Home page
Haber Menüsü


Ümit Sezgin
Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
MHP uyum yasalarına uyum gösterecek
 
Ankara kulislerinden çıkıp köşe yazılarına yansıyan, MHP’nin Uyum Yasaları’na itiraz ettiği, engellemeye çalıştığı yolunda bir iddia var. Doğru mu? MHP uyum yasalarını engelleyecek mi?
 
Ankara
NTV-MSNBC
 
24 Aralık—  Hayır. MHP’nin böyle bir engellemeye gücünün yetmeyecek olması bir yana, böyle bir niyeti de yok. Evet, MHP’nin uyum yasalarıyla ilgili endişeleri, kaygıları var ama uyum yasalarını engellemek gibi bir amacı yok.

   
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
NTVMSNBC Reklam  
 

  Liderler zirvesi, son dönemin en önemli toplantılarından biri olacak. Önemi, liderler arasındaki görüş ayrılıklarının yarattığı gerginlikten değil, ele alınacak konuların hayatiyetinden geliyor.
       Evet, zirvenin en önemli gündem maddesi uyum yasalarının yer aldığı demokrasi paketi. Ancak bu konuda ileri sürüldüğü gibi uzlaşmaz çelişkiler, çatışmaya dönüşecek görüş ayrılıkları yok.
       MHP’liler, çok detaylarına girmeden söylersek, Türk Ceza Kanunu, Terörle Mücadele Yasası ve Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nda yapılacak değişikliklerin bir zaafiyet yaratmasından, terörle ve organize suçlarla mücadeleye zarar vermesinden kaygı duyuyorlar. Elbette en hassas oldukları bölücü akımlarla mücadelenin de zarar görmesinden çekiniyorlar.
       Devlet Bahçeli’nin talimatıyla Devlet Bakanı Faruk Bal’ın hukukçulara hazırlattığı bir raporda bu endişelerini, kaygılarını detaylı biçimde kaleme aldılar. Zirvede Bahçeli’nin raporla birlikte bu kaygıları ortaklarına aktarması bekleniyor. Bahçeli ortaklarını, ortakları da Bahçeli’yi ikna etmeye çalışacaklar.
       
MHP UYUM GÖSTERECEK ÇÜNKÜ...
       Şimdiden gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz, MHP sonuç itibariyle uyum yasalarına “uyum” gösterecek.
       MHP uyum gösterecek, çünkü uyum yasalarının Avrupa Birliği’ne üyelik yolunda yeniden adımlar atabilmek için şart olduğuna onlar da samimiyetle inanıyor, bu biiir.
       MHP uyum gösterecek, çünkü ilgili Anayasa Değişiklikleri’ne “evet” diyerek zaten çoktan uyum gösterdiler, bu ikiii.
       MHP uyum gösterecek, çünkü daha önce de görüş ayrılıkları olan pek çok konuda, tam ikna olmasalar bile, gerek koalisyondaki uyum açısından gerekse ülkenin çıkarları açısından “evet diyebilme” olgunluğunu gösterebildiler, bu üüüç.
       
MHP HAKLI OLAMAZ MI?
       Bu konuda üzerinde hassasiyetle durulması gereken ince ve kritik bir nokta daha var; Uyum Yasalarının gereğine, hukuk mevzuatımızdaki anti-demokratik maddelerin ayıklanması gereğine hepimiz inanıyoruz ama, acaba Adalet Bakanı Türk’ün imzasını taşıyan bu tasarı her yönüyle doğru mu?
       Adalet Bakanı’nın demokrasi karnesindeki kırıkları hatırlayınca, açıkcası insan huylanıyor. Açlık grevleri, cezaevi operasyonları, işkenceyle mücadele gibi konularda Adalet Bakanı’nın çok övünülecek bir karnesi olmadığını unutmamak lazım.
       Türkiye’nin en kıvrak kalemlerinden, üstadımız Bekir Coşkun’un deyimiyle “Ne Hikmetse Sami Türk’ün” bir “demokrasi kahramanı” olduğunu söylemek pek mümkün değil. Zaten kimi sivil toplum örgütleri bu değişikliklerin demokratikleşme için yetmeyeceğini savunuyorlar.
       Ayrıca, madalyonun diğer yüzünde, MHP sözcülerini dinlediğinizde kimi kaygılarının yabana atılamayacağını da görüyorsunuz. Özellikle tasarıyla AİHM’sinin Türk Adaleti’nin “Temyiz Mercii” durumuna getirilmesi endişesi, üzerinde uzun uzun tartışmayı hak ediyor.
       Tüm bu gerekçelerle ortaklarının MHP’yi zorlamak değil, ikna etmek yolunu tutmasında fayda var. Bu nedenle bugün zirveden nihai karar yerine, oluşturulacak bir komisyonun tasarı üzerinde biraz daha çalışması kararı çıkabilir. Çıkarsa da doğru olur.
       
KABİNE DARALTILMAZ, DARALTILAMAZ...
       Zirveden beklenen ikinci karar kabinenin yeniden yapılanması ve bakan sayısının azaltılması.
       Şimdiden söylemek lazım, bu da boş bir beklenti. Liderler böyle bir karar almaz, alamaz.
       Bir kere altını çizerek söylemek lazım, iddia edildiği gibi IMF’nin bu yönde bir dayatması olmadığı gibi teklifi bile yok. IMF ile görüşen hiç bir yetkili böyle bir şey duymadı. IMF’nin sözünü ettiği Kamuda Yeniden Yapılanma Reformu içinde de böyle bir dayatma yok.
       Ancak şurası net: Kamuoyunun böyle bir beklentisi ve hatta dayatması var. Ama sonuç vermeyecek. Ne MHP ne DSP şu aşamada bakan sayısının azaltılmasına sıcak bakıyor. ANAP “hemen azaltalım” diyor ama, MHP ve DSP yöneticileri bu adımın koalisyon protokolünü bozacağını, dengeleri alt üst edeceğini dolayısıyla da hükümetin geleceğini tehlikeye atacağını belirtiyorlar. Onların önerisi ise, kabinedeki yeniden yapılanmanın yasal alt yapısının hazırlanması, ancak değişikliğin seçim sonrasında yeni hükümetin kuuluşuna bırakılması...
       
EKONOMİDE ÇATI BAKANLIK
       Asıl olarak bugün zirvede ele alınabilirse IMF’nin de istediği kamuda ekonomi yönetimini oluşturan birimlerin tek çatı altında toplanması önerisi önem taşıyor. DPT, Hazine, Dış Ticaret gibi çok sayıda kurumun tek bir bakanlığa bağlanması önerisi cazip görünüyor, ama bu bakanlığın kime bağlanacağı sorunu cevap bulamıyor.


       ANAP ve MHP’de bu güçlendirilmiş yapının bir başbakan yardımcısına bağlanması görüşü var. Tabii ANAP’lılar Mesut Yılmaz’ı, MHP’liler de Devlet Bahçeli’yi işaret ediyorlar. DSP’lilerse Hüsamettin Özkan’la Kemal Derviş arasında müteredditler.
       Bu bile aşılabilir bir sorun gibi görünmüyor. Bu nedenle ben ekonomideki tek çatı altında yapılanma projesinin de hayata geçebileceğine inanmakta zorlanıyorum. Eh, bunu yapamayan hükümet kabinedeki koltuk sayısını hiç bir şekilde azaltamaz.
       

ÜMİT SEZGİN / CNBC-e ANKARA HABER MÜDÜRÜ

       
       
 
       
    MSNBC News Boş bakkal Salkım Hanım'ın tanelerini tartar
MSNBC News Ya çözüm bulun ya bırakın çözsünler
MSNBC News Hadi Erkan Mumcu'yu dövelim
MSNBC News Kıbrıs'ta son şans-2 Çözüm siyasidir
MSNBC News Kıbrıs'ta son şans-1
MSNBC News ANAP'ın raporu korkuttu
MSNBC News Adını koyalım; Türkiye savaşa girdi
MSNBC News Ankara neden tereddüt ediyor
MSNBC News İki yanlış bir doğru etmez!
MSNBC News ANAP'ta istifalar nereye kadar?
MSNBC News Milletvekili zammı niye geri alınıyor?
MSNBC News Ankara neden heyecanlı ve tedirgin?
MSNBC News Deklarasyon ölü doğdu
MSNBC News Ankara'da "birileri" varmış
MSNBC News Demirel'e uluslararası görev
MSNBC News Teröre cevapta Türkiye'nin rolü
MSNBC News ABD'ye saldırının Türkiye'ye faturası
MSNBC News Okuyan çocuklar, çalışamayan babalar ve Kaddafi'nin muzu
MSNBC News Ecevit, sirenler ve tanrıça Kirke
MSNBC News "Yakın tehlike" Anayasa'da
MSNBC News Krizseverler ve Eylül beklentileri
MSNBC News Ampul muhabbetleri
MSNBC News "Mebus mu oldun muhtar emmi?"
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları