Home page

Haber Menüsü


e. murat yığcı
 
Yine Fenerbahçe, yine Galatasaray
 
Olayı bir gurur meselesi haline getirerek “Sonuna kadar Denizli’nin ardındayız” şeklinde açıklama yapmak, bana göre korkuyu yok saymaktır... UEFA Şampiyonu takımın taraftarı, Nantes galibiyeti sonrası İstanbul’da konvoy yapmamalı bana göre...
 
e. murat yığcı'ya mail.
NTV-MSNBC
 
27 Eylül—  Hani “değişmeyen tek şey değişimdir” derler ya, ben buna inanmıyorum artık; evet, her şey değişiyor tüm hızıyla, duygularımız, yaşamımız, hayat görüşümüz, beklentilerimiz ama sözcükler bir türlü değişmiyor. Kelimeler aynı, kavramlar bile değiştiği halde, aynı kelimeleri kullanıyoruz hala... Size de biraz kandırılıyormuşuz gibi gelmiyor mu? Dünün dünyası için yaratılmış bir dili, bugünün dünyası için kullanıyormuşuz gibi gelmiyor mu? Bugünün dünyasını kavramak için, artık dünün terimlerinden kurtulmanın zamanı geldi bence. Mesela Türk takımlarının Şampiyonlar Ligi macerasında farklı bir dil kullanmalıyız...

   
 
       
   
MSNBC News 12 Dev Adam ve Formula 1
MSNBC News Senna mı, Schumacher mi?
MSNBC News Süper Lig'e merhaba; ya da ilk beşe girecek son takım hangisi?
MSNBC News 3 büyükler, Süper Lig ve deniz feneri
MSNBC News Ve McLaren ve Jaguar ve Newey
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
YİNE FENERBAHÇE
       
Fenerbahçe’de Mustafa Denizli’nin geçen yıl yarattığı ve takımın şampiyonluğa gitmesini sağlayan ‘kazanan taktik’ bu yıl işe yaramayacak gibi görünüyor (gibi görünüyor diyorum, çünkü halen kaybedilmiş bir şey yok). Geçen yılın en çok eleştirilen teknik adamı Denizli, bu yıl da iki alışkanlığından vazgeçmeyecek anlaşılan: Kazanan taktiği arama ve eleştirilere hedef olma...
       Yalnız Fenerbahçeli yazarların farkında olmadığı bir şey var, aslında bu ikisi aynı kapıya çıkıyor; Fenerbahçe geçen yıl da aynı futbolu oynuyordu, ‘kazanan taktik’ olarak kabul gören, ceza sahası yakınlarında kazanılacak faul atışlarını, gole çevirecek ortalarla değerlendirmek ya da kontrataklarla rakip kaleye baskın yapmaktı. Geçen yıl Avrupa’ya çıkmayan Fenerbahçe, konsantrasyon bozukluğu yaşamıyor, taraftar ise şampiyonluk özlemi içinde kötü futbola karşın stadı dolduruyordu.
       

BAŞARISIZLIK İYİ BİR SINAVDIR
       26 Mayıs’ta yazdığımız “Ve Fenerbahçe şampiyon” başlıklı yazıda “Fenerbahçe’nin şu andaki tek eksiği ‘başarısızlık’ denen o çok ciddi sınavı daha yaşamamış olması... Şampiyonlar Ligi’nde alınacak olası kötü sonuçlar, taraftarın yönetime, Mustafa Denizli’ye, futbolculara güvenini sarsacaktır” diye yazmış ve sormuştuk: “Peki ama bu olası sonuçları önlemek için ne yapmak gerekiyor?”
       Bence bu sorunun yanıtı halen değişmedi. Yazının gerekli bölümü aynen güncelliğini koruyor:
       “Bir kere Fenerbahçe, kadronun Avrupa’da mücadele edebilmek için yetersiz olduğunu kabullenmeli. Mustafa Denizli “Türkiye Ligi’nde şampiyon olan kadro, Şampiyonlar Ligi’nde de başarılı olur” düşüncesini sadece futbolcuları motive etmek için sarfediyorsa ve bu kadronun Avrupa ve Lig mücadelesini aynı anda sürdürmeye yeterli olmadığını düşünüyorsa, sorun yok; aksi takdirde sarı-lacivertli kulübü gelecek yıl zor günler bekliyor demektir.
       Ligde oynadığı maçlarda defansındaki sorunlar skora yansımadığı ve kritik maçlarda genelde yediğinden fazlasını attığı için mutlu sona ulaştı ama hızlı hücumlarda adeta şok yaşıyan defans, maç yoğunluğunun yorgunluğu ve Şampiyonlar Ligi’nin havası nedeniyle Fenerbahçe camiasına kötü günler yaşatabilir.”

       
KORKUYU KABULLENMEK
       “Cesaret, korkuyu yok saymak değil, korkuyu kabullenmektir” derler... Bence Fenerbahçe yönetiminin farkına varması gereken önemli konu, yaşananların bir film değil, hayatın ta kendisi olduğu. Ve ne yazık ki hayat, bir filmin sonundaki gibi şampiyonluklarla ya da yaşanan en son mutlu olayla sona ermiyor, devam ediyor. Olayı bir gurur meselesi haline getirerek “Sonuna kadar Denizli’nin ardındayız” şeklinde açıklama yapmak, bana göre korkuyu yok saymaktır. Bu yıl Süper Lig’deki mücadelenin daha çekişmeli olacağı bir gerçek, Avrupa’daki mücadelede ise önlerinde Galatasaray örneği var ve alınacak başarısız bir kaç sonuç daha, yönetimin üzerindeki baskıyı ‘taşınamaz’ hale getirebilir.
       Denizli’yi değiştirmek de iyi bir çözüm gibi görünmediğine göre, Denizli ile ama modern futbolun gereklerini yerine getirerek devam etmeyi seçmeliler. Modern futbolun tanımı da artık yavaş yavaş şekilleniyor. “Farklı taktikler kabul edilebilir ama sahada mücadele edecek gücü olmayan takımlar kabul edilemez.” Ve Fenerbahçe’nin şu anki en büyük sorunu taktik eksiği değil, sahada mücadele edecek gücü olmaması, yeterli kondüsyona bir türlü ulaşamamasıdır.
       Fenerbahçe seyircisinin yakında biraz daha büyüyecek stadı doldurmamasının nedenlerini de bence burada araması gerekir yönetimin. Çünkü maçlar 90 dakika oynanıyor ve bu 90 dakikanın tanımı, bundan 5-6 yıl öncesinin 90 dakikasından çok farklı; biz futbolseverler artık 90. dakikada da futbolcuların depar atabilmesini bekliyoruz ve en önemlisi maç boyunca takımlarımızın sahada mücadele etmesi bizim için önemli olan. Çünkü modern futbolda artık kazananlar ve mücadele edenler var sahada. Tuttuğumuz takımların renkleri, adları değişebilir. Maçı kaybedebiliriz, ama yenilen taraf olmak istemiyoruz...
       
YİNE GALATASARAY
       
Galatasaray, Avrupa’da gerçekten farklı bir görünüm çiziyor. Bana göre iyi futbol oynamıyor, ama skora inanan, kazanma motivasyonuna sahip bir takımla çıkıyor her seferinde sahaya. Ve kazanmayı da başarıyor. Bu gidişle takım benim tahminimin aksine, ikinci tura da çıkacak gibi görünüyor (gibi görünüyor diyorum, çünkü halen kazanılmış bir şey yok).
       Yaklaşık 6 ay önce oynanan 3-2’lik Real Madrid maçından sonra “Bu gidişle Galatasaray seyircisi Lucescu’yu sevmeye başlayacak belki” demiştim, Türk basınının Lucescu’yu sevip sevmediğini bilemem ama ben Lucescu’nun Galatasaray’ın şu dönemde bulabileceği en iyi teknik adamlardan biri olduğuna inanıyorum. Ne de olsa UEFA şampiyonu olan takımın başına gelen Rumen teknik adam, çok kısa bir süre içinde takımının yüzde 70’ini elinizde olmayan nedenlerle kaybetti. Yine de şampiyonluk mücadelesi veriyor ve sarı-kırmızılılar Avrupa’da da başarılı sonuçlar alıyor.
       
TARİH BÖYLE YAZILMAZ
       
Yine de Galatasaray’ın tarih yazdığına inanmıyorum; Avrupa Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek final oynamış bir takım, Fransa şampiyonunu yendiği için ‘tarih yazmış olamaz’. UEFA Şampiyonu takımın taraftarı, Nantes galibiyeti sonrası İstanbul’da konvoy yapmamalı bana göre...
       Belki 5-6 yıl önce Avrupa’da alınan her galibiyet, tarih yazmak olarak algılanılabilirdi, ama artık zaman değişti, kavramlar da değişmeli...
       Türk takımlarının Şampiyonlar Ligi mücadelelerini anlatırken, farklı bir dil kullanmalıyız artık, Milli Takım’ın yüzde 70’inin yurtdışında oynadığını bilerek, Fatih Terim’in AC Milan’ın başında sahaya çıktığının bilincine vararak... Doğru kelimeleri kullanmak başarıyı azaltmaz bana göre, gelecekteki başarıların daha ulaşılır olmasını sağlar. “Nantes, Galatasaray’dan daha iyi oynadı, ama kazanan taraf Galatasaray oldu” demek, ne Galatasaray’ın başarısını azaltır, ne de alınan 6 puanı yok saymak olur.
       5 Ağustos’ta kaleme aldığımız yazıda “Sonuçta Galatasaray yeni bir oluşum içinde ve bu süre öncelikle takımın ekonomik açıdan düzeltileceği bir süre olacakmış gibi görünüyor. Takımın avantajı (bilinen) yıldızların gitmiş olması... Yani takım içinden yıldız ve lider olmayı aklına koyan bir isim Galatasaray’ı tahmin edilenden daha iyi bir yere getirebilir...” diye yazmıştık.
       Bakalım takım bir lider çıkarabilecek mi?
 
       
    MSNBC News Formula 1'de sürprizler bitmiyor
MSNBC News Türk sporunu kim kurtaracak?
MSNBC News Ve Fenerbahçe şampiyon
MSNBC News F1, bizler ve diğerleri
MSNBC News Taraftar kimliği mi, fair-play mi?
MSNBC News GS zirveye, FB nereye? (2)
MSNBC News Ekonomi mi, spor mu?
MSNBC News Ben en çok Lucescu'ya üzülüyorum
MSNBC News Sözümü geri aldım?
MSNBC News Hagiler, Daumlar ve bizler
MSNBC News Futbolun değişen çehresi (2)
MSNBC News Futbolun değişen çehresi (1)
MSNBC News İşte öyle bir maç
MSNBC News Ya Ali Haydar sigara içmeye başlarsa...
MSNBC News Bir futbol maçından ne beklersiniz?
MSNBC News Başarılı olmak, herşeyi yapma hakkını verir mi?
MSNBC News 'Yeni yeni isabet etmeye başladı da...'
MSNBC News Türkiye' ve Formula 1
MSNBC News Nasrettin Hoca'dan Galatasaraylılar'a
MSNBC News Kaybetmeyi öğrenmek
MSNBC News Spordaki olasılık hesapları
MSNBC News 5 yıldızlı otellerden, Olimpiyat Köyü'ne
MSNBC News Okumuş, okumuş, anlamamış...
MSNBC News GS zirveye, FB nereye?
MSNBC News Biraz ondan, biraz bundan
MSNBC News Euro 2000'den arda kalanlar
MSNBC News Hayallerim, Milli Takım ve Medya
MSNBC News Farklı, farklı, farklı soru (2)
MSNBC News Farklı, farklı, farklı açı
 
     
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları