Home page

Haber Menüsü


e. murat yığcı
 
3 büyükler, Süper Lig ve deniz feneri
 
Şimdi Manchester’ı ya da Real’i bir kenara bırakarak kendi ligimize dönelim. Yani bu yıl yeni bir isim, bazı yeni kurallarla başlayacak ama ‘eski tas-eski hamam’ devam edecek Süper Lig’e bir göz atalım...
 
e. murat yığcı'ya mail.
NTV-MSNBC
 
12 Temmuz—  Futbolun değişen çehresinde de futboldaki mücadele tabii ki kazanmak için yapılıyor, ama hem puan, hem maç, hem de para kazanmak için. Bu işi dünyada en iyi dengelemeyi başaran takım Manchester United. Her üç alanda da başarıyı yakalayan Manchester United’ın menajeri Ferguson, Real Madrid’in yaptığı transferleri şaşkınlıkla izlediğini söyleyerek “Biz hiç bir zaman o rakamlara ulaşamayız. Real Madrid’in geçen yılki borcu 250 milyon dolardı, böyle bir kulüp 65 milyon dolar gibi bir rakama nasıl futbolcu alır anlamıyorum” diye konuşmuştu.

   
 
       
   
MSNBC News Ve McLaren ve Jaguar ve Newey
MSNBC News Formula 1'de sürprizler bitmiyor
MSNBC News Türk sporunu kim kurtaracak?
MSNBC News Ve Fenerbahçe şampiyon
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Real ve Manchester futbol dünyasının iki önemli kulübü hiç kuşkusuz. İlki yaptığı yıldız transferlerle, inanılmaz büyük bütçesi/borcuyla ve futbolcularına yönelik ürünleri tüm dünyada pazarlamayı başarmasıyla ilginç bir örnek. İkincisi ise son 10 yılda yaşadığı büyüme ve yönetim tarzıyla bırakın futbol kulüplerini, büyük holdinglerin bile örnek alması gereken bir isim. Ama isterseniz bizden çok uzak olan bu iki örneği, Manchester’ı ya da Real’i bir kenara bırakarak kendi ligimize dönelim. Yani bu yıl yeni bir isim, bazı yeni kurallarla başlayacak ama ‘eski tas-eski hamam’ devam edecek Süper Lig’e bir göz atalım...
       
ŞANSSIZ SÜPER LİG
       Bir kere Türkiye 1. Ligi oldukça şanssız bir lig... Hemen her yıl aynı umutlarla başlayıp, benzer sonuçlarla sona eriyor. Bu yıl da farklı olacakmış gibi görünmüyor. 3 büyükler arasında geçecek bir şampiyonluk mücadelesi, belki biraz daha güçlü bir Trabzonspor, belki ilk beşe girmek için mücadele edecek Gaziantepspor dışında bir takım göreceğiz.
       Sezon öncesi verilen iyi niyet ve dostluk mesajları, sezonun ortalarına doğru yerini suskunluğa, işler ciddileşmeye başladığında saldırgan demeçlere ve lig sonuna doğru da ‘talihsiz açıklamalara’ bırakacak. ‘Küçük takımlar’, ligin hemen başında kaybettikleri gereksiz puanlar nedeniyle kısa sürede mücadeleden kopacak ve diğer takımları izlemeye başlayacak.
       Yine aynı polemikleri yaşayıp, aynı konuları tartışacak spor kamuoyu. Yayın ihalesi, statlardaki tel örgüler ve küfür, hakem hataları, atılan-atılamayan gollerdeki pozisyon hataları vb... Tabii, bunlara bir de yönetici kimliğiyle medyaya demeç verenlerin sözlerini eklemek gerekiyor.
       
MANCHESTER UNİTED ÖRNEĞİ
       Hemen her alanda yönetici eksiği bulunan Türkiye’de, futbol da bundan nasibini alıyor doğal olarak. Kendini dünyanın merkezi olarak gören Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaşlı yöneticilerle, 10 bin kişiyi stada çekmekte zorlanan diğer kulüplerin yöneticilerinin tek amacı Manchester United gibi olabilmek...
       Ama Manchester gibi olmak için yapılması gereken bazı şeyler var: Futbol kulüplerinin asıl gelirinin iyi futbol oynayan bir ekip yaratmak ve bu ekibin içinden çıkabilecek yıldız futbolcuların promosyonlarından da para kazanmak olduğunu anlamak bunlardan sadece biri... Asıl gelir futbolcu satışından değil, futbolcuyu takımda forma giydiği sürece yıldızlaştırıp pazarlamaktan geçiyor...
       Zaten Manchester de şu ana önce iyi futbol oynayan bir ekip yaratarak gelmiş. Avrupa’da ve İngiltere’de kazandığı sayısız kupa ve lig şampiyonluğu sayesinde milyarlarca dolarlık sponsorluk anlaşması yapıyor. Kulübün en önemli özelliği, promosyon gelirlerinin, bilet gelirlerinden daha çok olması. Old Trafford’daki müze ve restorantla da gelirlerini arttırmayı başaran kulübün TV yayın gelirlerinden beklentisi ise sadece yüzde 11.
       
DÜNYANIN MERKEZİ OLMAK
       Manchester United olmanın yolu kendini dünyanın merkezi olarak görmek değil, nerede olduğunu görmekten geçiyor. Hülle transfer tartışmalarında gördük ki, kulüpler şimdilik nerede olduklarını bilmiyorlar.
       Yazımızı kulüplere, özellikle 3 büyüklere ithaf ettiğimiz bir gerçek olayla bitirelim. Olay 1995 yılında Amerikan Deniz Kuvvetleri’ne ait ünlü savaş gemisi Missouri ile, Newfoundland’deki Kanadalı yetkililer arasında geçmiş... (Tümüyle gerçek olan bu telsiz görüşmesi, Amerikan Deniz Kuvvetleri tarafından aynı yıl açıklanmış).
       Amerikan gemisi: Çarpışmayı önlemek için lütfen rotanızı 15 derece kuzeye çevirin. Tamam.
       Kanadalı yetkililer: Çarpışmayı önlemek için biz sizin rotanızı 15 derece güneye çevirmenizi öneriyoruz. Tamam.
       Amerikan gemisi: Amerikan Deniz Kuvvetleri gemisinin kaptanı konuşuyor. Tekrar ediyorum, rotanızı değiştirin. Tamam.
       Kanadalı yetkililer: Hayır, biz rotamızı değiştiremeyiz. Tekrar ediyorum; siz rotanızı değiştirin. Tamam.
       Amerikan gemisi: Burası Amerikan uçak gemisi Missouri. Adımızı duymamış olanlara anımsatıyoruz; Amerikan Deniz Kuvvetleri’nin büyük savaş gemisi Missouri’yiz. Lütfen şakanızdan ya da inadınızdan vazgeçin, derhal rotanızı değiştirin. Hem de hemen şimdi. Tamam.
       Kanadalı yetkililer: Peki biz de size kendimizi tanıtalım, SS/Missouri. Burası deniz feneri.Tamam!
       Kulüplerin, özellikle 3 büyüklerin yapması gereken şey savaş gemisi olduklarının bilincine varmak ama deniz fenerlerinin da varlığından haberdar olmaktır.
 
       
    MSNBC News F1, bizler ve diğerleri
MSNBC News Taraftar kimliği mi, fair-play mi?
MSNBC News GS zirveye, FB nereye? (2)
MSNBC News Ekonomi mi, spor mu?
MSNBC News Ben en çok Lucescu'ya üzülüyorum
MSNBC News Sözümü geri aldım?
MSNBC News Hagiler, Daumlar ve bizler
MSNBC News Futbolun değişen çehresi (2)
MSNBC News Futbolun değişen çehresi (1)
MSNBC News İşte öyle bir maç
MSNBC News Ya Ali Haydar sigara içmeye başlarsa...
MSNBC News Bir futbol maçından ne beklersiniz?
MSNBC News Başarılı olmak, herşeyi yapma hakkını verir mi?
MSNBC News 'Yeni yeni isabet etmeye başladı da...'
MSNBC News Türkiye' ve Formula 1
MSNBC News Nasrettin Hoca'dan Galatasaraylılar'a
MSNBC News Kaybetmeyi öğrenmek
MSNBC News Spordaki olasılık hesapları
MSNBC News 5 yıldızlı otellerden, Olimpiyat Köyü'ne
MSNBC News Okumuş, okumuş, anlamamış...
MSNBC News GS zirveye, FB nereye?
MSNBC News Biraz ondan, biraz bundan
MSNBC News Euro 2000'den arda kalanlar
MSNBC News Hayallerim, Milli Takım ve Medya
MSNBC News Farklı, farklı, farklı soru (2)
MSNBC News Farklı, farklı, farklı açı
 
     
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları