Home page

Haber Menüsü


e. murat yığcı
 
GS zirveye,
FB nereye? (2)
 
Yaklaşık 9 ay önce, sezon başında yazdığımız “GS zirveye, FB nereye?” yazısına pek çok olumlu/olumsuz tepki almış, yazdığımız yanıtlarda “Bu yazının devamının geleceğini söylemiştik.
 
e. murat yığcı'ya mail.
NTV-MSNBC
 
12 / 21 Nisan—  Fenerbahçe, Gençlerbirliği’ne bir kez daha yenildi. Ama bu kez “Bu hep böyle oluyor” diyen taraftarlara rastlamıyoruz, “Adamlar Çeyrek Final oynuyor, biz burda sefilleri oynuyoruz” diyen de yok. Kupa’yı kaybeden Fenerbahçe, İstanbul’da taraftarlar tarafından ‘alkışlarla’ karşılanıyor. Kimse ‘mutlak şampiyonluk parolasıyla’ yola çıkılan sezondan kuşku duymuyor, 28 Ağustos’ta kaleme aldığımız yazıdaki düşüncelere katılanların sayısı da bir hayli fazla: Artık Anadolu takımları da iyi futbol oynayan dişli ekipler ve Gençlerbirliği takımının Fenerbahçe’yi yenmesi çok da sürpriz bir sonuç değil, diğer takımların da başına gelebilecek bir olasılık.

   
 
       
   
MSNBC News Ekonomi mi, spor mu?
MSNBC News Ben en çok Lucescu'ya üzülüyorum
MSNBC News Sözümü geri aldım?
MSNBC News Hagiler, Daumlar ve bizler
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  (ara not: aslında bu yazı geçen hafta yazılmıştı ama Kemal Derviş’in açıkladığı programda ‘gol atmak ve gol yememek’ üzerine yapılan yorumlar nedeniyle yazıyı bir hafta ertemlemeye karar vermiştik. Bu hafta puan farkı kapandı; belki cumartesi günkü Fenerbahçe-Gaziantepspor maçının sonucu ligin tepesini daha da değiştirecek; Galatasaray’ın ise yarı final şansı bitti. Seçilen yolun da sonuçlar kadar önemli olduğunu düşündüğüm için yazının değiştirilmeden sitede yeralmasının daha doğru olacağına karar verdik...)
       Tabii ki o günden bu güne değişen pek çok şey var. Bir kere ezeli rekabet artık tekrar gündeme geldi. En son 95-96 sezonunda şampiyon olan Fenerbahçe, yeni bir kadroya sahip olmasına karşın şampiyonluk yarışında en yakın rakibine 3 puanlık bir üstünlük sağlamış durumda.
       Fenerbahçe yönetimi, artık istikrarlı yönetimin de ‘maddi güç’ kadar önemli olduğunun ve daha da önemlisi futbolun bir takım oyunu olduğu gerçeğinin bilincine varmış durumda. Her yıl yapılan flaş transferlerle yeniden kurulan ‘süper takımın’, kağıt üzerindeki başarısının yeşil sahalara yansıması için zamana ihtiyaç olduğunu biliyor ve bunu taraftarına anlatmayı başarıyor. İstenilen sonuçlara varabilmek için önce takım olmanın ve sahada mücadele etmenin gerekliliğini anlamış durumda Fenerbahçe.
Live Vote is temporarily unavailable.

       Geçen yazımızda “Yönetim olarak istikrar sağlanamadığında, futbol takımında da istikrar sağlanamıyor. Belki de son 11 yılda Metin Aşık, Güven Sazak, Hasan Özaydın, Ali Şen ve Aziz Yıldırım başkanlığındaki Fenerbahçe’nin tam olarak kavrayamadığı nokta bu. Şampiyonluk için 1 yıl sabredemeyen sarı-lacivertli kulüp, her seferinde daha uzun süre sabretmek zorunda kalıyor” diye yazmıştık; sarı-lacivertli yönetim ve taraftar gereken sabrı gösterdi, şu anda ‘iyi futbol oynayan iyi bir takıma sahip olan, şampiyonluğun en güçlü adaylarından biri’ görünümündeler. Türkiye Kupası finalinde Gençlerbirliği’ne yenilmeleri ya da şampiyonluğu kaybetmeleri bu gerçeği değiştirmeyecektir bana göre...
       Sezon başından bu yana tutarlı ve soğukkanlı demeçlerle de artık yönetim olarak bir bütün olduklarını gösterdiler. Gerçi ‘başarısızlık’ denen o çok ciddi sınavı daha yaşamadılar ama sanırım bu sınavdan da başarıyla çıkacaklardır.
       
KADI KIZINDAKİ KUSURLAR ARTIYOR
       
Galatasaray cephesindeki sorunlar, biraz da artarak, yerini koruyor. Geçen yazımızda “Takım 4 yıl içinde hayallerin bile ötesinde bir başarı grafiği yakaladı. Onlar başarı için sabretmenin gerekli olduğunu anlamış durumdalar, şimdi ise sahadaki başarının kulübün başarısı için yeterli olmadığını anlama aşamasındalar. Takım UEFA Kupası’nı kazandı, olmadı; Süper Kupa’yı kazandı, yine olmadı; bir türlü maddi sorunlarını aşamıyorlar” diye yazmıştık ve eklemiştik: “Yine de 1990’da Alp Yalman’la başlayan istikrarı, 96’dan sonra (bir iki pürüz olmasına karşın) devam ettiren Faruk Süren yönetimi, kulübün futbol şubesinin başarılı olması nedeniyle de, gelen tüm eleştirilerin karşısında durmayı başardılar. Ezeli rakipleri Fenerbahçe’yi çok gerilerde bırakmaları, Galatasaray yönetimine bir süre daha vakit kazandıracaktır. Ama ya sonra?”. Şimdi ya sonra bölümüne gelmiş durumdayız artık.
       Belki Galatasaray hala kendine özgü bir futbolu olan, tüm Avrupa’nın tanıdığı, çekindiği ve saygı duyduğu bir takım ama geçen yıl Fatih Terim ve Hakan-Arif ikilisini kaybeden sarı-kırmızılılar, bu yıl da Hagi, Okan, Emre üçlüsünü kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyorlar. Takımda yaşı ilerleyen Popuscu, Bülent, Suat üçlüsünün de gelecek yıl aynı perfarmansı gösteremeyecekleri tahmin edilir, maddi sorunların aynı şekilde devam ettiği ve gidenlerin yerini doldurmanın zorluğu da gözönüne alınırsa, sarı-kırmızılı kulübün içinde bulunduğu durumun zorluğu ortaya çıkacaktır.
       
ŞANS DİYE BUNA DERİM
       
Geçen yazımızda ‘DİP NOT: HER YIL ŞAMPİYONLUK OLMAZ’ arabaşlığında Anadolu takımlarının artık dişle rakipler olduğunu söylemiş ve Gaziantepspor, Gençlerbirliği ve Antalyaspor’dan bahsetmiştik. Şans bu ya, Gençlerbirliği, Türkiye Kupası’nı aldı, Gaziantepspor da şampiyonluk mücadelesi veriyor. Bir başka deyişle, Türkiye Ligi halen, tarihinde sadece 4 değişik şampiyon çıkaran bir lig olma özelliğini korusa bile, çok yakında Türkiye 1. Ligi (artık Trabzonspor’u da saymazsak) 3 takımın egemenliğinden kurtulacak. Yeterki Anadolu takımları yakaladıkları istikrarlı çıkışı bir kaç yıl sürdürüp, şampiyon olmanın çok da uzak bir ihtimal olmadığını düşünmeye başlamasın ve bunu gerçekleştirmek için gerekli adımları atmayı düşünsünler.
       
NOT: TARAFTAR ANKETİ
       28 Ağustos tarihli yazımızda “Fenerbahçe’nin başarısızlığının ardında yatan nedenler nedir?” diye sorduğumuzda ankete katılan 2197 kişinin yüzde 49 gibi bir çoğunluğu yönetimi ve teknik kadroyu, yüzde 17’si ise futbolcuların suçlu olduğunu düşündüğünü belirtmiş. Basın/medyanın Fenerbahçe’nin önceki yıllardaki başarısızlığındaki payı ise yüzde 25 ankete göre.
       “Galatasaray’ın başarısının ardında yatan nedenler nedir?”sorusuna verilen 2377 yanıtta ise yönetimin ve teknik kadronun başarıdaki payı yüzde 40 olarak görülüyor. Ankete göre futbolcuların sarı-kırmızılı takımın başarısındaki payı yüzde 48.
 
       
    MSNBC News Futbolun değişen çehresi (2)
MSNBC News Futbolun değişen çehresi (1)
MSNBC News İşte öyle bir maç
MSNBC News Ya Ali Haydar sigara içmeye başlarsa...
MSNBC News Bir futbol maçından ne beklersiniz?
MSNBC News Başarılı olmak, herşeyi yapma hakkını verir mi?
MSNBC News 'Yeni yeni isabet etmeye başladı da...'
MSNBC News Türkiye' ve Formula 1
MSNBC News Nasrettin Hoca'dan Galatasaraylılar'a
MSNBC News Kaybetmeyi öğrenmek
MSNBC News Spordaki olasılık hesapları
MSNBC News 5 yıldızlı otellerden, Olimpiyat Köyü'ne
MSNBC News Okumuş, okumuş, anlamamış...
MSNBC News GS zirveye, FB nereye?
MSNBC News Biraz ondan, biraz bundan
MSNBC News Euro 2000'den arda kalanlar
MSNBC News Hayallerim, Milli Takım ve Medya
MSNBC News Farklı, farklı, farklı soru (2)
MSNBC News Farklı, farklı, farklı açı
 
     
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları