Home page
Haber Menüsü


Ümit Sezgin
Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
İdam için uyum formülü
 
Uyum yasalarında ilk kez koalisyon ortakları arasında uyum bozuldu. Ancak MHP lideri Bahçeli “Sorun değil Meclis kararına saygılıyız” dedi. Eğer Bahçeli dediğinde samimiyse, aynı formül idam cezasının kaldırılması için de uygulanmalıdır.
 
Ankara
NTV-MSNBC
 
7 Şubat—  Türkiye idam cezasının kaldırılmasını istiyor, Avrupa Birliği kaldırın diyor, Meclis’teki partilerin neredeyse tümü de kaldırılmasından yana, yalnız MHP direniyor. Eğer Bahçeli gerçekten Meclis kararlarına saygılıysa idam cezası da DSP, ANAP, AKP ve SP’nin oylarıyla kaldırılabilir.

   
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
NTVMSNBC Reklam  
 

  Uyum yasaları koalisyonda bir ilk gerçekleştirilerek Meclis’ten geçti. İlk kez koalisyonun iki ortağı, üçüncü ortaklarına rağmen muhalefetle işbirliği yaparak bir tasarıyı Genel Kurul’dan geçirdiler.
       Peki bu ilk, koalisyonun geleceğini nasıl etkileyecek?
       İlk bakışta koalisyonun bugüne kadar başarıyla sürdürdüğü uyum geleneğinin ortasına saatli bomba konmuş izlenimi var.
       Bugüne kadar koalisyon ortakları konu ve anlaşmazlık her ne olursa olsun, uzlaşmanın ve dolayısıyla birlikte hareket etmenin yolunu buldular. Hatta bu uğurda kimi bakanlar bile feda edildi. Bu başarıda da teslim etmek gerekir ki, en büyük pay MHP’nindi. Pek çok konuda MHP, bizzat Devlet Bahçeli’nin bastırmasıyla tavizler verdi, geri adımlar attı, sonuçta uzlaşmayı sağladı.
       Ama ilk kez TCK 312 ve 159. maddeler konusunda uzlaşmaya ısrarla direndi, uzlaşma geleneğini bozdu.
       Önceleri uzlaşma için direten Bahçeli’ydi, bu kez de uzlaşmama için direten Bahçeli oldu.
       Pek çok kurmayı “312 ve 159’da değişiklik yapılabilir” derken, Devlet Bahçeli “Hayır efendim” demekten öteye tek bir adım atmadı.
       
BAHÇELİ GELECEĞE YATIRIM MI YAPTI?
       Bahçeli haklı mıydı, haksız mı? Artık bunu tartışmanın anlamı yok. “ANAP’ın siyasi rant hesapları gibi” haklı göründüğü noktalar da var, “kör inat” görüntüsü nedeniyle haksız olduğu noktalar da...
       Önemli olan haklı olup olmadığı değil, “Meclis kararına saygılız” derken samimi olup olmadığı.
       Kötümser bir bakış açısına göre MHP ve Devlet Bahçeli önümüzdeki günlerde koalisyon ortaklarıyla yaşayacağı görüş ayrılıkları konusunda kendisine hareket serbestesi sağlamak için yatırım yaptı.
  İdam cezası Meclis'te tartışılıyor
Hükümette "idam cezası" sancısı
İdamın kaldırılması: SP-AKP olumlu, DYP karşı
Ecevit: İdamın kaldırılması Meclis'te çözülür
İdamın kaldırılmasında kilit parti DYP
Ümit Sezgin'in yazısı: İdam için uyum formülü
Yılmaz: Anayasa değişikliğine gerek yok
Devlet Bahçeli: Koalisyonda sorun olmaz
DYP: İktidarın stepnesi değiliz
Bakanlar: İdam için TCK'da değişiklik yeterli
Örneğin idam cezasının kaldırılması ya da Türkçe dışında dillerin eğitimde kullanımı gibi çok çetrefilli konular önümüzdeki sürecin çatışmalı gündem konuları olacak. Şimdiden belli ki MHP bu konularda ortaklarıyla ters düşecek.
       Bu ters düşülecek konuların bazılarında MHP muhtemelen muhalefetle aynı çizgiye oturacak. Artık böyle bir ihtimalin gerçekleşmesi durumunda MHP çok rahat ortaklarına dönüp, “Sizle uzlaşamıyoruz, bırakalım Meclis Genel Kurulu kararı versin” diyebilir. Ve muhalefetle birlikte hareket edip değişiklikleri engelleyebilir. Açıkcası ortaklarının da koalisyon adabını işaret ederek itiraz etme hakları olmaz.
       
YOKSA DANIŞIKLI DÖGÜŞ MÜYDÜ?
       Bahçeli ve MHP böyle bir hesap içinde olabilirler mi? Zaman gösterecek. Ortaklar arasındaki ilk görüş ayrılığında işin aslı ortaya çıkar.
       Ancak Uyum Yasaları’nda yaşanan uzlaşmazlığa başka bir yorum getirmek de mümkün.
       İyimser bir bakış açısıyla yorumlarsak Devlet Bahçeli, ANAP lideri Mesut Yılmaz’a duyduğu öfkeyle partiyi fena halde bağlayan açıklamalar yaptı. Bahçeli’nin tavrı o kadar katıydı ki, özel sohbetlerinde “312 ve 159 değişebilir” diyen MHP yöneticileri bile hemen ekliyorlardı; “Ama Genel Başkan’ın bu açıklamalarından sonra geri adım atamayız.”
       İşte böyle bir çıkmazda hem MHP’yi geri adım atmaktan kurtaracak hem de yasada gerekli değişikliklerin yapılmasını sağlayabilecek ortak formül olarak “Sorunu Meclis çözsün” önerisi gündeme geldi ve gerçekleşti.
       Şimdi böyle bir danışıklı döğüşle yasa Meclis’ten geçmişse ve Bahçeli, “Meclis kararlarına saygılıyız, koalisyonda sorun olmaz” sözlerinde samimiyse hem herkes derin bir nefes alabilir, hem de önümüzdeki reformlar için altın bir formül bulunmuş olur.
       
AYNI FORMÜL İDAM İÇİN UYGULANMALI...
       Bu formülü test etmek için en iyi fırsat idam cezasının kaldırılması. Eğer MHP, bizzat Bahçeli’nin dediği gibi “Kamuoyunda idam cezasının kaldırılması için genel bir kanaat oluştuğuna” inanıyorsa, sorunu Meclis’in çözmesi formülüne itiraz etmez.


       DSP, ANAP, AKP ve SP idamın kaldırılmasına “evet” oyu verir, MHP direnir. Bu durumda DYP’nin bir kısmı MHP’ye destek verse bile Meclis idam cezasını kaldırmayı başarır.
       Bu formül MHP’yi tabanına karşı da kurtarır. Hem MHP görüşlerinden taviz vermemiş olur, hem de Türkiye idam cezası belasından kurtulur.
       Herhalde Genel Merkez yönetiminden “İdam için gerekirse hükümeti bile bozmayı göze almalıydınız” diye hesap sormaya kalkacak MHP üyesinin sayısı da bir avucu geçmez. Olsa bile Bahçeli ve arkadaşları böyle bir tepkiyi göğüsleyebilecek kadar partilerine hakim görünüyorlar.
       

Ümit SEZGİN / CNBC-e Ankara Haber Müdürü
       
 
       
    MSNBC News Uyum yasalarını MHP değiştirmeli
MSNBC News Bahçeli'yi "anlamak" zorundayız
MSNBC News Bahçeli ve Sezer de ABD'ye gitmeli
MSNBC News Kime, ne verilecek, nasıl geri alınacak?
MSNBC News Bankacılık operasyonu: Kim kimi kurtarıyor?
MSNBC News ANAP'ta istifalar nereye kadar?
MSNBC News Milletvekili zammı niye geri alınıyor?
MSNBC News Ankara neden heyecanlı ve tedirgin?
MSNBC News Deklarasyon ölü doğdu
MSNBC News Ankara'da "birileri" varmış
MSNBC News Demirel'e uluslararası görev
MSNBC News Teröre cevapta Türkiye'nin rolü
MSNBC News ABD'ye saldırının Türkiye'ye faturası
MSNBC News Okuyan çocuklar, çalışamayan babalar ve Kaddafi'nin muzu
MSNBC News Ecevit, sirenler ve tanrıça Kirke
MSNBC News "Yakın tehlike" Anayasa'da
MSNBC News Krizseverler ve Eylül beklentileri
MSNBC News Ampul muhabbetleri
MSNBC News "Mebus mu oldun muhtar emmi?"
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları