Home page
Haber Menüsü


Ümit Sezgin
Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
Bahçeli “1 Nisan şakası” yapmadıysa
 
26 Mart günü kaleme aldığımız yazıda “reform yorgunu” hükümetin kendini yenilemesinin zorunlu hale geldiğini belirtip, kabinenin yeniden yapılandırılıp, geniş çaplı bir revizyona gidilmesi gerektiğine dikkat çekmiştik.
 
Ankara
NTV-MSNBC
 
1 Nisan—  ANAP’ın sıcak baktığı, DSP’nin tavırsız kaldığı kabine revizyonunun önündeki en büyük engel MHP’ydi. Nihayet MHP lideri Devlet Bahçeli de revizyona “evet” dedi, hem de tarih vererek: “Mayıs 2002”

   
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
NTVMSNBC Reklam  
 

  Eğer bu “1 Nisan” şakası değilse, MHP lideri Devlet Bahçeli, Bakanlar Kurulu’nda önümüzdeki dönemi belirleyecek çok önemli bir gelişmenin kapısını açtı.
       Haber sayfalarında Bahçeli’nin Bakanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmanın detaylarını bulabilirsiniz. Bahçeli özetle Bakanlar Kurulu’nun sandalye sayısının azaltılarak yenilenebileceğini ve bu çerçevede bir revizyona açık olduklarını belirtiyor.
       MHP liderinin üç temel şartı var. İlki, revizyon girişiminin Kamuda Yeniden Yapılandırma Çalışmaları çerçevesinde bir bütünlük içinde ele alınması.
       Bunu anlamak mümkün, çünkü MHP uzun süredir kamuda yeniden yapılandırma konusunda detaylı bir proje hazırlıyor. Kabinenin yeniden yapılanıp daralmasının da böyle bir genel yeniden yapılanma içerisinde anlamlı olacağı görüşünü taşıyorlar. Aksi halde Bakan sayısını azaltmanın popülist bir adımdan öte gidemeyeceğini ve sadece siyaset kurumunu yıpratmaya yarayacağını savunuyorlar.
Bahçeli’den yeniden yapılanma mesajı
Bahçeli’nin ikinci şartı “Devlet ciddiyeti.” MHP lideri konunun yine demeçler savaşına dönüşmemesi için hükümet içinde ele alınmasını savunuyor. Kemal Derviş’in kabinedeki bakan sayısının azaltılması ve ekonominin tek bir kişiye bağlanması konusundaki demeçlerinden rahatsız olduğu belli.
       Bir üçüncü ve önemli nokta daha var, o da süre. Bahçeli, hükümetin mayıs ayında üçüncü yılını dolduracağını hatırlatarak “yıl dönümüne yetiştirebiliriz” diyor. Yani konunun savsaklanmasını, uzatılmasını istemiyor.
       
BAŞBAKANIN İNİSİYATİFİNDE
       MHP lideri Bahçeli’nin üç şartı da son derece makul ve anlamlı. Gerçekten revizyon vakit geçirmeden, siyasi saiklerle ve çıkar hesaplarıyla sulandırılmadan hükümet bünyesinde ele alınmalı. Revizyon kamunun tümünü kapsayacak bir yeniden yapılandırma projesinin en önemli ayaklarından biri olarak tasarlanmalı.
       Bu şartların yerine getirilebilmesi için de Başbakan Ecevit’in inisiyatifi ele alıp harekete geçmesi gerekiyor. İlk fırsatta liderler zirvesini bu konuya münhasıran toplayıp, ilk adımı atmalı.
       Devlet bakanlıklarının sayısı azaltılmalı, yatırımcı bakanlıklardan birleştirilebilecek olanlar birleştirilmeli ve bunlara bağlı kurumlar da yeniden yapılandırılmalı. Ekonominin tek kişinin yönetiminde toplanıp toplanamayacağı hükümetin bu aşamada cevap vermesi gereken son derece kritik ve zor bir soru olacak.
Önceki yazı: Hükümet kendini yenilemeli
Bu işlemin ardından hükümet ortakları kabinede yeni bir görev dağılımı yapmalı. Koalisyon protokolü yeniden yazılmalı ya da bir ek protokol kaleme alınmalı.
       Böyle köklü bir değişiklikten sonra hükümetin Meclis’ten yeniden güvenoyu istemesi hem siyaseten çok şık düşecektir hem de hükümete yeni bir güç verecektir.
       Bahçeli’nin de dediği gibi Hükümetin, Meclis’ten istediği her yasayı geçirecek ve rahatça güvenoyu alacak çoğunluğu var. Yani “endişeye mahal yok!”
       
BAHÇELİ BAŞBAKANLIĞI İSTER Mİ?
       Bir kere daha vurgulamakta fayda var; Bahçeli’nin bu adımı son derece önemli bir açılımdır. “Reform yorgunu” hükümeti 2004 yılına kadar verimli bir şekilde taşıyabilmenin tek yolu yeni bir ruh ve kan değişimidir.
       Bu konuda bugüne kadar kararsız ve huzursuz görünen Başbakan Ecevit’in böyle bir fırsatı kaçırmaması gerekir.
       Normalde Ecevit’in de direnmemesi gerekir. Eğer direnirse buna tek bir kuşku neden olur; “Acaba böyle köklü bir değişimde Devlet Bahçeli, Başbakanlığı ister mi?” Eğer Ecevit bu kuşkuyu duyarsa kesinlikle değişime direnecektir.
       Bugüne kadar Devlet Bahçeli partili milletvekillerinden gelen bu tür teklifleri elinin tersiyle itti; “Hükümet değişmedikçe protokol yürürlüktedir” dedi.
       Ancak daha önce Bahçeli’ye “Bir kaç milletvekili transfer edip birinci parti haline gelelim ve Başbakanlığı talep edelim” diyen kimi MHP milletvekillerinin şimdi de “Efendim hükümet değişiyor, şimdi başbakanlığı istemenin tam sırasıdır” deme ihtimalleri yüksek.
       Bahçeli bu tür tekliflere ne kadar itibar eder önümüzdeki günlerde görme imkanı bulacağız. Ancak Bahçeli böyle bir teklifin revizyonu yokuşa sürmekten başka bir işe yaramayacağını bilecek kadar siyasi birikime sahip olduğunu çoktan ortaya koydu.
       Şimdi kendisine düşen bu birikimin hakkını vermesidir.
       

Ümit SEZGİN / CNBC-e Ankara Haber Müdürü
       
 
       
    MSNBC News Hükümet kendini derhal yenilemeli
MSNBC News Yasayı "kahramanca" çiğnemek
MSNBC News Ecevit idam tartışmasını bitirmeli
MSNBC News Keçeciler, son soruyu önce sordu
MSNBC News MHP kendi ikna olmalı
MSNBC News İdam için uyum formülü
MSNBC News Uyum yasalarını MHP değiştirmeli
MSNBC News Bahçeli'yi "anlamak" zorundayız
MSNBC News Bahçeli ve Sezer de ABD'ye gitmeli
MSNBC News Kime, ne verilecek, nasıl geri alınacak?
MSNBC News Bankacılık operasyonu: Kim kimi kurtarıyor?
MSNBC News 2001 müsibetti, bin nasihatten evlaydı
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları