Home page

Haber Menüsü


e. murat yığcı
 
‘Yeni yeni isabet etmeye başladı da...’
 
Her derbi maçında yaşananları vahşet değil, fanatizm diye adlandıranlara, Federasyon’a, Kulüp yöneticilerine, güvenlik güçlerine daha büyük ve üzüntü verici bir olayla karşılaşıldığında bu soruyu sorduğumuzda alacağımız yanıt bu olacak.
 
e. murat yığcı'ya mail.
NTV-MSNBC
 
29 Kasım—  Temel, Fadime’ye boşanma davası açmış; gitmiş hakime, “Hakim Bey, karım 3 yıldır evde ne bulursa üzerime fırlatıyor, ne olur bizi boş” demiş. Hakim sormuş: “Peki oğlum, niye bunun için 3 yıl bekledin?”. Temel yanıtlamış hemen: “Yeni yeni isabet ettirmeye başladı da...” Ligin hemen başı olmasına karşın derbi maçlardan önce yaşananlar bana ne yazık ki bu fıkrayı hatırlatıyor; çünkü olayları vahşet değil, fanatizm diye adlandıranlara, Federasyon’a, Kulüp yöneticilerine, basındaki bazı yazarlara ve güvenlik güçlerine daha büyük ve üzüntü verici bir olayla karşılaşıldığında bu soruyu sorduğumuzda, alacağımız yanıt aynı olacak.

   
 
       
   
MSNBC News Türkiye' ve Formula 1
MSNBC News Nasrettin Hoca'dan Galatasaraylılar'a
MSNBC News Kaybetmeyi öğrenmek
MSNBC News Spordaki olasılık hesapları
MSNBC News 5 yıldızlı otellerden, Olimpiyat Köyü'ne
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Aslına bakarsanız, olayların hiçbirimizi olması gerektiği kadar etkilemediğini düşünüyorum. Ne 2 Leeds taraftarı 17 yerinden bıçaklanarak öldürüldüğünde, ne Trabzon-Beşiktaş maçı sonrası maçı izlemeye gelen siyah-beyazlı taraftarların otobüslerden inerek şehirdeki bazı kahvelerin camını indirdiğinde, ne de Gaziantep-Fenerbahçe maçında şeref tribünündeki olayları bazı basın organları tarafından “Fenerbahçe’ye saldırı” başlığıyla verildiğinde, bizler olayın farkına varamadık. Halen de varmış değiliz. Maçlardan önce üzerlerine tuttukları takımın formasını giydiği için sokaklarda ‘patlamaya hazır mayın’ gibi dolaşan insanların varlığını istemediğimizi söylemeye gücümüz yok, kafa yapısı olarak onlardan çok da farklı olmayan basın mensuplarını, kulüp yöneticilerini, futbolcuları ve güvenlik güçlerini dışlamaya da.
       
SUÇLU AYAĞA KALK
       Federasyon hiç bir altyapı çalışması yapmadan, sadece manşetlere çıkabilmek amacıyla tel örgüleri kaldırmaya çalıştığı için, güvenlik güçleri kavga edenleri önce coplamak, sonra barıştırmak için değil, hukuk sistemindeki cezaları taraftara da uygulamak amacıyla statlarda bulunduklarının farkına varmadığı için, futbolcular bu tip büyük maçların sorumluluğunu almaya hazır olmadıkları için, Kulüp yöneticileri başka takımları en ağır dille suçlayıp, kendi takımlarının sorumluluğunda olan olaylarda ‘tahrik vardı, tek suçlu bizim taraftar mı’ açıklamasını, hem de inanarak yaptıkları için suçlular. Basın mensupları şovmen değil, basın mensubu olduklarının farkına varmadıkları, olaylara taraflı baktıkları ve ‘taraftar kimliklerini’ yazılarına da taşıdıkları için suçlular. Tabii ki hem suçların ve suçluların listesini uzatmak mümkün, ama çözüm şimdilik ufukta görünmüyor.
       Çünkü bizler olayların farkında değiliz. Dünyanın en ateşli seyircisi olarak bilinen İngilizler’in bile statlarda tel örgüsüz maç seyrettiğinin, futbolun değişen çehresinde hooligan tiplemelerine yer olmadığının ve bunu gerçekleştirmenin tek yolunun da tutarlı ve istikrarlı bir yol izlemek olduğunun farkında değiliz. Çünkü bıçaklayan ve bıçaklanan insanların varlığı bizi rahatsız etmiyor, hepimiz aynı şeyi düşünüyoruz, elinde bıçakla dolaşan bir adam gördüğümüzde, eğer üzerinde takımının forması varsa, bu çok da önem vermediğimiz bir görüntü haline geliyor. İnsanların birbirlerine ana-avrat küfür etmesi, eğer bu statta gerçekleşiyorsa, bize rahatsız etmiyor. Kavga eden bir grup insan gördüğümüzde, eğer bu bir taraftar kavgasıysa, bu bizleri dehşete düşürmüyor. Tek yaptığımız şuçu başkalarına atmak: “Bunu yapanlar Fenerbahçeli olamaz, bunu yapan Galatasaraylı olamaz, bunu yapan gerçek futbol seyircisi değil, bunu yapanlar insan olamaz....”
       Peki ama bunun olmasına izin verenler Fenerbahçeli, Galatasaraylı olabilir mi; ya da gerçek futbol seyircisi? Ya da insan...
       
       Not: Tabii ki böyle bir yazıdan sonra bir çözüm önerisinde de bulunmak gerekiyor. Bana göre tek çözüm olaylarda kimin sorumlu olduğunu en açık şekilde ortaya koymaktır. Ali Sami Yen Stadı’ndaki 2000’e yakın meşaleden Galatasaray, kırılan koltuklardan Fenerbahçe, çıkan olaylardan, derbi maçında ‘özel acil durum planı’ üzerinde çalışmadığı için güvenlik güçleri ve olayları yok sayan Federasyon, vb... Eee, tabii ki sorumluları belirledikten sonra bir de ceza belirlemek ve bu cezanın da gerçekten caydırıcı olmasını sağlamak gerekiyor.
       
       Not 2: ‘Futbol erkek oyunudur ve zaman zaman sertlik normaldir’ diye düşünüyorum, ama yıllardır pek çok maç seyreden ve o maçlardaki tüm faulleri Galatasaray-Fenerbahçe maçında gördükten sonra olaya bakışım değişti biraz. Derbi maçta ortaya konan futbol değil ama, futbolcuların tutumları bana bir başka fıkrayı anımsattı. Hani kendisine büyük ikramiye çıkan Temel’in 3 ay sonra bile bakkal, kasap borcunu ödememesiyle ilgili fıkra... Temel’e sormuşlar “Ya Temel, büyük ikramiye çıktı, 3 aydır borcunu niye ödemiyorsun?”. Temel yanıtlamış: “Zengin oldu, değişti demesinler diye..” Bizim futbolcularımız da herhalde aynı şeyi düşünüyorlar ve “Fenerbahçe, Galatasaray forması giydik ama değişmedik” diyorlar. “Hala 3. Liglerdeki kasti ve acımasız faulleri yapıp, hala tribünleri galeyana getirmek için rol kesiyoruz, hala sokak kabadayıları gibi dolaşıyoruz sahada ve üzerimizdeki formaya layık olduğumuzu zannettiğimiz halde, hala o formaların ağırlığını taşıyacak durumda değiliz...”
 
       
    MSNBC News Okumuş, okumuş, anlamamış...
MSNBC News GS zirveye, FB nereye?
MSNBC News Biraz ondan, biraz bundan
MSNBC News Euro 2000'den arda kalanlar
MSNBC News Hayallerim, Milli Takım ve Medya
MSNBC News Farklı, farklı, farklı soru (2)
MSNBC News Farklı, farklı, farklı açı
 
     
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları