Home page

Haber Menüsü


e. murat yığcı
 
Ve Fenerbahçe şampiyon
 
Ve bu maratonun hem kazanan, hem de daha iyi mücadele eden tarafı bu yıl Fenerbahçe oldu; bana göre alkışı ve övgüyü fazlasıyla hakederek.
 
e. murat yığcı'ya mail.
NTV-MSNBC
 
26 Mayıs—  Futbolda yenmek de var, yenilmek de; şampiyon olmak, son anda şampiyonluğu kaçırmak; rakibini kızdırmak, kızdırılmayı hazmetmek; kazandığı başarıyı kutlamak, zaferi doya doya yaşamak bu oyunun böylesine büyük bir tutkuyla takip edilmesini sağlıyor. Sonuçta uzun bir maratondan bahsediyoruz, bir kazanan ve pek çok mücadele eden taraf olmalı. Ve bu maratonun hem kazanan, hem de daha iyi mücadele eden tarafı bu yıl Fenerbahçe oldu; bana göre alkışı ve övgüyü fazlasıyla hakederek. Çünkü Fenerbahçe’nin eksiği yoktu bu yıl. Hayır, burada futboldan ya da oyun düzeninden değil, takım ruhundan ve oynama, kazanma isteğinden bahsediyorum; benim bahsettiğim şampiyonluk özlemi... Tabii ki Galatasaray ve Gaziantepspor da övgüyü hakeden, son yılların en çekişmeli lig mücadelesinde başrol oynadıkları için alkışlanması gereken taraflar ama bu yılın şampiyonu Fenerbahçe ve sarı lacivertli taraftarlar da bunu doyasıya yaşamayı hakediyor.

   
 
       
   
MSNBC News F1, bizler ve diğerleri
MSNBC News Taraftar kimliği mi, fair-play mi?
MSNBC News GS zirveye, FB nereye? (2)
MSNBC News Ekonomi mi, spor mu?
MSNBC News Ben en çok Lucescu'ya üzülüyorum
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Tabii ki “takımının son şampiyonluğunu hatırlamakta zorlanan ve diğer spor karşılaşmalarını izlerken de, en az futboldaki kadar zevk duyan biri için bunları söylemek ve olayı basite indirgemek kolay” diyenler çıkacaktır; ama bence bu yıl adı, Fenerbahçe kadar başarıyla anılması gereken pek çok takım var. Galatasaray, Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek final macerasının yanı sıra şampiyonluğu son maça kadar kovaladığı; Gaziantepspor lige renk katmanın ötesinde şampiyonluk mücadelesi yaptığı; Trabzonspor gelecek yıl “Ben de şampiyonlukta varım” diyebileceği atılımları başlattığı (!); Denizlispor, Yimpaş Yozgatspor, Gençlerbirliği ve Rizespor aldıkları sürpriz sonuçlarla ligdeki mücadeleyi ciddi ölcülerde etkiledikleri için alkışı hakeden takımlar.
       
MUSTAFA DENİZLİ, FUTBOLCULAR VE MEDYA
Live Vote is temporarily unavailable.

       Sezonun kısa özetini yukarıdaki arabaşlıkla yapmak mümkün.
       En çok eleştirilen teknik adamlarından biri olan Mustafa Denizli, Fenerbahçe tarihinin ilk yerli şampiyon teknik direktörü olmayı başardı. Kimilerine göre şansı sayesinde... Bence Mustafa Denizli’nin şanslı olduğu tek maç Beşiktaş’a 3-0 yenildiği ve 6 yabancı oynattığı maçtı. Fenerbahçe, zaten kaybettiği maçı ‘kazansa ama hükmen kaybetmiş olsa’ belki şampiyonluğu da kucaklayamayacaktı.
       Fenerbahçeli futbolcular gerçekten büyük özveriyle oynadılar. Çok güçlü gibi görünmeyen yedek kulübesi en iyi performansı sergiledi; ilk 11’dekiler ise kimi hafif, kimi ağır sakatlıklarla ama herzaman oyuna ruhlarını koyarak oynadılar.
       ‘Fenerbahçe’nin başarısızlığında suçlu kim’ sorusuna yanıt veren her 4 kişiden birinin suçlu bulduğu medya, sarı-lacivertli takıma tam destek verdiğini gösterme fırsatı yakaladı. Sanırım sarı-lacivertli taraftarlar gibi onlar da, Fenerbahçe’nin şampiyonluğunu özlemişti.
       
SEVİNMEK YÖNETİMİN HAKKI
       Tabii ki bu şampiyonlukta Fenerbahçe yönetiminin katkıları yadsınamaz. Artık istikrarlı yönetimin de ‘maddi güç’ kadar önemli olduğunun bilincine varan sarı-lacivertli yönetim, futbolun bir takım oyunu olduğu gerçeğinin ve teknik yönetimin de bu takımın bir parçası olduğunu anlamış durumda. Teknik heyete sağlanacak rahat çalışma ortamının, en az flaş transferlerle kurulan ‘süper takımın’ varlığı kadar önemli olduğunu öğrenmiş görünüyorlar. İstenilen sonuçlara varabilmek için önce takım olmanın ve sahada mücadele etmenin gerekliliğini anlamış durumdalar kısaca.
       Daha önceki yazılarımızda “Yönetim olarak istikrar sağlanamadığında, futbol takımında da istikrar sağlanamıyor. Belki de son 11 yılda Metin Aşık, Güven Sazak, Hasan Özaydın, Ali Şen ve Aziz Yıldırım başkanlığındaki Fenerbahçe’nin tam olarak kavrayamadığı nokta bu. Şampiyonluk için 1 yıl sabredemeyen sarı-lacivertli kulüp, her seferinde daha uzun süre sabretmek zorunda kalıyor” diye yazmıştık; yıl içinde Mustafa Denizli’ye yapılan tüm eleştirilerin önünde duran yönetim ve sarı-lacivertli taraftarlar bana göre bir yıl sabrederek bu şampiyonluğu fazlasıyla haketmiş durumda.
       28 Ağustos tarihli yazımızda “Fenerbahçe’nin başarısızlığının ardında yatan nedenler nedir?” diye sorduğumuzda ankete katılan 2197 kişinin yüzde 49 gibi bir çoğunluğu yönetimi ve teknik kadroyu suçlu gördüğünü belirtmişti. Sanırım taraftarın fikri değişmiştir... Yönetim sezon başından bu yana tutarlı ve soğukkanlı demeçleriyle (tabii ki şampiyonluk sarhoşluğuyla verilenleri saymıyorum) hem onların, hem de spor kamuoyunun beğenisini kazanarak bir bütün olduğunu gösterdi.
       
BİR ADIM İLERİ BAKARSAK...
       Fenerbahçe’nin şu andaki tek eksiği ‘başarısızlık’ denen o çok ciddi sınavı daha yaşamamış olması. Gerçi Türkiye Kupası finalinde Gençlerbirliği’ne yenilerek sezonu tek kupayla kapatmak zorunda kaldı ama bu taraftarın gözünde önemli bir kayıp değildi. Ama Şampiyonlar Ligi’nde alınacak olası kötü sonuçlar, taraftarın yönetime, Mustafa Denizli’ye, futbolculara güvenini sarsacaktır.
       Peki ama bu olası sonuçları önlemek için ne yapmak gerekiyor? Bir kere Fenerbahçe, kadronun Avrupa’da mücadele edebilmek için yetersiz olduğunu kabullenmeli. Eğer Mustafa Denizli verdiği demeçlerde “Türkiye Ligi’nde şampiyon olan kadro, Şampiyonlar Ligi’nde de başarılı olur” düşüncesini sadece futbolcuları motive etmek için sarfediyorsa ve bu kadronun Avrupa ve Lig mücadelesini aynı anda sürdürmeye yeterli olmadığını düşünüyorsa, sorun yok; aksi takdirde sarı-lacivertli kulübü gelecek yıl zor günler bekliyor demektir. Ligde oynadığı maçlarda defansındaki sorunlar skora yansımadığı ve kritik maçlarda genelde yediğinden fazlasını attığı için mutlu sona ulaştı ama hızlı hücumlarda adeta şok yaşıyan defans, maç yoğunluğunun yorgunluğu ve Şampiyonlar Ligi’nin havası nedeniyle Fenerbahçe camiasına kötü günler yaşatabilir.
       
HER YIL ŞAMPİYONLUK OLMAZ
       
Fenerbahçe yönetiminin farkına varması gereken bir diğer nokta da bunun bir film değil, hayatın ta kendisi olduğu. Ve ne yazık ki hayat, bir filmin sonundaki gibi yaşanan en son mutlu olayla sona ermiyor, devam ediyor. 40-45 gün sonra başlayacak mücadeleler için pek çok değişiklik yapmaları, pek çok sorunla boğuşmaları gerekecek (Açıkçası onların yerinde olmak istemezdim). Bir kere gelecek yıl Süper Lig’deki mücadele daha çekişmeli olacak; belki Lig Şampiyonluğu listesine beşinci bir takımın adını eklemek için bir süre daha beklemek zorunda kalacağız ama artık Anadolu takımları da iyi futbol oynama amacının, başarıyı getirebileceğinin farkına varmış durumdalar. (Herhalde onlar da son iki sezonun UEFA temsilcilerinin Anadolu’dan çıktığının farkındadırlar). Avrupa’daki mücadelede ise önlerinde Galatasaray örneği var ve alınacak başarısız bir sorun, daha önce de belirtiğimiz gibi yönetimin üzerindeki baskıyı arttıracaktır.
       
SON SÖZ
       Ama sarı-lacivertli taraftarların yerinde olmak isterdim, çok önemli bir başarı yakaladılar ve şampiyonluk yaşadılar; bu mutluluğu doyasıya yaşamak onların en tabii hakkı... Aşırıya kaçmadan, bunun bir şeylerin sonu ya da başlangıcı olmadığını bilerek, sadece bir şampiyonluk olduğunu hatırlayarak.
 
       
    MSNBC News Sözümü geri aldım?
MSNBC News Hagiler, Daumlar ve bizler
MSNBC News Futbolun değişen çehresi (2)
MSNBC News Futbolun değişen çehresi (1)
MSNBC News İşte öyle bir maç
MSNBC News Ya Ali Haydar sigara içmeye başlarsa...
MSNBC News Bir futbol maçından ne beklersiniz?
MSNBC News Başarılı olmak, herşeyi yapma hakkını verir mi?
MSNBC News 'Yeni yeni isabet etmeye başladı da...'
MSNBC News Türkiye' ve Formula 1
MSNBC News Nasrettin Hoca'dan Galatasaraylılar'a
MSNBC News Kaybetmeyi öğrenmek
MSNBC News Spordaki olasılık hesapları
MSNBC News 5 yıldızlı otellerden, Olimpiyat Köyü'ne
MSNBC News Okumuş, okumuş, anlamamış...
MSNBC News GS zirveye, FB nereye?
MSNBC News Biraz ondan, biraz bundan
MSNBC News Euro 2000'den arda kalanlar
MSNBC News Hayallerim, Milli Takım ve Medya
MSNBC News Farklı, farklı, farklı soru (2)
MSNBC News Farklı, farklı, farklı açı
 
     
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları