Home page
Haber Menüsü


Ümit Sezgin
Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
İdama yeni formül ve MHP’nin yalnızlaşması
 
Milli Güvenlik Kurulu’nun Mayıs ayı toplantısı ve Sezer’in yapacağı liderler zirvesi yaklaşırken Ankara’da idam sorunuyla ilgili yeni formül şekillendi.
 
Ankara
NTV-MSNBC
 
28 Mayıs—  Askeri yetkililere yakın kaynaklardan sızan bilgilere göre idam cezası kaldırılırken, eş zamanlı olarak Anayasa’dan af ve cezaların indirilmesi yetkisi de çıkarılacak. Bahçeli’nin “Öcalan dosyası Meclis’e insin” açıklaması ise MHP’nin yalnızlaştığının en iyi işareti.

   
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
NTVMSNBC Reklam  
 

  Başbakan Ecevit bugün yaptığı 55 dakikalık basın toplantısıyla ortaya koydu ki, fiziki sağlık problemleri olsa bile mental açıdan sorunu yok. Yani başka deyişle akli melekeleri yerinde.
       Özetle “Hükümet başbakanıyla birlikte görevinin başındadır ve erken seçim düşünmemektedir” diyen Ecevit için şimdi artık AB kriterleri sorununu çözme zamanıdır.
       Eğer Ecevit çözüm çabalarını yoğunlaştırabilir ve konuyu yeniden gündemin ilk sırasına taşıyabilirse, sağlığıyla ve hükümetle ilgili spekülasyonlara da son verebilir.
       
YENİ FORMÜL ASKERDEN Mİ?
       Dünden beri Ankara’da AB kriterlerinin en zorlusu, idam cezasının kaldırılması konusunda yeni bir formül dile getiriliyor.
       Öneri sahiplerine göre idam cezasını kaldırmaktaki en büyük zorluk kamuoyunun bir kısmında terör örgütü lideri Öcalan’ın affedileceğine dair uyanan kuşku. Özellikle şehit aileleri ve MHP tabanının önemli bir bölümü terör suçlarından idam cezasının kaldırılması durumunda Öcalan için bir süre sonra af kampanyaları başlatılacağı endişesi taşıyor. Avrupa’dan da destek görebilecek bu kampanya sonunda Öcalan’ın affedilmese bile cezasında önemli bir indirime gidileceği kaygısı, idam cezasının kaldırılmasının önündeki en ciddi engel gibi görünüyor.
       İşte yeni formül bu kaygıları gidermeye yönelik. İdam cezası kaldırılmadan hemen önce veya eşzamanlı olarak Anayasa’dan af ve ceza indirimi yetkisi de çıkartılacak. Böylece, hem bu tür kampanyaların önü kesilecek hem de kamuoyuna Öcalan’ın asla affedilmeyeceği ve cezasının indirilmeyeceğinin garantisi verilmiş olacak.
  İdam tartışmaları
Bahçeli’den AB için 5 şart
İzgi: AİHM’nin kararını beklemek gerek
Öcalan’ın idamında ‘Nazi formülü’
Çiller’den Bahçeli’ye tam destek
Türk: Geleceğimizi bir tek kişiye ipotek edemeyiz
MHP: İdamı kaldırın, hodri meydan
Yılmaz: AB projesi engellenemez
Kutan: Önce hükümet idam görüşünü açıklasın
Ümit Sezgin'in yazısı: İdama yeni formül ve MHP’nin yalnızlaşması
Sezer: İdama karşıyım
AİHM'in Öcalan kararı sonbahara
Şükrü Küçükşahin'in yazısı: Bu kavga seçimi getirebilir
TÜSİAD'dan AB atağı
AB için ‘sivil inisiyatif’
Erdoğan: Hükümetin idam kurnazlığı
Baykal: Bahçeli’nin açıklaması iç tüketime yönelik
Bu formülün kimi nasıl etkileyeceğinden önce kimden kaynaklandığına bakmak gerekiyor. Kulislere sızan bilgilere göre bu formül öncelikli olarak askeri kaynaklı. Uzak olmayan çeşitli tarihlerde ilgili kuruluşlara bu görüş aktarıldı. Hatta ilk dile getirildiğinde formül komprime değildi. İdamın kaldırılmasının siyasi iradenin yetkisinde olduğu, Meclis karar verirse askeri kaynaklardan itiraz gelmeyeceği vurgulanıyordu. Ancak idam cezasının yerine ikame edilecek cezanın net biçimde ortaya konması da isteniyordu.
       Şimdi öneri daha kapsamlı hale getirildi ve idam cezasının yerine getirilecek cezanın netleştirilmesi talebinin yanına Anayasa’dan af ve ceza indirimi yetkisinin kaldırılması gereği de eklendi.
       
BU FORMÜL DE MHP’Yİ İKNA ETMEZ...
       Peki bu formül kimi nasıl ikna eder? Öncelikle şunu söylemek lazım ki bu formül de MHP’yi idamın kaldırılması konusunda ikna etmeye yetmez.
       Çok açık olmak gerekirse, MHP hiç bir şartta, Öcalan yaşadığı müddetçe idam cezasının kaldırılmasına “evet” demeyecek, diyemeyecek. Ayrıca MHP kurmayları için seçim stratejisinin önemli bir ayağı da büyük ihtimalle yine Öcalan’ın idamı olacak.
       Bu nedenle üretilen herhangi bir formülün MHP ve Bahçeli’yi ikna etmesinin yolu yok.
       Önemli olan; formülün, muhalefet partilerini, hükümetin diğer iki ortağı DSP ve ANAP’a destek vermeye ikna edip etmeyeceği.
Öcalan’a “idamsız” formül
AKP ve SP açısından bakarsak bu iki parti de varlıklarını sürdürebilmek için AB’ye, AB’nin özgürleştirici ortamına şiddetle ihtiyaç duyuyorlar. Tam da bu nedenle AB’nin kapısını açacak adımlara ikna edilmeleri daha kolay görünüyor. Zaten bugüne kadarki itirazlarının temelinde de siyasi hesaplar ve hükümeti yıpratma çabaları ön plandaydı. Ancak Sezer’in düzenleyeceği zirveyle birlikte olay artık bir hükümet meselesi olmaktan çıkıp, bir basamak daha yükselerek ulusal bir sorun statüsüne kavuşuyor. Bu ortamda da AKP ve SP’nin idam cezasının kaldırılmasına “evet” oyu vermesi kolaylaşıyor.
       Benzer gerekçeler DYP için de geçerli. Partisi tarafından “AB fatihi” ünvanı verilen Çiller’in bu yolu tıkayan isimlerden biri olmayı göze alması hayli güç. Ancak şurası da bir gerçek ki, Çiller hükümetin bu zaafını sonuna kadar kullanmak, deyim yerindeyse hükümet üyelerini inim inim inletmek için elinden gelen herşeyi yapacaktır.
       Çiller’in siyasi hırsa kapılıp sonsuza kadar direnmesi de bir olasılık ama, Köşk’teki zirvede ya da zirveden sonra çıkıp “Ulusal çıkarlarımız gereği bu hükümete destek vererek Avrupa’nın yolunu açan yine biz olacağız” demesi de ciddi bir olasılık. Zaten kendisi de demiyor mu “Son tahlilde ‘Apo’nun asılması mı AB mi’ derseniz tabii ki AB derim”.
       
MHP YALNIZLAŞTIKÇA HIRÇINLAŞACAK
       Devlet Bahçeli’nin Çin’den yaptığı sert açıklamaların gerisinde Atayurdunda olmanın yarattığı coşkun duygular yatmıyor. Bu planlı, programlı, strateji gereği yapılmış bir açıklama.
       MHP, daha fazla baskı altında kalmamak için sertleşiyor. “Apo’nun dosyasını hemen Meclis’e indirelim” diyen bir kişiye “idamı kaldıralım” demenin daha güç olduğu ortada değil mi?
       MHP sertleşecek, sertleştikçe yalnızlaşacak, yalnızlaştıkça da sertleşecek. Sonunda idam cezası kaldırılsa bile MHP bu işin dışında kalmış olacak. Böylece hem seçim atmosferinde elinde kendini savunabilecek doneleri olacak hem de AB yolu açılırsa, hükümet ortağı olarak bunun rantından da yararlanabilecek.
       
SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNE DÜŞEN...
       Cumhurbaşkanı Sezer’in düzenleyeceği zirve öncesinde ve sonrasında sivil toplum örgütlerine düşen görevler var.


       Herşeyden önce TÜSİAD, TOBB, TÜRK-İŞ gibi kuruluşlar kamuoyuna AB yolunu açacak kriterlerin yerine getirilmesini istediklerini net bir dille bir kere daha açıklamalıdırlar.
       Artı bununla yetinmeyip Meclis’te grubu bulunan partilerin liderlerini teker teker ziyaret edip, bu konuya siyaset üstü, bir ulusal mesele olarak bakmalarını isteyebilirler.
       Bu ve benzeri adımlar özellikle muhalefet partilerinin ikna edilmesinde önemli rol oynayacaktır.
       Artık Ecevit’in hastalıkları üzerine spekülasyon yapmaktan vazgeçip, çok geç olmadan herkesin elinden geleni yapması gereken döneme girildiği net biçimde görünüyor.
       

Ümit SEZGİN / CNBC-e Ankara Haber Müdürü
       
 
       
    MSNBC News Ecevit'in hastalığından mı yoksa kendimizden mi korkuyoruz?
MSNBC News Hazırlıklı olun, Ankara sert tartışacak!
MSNBC News Terim "gerçekten imparator" olmak istiyorsa
MSNBC News Derviş senaryoları; "Nereye payidar nereye?"
MSNBC News Bayar, biraz "ithal" kalmalı!!!
MSNBC News Bahçeli "1 Nisan şakası" yapmadıysa
MSNBC News Hükümet kendini derhal yenilemeli
MSNBC News Yasayı "kahramanca" çiğnemek
MSNBC News Ecevit idam tartışmasını bitirmeli
MSNBC News Keçeciler, son soruyu önce sordu
MSNBC News MHP kendi ikna olmalı
MSNBC News İdam için uyum formülü
MSNBC News Uyum yasalarını MHP değiştirmeli
MSNBC News Bahçeli'yi "anlamak" zorundayız
MSNBC News Bahçeli ve Sezer de ABD'ye gitmeli
MSNBC News Kime, ne verilecek, nasıl geri alınacak?
MSNBC News Bankacılık operasyonu: Kim kimi kurtarıyor?
MSNBC News 2001 müsibetti, bin nasihatten evlaydı
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları