Home page
Haber Menüsü


Ecevit: İdam Meclis’te çözülür
Başbakan Bülent Ecevit, Türk halkının idam cezasına karşı olduğunu söyledi. Ecevit, hükümet ortağı MHP’nin idam ısrarının, Meclis’te yapılacak bir çalışmayla aşılabileceğini belirtti.
Ankara
NTV
    15 Şubat—  Başbakan Bülent Ecevit NTV, CNBC-e’nin ortak canlı yayınında NTV Ankara temsilcisi Murat Akgün’ün sorularını cevapladı. Başbakan, kamuoyunun idam cezasına tümüyle karşı olduğunu, partisinin de bu yönde tavır sergilediğini bildirdi. Ecevit, Kürtçe eğitim konusunda ise “Eğitime başka bir dil sokmamız mümkün değil” dedi.  

   
 
       
    MSNBC News Verheugen: Türkiye sonsuza dek AB'ye aday ülke olarak kalamaz
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Başbakan Bülent Ecevit AB’nin genişlemeden sorumlu komisyon üyesi Günter Verheugen’in Ankara temasları sırasında AB’ye üyelik şartı olarak saydığı idam ve eğitim konularında görüşlerini açıkladı. Başbakan Ecevit, Kürtçe konuşulması ve yayın yapılması ile Kürtçe eğitim yapılmasının ayrı şeyler olduğunu söyledi. Ecevit, “Kürtçeyi bilenler zaten konuşuyor. Bu konuda yayınlar da çıkıyor. Eğitimin içine bir yabancı dili sokmamız ise mümkün değil” dedi.
       
“BAHÇELİ İLE KONUŞTUM”
       Ecevit idam cezasının ise TBMM tarafından kaldırılabileceğini bildirdi. Kamuoyunun idama tümüyle karşı olduğunu vurgulayan Ecevit, “Ancak MHP bu konuda net bir olumsuz tavır sergiliyor Sayın Bahçeli ile konuştum; ‘Siz hükümet değil de Meclis düzeyinde idam cezasını kaldırılmasına alınganlık duyar mısınız’ diye sordum. Kendisi ‘hayır’ cevabını verdi” diye konuştu.
Ümit Sezgin yazdı: İdam için uyum formülü
Ecevit, Meclis’te koalisyon dışında bir çalışma yapılması ve yeterli oyun sağlanması durumunda idam konusunun çözüleceğini bildirdi.
       
IRAK’A HAREKAT SAKINCALI
       Başbakan, Irak’a yönelik askeri bir harekatın çok sakıncalı olduğunu belirterek “ABD Irak’tan binlerce mil uzakta. Irak’a yapılacak müdahale bizi etkiler, ABD’ye etkilemez” diye konuştu. Ecevit, Türkiye’nin, Irak’a yönelik harekata katılmasa bile göreceği zararın büyük olacağını bildirdi. Başbakan Bülent Ecevit ABD Başkanı Bush ve çalışma arkadaşlarının askeri harekat öncesinde haber vereceklerini ancak bunun yeterli olmadığını, kendilerine danışmaları gerektiğini bildirdi.
       
SADDAM OLUMLU ADIM ATMIYOR
       Irak yönetiminin bütün dünyaya güvence verecek tavır içine girmesi gerektiğini kaydeden Ecevit “Bu hem komşuları hem kendi açısından yararlı olur. Saddam ne yazık ki olumlu adım atmıyor” diye konuştu. ABD’nin Irak lideri Saddam Hüseyin’den kurtulmak istediğini söyleyen Başbakan, bunun savaşsız gerçekleşmesini diledi. Ecevit, Irak muhaliflerinin Türkiye’de eğitileceği yönünde basında yeralan değerlendirmeleri de kesin bir dille reddetti.
       
HÜKÜMETTEKİ UYUM
       Ecevit, bir soru üzerine Hükümetin 2 küçük ortağı ANAP ve MHP arasında görüş ayrılıklarının olabileceğini ancak her zaman uzlaşma sağlandığının altını çizdi. Başbakan kendisinin de başbakan olarak anlaşmazlıkların çözümünde üzerine düşen görevi yerine getirdiğini bildirdi. Başbakan Hükümet’in anayasal görev süresini arızasız olarak doldurması gerektiğini, yapılan reformların devamı ve başarı açısından bunun şart olduğunu kaydetti.
       
KIBRIS VE YUNANİSTAN
       Yunanistan ile başlanan diyalog sürecinin ilişkileri çok olumlu yönde etkilediğini kaydeden Başbakan Bülent Ecevit, “Kıbrıs sorununu çözmek Ege sorununu çözmekten daha zor. Çünkü Kıbrıs’ta tarihi ve toplumsal yapıdan kaynaklanan bazı zorlukları var. Ada’da iki ayrı millet, iki ayrı devlet var. Bu açık ve basit bir gerçek. Rum tarafı bunu kabul ederse kısa bir süre içerisinde Kıbrıs’ta çözüm gelir. Rum tarafının AB adaylık sürecinin başlaması da Ada’da çözümü neredeyse imkansız hale getirir” diye konuştu.
       Ecevit Kıbrıs konusunda Türk tarafının görüşlerini dünyaya daha iyi anlatmak için bir kampanya başlatacaklarını da sözlerine ekledi.
       2001 sonlarından itibaren ekonomik durumda olumlu gelişmeler olduğunu anlatan Bülent Ecevit, Ocak ayında beklenenden yüksek çıkan enflasyon oranlarını kar ve sel yüzünden ürünlerin zarar görmesine bağladı. Ecevit, “Beklenmedik bir sorun çıkmazsa bu yıl sonuna doğru ekonomimizde rahatlama olacak. Vatandaşlarımızı daha rahat günler bekliyor” diye konuştu.
       Gazetelerde sağlığıyla ilgili yapılan yorumlara cevap olarak da “İşler iyiye gittiği için benim de sağlığım iyiye gidiyor galiba” dedi.
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları