Home page
Haber Menüsü


Ümit Sezgin
Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
Hazırlıklı olun, Ankara sert tartışacak!
 
Ankara bu hafta yapılacak liderler zirvesiyle birlikte zorlu bir viraja giriyor. Hükümet becerebilirse kendine AB’ye üyelik için yeni bir yol haritası çizecek.
 
Ankara
NTV-MSNBC
 
13 Mayıs—  Bu süreçte ele alınacak konular zorlu, tartışmalar sert olacak. Bugüne kadar ekonominin hassasiyeti nedeniyle idam, Kıbrıs, Türkçe dışı yayın ve öğretim gibi konularda susan veya alçak sesle tartışan ortaklar artık son kozlarını oynayacakları için bağırıp çağıracaklar.

   
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yumurta geldi kapıya dayandı. Hükümet ortakları eğer AB üyeliğini istiyorlarsa, bugüne kadar ekonomideki hassasiyetler nedeniyle hep erteledikleri sorulara cevap vermek zorundalar.
       İdam tamamen kalkacak mı? Kıbrıs’ta çözüm bulunacak mı? Türkçe dışında yayına ve öğretime izin verilecek mi?
       Ahret sualleri gibi... Ama Ankara bugüne kadar görüş birliğine varamadığı için ertelediği bu sorulara önümüzdeki kısa dönemde net cevap vermek, “Hayır” diyecekse de net biçimde demek zorunda. Artık “idare edemez”.
       
TÜM GÜÇLERİYLE VURACAKLAR
       Kim ne düşünüyor, tekrarlamaya gerek yok, hepsi biliniyor. Ama artık bu fikirlerden bir karar üretilip, Türkiye’nin resmi politikası haline getirilmesi gerekiyor. Çünkü AB de en geç sonbahar sonunda Türkiye ile ilgili bir karar verecek.
       İşte bu kesin karar gereği Ankara, zorlu günler yaşayacak. Çünkü bir karar verilmeden önce taraflar tüm kozlarını tüm güçleriyle oynayacaklar.
       Yılmaz, idam ve Kıbrıs konusunda ortaklarını becerebildiği kadar sıkıştırmaya çalışacak. Bahçeli, Öcalan’ı kullanarak idam konusunda sonuna kadar direnecek. Ecevit, Kıbrıs Fatihi ünvanını yeniden piyasaya sürecek.
       Tabii birbirlerini vahim biçimde suçlayacaklar. Belki Yılmaz hainliğe varan ithamların hedefi olacak. Bahçeli, AB’yi ister görünüp istememekle, iki yüzlü davranmakla eleştirilecek. Ecevit “Pasif kalıyorsunuz, gücünüz yetmiyor, sağlığınız mı bozuk?” eleştirilerini bizzat kulağıyla duyabilecek.
       
DERVİŞ CESARET VERDİ
       Seslerin bu kadar yükselmesine yumurtanın kapıya dayanması kadar Derviş’in açıklamalarının verdiği cesaret de neden olacak.
       Sayın Derviş “Artık ekonomi güçlendi, bir seçimden etkilenmez. Kim gelirse gelsin ekonomik programı değiştiremez” demedi mi?
       Seçimden etkilenmeyecek bir ekonomik program hükümet ortakları arasındaki tartışmadan, hiç etkilenmez!... Bu nedenle ortaklar daha rahat, daha cesur tartışabilecekler.
       Ekonomi gerçekten etkilenmeyecek mi, göreceğiz. Ama şurası da bir gerçek ki, Derviş’in seçimle ilgili çok tartışılan açıklamaları ortaya koydu ki hükümet ortakları hiç bir şekilde erken seçimi istemiyorlar, isteyemiyorlar.
       Yani tartışsalar da, birbirlerine hakarete yönelik eleştiriler yöneltseler de hükümeti bozup seçime gitmek gibi bir niyetleri yok. Ama iş şirazesinden çıkarsa ne olur bilinmez, orasını da Sayın Derviş düşünsün.
       
NE KARAR VERECEKLER?
       Peki bu süreç sonunda ortaklar hangi cevapları, hangi kararları verecekler.
       Şimdiki açıklamalarına bakarsanız hiç bir karar veremeyecekler gibi görünüyor. Sanki anlaşmaları imkansız gibi bir hava var.
       Ama öyle ya da böyle alacakları kararlar var. Bir kere idam konusunda bu süreçte “kaldıralım” ya da “kaldırmayalım” yönünde bir karar ihtimali, seçim kadar uzak. “Orta vadeye bıraktık” deyip seneye sallayacaklar.
       Kıbrıs konusuna gelince. Mesut Yılmaz’la İsmail Cem arasındaki etkinlik ve yetki tartışması kızışacağa benziyor ama Kıbrıs konusundaki karar da belli gibi; “İkili görüşmelerin sonucunu bekleyelim”.
       BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın da yarından itibaren olaya müdahil olmasıyla Kıbrıs konusundaki çözüm arayışları daha bir uluslararası boyut kazanacak. Göreceksiniz Annan kendi gücünün yetmediğini görürse ABD’yi daha etkin biçimde devreye sokacak. Bu arada AB de “Kuzey Kıbrıs olmasa da Rum kesimini üyeliğe alırız” yaklaşımının inandırıcı olmadığını farketmişe benziyor. Bu da adada çözüm umudunu güçlendiriyor.
       Türkçe dışında dillerde yayın ve bu dillerin öğretimi konusu ise diğerlerine göre çözüme daha yakın. Ortakları Bahçeli’yi bu konuda ikna edebilecekler gibi görünüyor. Ehlileştirilmiş ve kontrol altına alınmış Türkçe dışında yayınlara izin çıkacağa benziyor. Yine aynı şekilde bu dillerle eğitime değil ama öğretime izin çıkması büyük ihtimal.


       OHAL sorunu ise sadece bir MGK toplantısı bekliyor. Askerlerin de onayı alındıktan sonra OHAL kaldırılacak. Askerlerin OHAL’de direnmesi beklenmemeli. Çünkü OHAL’siz de bölgeyi kontrol altında tutabilecek bir güçleri olduğu gibi, AB konusunda hükümetin işini zorlaştırmaktan kaçındıkları açıkca ortaya çıktı.
       Pekiyi bu kararlar AB’yi ikna edecek mi? Daha bu konuda bir ipucu yok. Biz bir Ulusal Program verdik, onlar tartışmadan kabul ettiler, “yapın görelim” dediler. Ama eleştirileri haklarını saklı tuttular. Şimdi biz kendi programımızı tartışıyoruz. Esas eleştirilerini, “biz programımızı tamamladık” diye karşılarına çıktığımızda dile getirecekler. Galiba asıl kıyamet de o zaman kopacak.
       

Ümit Sezgin / CNBC-e Ankara Haber Müdürü
       
 
       
    MSNBC News Terim "gerçekten imparator" olmak istiyorsa
MSNBC News Derviş senaryoları; "Nereye payidar nereye?"
MSNBC News Bayar, biraz "ithal" kalmalı!!!
MSNBC News Bahçeli "1 Nisan şakası" yapmadıysa
MSNBC News Hükümet kendini derhal yenilemeli
MSNBC News Yasayı "kahramanca" çiğnemek
MSNBC News Ecevit idam tartışmasını bitirmeli
MSNBC News Keçeciler, son soruyu önce sordu
MSNBC News MHP kendi ikna olmalı
MSNBC News İdam için uyum formülü
MSNBC News Uyum yasalarını MHP değiştirmeli
MSNBC News Bahçeli'yi "anlamak" zorundayız
MSNBC News Bahçeli ve Sezer de ABD'ye gitmeli
MSNBC News Kime, ne verilecek, nasıl geri alınacak?
MSNBC News Bankacılık operasyonu: Kim kimi kurtarıyor?
MSNBC News 2001 müsibetti, bin nasihatten evlaydı
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları