Home page
Haber Menüsü


Ümit Sezgin
Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
MHP kendi ikna olmalı
 
Uyum yasaları Meclis’ten geçirilirken uygulanan “MHP’ye karşın muhalefet desteği” formülü, idam cezası için de gündemde. MHP lideri Bahçeli yine “Meclis kararına saygı duyacaklarını” belirterek formüle olur verdi.
 
Ankara
 
20 Şubat—  Ancak bu kez formülün önündeki engel muhalefet, özellikle de DYP. Kişisel ve parti çıkarlarını ön plana çıkarma hastalığından kurtulamayan muhalefet, hükümeti yıpratma çabası içinde fırsatı ganimet biliyor. Bu durumda “ikna olma” görevi MHP’ye düşüyor.

   
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
NTVMSNBC Reklam  
 

  20 Şubat... Uyum yasalarından TCK 312. Madde ile ilgili değişiklik Meclis’ten MHP’nin itirazlarına rağmen muhalefet partilerinin desteğiyle geçtiği gün, “Eğer Bahçeli, Meclis kararlarına saygılı oldukları açıklamasında samimiyse, uyum formülü idam cezası için de uygulanmalıdır” diye yazmıştım.
       Günler sonra Başbakan Ecevit de, MHP lideri Bahçeli’yle konuştuğunu belirterek “Aynı formülü idam cezası için de uygulayabiliriz, Sayın Bahçeli Meclis kararlarına saygı duyacaklarını, hükümet sorunu yapmayacaklarını söyledi” açıklamasını yaptı.
       Şimdi ANAP ve DSP umutlarını uyum formülüne bağladılar, başta idam cezasının kaldırılması olmak üzere uyum yasalarını muhalefetin desteğiyle Meclis’ten geçirmenin planlarını yapıyorlar.
       
DYP’NİN FIRSATÇILIĞI
       Aslında muhalefet konuşana kadar herşey yolunda görünüyordu. Ancak muhalefet sözcülerinin konuşmaya başlamasıyla birlikte, aralarında benim de olduğum pek çok kişinin ne kadar “boş ve hoş hayaller” içinde olduğu ortaya çıktı.
       DYP’nin destek vereceği umuluyordu; Çünkü Gümrük Birliği anlaşmasına imza attığı için kendini ‘Avrupa fatihi’ ilan eden Tansu Çiller’in liderliğindeki DYP’nin, AB üyeliğini samimi olarak istediği varsayılıyordu.
       Çünkü, DYP yöneticilerinin son bir yılda yaşananlardan ders çıkararak kişi ve parti çıkarlarını ülke çıkarlarının önüne koymaktan vazgeçtikleri umuluyordu.
       AKP ve SP’nin de destek verebileceği düşünülüyordu: Çünkü pek çok siyasi ve hukuki darbe alan bir gelenekten gelen bu partilerin yöneticilerinin, özgürlüğün ve demokratik hakların kıymetini anladığı zannediliyordu.
       Oysa tüm bu varsayımların bir hayal olmaktan öteye gidemediği çabuk ortaya çıktı.
       DYP yöneticileri, “hükümet kendi ortağı MHP’ye söz geçiremiyor, bizi kullanmaya kalkıyor” girizgahıyla ipe un sereceklerini derhal ortaya koydular. Tansu Çiller ise “Önce Apo’yu asalım, sonra idamı kaldıralım” gibi demokratlık abidesi bir demeç vererek kendi cephesinde hiç bir değişiklik olmadığını ortaya koydu.
       AKP ve SP yönetimi ise DYP’nin dümen suyunda gideceklerini, fırsat bulurlarsa yine “Tayyip Erdoğan ve Erbakan’ın cezaları” pazarlığına gireceklerini çabuk deşifre ettiler.
       
GÖREV MHP’NİN
       AB üyeliğini, MHP dahil herkes istediğine ve idam cezasının kaldırılacağına dair AB’ye taahhütte bulunulduğuna göre, seçenekler açık;
       Ya hükümet ortakları ANAP ve DSP uzun ve çirkin pazarlıklar sonucu muhalefetin desteğini almaya çalışacak ya da kendi içinde uzlaşmayı sağlayacak.
       Bu durumda da görev MHP’nin.
       MHP Türk milliyetçiliğini Apo’nun asılmasına endekslemekten vazgeçmeli, AB ile ilgili önüne gelen her dosyaya “Bunun arkasında PKK mı var?” kuşkusuyla bakmayı bir kenara bırakmalı.


       Önümüzdeki seçimin en büyük kozu olacak “AB’ye üyelik başarısı”nı ANAP’a kaptırmak istemiyorsa, MHP üyelik kriterlerinin gerçekleştirilmesinde öncelik almalı. Buna da idam cezasının kaldırılmasıyla başlamalı.
       Üstelik MHP yöneticileri şunu da iyi bilmeli ki, “Bana rağmen ortaklarım idam cezasını kaldırdı” diyerek ne seçmeni ne de kendi tabanını ikna edebilir. MHP’li seçmen eğer gerçekten idam cezasını çok istiyorsa, “Neden idam cezasının kaldırılması için ortaklarınızın muhalefetle işbirliği yapmasına gözyumdunuz, hükümeti bozsaydınız?” demez mi?
       Yalnız MHP’li değil, her partiden çok sayıda insan, özellikle kişisel acıları olan çok sayıda insan idamın kaldırılmasına karşı, ama Türkiye’nin önünün açılması, özgürleşip demokratikleşmesi gereğine kimse karşı değil.
       Yoksa MHP karşı mı?
       
 
       
    MSNBC News İdam için uyum formülü
MSNBC News Uyum yasalarını MHP değiştirmeli
MSNBC News Bahçeli'yi "anlamak" zorundayız
MSNBC News Bahçeli ve Sezer de ABD'ye gitmeli
MSNBC News Kime, ne verilecek, nasıl geri alınacak?
MSNBC News Bankacılık operasyonu: Kim kimi kurtarıyor?
MSNBC News ANAP'ta istifalar nereye kadar?
MSNBC News Milletvekili zammı niye geri alınıyor?
MSNBC News Ankara neden heyecanlı ve tedirgin?
MSNBC News Deklarasyon ölü doğdu
MSNBC News Ankara'da "birileri" varmış
MSNBC News Demirel'e uluslararası görev
MSNBC News Teröre cevapta Türkiye'nin rolü
MSNBC News ABD'ye saldırının Türkiye'ye faturası
MSNBC News Okuyan çocuklar, çalışamayan babalar ve Kaddafi'nin muzu
MSNBC News Ecevit, sirenler ve tanrıça Kirke
MSNBC News "Yakın tehlike" Anayasa'da
MSNBC News Krizseverler ve Eylül beklentileri
MSNBC News Ampul muhabbetleri
MSNBC News "Mebus mu oldun muhtar emmi?"
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları