigara içen ilk kişiye takılıyor... Aslında sigara içmek değil, sanki tek bir nefesin bile dışarı gitmesinin bir kayıp olduğunu düşünürcesine, ara bile vermeden nefes üstüne nefes çekerek, sigarayı sömürmek bu kişinin yaptığı... Aklım biraz önce yaptığımız konuşmada hala; bir an, Michael Schumacher’i tanıyıp tanımadığını düşünüyorum, Ferrari’nin ya da McLaren’in renklerini bilip bilmediğini... Aklımda hala aynı soru var çünkü: F1’de örtülü sigara reklamı yapılıyor mu? Zaten burada, yani Asliye Ceza Mahkemesi’nde bulunmamızın nedeni de bu...

   
 
       
   
MSNBC News 12 Dev Adam ve Formula 1
MSNBC News Senna mı, Schumacher mi?
MSNBC News Süper Lig'e merhaba; ya da ilk beşe girecek son takım hangisi?
MSNBC News 3 büyükler, Süper Lig ve deniz feneri
MSNBC News Ve McLaren ve Jaguar ve Newey
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Davalı ve davacının mahkeme salonu önünde karşılaştığı ve dost olduğu fazla örnek olmayabilir; ama bu onlardan biri... Ne de olsa aramızda, fikir bazında fazla da fark yok... Onlar da sigara karşıtı, bizler de. Bizler de onlar gibi sigara içmiyoruz, kapalı yerlerde sigara içilmesine karşıyız, sigaranın her geçen gün daha küçük yaşta insanları zehirlememesi gerektiği konusunda onlar gibi düşünüyoruz.
Live Vote is temporarily unavailable.

       Bırakın küçükleri, büyüklerin bile sigara içmemesini tercih ediyoruz, aynen onlar gibi... Ayrıldığımız tek nokta, F1’in varlığıyla sigara içilmesini arttırıp arttırmadığı... Ben, zaten 2006 sonunda tütüne kapanacak olan Formula 1’in sigara karşıtları tarafından iyi kullanılmadığını düşünüyorum, dostumuz ise F1’in sigara kullanımını körüklediğini...
       F1 Racing’in yaptığı yayınla sigaranın yaygınlaşmasına hizmet ettiğini düşünen davacı dostumuz sigaranın zararlarını, her yıl yaklaşık 100 bin kişinin sigara yüzünden hayatını kaybettiğini, sigaraya başlama yaşının 10’a kadar indiğini anlatırken, ben hatanın fazlasının F1 severlerde olduğunu düşünüyorum. Çünkü eğer bizler, Formula 1’in sigarayla ‘artık’ uzaktan yakından ilgisi olmadığını anlatamamışsak, suçluyuz.
       
SPONSORLAR DA DEĞİŞİYOR
       Ben elimden geldiğince anlatıyorum, davacı dostumuz da bizi biraz da şaşırarak dinliyor: “Formula 1’de” diyorum, “Şu anda sadece 6 takımın (McLaren/West, Ferrari/Marlboro, BAR/Lucky Strike, Benetton/Mild Seven, Prost/Gauloises Blondes ve Jordan/Benson & Hedges) sponsorluğu var; bizde olduğu gibi pek çok Avrupa ülkesinde de sigara reklamı yapmak yasak. Bu şirketler çeşitli sponsorluklarla medyada yeralmayı başarıyorlar, ama yapılan yeni düzenlemelerle F1 sayesinde yasağı delmeleri engellenecek”.
       F1’in farklı bir dünya olduğu konusuna girmiyoruz, ama Formula 1 pilotlarının ‘aşırı sağlıklı’ olmak zorunda olduklarını, bu nedenle sigara içmek bir yana, sigara içilen ortamlara bile girmediklerini söylüyorum. Ve ekliyorum: “Avrupa’da da yasak sigara reklamı, ama Avrupa yumuşak geçiş yapılmasından memnun ve bir spor dalını yoketmek yerine, o spor dalına kendini yeniden yapılandırması için gerekli zamanı vermeyi tercih ediyor.”
       
NE YAPILABİLİR?
       
Büyük ihtimalle bu kısa konuşma her iki tarafı birbirine yaklaştırmış olmasına karşın, konuyla ilgili somut gelişmelerin yaşanmasını sağlamayacak. Çünkü Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, Formula 1 yarışlarında, sürücü giysilerinde, yarış otomobillerinin üzerinde, pistin kenarlarında yeralan sigara reklamlarını (4207 sayılı yasanın 3’ncü maddesine aykırı olarak) örtülü sigara reklamı olarak yorumluyor ve Formula 1 yarışlarını “kamu sağlığını bozmaya yönelik reklam içeren program” olarak görüyor. Sigara karşıtı kuruluşlar için ise F1 en önemli rakiplerden biri.
       Bence F1’e karşı olmak yerine F1’den yararlanmayı düşünmeliler. Örneğin “Michael Schumacher sigara içmiyor, çünkü o bir F1 pilotu” sloganını kullanabilir, “F1’i seviyorum ve sigara içmiyorum” sloganını yayabilirler.
       Eğer gerçekten Formula 1 sigaranın yayılmasına, daha çok içilmesine hizmet ediyorsa, getirilecek yasakla daha az insan hayatını kaybedecekse, değil 100 bin kişi, tek kişinin hayatı için bile, ben kendi adıma F1’i feda etmeye hazırım...
       Bence F1’i hedef alan sigara karşıtları da bu soruyu kendilerine sormalılar: Gerçekten bir işi yarayacak mı?...
 
       
    MSNBC News Formula 1'de sürprizler bitmiyor
MSNBC News Türk sporunu kim kurtaracak?
MSNBC News Ve Fenerbahçe şampiyon
MSNBC News F1, bizler ve diğerleri
MSNBC News Taraftar kimliği mi, fair-play mi?
MSNBC News GS zirveye, FB nereye? (2)
MSNBC News Ekonomi mi, spor mu?
MSNBC News Ben en çok Lucescu'ya üzülüyorum
MSNBC News Sözümü geri aldım?
MSNBC News Hagiler, Daumlar ve bizler
MSNBC News Futbolun değişen çehresi (2)
MSNBC News Futbolun değişen çehresi (1)
MSNBC News İşte öyle bir maç
MSNBC News Ya Ali Haydar sigara içmeye başlarsa...
MSNBC News Bir futbol maçından ne beklersiniz?
MSNBC News Başarılı olmak, herşeyi yapma hakkını verir mi?
MSNBC News 'Yeni yeni isabet etmeye başladı da...'
MSNBC News Türkiye' ve Formula 1
MSNBC News Nasrettin Hoca'dan Galatasaraylılar'a
MSNBC News Kaybetmeyi öğrenmek
MSNBC News Spordaki olasılık hesapları
MSNBC News 5 yıldızlı otellerden, Olimpiyat Köyü'ne
MSNBC News Okumuş, okumuş, anlamamış...
MSNBC News GS zirveye, FB nereye?
MSNBC News Biraz ondan, biraz bundan
MSNBC News Euro 2000'den arda kalanlar
MSNBC News Hayallerim, Milli Takım ve Medya
MSNBC News Farklı, farklı, farklı soru (2)
MSNBC News Farklı, farklı, farklı açı
 
     
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları