Home page

Haber Menüsü


e. murat yığcı
 
Futbolun değişen çehresi (1)
 
Haberin özeti şu: Futbolun değişen yüzü, kulüp maçlarından sonra Milli Takım maçlarında da kendini gösteriyordu.
 
e. murat yığcı'ya mail.
NTV-MSNBC
 
23 Şubat—  Geçtiğimiz günlerde NTVMSNBC sitesinde ve sözlü-yazılı basın organlarında yeralan bir haber, belki de gözlerden kaçtığı için, fazla dikkat çekmeden hafızalardan silinip gitti. Haberde “2006 Dünya Futbol Şampiyonası‘nın Alman resmi televizyon kanalları ARD ve ZDF‘de yayınlanmayacağı” yazılıyordu. Geniş açıdan bıkıldığında futbolun değişen yüzü, kulüp maçlarından sonra Milli Takım maçlarında da kendini gösteriyordu.

   
 
       
   
MSNBC News İşte öyle bir maç
MSNBC News Bir futbol maçından ne beklersiniz?
MSNBC News Ya Ali Haydar sigara içmeye başlarsa...
MSNBC News Başarılı olmak, herşeyi yapma hakkını verir mi?
MSNBC News 'Yeni yeni isabet etmeye başladı da...'
MSNBC News Türkiye' ve Formula 1
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Haberde Kirch medya şirketler grubunun, ARD ve ZDF ile yayın hakları konusunda anlaşmaya varamadığı, ARD ve ZDF’nin, 2002 Dünya Futbol Şampiyonası yayın haklarını da elde edemediği için Almanya‘da gelecek yıl, 1954 yılından bu yana ilk kez bir Dünya Futbol Şampiyonası‘nı yayın hakkı, resmi televizyon kanallarına verilmemiş olacağı da belirtiliyordu. Olayın nedeni ise kısaca 2006 Dünya Futbol Şampiyonası yayın hakları için talep edilen 500 milyon markın fazla bulunması olarak açıklandı.
       
FUTBOL’UN DEĞİŞEN ÇEHRESİ
       Futbolun değişen yüzü ne demek? Bir süredir milyonlarca dolarlık transfer rakamlarının altından kalkmak için tek çareyi milyar dolarlarla ifade edilen TV yayın haklarıyla karşılamayı kafasına koymuş olan futbol, artık tribünleri dolduranları eğlendirmek, televizyon başındakileri heyecanlandırmak için oynanan bir oyun değil.
       Mücadele tabii ki kazanmak için yapılıyor, ama hem puan, hem maç, hem de para kazanmak için. Ve futbolun en yetkili birimleri, çok kısa bir süre sonra, Formula 1 benzeri yeni organizasyonlarla, futbolun cirosunu daha büyük rakamlara ulaştırmaya, TV gelirlerinden -TV’lere de kazandırarak- daha büyük paylar elde etmeye çalışacaklar.
       FİFA tarafından Kirch grubuna satılan Dünya Kupası yayın haklarını ve gelecekteki olası gelişmeleri yazının sonunda dönmek üzere bir kenara bırakarak, TV yayın hakları ve profesyonel kulüp yönetimi konusunda sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada ‘gıpta edilerek’ izlenen İngiltere’ye dönelim isterseniz.
       
TV YAYINLARI IÇIN ASTRONOMİK RAKAMLAR
       Rakamları ve olaylar ardarda sıralandığında ortaya ilginç bir tablo çıkıyor: İngiltere’nin güçlü televizyonlarından Sky TV, 1992 yılında Premier League maçlarının yayın hakkını 5 yıllığına kazanıyor. 1996’da ise BSkyB, 2000-2001 sezonuna kadar sürecek 4 yıllık kontrat ve 60 canlı yayın için 670 milyon sterlin ödemeyi taahhüt ediyor (ve ödüyor).
       Kablolu yayın ile izle ve öde sistemini en iyi işleten kurumlardan biri olan Sky TV’nin şu andaki kablolu TV abone sayısı 4,2 milyon. BSkyB’nin, İngiltere Premier Ligi’nin 66 karşılaşmasını canlı yayınlamak için önerdiği yeni anlaşmanın tutarının ise 1.1 milyar sterlin olabileceği söyleniyor. ITV’nin benzer bir anlaşması için 1988 yılında ödediği ücret 44 milyon sterlindi.
       Kısaca BSkyB’nin liderliğinde sürdürülen futbol yayın haklarındaki savaş, astronomik rakamlara ulaşma yolunda hızla ilerliyordu.
       
KULUBÜ ALIRSAN, YAYINI DA ALIRSIN
       Rakamların her geçen gün artması, pek çok medya kuruluşu futbol kulüplerinden pay almaya itti. İzle ve öde sistemini geliştirebilmek için çalışan ve bu nedenle futbol yayın haklarına 328 milyon sterlin ödemeye hazır olan NTL, Leicester City ve Glasgow Rangers’a yatırım yapma kararı aldı.
       NTL’nin bunda başarılı olması diğer TV şirketlerinin de aynı yolu izlemek için girişimlerde bulunmasına neden oldu. Kısaca TV kuruluşları, havuz ihaleleriyle kulüplerin TV yayınlarını almak yerine, kulüplerin hisselerini almanın daha kolay olacağını düşünmeye başlamışlardı.
       
GIPTA EDİLEN KULÜP MANCHESTER
       Futbolun değişen çehresinin en güzel örneği ve tüm kulüpler tarafından kıskançlıkla izlenen ama bir türlü anlaşılamayan Manchester United, Martin Edwards’ın yönetiminde dünyanın en karlı kulüplerinden biri haline geldi. Kulübün vergi öncesi karı, 1993 yılında 4 milyon sterlinden, 1999 yılında 30.5 milyon sterline yükseldi. Avrupa’da ve İngiltere’de kazandığı sayısız kupa ve lig şampiyonluğu sayesinde milyarlarca dolarlık sponsorluk anlaşması yapıyor. Kulübün en önemli özelliği, promosyon gelirlerinin, bilet gelirlerinden daha çok olması.
       
       Old Trafford’daki müze ve restorantla da gelirlerini arttırmayı başaran kulübün TV yayın gelirlerinden beklentisi ise sadece yüzde 11. Kulübün bir de uzun vadeli amacı var: Deniz aşırı pazarlamaya girmek ve Orta Doğu’da gelirleri arttırmak. Ama Manchester’in futbol dünyasındaki özel yeri bu kadarla kalmıyor.
       Kırmızı şeytanlar, Manchester United TV adı altında bir televizyon kanalı kurmak ve TV sahibi futbol kulübü olarak adını tarihe altın harflerle yazdırmak istiyor. Kısaca bir futbol kulübü, kendi TV’si sayesinde TV gelirlerini arttırabileceğini düşünmeye başlıyordu.
       
BSKYB VE MANCHESTER
       BSkyB’nin Manchester United’a olan ilgisinin artması da bu dönemlere rastlıyor. BSkyB’nin Manchester United’ı ele geçirmeye, devralmaya çalışıyor ama İngiltere rekabet kurulu buna izin vermiyor. BSkyB, Bağımsız bir Manchester United’ın, futbol konusundaki dominasyonuna engel olabileceğini düşünerek, kulübe sağlayacağı maddiyatın çok büyük olacağını söylüyor ve gelirlerin de her geçen yıl artacağını belirtiyor ama kendi özel televizyonunu kuran Manchester’i kandıramıyor. Kırmızı Şeytanlar, büyük ihtimalle 2001’de kendi maçlarını kendi yayınlayacak ve böyle bir şey olursa BSkyB’nin futboldaki monopolünü de kırmış olacak.
       
       GELECEK HAFTA: BİZ ONLARDAN İLERDEYİZ
       

       
 
       
    MSNBC News Nasrettin Hoca'dan Galatasaraylılar'a
MSNBC News Kaybetmeyi öğrenmek
MSNBC News Spordaki olasılık hesapları
MSNBC News 5 yıldızlı otellerden, Olimpiyat Köyü'ne
MSNBC News Okumuş, okumuş, anlamamış...
MSNBC News GS zirveye, FB nereye?
MSNBC News Biraz ondan, biraz bundan
MSNBC News Euro 2000'den arda kalanlar
MSNBC News Hayallerim, Milli Takım ve Medya
MSNBC News Farklı, farklı, farklı soru (2)
MSNBC News Farklı, farklı, farklı açı
 
     
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları