Home page
Haber Menüsü


Ümit Sezgin
Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
2001 müsibetti, bin nasihatten evlaydı
 
2001 yılı tam bir müsibetti ve Türkiye için bin nasihatten iyi oldu... Herhalde “Türkiye’nin titreyip kendine gelmesi” için 2001 yılında yaşanan krizden daha etkili bir yöntem bulunamazdı.
 
Ankara
NTV-MSNBC
 
28 Aralık—  Türkiye 2002’ye girerken artık siyasetçisiyle, bürokratıyla, işçisiyle, işvereniyle yeni bir milat yaşadığını ve geriye dönüşün mümkün olmadığını anlamak, kavramak ve kötü alışkanlıklarından kurtulmak zorunda.

   
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
NTVMSNBC Reklam  
 

  2001 yılına girerken, siyasetin ekonomiye kabul edilemez orandaki müdahalesi, ekonomik sistemin artık yetersiz kalışı, siyasetteki yozlaşma açıkça dile getirilir hale gelmişti ama ciddiye alınmıyordu. 2000 Kasım’ında başlayan ve 2001 Şubat’ında doruğuna çıkan krizle Türkiye dibe vurunca, artık herkes bu hataları görmek ve ciddiye almak zorunda kaldı.
       Türkiye’nin önünde iki alternatif vardı. Ya hatalarını kabul edip ekonomik ve siyasi sistemini radikal reformlarla yenileyecek ya da sarsak haliyle gidebildiği kadar gidip, sonunda çökecekti.
       Türkiye çok tereddüt etmeden ilk şıkkı seçti. Tabii bunda başta ABD olmak üzere uluslararası camianın yönlendirmesi ve cesaret vermesinin de büyük payı oldu.
       Değişime soyunan siyasi müesseselere bir önemli ve büyük destek de sivil toplum örgütlerinden geldi. İşçisiyle, işvereniyle toplumun geniş bir kesimi bu değişimin gerçekleşmesi için katkıda bulundu. Bu da Türkiye’nin demokrasi geleneği için önemli bir adımdı.
       Türkiye ekonomik sisteminde üst üste yaptığı reformlarla şimdi grafik eğrisini yeniden yukarı çevirdi.
       
11 EYLÜL NİMETTİ
       Felakete nimet demek abes kaçıyor belki ama sonuçları itibariyle 11 Eylül’de ABD’ye yapılan saldırının başlattığı süreç Türkiye’ye büyük avantajlar sağladı.
       Bu süreçte Türkiye’nin stratejik önemi hiç olmadığı kadar ön plana çıkarken; hükümet, biraz geç başladığı ama daha sonra kararlılıkla attığı doğru adımlarla bu olaydan iyi faydalanmayı başardı. IMF ile yapılan yeni stand-by ve alınan destek kelimenin tam anlamıyla Türkiye’ye “ilaç” gibi geldi. Yeni desteği alamasa 2002 Türkiye için kabus gibiydi.
       
MECLİS’İN VE HÜKÜMET’İN HAKKINI TESLİM
       Haklarını teslim etmek gerekirse Meclis’in ve Hükümet’in fevkalade bir temposu vardı...
       Gerekli ekonomik reform yasalarını, aralarındaki tüm görüş ayrılıklarına, tartışmalara rağmen fazla gecikmeden çıkarmayı başarabildiler.
       AB için gerekli uyum yasaları konusunda çok ciddi adım attılar. Ve herşeyden önemlisi 30 küsur maddelik bir Anayasa değişikliği paketini, her ne kadar özlük haklarıyla ilgili girişimleri nedeniyle sakatladılarsa da, Meclis’ten geçirmeyi başardılar...
       Bu noktada muhalefetin de hakkını teslim etmek lazım. Çoğu zaman sağduyunun sesini dinlediler, sırf muhalefet etmiş olmak için muhalefet etmediler, doğru olduğuna inandıklarına “evet” dediler...
       Doğrusu Tayyip Erdoğan’ın liderliğindeki AKP de bu dönemde alkışı hak etti. Fazilet Partisi’nin pazarlıkçı, fırsatçı tavrını bırakarak, doğru olduğuna inandıkları konularda, hiç bir komplekse kapılmadan hükümete destek verdiler, cesaretle “evet oyu” kullandılar.
       
DSP LOKOMOTİFTİ, ANAP KAYTARDI
       Hükümet içinde, özellikle Meclis çalışmalarında lokomotif DSP oldu. Düzenli katılımları ve çabalarıyla yükü taşıdılar. MHP’den destek gördüler, ancak bu konuda ANAP’ın notu zayıf. Meclisin en devamsız partisi ANAP oldu diyebiliriz.
       
2002 UMUTLAR YILI
       Yılın özellikle son çeyreğinde gösterilen performans nedeniyle 2002 yılında yeniden bir güven unsuru yaratılabileceğinin işaretleri görüldü.
       En azından hükümet üzerindeki seçim baskısı kalktı. Muhalefetin bile seçim isterken ses tonu düştü. Çok büyük bir fors majör etki olmazsa Hükümet zorlanmadan 2002’de de iş başında kalacak.
       2002’ye yönelik olumlu ve umutlu hava yalnız ekonomide değil. Özellikle diplomasi ve dış politika alanında da bir aksilik olmazsa, büyük hatalar yapılmazsa, Hükümet kendi içindeki dengeyi bozmazsa önemli adımlar atma şansı yakalanmış görünüyor.
       Hükümette, AB üyeliği için gerekli uyum yasalarını vakit kaybetmeden çıkarma kararlılığı görüyoruz. Bunu başarabilmek çok önemli. Bunu başarırlar ve AB’ye anlatabilirlerse sevindirici karşılıklar alabilirler gibi görünüyor.
       Yine dış politika konusunda artık kangren bir yara haline gelen Kıbrıs konusunda da uygun bir süreç yakalandı. Umarız taraflar sağduyulu davranmayı başararak çözüm umudunu gerçeğe dönüştürebilirler.
       
EN BÜYÜK RİSK IRAK...
       Afganistan konusunda doğru adımlar atmayı başarabilen Türkiye için 2002’de en önemli konu Irak’a yönelik bir ABD harekatının olup olmayacağı. Türkiye haklı olarak bunu riskli buluyor ve karşı çıkıyor. Ecevit’in Ocak ayı ortasında ABD’ye yapacağı ziyaretin belki de en önemli gündem maddesi Irak olacak.
       Ecevit, askeri bir harekata girişmeme konusunda Washington yönetimini ikna edebilirse Türkiye’nin önü açık. Eğer edemezse ve Irak’a yönelik bir operasyon kaçınılmaz olursa Türkiye kozlarını iyi oynamak ve bu işten ekonomik zarar görmemenin garantilerini almak zorunda.
       Ez cümle 2002’nin ilk çeyreğinde atılacak adımlar yalnız önümüzdeki yılı değil, Türkiye’nin yakın ve orta geleceğini de derinden etkileyecek.
       
ÜMİT SEZGİN / CNBC-E ANKARA HABER MÜDÜRÜ
       
       
 
       
    MSNBC News MHP uyum yasalarına uyum gösterecek
MSNBC News Boş bakkal Salkım Hanım'ın tanelerini tartar
MSNBC News Ya çözüm bulun ya bırakın çözsünler
MSNBC News Hadi Erkan Mumcu'yu dövelim
MSNBC News Kıbrıs'ta son şans-2 Çözüm siyasidir
MSNBC News Kıbrıs'ta son şans-1
MSNBC News ANAP'ın raporu korkuttu
MSNBC News Adını koyalım; Türkiye savaşa girdi
MSNBC News Ankara neden tereddüt ediyor
MSNBC News İki yanlış bir doğru etmez!
MSNBC News ANAP'ta istifalar nereye kadar?
MSNBC News Milletvekili zammı niye geri alınıyor?
MSNBC News Ankara neden heyecanlı ve tedirgin?
MSNBC News Deklarasyon ölü doğdu
MSNBC News Ankara'da "birileri" varmış
MSNBC News Demirel'e uluslararası görev
MSNBC News Teröre cevapta Türkiye'nin rolü
MSNBC News ABD'ye saldırının Türkiye'ye faturası
MSNBC News Okuyan çocuklar, çalışamayan babalar ve Kaddafi'nin muzu
MSNBC News Ecevit, sirenler ve tanrıça Kirke
MSNBC News "Yakın tehlike" Anayasa'da
MSNBC News Krizseverler ve Eylül beklentileri
MSNBC News Ampul muhabbetleri
MSNBC News "Mebus mu oldun muhtar emmi?"
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları