Home page

Haber Menüsü


e. murat yığcı
 
Süper Lig’e merhaba; ya da ilk beşe girecek son takım hangisi?
 
Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzonspor dörtlüsünün arasına/ardına bir de Anadolu takımı koyarsanız, ligin tepesinin resmini çizmiş olursunuz. “Şampiyon kim olur?” sorusuna vereceğiniz yanıtta da doğruyu bulma şansınız yüzde 33.
 
e. murat yığcı'ya mail.
NTV-MSNBC
 
5 Ağustos—  Şimdi bir oyun oynayacağız hep beraber. Şampiyonluk mücadelesi yapan ekiplerin kısa bir değerlendirmesini yaptıktan sonra, ligin sonunda ipi kimin göğüsleyeceğine karar vereceğiz. Yanlız, bir yanlış anlama olmasın, burada amaç ipi göğüsleyeni bulmak olacak, yoksa “Şampiyon kim olur?” tahmini yapmak değil. Sonuçta ‘Süper’ adını almış olsa da, Türkiye Birinci Ligi’nden bahsediyoruz. Yani ilk beşe girecek dört takım zaten ligin başından belli. Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzonspor dörtlüsünün arasına/ardına bir de Anadolu takımı koyarsanız, ligin tepesinin resmini çizmiş olursunuz. “Şampiyon kim olur?” sorusuna vereceğiniz yanıtta da (Trabzonspor’u dışarıda bırakırsak) doğruyu bulma şansınız yüzde 33. O halde? O halde amaç ipi gögüsleyeni, yani hedefe en yakın geleni bulabilmek...

   
 
       
   
MSNBC News 3 büyükler, Süper Lig ve deniz feneri
MSNBC News Ve McLaren ve Jaguar ve Newey
MSNBC News Formula 1'de sürprizler bitmiyor
MSNBC News Türk sporunu kim kurtaracak?
MSNBC News Ve Fenerbahçe şampiyon
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Live Vote is temporarily unavailable.

       Önce ligin kısa değerlendirmesini yapalım, daha sonra geçen yılki sıralamasıyla devam edelim kısa değerlendirmemize:
       
SÜPER LİG’E MERHABA... MI ACABA?
       Türkiye Futbol Federasyonu, uzun süredir ligin adını değiştirmek istiyordu, bu yıl amacına ulaştı: Artık Türkiye 1. Ligi yok; mücadele Süper Lig’de yapılacak. Süper Lig futbolumuza ne getirecek, en önemlisi futbol kalitesini yükseltecek mi? Bu konuda kimsenin somut bir fikri yok. Yine de ilginç uygulamalarla ilginç ve bana göre başarılı sonuçlara ulaşan Federasyon’un Süper Ligi’ni kısaca değerlendirmek gerekirse, geçen yıldan bu yana değişen tek şeyin ligdeki yıldız sayısı olduğu söylenebilir. Yani Süper ama yıldızı az bir lig izleyeceğiz.
       Bu da medyanın işine yarayacaktır. İlk haftadan itibaren sadece tek bir maçta bile iyi oynayan her futbolcuyu ‘yıldızlaştırma’ işi sayesinde, satırlar, sütunlar ve yayın saatleri daha rahat dolacaktır. Basının önündeki en önemli sıkıntı, Türk takımlarının bu yıl Avrupa macerasının daha kısa sürecek olması olabilir....
       
FENERBAHÇE: İYİKİ STAT VAR
       
Fenerbahçe seyircisi herkesi şaşırtmaya devam ediyor. Geçen yıl takıma büyük katkı yapan sarı-lacivertliler, bu yıl da aynı katkıyı sağlamaya kararlı görünüyor. Hangi Fenerli’yle konuşsak, bize Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı’ndan hiç bir rakibin çıkamayacağını söylüyor. Tek bir sarı-lacivertli taraftar bile yönetimin iyi bir transfer politikası izlediğini söylemedi bize. Zorlu bir Şampiyonlar Ligi maçına çıkacak olan sarı-lacivertliler, bu maçta Glasgow’u stattaki baskıyla alaşağı edeceklerini düşünüyor olsa gerek.
       Şaka bir yana Fenerbahçe transfer döneminin en başarılı takımı olarak göze batıyor. Geçen yılki kadroyu korumanın yanı sıra, Oktay, Ümit Özat ve Hakan Bayraktar gibi yerli yıldızları da kadrosuna katmayı başardı. Mustafa Denizli’nin ‘kazanan sistem’ adını verdiği geçen yılki oyun düzenini koruyacak gibi görünüyor. Ben Fenerbahçe’nin geçen yıl kendi sahası dışında iyi bir futbol oynamadığını düşünenlerdenim. Ve geçen yılki performansın, bu yıl artık Avrupa’da başarı (ve tabii şampiyonluk, ve tabii Kupa’da zafer) bekleyen taraftarı ve yönetimi tatmin etmeyeceğini düşünüyorum.
       Geçen yıl haftada sadece bir maç oynayan takımın maç kazanan ama yeterli performansı gösteremeyen bir takım olduğu düşünülürse, Mustafa Denizli’nin işi zor olacak.
       Sonuç? Sonuçta Şampiyonlar Ligi’nden elenmezse haftada 2 maç oynamak zorunda kalacak bir Fenerbahçe’nin işi Lig’de zor olacaktır. Şampiyonlar Ligi’nden elenen bir Fenerbahçe’nin işi daha zor olacaktır...
       
GALATASARAY: ARTIK LUCESCU’NUN TAKIMI
       Takımın ana şablonunu kuran kişinin Lucescu olmadığını biliyorum ama bu yıl Galatasaray, Lucescu’nun takımı olabilir. Geçen yıl başlayan kan kayıpları bu yıl da sürdü ve artık sarı-kırmızılılar yıldızlarından arınmış (ya da belki sadece yaşlı yıldızları bulunan) bir takım görünümünde. Yani Lucescu’nun söz geçirmekte zorlanacağı değil, zorlanmayacağı bir takım artık Galatasaray. Geçen yılki Hagi-Emre-Okan üçlüsünün yerinde bu yıl Sergen-Ayhan-Bülent üçlüsünü görecek olan sarı-kırmızılı taraftarların işi bir hayli zor. Galatasaraylılar, bir de hala UEFA şampiyonluğunu kazanan takımı hatırlamaya ve aramaya devam ederse, şampiyonluk bile gelse, hayal kırıklığı yaşayacaklar.
       Lucescu’nun takımının yine de ligde şampiyonluk mücadelesi vereceği düşünülebilir; Avrupa’da ise geçen yılki yerlere ulaşmayı bir kenara bırakın 2. gruba çıkmak bile bence başarı olacaktır.
       Sonuç? Sonuçta Galatasaray yeni bir oluşum içinde ve bu süre öncelikle takımın ekonomik açıdan düzeltileceği bir süre olacakmış gibi görünüyor. Takımın avantajı (bilinen) yıldızların gitmiş olması... Yani takım içinden yıldız ve lider olmayı aklına koyan bir isim Galatasaray’ı tahmin edilenden daha iyi bir yere getirebilir...
       
GAZİANTEPSPOR: YENİ AYNI HEDEF Mİ?
       
Gazientepspor son yılların flaş ekibi. Bu yıl da zirveye oynamak için değil, zirveyi rahatsız etmek için oynarsalar, ligi zevkli hale getirirler ama kendilerine UEFA Kupası’na katılmak dışında bir yararları olmaz. İşleri bu yıl daha zor olacak, geçen yıl Anadolu’nun sevimli takımı görünümündeydiler ve her kesimden büyük destek alıyorlardı. Artık 2 yıl üstüste UEFA’ya giden ve rakiplerinin gözünde yenilmesi gereken bir ekip konumundalar.
       Sonuç? Sonuçta Celal Doğan’ın yıllardır sürdürdüğü istikrar, Gaziantepspor’u belli bir seviyeye getirdi. Daha ileri gidip gitmemek konusunda karar vermek ve ileri adım atacaklarsa, iddialarını ligin başından ortaya koymak zorundalar. Yine de bu yıl ilk beşe girecek takımın Gaziantepspor olması zor görünüyor...
       
BEŞİKTAŞ: DAUM DOPİNGİ YETER Mİ?
       Beşiktaş, Daum’u takımın başına getirerek spor adına olumsuz, Beşiktaş adına olumlu bir davranış içine girdi. (Spor adına olumsuz olan, Beşiktaş adına da olumsuz olmalı, ama genelde Türkiye’de bu böyle olmuyor). Daum kendini kanıtlamak için Beşiktaş’ı şampiyon yapmak zorunda. Aksi takdirde ne kendini, ne de yönetimi kurtarabilir. Taktik anlamda ve takımı motive etme konusunda büyük bir yeteneğe sahip olan Daum, teknik direktör olarak tartışmasız iyi bir isim. Avrupa macerasının da olmaması nedeniyle, takımının haftada sadece bir maç oynayacağı düşünülürse, rakiplerine oranla da daha şanslı.
       Sonuç? Sonuçta Beşiktaş da, diğerleri kadar şampiyonluk şansına sahip bir takım. Daum’un olması, takımın en önemli avantajı. Bakalım siyah-beyazlılara bu yetecek mi?
       
TRABZONSPOR: NEREDE O ESKİ GÜNLER?
       Trabzonspor eski günlere dönüşün özlemi içinde ve yeni bir yapılanmayla bunu başarmaya çalışacak. Bunu başarıp başaramayacaklarını kendileri de bilmiyor. Yabancı oyuncular iyi çıkarsa, 3 büyüklerin sıralamadaki yerlerinin değişmesine neden olabilir, hatta Avrupa’ya gitme şansı bile yakalarlar.
       Sonuç? Sonuçta ilk hedef Avrupa’ya gitmek olmalı, buna da Kupa’yı kazanarak değil, ligde ilk iki sırayı alarak ulaşmayı hedeflemeliler. Ne de olsa ikinci sırayla ilk sıra arasında büyük bir puan farkı olmayacaktır ve ikincilik için savaşan bir takımın şampiyonluk şansı da olabilir. Tabii tüm bunlar, daha iyi bir teknik kadro ve daha iddialı, daha motive olmuş bir Trabzon taraftarıyla mümkün...
       
DİĞERLERİ: İLK BEŞE BİR ARANIYOR
       
Gaziantepspor’un ilk beşe giremeyeceğini tahmin ettiğimize göre, ilk beşin diğer adayı kim olabilir. Burada Ankaragücü, Yimpaş Yozgatspor, Çaykur Rizespor ve Kocaelispor arasında bir seçim yapmamız gerekiyor bana göre. Ama beşincilik için bile bu kadar aday saydığımıza göre, ligin ortalarındaki mücadelenin bu yıl biraz daha heyecanlı geçeceğini söyleyebiliriz. Bana göre en şanslı aday Ankaragücü ama onların da önünde geçen yıl yakaladıkları çıkışı hazırlık maçlarında da sürdürmek gibi bir sorun var. Ne de olsa bir takım sürekli formda olamaz... Yoksa olabilir mi?
       
İPİ KİM GÖGÜSLER?
       Galatasaray’ın geçen yıl şampiyonluğu son anda kaçırdığı ve Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek final oynadığı düşünülürse, bu yıl hayal kırıklığı yaşayacağına kesin gözüyle bakabiliriz. Sarı-kırmızılılar şampiyon olsalar, çeyrek finale çıkamayacaklar.
       Fenerbahçe’nin bu yıl Avrupa Kupaları’nda mutlaka bir iki maç kazanması gerek. Aksi takdirde şampiyonluk da taraftarı çok fazla mutlu etmeyecektir.
       Beşiktaş bunların içinde en şanslı takım konumunda. Avrupa’ya gitme hakkını yakalamak ve ilk üçe girmek, Daum’un üzerindeki baskıyı azaltmaya yetecektir. Haftada sadece bir maç oynayacak olmaları, siyah-beyazlıların daha iyi şeyler yapmasına neden olabilir.
       Gaziantepspor’un işi zor. Çünkü bu yıl da en az UEFA Kupası’nı kovalamak zorundalar. Ve bana göre belirlemediğiniz bir hedefe ulaşmak, belirlediğiniz bir hedefe ulaşmaktan daha zordur.
       Trabzonspor, bu yıl sadece iyi futbol oynasa, derbilerde başarılı olsa ve Avrupa’yı yakalasa bile başarılı olacaktır.
 
       
    MSNBC News F1, bizler ve diğerleri
MSNBC News Taraftar kimliği mi, fair-play mi?
MSNBC News GS zirveye, FB nereye? (2)
MSNBC News Ekonomi mi, spor mu?
MSNBC News Ben en çok Lucescu'ya üzülüyorum
MSNBC News Sözümü geri aldım?
MSNBC News Hagiler, Daumlar ve bizler
MSNBC News Futbolun değişen çehresi (2)
MSNBC News Futbolun değişen çehresi (1)
MSNBC News İşte öyle bir maç
MSNBC News Ya Ali Haydar sigara içmeye başlarsa...
MSNBC News Bir futbol maçından ne beklersiniz?
MSNBC News Başarılı olmak, herşeyi yapma hakkını verir mi?
MSNBC News 'Yeni yeni isabet etmeye başladı da...'
MSNBC News Türkiye' ve Formula 1
MSNBC News Nasrettin Hoca'dan Galatasaraylılar'a
MSNBC News Kaybetmeyi öğrenmek
MSNBC News Spordaki olasılık hesapları
MSNBC News 5 yıldızlı otellerden, Olimpiyat Köyü'ne
MSNBC News Okumuş, okumuş, anlamamış...
MSNBC News GS zirveye, FB nereye?
MSNBC News Biraz ondan, biraz bundan
MSNBC News Euro 2000'den arda kalanlar
MSNBC News Hayallerim, Milli Takım ve Medya
MSNBC News Farklı, farklı, farklı soru (2)
MSNBC News Farklı, farklı, farklı açı
 
     
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları