Home page

Haber Menüsü


e. murat yığcı
 
12 Dev Adam ve Formula 1
 
Aslında yazının başlığı “12 Dev Adam’la Formula 1 arasında bir bağlantı var, bunu atlamayın” olmalıydı. Nasıl bir bağlantı mı var?
 
e. murat yığcı'ya mail.
NTV-MSNBC
 
5 Eylül—  Eğer Carver Lisesi, Koç Reeves, Kooliç, Salami isimleri size bir şey ifade etmiyorsa, siz bu ülkede basketbolun futbola yakın ilgi gördüğü, kitlelere yayıldığı yılları hatırlamıyorsunuz demektir. Efe Aydan’ı, Kara Mehmet’i, Erman’ı da büyük ihtimalle seyretmemişsinizdir; Spor Sergi Sarayı dendiğinde ise Bileşim Fuarı’nın yapıldığı yer gelecektir aklınıza. Halbuki Spor Sergi, İstanbul’da basketbolun kalbinin attığı yerdi. Uzaktan kumandayla “zaping” yapma konusunda bu kadar özgür olmadığımız yıllardı onlar ve yine de basketbol TRT ekranlarında naklen yayınlarda yer bulabiliyordu. Basketbol “Balkan Şampiyonluğu” ve “Beyaz Gölge” dizisiyle Türkiye’de yükselişe geçmişti. Formula 1 yarışlarının sigara ve bira kokusu altında yapıldığı, yağa bulanmış bir spor olarak tanındığı yıllar, yine 80’li yılların başıydı.

   
 
       
   
MSNBC News Senna mı, Schumacher mi?
MSNBC News Süper Lig'e merhaba; ya da ilk beşe girecek son takım hangisi?
MSNBC News 3 büyükler, Süper Lig ve deniz feneri
MSNBC News Ve McLaren ve Jaguar ve Newey
MSNBC News Formula 1'de sürprizler bitmiyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Basketbol 80’li yılları çok da verimli geçirmedi. Yabancı oyuncu transferinin de serbest bırakılmasıyla önce büyük çıkış yaşayan kulüp takımları, daha sonra bayrağı müessese takımlarına bıraktı.
       Müessese takımları ise transfer tutarlarının yükselmesi, maliyetlerin artması nedeniyle şampiyonluğa kadar yükselmeyi, daha sonra ise bu işten vazgeçmeyi seçtiler.
       Eczacıbaşı, Beslen, Tofaş gibi şampiyon takımlar artık ligde mücadele etmiyorlar. Basketbol deyince artık akla İTÜ gelmiyor ve Basketbol Federasyonu 1. Lig’de mücadele etmek isteyecek takım bulamıyor.
       
12 DEV ADAM DOPİNG ETKİSİ YAPAR MI?
       Derken ülkeye sihirli bir değnek değiyor sanki... “12 Dev Adam” reklam filmi, aylardır tüm otoritelerin turnuvanın güçlü takımlarından biri olarak niteledikleri Türkiye Basketbol Milli Takımı’nın, Türkiye tarafından da önemsenmesine neden oluyor.
       Basketbol tekrar manşetlere taşınıyor, Türkiye’nin final grubunda oynayacağını düşünüldüğü için biletler uzun süre öncesinden bitiyor, basketbol izlemek isteyen bir kitlenin olduğu hatırlanıyor.
       
12 DEV ADAMIN ÖNEMLİ MİSYONU
       Ben 12 Dev Adam’ın bu şampiyonada şampiyonluk mücadelesi yapmanın dışında, daha önemli misyonu olduğunu düşünüyorum. Şampiyonanın hemen başında bu “Dev Adam” sloganına inanan, daha sonra ise Dev Adam olmanın değil, iyi takım olmanın başarıyı getireceğini anlayan A Milliler, Türkiye’de basketbolun tekrar gündeme gelmesini sağladılar.
       Hırvatistan’ı yenmeleri ya da yenilmeleri, yarı final ya da final oynamaları bu gerçeği değiştirmeyecek. Federasyon’a düşen, bu rüzgarı iyi değerlendirip basketbolun gündemde kalmasını sağlamak olmalı.
       Federasyon, devletin spor politikasına yön vermeye çalışmalı, Fransa’yı örnek alarak basketbolu okullara indirgemeye çalışmalıdır. Balkan Şampiyonası ve Beyaz Gölge dizisiyle yakalanan rüzgarın benzerini yakaladıklarının farkına vararak, rüzgarın dinmemesini sağlamak için gerekli önlemleri almalıdırlar.
       
NİHAYET YAZININ BAŞLIĞINA GELDİK
       Aslında yazının başlığı “12 Dev Adam’la Formula 1 arasında bir bağlantı var, bunu atlamayın” olmalıydı. Nasıl bir bağlantı mı var?
       Şu anda dünyanın en çok izlenen ikinci sporu olan Formula 1’in, sigara ve bira kokusu altında yapıldığı, yağa bulanmış bir spor olarak tanındığı yıllar, Türkiye’de basketbolun yükselişe geçtiği 80’li yıllara rastlıyor. F1 geriye giden, gelecek vaad etmeyen bir spor haline dönüşürken, Bernie Ecclestone isimli biri tarafından kurtarıldı. Şu anda F1’in patronu konumundaki Bernie, sporun kitlelere yayılması için basının ilgisinin gerekliliğini anladığı için, 80’li yılların ortalarında F1’i, üzerine para vererek haber kuşaklarında naklen yayınlatmaya başladı.
       Naklen yayınlar ilgiyi arttırdı, ilgi sponsorun desteğini; kitlelerin artan ilgisi ve sponsorun desteği ise bu spordan kazanılan parayı... Şu anda Formula 1 organizasyonu dünyanın en başarılı, en pahalı organizasyonlarından biri konumunda.
       
ÖRNEK ÇOK, ALMAK İSTEYENE
       Aslında Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok... Basketbolu okullara yayma konusunda Fransa’yı, salary cap denen maaş çatısının belirlenmesi konusunda NBA’i, naklen yayın politikasında Formula 1’i örnek alan bir Türkiye Basketbol Federasyonu, basketbolu canlandırabilir. Rüzgar esiyor, rüzgarı doğru yerden almak, biraz da çabalamak basketbolun hakettiği yere gelmesine yardımcı olacaktır.
       
       NOT: TRT’ye teşekkür: Koç Reeves ve ekibi geçen haftaya kadar tekrar konuk oldukları TRT ekranlarında, eskiden olduğu gibi haber bültenlerinden önce değil, ancak ve ancak saat 10.05’te yer bulabiliyordu. 12 Dev Adam, Çeyrek finale yükseldikten sonra artık 17.05’te ekrana geliyor.
       
       * * * * * * * * * * * * * * * * *
       
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ? / 1
       
Bu yıl Erkekler Basketbol Ligi’nde sezon 12 takımla oynanacak. Bunun nedeni Troy Pilsner ve Kombassan Konyaspor’un ligden çekilmeleri, İkinci Lig’de mücadele eden Samsunspor’un ise lige hazır olmadığını bildirerek, Birinci Lig’de oynama teklifini geri çevirmesi. İki takımın olmaması nedeniyle Çarşamba günleri, dini bayramlar ve yılbaşında maç yapılmayacak. Ligden düşmenin olup olmayacağı halen belli değil; kısaca ligin statüsü halen bilinmiyor.
       Basketbol Ligleri başlayacak ama basketbolun izlenme oranı, neredeyse Avrupa’da bir üniversite karşılaşmasının izlenme oranına yakın. Futbolda yayın hakları 3,5 yıllığına -hem de Federasyon payı ve KDV hariç- 465 milyon dolarlık bir bedelle satılırken, basketbola alıcı bulunamıyor; son anda yapılan anlaşmalarla 2000-2001 sezonu 4 milyon dolarlık bir bedel karşılığında TRT ekranlarından yansıtıldı basketbolseverlere.
       
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ? / 2
       Salary Cap, NBA’de her takımın her yıl harcayacağı para miktarı belirleyen sisteme verilen isim. Adından da anlaşılacağı gibi maaş çatısını belirliyor. Yani ne kadar çok parası olursa olsun, oyuncular piyasa değerlerinin çok altında rakamlara oynamayı kabul etmedikleri sürece, bir takımın NBA’in en iyi 3-4 oyuncusunu aynı anda kadrosunda bulundurmasına imkan yok.
       Yapılan toplu sözleşmeler ise Salary Cap izin verse bile, takımların belli paraların dışındaki miktarları oyuncularına vermelerini engelliyor. Bu miktarlar da oyuncunun NBA’de oynadığı sezon sayısına, kaç yıldır o takımda oynadığına ve bir önceki kontratının değerine göre belirleniyor.
 
       
    MSNBC News Türk sporunu kim kurtaracak?
MSNBC News Ve Fenerbahçe şampiyon
MSNBC News F1, bizler ve diğerleri
MSNBC News Taraftar kimliği mi, fair-play mi?
MSNBC News GS zirveye, FB nereye? (2)
MSNBC News Ekonomi mi, spor mu?
MSNBC News Ben en çok Lucescu'ya üzülüyorum
MSNBC News Sözümü geri aldım?
MSNBC News Hagiler, Daumlar ve bizler
MSNBC News Futbolun değişen çehresi (2)
MSNBC News Futbolun değişen çehresi (1)
MSNBC News İşte öyle bir maç
MSNBC News Ya Ali Haydar sigara içmeye başlarsa...
MSNBC News Bir futbol maçından ne beklersiniz?
MSNBC News Başarılı olmak, herşeyi yapma hakkını verir mi?
MSNBC News 'Yeni yeni isabet etmeye başladı da...'
MSNBC News Türkiye' ve Formula 1
MSNBC News Nasrettin Hoca'dan Galatasaraylılar'a
MSNBC News Kaybetmeyi öğrenmek
MSNBC News Spordaki olasılık hesapları
MSNBC News 5 yıldızlı otellerden, Olimpiyat Köyü'ne
MSNBC News Okumuş, okumuş, anlamamış...
MSNBC News GS zirveye, FB nereye?
MSNBC News Biraz ondan, biraz bundan
MSNBC News Euro 2000'den arda kalanlar
MSNBC News Hayallerim, Milli Takım ve Medya
MSNBC News Farklı, farklı, farklı soru (2)
MSNBC News Farklı, farklı, farklı açı
 
     
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları