Home page
Haber Menüsü


Ümit Sezgin
Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
ANAP’ın raporu korkuttu
 
ANAP Genelbaşkan vekili Erkan Mumcu’nun hazırlayıp kaleme aldığı raporun Ankara’daki yansımalarını özetleyecek tek kelime var; korku.
 
Ankara
 
5 Kasım—  Hem Yılmaz, Bahçeli ve Ecevit ürktü hem de piyasalar tedirgin oldu. Korkarım, şimdi “Aman piyasaları allak bullak etmeyelim, üzerine gitmeyin, unutulsun gitsin” tavrı sergilenecek. Oysa hem siyasetçiler, hem iş dünyası hem de piyasalar cesur davranarak, yeniden yapılanmayı gerçekleştirmek zorundalar.

   
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ekonomik bölümü Nesrin Nas, siyasi bölümü Erkan Mumcu imzasını taşıyan rapor, açıkça görünen o ki, asıl olarak ANAP Lideri Mesut Yılmaz’ı ürküttü.
       Yılmaz, karşı çıkamayacağını gördüğü raporun daha fazla büyümemesi için MKYK kararı haline gelmesine rıza gösterdikten sonra hayata geçmesini ortaklarının insafına bıraktı.
       Normalde Yılmaz, koalisyon ortaklarını rahatsız edeceğini bildiği bu raporun yayınlanmasına karşı çıkar, parti içi bir çalışma olarak kalmasını isterdi. Ancak gördü ki, bu raporun MKYK kararı haline gelmesine karşı çıkarsa, parti içinde yeni bir muhalif dalganın doğmasına yol açacak. Üstelik bu kez karşısına alacağı isimler Eyüp Aşık, Agah Oktay Güner gibi tabanda desteğini yitirmiş müzmin muhalifler olmayacak.
       Yeni bir muhalif hareketi göze almak yerine Yılmaz, raporla ilgili gelişmeleri kendisi yönlendirme yolunu seçti. Önce MKYK kararı haline getirilmesine izin verdi. Ama çıkıp raporu kendisi açıklamadı. Çok benimsese rapordaki önerileri kendisi açıklar, “Bunların hayata geçmesini istiyoruz” derdi.
       Ayrıca raporun temel hedefinin “ANAP ekonomi yönetiminin tamamen Yılmaz’a bağlanmasını istiyor” gibi bir çarpık yorumla lanse edilmesini sağlayarak herhalükarda karlı çıkma planı yaptı.
       Gerçekleşirse ne ala, gerçekleşmezse de Yılmaz ilerde, “Zamanınıda bizim sözümüz dinlense ekonomi bizde toplansa sorunları çözebilirdik” deme şansı elde edecek.
       Yılmaz’ın bundan sonraki hattı harekatı şimdiden belli; Önerilerden bir kısmını liderler zirvesine götürecek, koalisyon ortaklarına “Bizim çocukların böyle önerileri var, ne dersiniz?” diyecek.
       Elbette Ecevit ve Bahçeli’den “Olmaz efendim öyle şey. Döviz ve faizler iniyor, borsa çıkıyor, IMF ile görüşmeler yolunda, Sayın Yılmaz ortalığı karıştırmayalım” cevabını alacak. Dönecek ANAP’a ve Mumcu’ya “Kusura bakmayın arkadaşlar, koalisyon ortaklarımız bu işe sıcak bakmıyorlar” diyecek.
       Haa, bu arada IMF ve AABD’nin isteği üzerine zaten hükümet ortaklarının gündeminde bulunan kamu personelinin azaltılması gibi bir-iki ufak adım atılırsa, onu da sanki kendi talebi üzerine yapılmış gibi gösterecek.
       
MHP NİYE TEDİRGİN OLDU?
       MHP’nin ürküp tedirgin olmasının temel nedenlerinden biri de bu olasılık zaten.
       Zaten atılması planlanan kimi adımlar için “ANAP söyledi de yapıldı” denmesinden rahatsız oluyorlar.
       Ama asıl rahatsızlık nedeni bu değil. ANAP’ın siyasi önerileri dikkatli ve iyi niyetli okunursa, görülecektir ki, bugünkü siyasi sistem, özellikle de siyasi parti yapılanmaları allak bullak olacak. Varolan hiyerarşik yapılanmalar tarihe karışacak.
       Parti içinde pek çok rahatsız ismin bulunduğunu bilen Bahçeli ve yakın adamları böyle bir değişim rüzgarının nereye kadar gideceğini kestirememekten ürküyor olabilir.
       Aynı şeyler hem de katmerli olarak DSP için de geçerli. Ecevit’in böyle bir değişim rüzgarı esmeye başladığında, partisine bugünkü kadar hakim olabileceğinin hiç bir garantisi yok.
       
PİYASALAR NEDEN KORKUYOR
       Piyasaların korkusu ise yeni bir siyasi bunalım ve yaratacağı ekonomik kriz, kargaşa... Benzer kaygıların işaretleri iş dünyasından da geliyor.
       Bu bir çelişki değil mi? Hem iş dünyası hem piyasalar hükümetten şikayetçi değil mi? Daha aktif daha enerjik bir hükümet isteyenler kendileri değil mi?
       
KORKUNUN ECELE FAYDASI YOK
       Ancak korkunun ecele faydası yok. Siyasi yapılanmanın yeniden inşa edilmesi kaçınılmaz.
       Devlet, bürokratik yapı mutlaka küçülecek... Siyasi partiler kanunu, seçim kanunu hiç kurtuluş yok değişecek.
       Dikkat edelim bu değişiklikler istesek de olacak istemesek de... Çünkü bu sistemin tıkandığını sağır sultan da duydu, kör köstebekler de görüyor.
       Ya bu değişiklikleri kendimiz yapacağız ya bize dayatılacak. Dayatılana kadar bekleyip, ondan sonra “Kimse bize dikte ettiremez” diye milliyetçi çığlıklar atmanın anlamı yok.
       ANAP’ın raporu elle tutulur, büyük bölümü tutarlı önerilerle dolu. Pekala yol gösterici olabilir. Ama diyebilirsiniz ki, “ANAP’a ve Mesut Yılmaz’a güvenilmez. Onların böyle bir şeye hakkı yok”.
       Kim böyle düşünüyorsa kendi önerilerini ortaya koymak zorunda. Yeniden yapılanma, devletin küçültülmesi, siyasi partiler ve seçim yasası tartışılıp yeniden yazılmak zorunda.
       Ya biz yaparız, ya bize yaptırırlar.
       Kompleksleri, kişisel çıkarları, siyasi ayak oyunlarını bir kenara koyup bu adımları derhal atmamız gerekiyor.
       Akıllı siyasetçi bu değişimlere karşı çıkmak yerine, nasıl ayak uydurabileceğini hesaplayabilen siyasetçidir. Direnen kaybeder ve yokolur gider.
       

Ümit SEZGİN / CNBC-E Ankara Haber Müdürü
       
       
 
       
    MSNBC News Adını koyalım; Türkiye savaşa girdi
MSNBC News Ankara neden tereddüt ediyor
MSNBC News İki yanlış bir doğru etmez!
MSNBC News ANAP'ta istifalar nereye kadar?
MSNBC News Milletvekili zammı niye geri alınıyor?
MSNBC News Ankara neden heyecanlı ve tedirgin?
MSNBC News Deklarasyon ölü doğdu
MSNBC News Ankara'da "birileri" varmış
MSNBC News Demirel'e uluslararası görev
MSNBC News Teröre cevapta Türkiye'nin rolü
MSNBC News ABD'ye saldırının Türkiye'ye faturası
MSNBC News Okuyan çocuklar, çalışamayan babalar ve Kaddafi'nin muzu
MSNBC News Ecevit, sirenler ve tanrıça Kirke
MSNBC News "Yakın tehlike" Anayasa'da
MSNBC News Krizseverler ve Eylül beklentileri
MSNBC News Ampul muhabbetleri
MSNBC News "Mebus mu oldun muhtar emmi?"
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları