Home page
Haber Menüsü


Ümit Sezgin
Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
Ecevit idam tartışmasını bitirmeli
 
Ankara, Ecevit’ten zirve bekliyor. Başbakan, ortaklarıyla biran önce biraraya gelip, idam, Türkçe dışında dillerde yayın ve öğrenim tartışmalarını bir sonuca bağlamak zorunda. Artık “neyin yapılamayacağını” değil “neyin yapılabileceğini” konuşmak zamanı.
 
Ankara
 
5 Mart—  İdam, Türkçe dışında dillerde yayın ve öğretim tartışmaları öyle veya böyle bitmek zorunda. ANAP ve DSP, MHP’ye rağmen bu yasaları Meclis’ten geçirme ısrarından da vazgeçmek zorunda. Çünkü başarı şansı yok.

   
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
NTVMSNBC Reklam  
 

  Hükümet ortakları arasında idam cezasının kaldırılması tartışmasıyla başlayan gerginlik artık tehlikeli boyutlara ulaştı. Medya üzerinden kırıcı üslupla yapılan tartışmalar, bugün gelinen noktada hükümet ortakları arasındaki uyumu tehdit ediyor. Böyle giderse ANAP ve MHP aynı koalisyon içinde kalamaz duruma gelecekler.
       Artık Başbakan Ecevit’in devreye girmesi gerekiyor. Ecevit, vakit geçirmeden bu hafta içinde bir liderler zirvesi toplayarak tartışmaları öyle ya da böyle bir sonuca bağlamak durumunda.
       
İDAMDA GEÇİCİ FORMÜL
       İdam tartışması için şu aşamada erteleme dışında bir formül yok.
       Israr anlamsız, çünkü tartışma kilitlendi. İdam tartışması Apo ve PKK’ya endekslenince taraflar konuyu iç politika malzemesi haline getirdiler ve çözüm şansı kalmadı.
       Yapılabilecek tek şey, en iyi ihtimalle Apo’nun da mahkum olduğu TCK 125. Madde dışındaki tüm idam cezalarının kaldırılması olacak.
       MHP lideri Bahçeli’nin de sıcak baktığı bilinen bu yaklaşım hayata geçirilirse, AB tatmin olur mu olmaz mı bilinmez ama hiç olmazsa hem küçük de olsa bir adım atmış, hem de şu yıpratıcı tartışmadan şimdilik kurtulmuş oluruz. Asıl tartışmada, orta vadeye yani seneye kalmış olur.
       Bu konuda en büyük risk ANAP ve DSP’nin, MHP’ye rağmen tasarıyı Meclis’ten muhalefetin desteğiyle geçirmeye çalışmaları olur. Bu girişimin başarı şansı yok, çünkü her şeyden önce muhalefet destek vermiyor. DYP, AKP ve SP’nin bu girişimi hükümeti yıpratmaya yönelik olarak kullanacakları açık biçimde ortaya çıktı. Bu gerçek ortadayken, hala ANAP ve DSP içinde kimilerinin “Meclis’te şansımızı deneyelim” demelerinin anlamı yok. “Oylamaları kapalı yaptırırsak sonuç alırız” önerilerini ise ciddiye bile almamak lazım. Çünkü bu bir yasa oylamasıdır, kapalı yapılabilmesi ancak tüzük ihlaliyle mümkün olur. Ayrıca kapalı oylamada ANAP ve DSP içinden de idamın kalkmasına “hayır” oyu verecek isimler olabileceği gerçeği de gözardı edilemez.
       Kısaca iktidar bu sevdadan vazgeçmek zorunda çünkü hem başaramazlar, hem muhalefete koz vermiş olurlar, hem de MHP ile ilişkileri ciddi yara alır.
       Türkçe dışında dillerde yayın ve bu dillerin öğretimi konusunun da bir sonuca bağlanması gerekiyor. Özellikle Türkçe dışında yayın konusunda Bahçeli ve arkadaşlarının biraz esnemesi gerekiyor. Çünkü bu konu kısa vadeli taahhütlerimiz arasında ve altında Bahçeli’nin de imzası var.
       Ancak buna rağmen çözüm bulunamıyorsa bu konu da, çok uzun vadeli olmamak şartıyla ertelenmeli, buzluğa atılmalı.
       Çünkü hükümetin yapması gereken çok şey, çıkarılması gereken çok yasa var. Bu gerginlikle, inatlaşmayla uyum yasalarının hiç biri çıkarılamaz. Görünen o ki, eski siyasi hastalıklar nüksedecek ve herkes rakibinin “ak” dediğine “kara” demeye başlayacak.
       Nitekim yeni pişmanlık yasası tartışmalarında bu hastalığın izlerini rahatça görebiliyoruz. Gerginlik bitirilmezse pişmanlık yasası tartışmaları da kilitlenebilir.
       
PİŞMANLIĞA FORMÜL BULUNABİLİR
       Son Milli Güvenlik Kurulu toplantısında vücud bulan yeni pişmanlık yasası fikrinin temelinde yine PKK örgütünün çözülmesi, daha da önemlisi siyasallaşmasının önüne geçilmesi fikri var.
       Ancak önceki pişmanlık yasalarının uygulama sonuçları gösterdi ki, eğer yasa örgüt yöneticilerini kapsamazsa sonuç almakta zorlanılıyor. Çünkü sıradan militanlar başvurduğunda örgütü çözecek yeterli bilgiler edinilemiyor, ayrıca başvurular kitleselleşemiyor. Bu nedenle bu kez yasanın yöneticileri de kapsaması gerektiği fikri savunuluyor.
       MHP’nin bu tasarıya da kimi açılardan haklı sayılabilecek itirazları var. Öncelikle pişmanlık yasasından, gerçekten verdiği bilgilerle örgütün çözülmesine yardım eden kişilerin yararlanması gerektiğine dikkat çekiyorlar. İkincisi yöneticiler yararlanabilecekse bile bunun Şemdin Sakık, Abdullah Öcalan gibi isimlere kadar uzanmaması gerektiğini savunuyorlar.
       Haklı oldukları noktalar var.
       O nedenle Ecevit’in düzenleyeceği zirvede tasarı ele alınarak düzeltilebilir. Örneğin hangi düzey yöneticilerin yasadan yararlanabileceği net biçimde tasarıya konabilir. PKK merkez komite üyeleri, eyalet komutanları gibi isimler kapsam dışında bırakılıp, bölgesel yöneticiler de dahil diğer isimler için yasa geçerli olabilir.


       Eğer idam gerginliği ortadan kaldırılırsa pişmanlık yasası tartışmasına da çözüm bulunabilir, sıradaki uyum yasaları da vakit kaybedilmeden Meclis’ten geçirilebilir.
       Bütün bunların yapılabilmesi için, bir kere daha söylemekte fayda var Ankara, Başbakan Ecevit’in ortaklarıyla biraraya gelip inisiyatifi ele almasını bekliyor. Eğer Ecevit, iç politik saiklerle ortakları arasındaki bu sürtüşmeye daha fazla gözyumarsa, sonuçta hükümete ve dolayısıyla kendi partisine de zarar verebilir.
       Baksanıza hükümet üyelerinin duymak bile istemedikleri seçim lafı, son günlerde “zamanında yapılacaktır” denilerek bile olsa demeçlerde ne çok yeralmaya başladı.
       

Ümit SEZGİN / CNBC-e Ankara Haber Müdürü
       
 
       
    MSNBC News Keçeciler, son soruyu önce sordu
MSNBC News MHP kendi ikna olmalı
MSNBC News İdam için uyum formülü
MSNBC News Uyum yasalarını MHP değiştirmeli
MSNBC News Bahçeli'yi "anlamak" zorundayız
MSNBC News Bahçeli ve Sezer de ABD'ye gitmeli
MSNBC News Kime, ne verilecek, nasıl geri alınacak?
MSNBC News Bankacılık operasyonu: Kim kimi kurtarıyor?
MSNBC News 2001 müsibetti, bin nasihatten evlaydı
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları