Home page
Haber Menüsü


Ümit Sezgin
Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
Uyum yasalarını MHP değiştirmeli
 
Uyum yasalarında tartışma TCK 312. Madde’de düğümlendi. Aslında MHP kurmayları da tasarının yazımında düzeltilmesi gereken noktalar olduğunu kabul ediyorlar.
 
Ankara
NTV-MSNBC
 
Ankara  Ancak ANAP’ın ve Yılmaz’ın bu işi “siyaseten kullanmaya” çalıştığına inandıkları için direniyorlar. MHP’yi rahatsız eden, Yılmaz’ın kamuoyundan ve AB’den gelen itirazların rüzgarını kullanarak, hatalar düzeltildikten sonra “Bu işi ben başardım” deme ihtimali. Bu durumda MHP’ye düşen, hataları kendilerinin düzeltmesi. Önlerinde bir haftaları var.

   
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
NTVMSNBC Reklam  
 

  Uyum yasaları paketindeki tartışmalar liderler zirvesinde de çözüme ulaşamadı. Kimilerine göre Bahçeli toplantıyı terketti, kimilerine göre üç lider partilerin kendi gruplarında bir hafta daha çalışması konusunda anlaşmaya vardı.
       İşin doğrusu şu; MHP lideri Devlet Bahçeli, zirvede kendilerinin görüşlerinde bir değişiklik olmadığını, daha önce üzerinde mutabakata varılan metne sadık olduklarını söyledi.
       Ancak Başbakan Ecevit’in AB’den gelen itirazları hatırlatarak tasarının değiştirilmesi gereği yönünde tavır sergilemesi üzerine Bahçeli de parti gruplarında biraz daha çalışılması fikrine itiraz etmedi. MHP kurmayları Bahçeli’nin “Konu Meclis’te, Genel Kurul’da düzeltilsin” dediğini aktarıyorlar.
       Ancak Bahçeli’nin “Meclis düzeltsin” sözü “Biz de destek veririz” anlamına gelmiyor. Hatta tam tersi “Çok istiyorsanız bize rağmen muhalefetle işbirliği yapın, değiştirin” meydan okumasını da içeriyor.
       Elbette Bahçeli, ortaklarının muhalefetle işbirliği yapmasını arzu etmiyor, ortaklarının bunu yapmayacağını da biliyor, amacı kararlılığını vurgulamak.
       
BAHÇELİ YILMAZ’I DEŞİFRE ETMEYE ÇALIŞIYOR
       Peki Bahçeli neden böyle diretiyor? Tasarıda düzeltilebilecek noktalar olduğunu MHP kurmayları da kabul ederken, Bahçeli neden ısrar ediyor?
       Nedeni basit aslında; Devlet Bahçeli hükümet ortağı Mesut Yılmaz’ın, hiç hoş karşılamadığı “hükümet etme tarzını” deşifre etmek istiyor.
       Tüm MHP’liler aynı inancı taşıyor. “Sayın Yılmaz tasarının ilk ele alındığı liderler zirvesinde hiç bir itiraz dile getirmedi. Oysa tasarıyı hem partisinin kurmayları hem de kendisine bağlı AB Genel Sekreterliği uzmanları incelemişti. Şimdi kamuoyundan ve AB’den gelen tepkileri gördü. İşte bu tepkileri arkasına alarak, tasarıda değişiklik yaptırtacak, ardından da ‘Bu işi ben düzelttim’ diye siyasi rant elde etmeye çalışacak.”
       MHP’lilerin bu inancına katılıp katılmamak, Yılmaz’ın bu kadar “ince hesaplı” davranmış olacağına ihtimal verip vermemek, kamuoyunun bileceği bir iş.
       Ama şurası açık ki, bu çekişmenin siyasetçiler dışında kimse için anlamı yok. Burda önemli olan kimin siyasi rant elde edeceği değil, Türkiye’nin özgürleşme ve demokratikleşme yolunda adım atıp atamayacağı.
       Yılmaz’ın hükümet etme yöntemlerinin deşifre edilmesinden çok, Türkiye’nin doğru adım atması önemli. Kaldı ki Bahçeli bu amacına da önemli oranda ulaşmış görünüyor.
       
MHP’LİLERİN KAFASINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER
       MHP’li kurmaylar tek tek konuştuğunuzda TCK 312. maddede de, 159. maddede de hatalar olduğunu kabul ediyorlar.
       Örneğin 312. maddenin 3. paragrafında yeralan ve çok tartışılan “...insanları birbirine karşı kamu düzenini bozma olasılığını ortaya çıkaracak şekilde düşmanlığa ve kin beslemeye alenen tahrik edenler..” cümlesinde yeralan “insanlar” ve “olasılık” ibarelerinin yanlışlığına itiraz etmiyorlar.
       Şimdilik dile getirmiyorlar ama nasıl düzeltileceğini bile hazırlamışlar. “İnsanlar” ibaresinin yerini “halk” alacak, “olasılık” ibaresinin yerine ise “tehdit” alacak. Yani madde şu şekilde düzenlenecek;
* “...halkı birbirine karşı kamu düzenini tehdit edecek şekilde düşmanlığa veya kin beslemeye tahrik edenler...”
       159’uncu maddede ve diğer tartışılan konularda da MHP’nin hazırlıkları var.
       
MHP, ÖNCE ADIM ATMALI
       Bugüne kadar Türkiye’nin “hayrına” olacağına inandığı konularda kendi görüşlerinden taviz veren MHP, bu konuda da öncelik almak zorunda.


       Başta Devlet Bahçeli ve Faruk Bal olmak üzere MHP kurmayları, tasarıda yapılabilecek değişiklikleri metne dökmeli, Genel Kurul’da işleme konacak önergeleri hazırlamalı ve ortaklarının önüne götürmeli.
       Hem böylece Türkiye’yi yanlış bir adım atmaktan kurtarırlar, hem de bu işin siyasi rantını ANAP’a bırakmamış olurlar.
       Başta da dediğim gibi burda önemli olan kimin siyasi rant elde ettiği değil, Türkiye’nin doğru adım atıp atmadığıdır. Bu gerçeği kavrayıp ona uygun hareket etmeyi başarabilen parti asıl siyasi rantı elde edecektir.
       

ÜMİT SEZGİN / CNBC-e ANKARA HABER MÜDÜRÜ
       
 
       
    MSNBC News Bahçeli'yi "anlamak" zorundayız
MSNBC News Bahçeli ve Sezer de ABD'ye gitmeli
MSNBC News Kime, ne verilecek, nasıl geri alınacak?
MSNBC News Bankacılık operasyonu: Kim kimi kurtarıyor?
MSNBC News ANAP'ta istifalar nereye kadar?
MSNBC News Milletvekili zammı niye geri alınıyor?
MSNBC News Ankara neden heyecanlı ve tedirgin?
MSNBC News Deklarasyon ölü doğdu
MSNBC News Ankara'da "birileri" varmış
MSNBC News Demirel'e uluslararası görev
MSNBC News Teröre cevapta Türkiye'nin rolü
MSNBC News ABD'ye saldırının Türkiye'ye faturası
MSNBC News Okuyan çocuklar, çalışamayan babalar ve Kaddafi'nin muzu
MSNBC News Ecevit, sirenler ve tanrıça Kirke
MSNBC News "Yakın tehlike" Anayasa'da
MSNBC News Krizseverler ve Eylül beklentileri
MSNBC News Ampul muhabbetleri
MSNBC News "Mebus mu oldun muhtar emmi?"
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları