Home page
Haber Menüsü


Yılmaz: İdamda Anayasa değişikliğine gerek yok
Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, idam cezalarının kaldırılması için Türk Ceza Yasası’nda yapılacak değişikliğin yeterli olacağını söyledi.
Ankara
AA
    18 Şubat—  Ölüm cezasının kaldırılmasına karşı çıkan MHP’liler ise Anayasa’da “savaş, yakın savaş tehlikesi ve terör suçları dışında idam cezası verilemeyeceği” yönündeki değişikliğin kısa süre önce yapılmasına karşın, konunun yeniden gündeme getirilmesinde “artniyet olduğu” görüşünü savundular.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Alınan bilgiye göre, Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, AB Genel Sekreterliği binasında yapılan Avrupa Konvansiyonu toplantısında ölüm cezası ile ana dilde eğitim ve yayın konularında ayrıntılı bilgi verdi. Anayasa’daki son değişiklikle, “savaş ve terör suçları” dışında idam cezası verilemeyeceğinin öngörüldüğünü hatırlatan Yılmaz, Türk Ceza Kanunu’nda terör suçları için idam cezası verilmesini öngören maddelerde değişikliğe gidilmesinin yeterli olacağını savundu.
       Başbakan Yardımcısı, ölüm cezası yerine “ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası” getirilebileceğini belirtti. AB’nin resmi dilden başka bir dille eğitim konusunda bir istemi olmadığını da anlatan Yılmaz, yayın konusunun da RTÜK Yasası’nda yapılacak değişiklikle konunun çözüme kavuşturulacağını ifade etti. Yılmaz’ın, her iki konunun da Meclis’te çözülebileceğini ifade ettiği belirtildi. AB’nin, farklılıklardan ortak bir zemin oluşturma aracı olduğunu dile getiren Yılmaz, Türkiye’yi rahatsız edecek açıklamaların normal karşılanması gerektiğini söyledi.
       
MHP’NİN İTİRAZI
       Ölüm cezasının kaldırılmasına karşı çıkan MHP’liler ise Anayasa’da “savaş, yakın savaş tehlikesi ve terör suçları dışında idam cezası verilemeyeceği” yönündeki değişikliğin kısa süre önce yapılmasına karşın, konunun yeniden gündeme getirilmesinde “artniyet olduğu” görüşünü savundular.
       Türkiye’nin gerçeklerinin AB yönetimine iyi anlatılması görüşünü dile getiren MHP’liler, terör suçlarının idam kapsamı dışına alınmasının “Bir ölçüde bölücü teröre koruma getirilmesi” anlamına geleceği iddiasında bulundular. MHP yöneticileri, bu yöndeki isteklerin devam edeceğini, daha sonraki aşamaların ise “Terör örgütü elebaşının idamının durdurulması, bölücü terör örgütünün siyasallaştırılması anlamına geleceği” görüşünü dile getirdiler. MHP’liler bu konuda Anayasa’ya rağmen TCK’da yapılacak bir değişikliğin “Olumsuz bir durumdan olumlu bir sonuç çıkarmak” anlamına geleceğini de savundular.
  İdam cezası Meclis'te tartışılıyor
Hükümette "idam cezası" sancısı
İdamın kaldırılması: SP-AKP olumlu, DYP karşı
Ecevit: İdamın kaldırılması Meclis'te çözülür
İdamın kaldırılmasında kilit parti DYP
Ümit Sezgin'in yazısı: İdam için uyum formülü
Yılmaz: Anayasa değişikliğine gerek yok
Devlet Bahçeli: Koalisyonda sorun olmaz
DYP: İktidarın stepnesi değiliz
Bakanlar: İdam için TCK'da değişiklik yeterli
Dil konusunda ise MHP’liler, “anadilde yayın ve eğitim” konusunda getirilecek bir düzenlemenin ardından “ayrı kimlik ve egemenlik” taleplerinin geleceği kaygısında olduklarını bildirdiler.
       
UYUM İÇİN 14 YASAL DÜZENLEME
       Toplantıya katılan MHP’liler, AB yönetiminin “Türkiye’nin ev ödevini yapmasının ardından uygulamaya bakılacağı” şeklindeki açıklamaların arkasında “farklı bir anlam” olup olmadığını sordular. Ulusal Program’da öngörülen hedeflerin yüzde kaçının yerine getirildiğini sorusunu da yönelten MHP’liler, böyle bir toplantı yapılmasının “faydalı olduğunu” söylediler.
       AB Genel Sekreterliği’ndeki toplantıya katılan Dışişleri Komisyonu Başkanı Kamran İnan’ın da AB’nin üçlü bir bütünleşme olduğunu söyledi. Ekonomik bütünleşmenin sağlandığını anlatan İnan, siyasi ve askeri bütünleşmede büyük sorunlar çıkabileceğini savundu. Bu arada, Türkiye’nin AB’ye uyum sürecinde yerine getirmeyi vaat ettiği düzenlemeler çerçevesinde 14 ayrı yasal düzenleme bulunduğu belirtildi. AB Konvansiyonu toplantısına iktidar partilerinin yöneticileri katılırken, muhalefetten sadece AK Partililer bulundu.
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları