Home page
Haber Menüsü


Ümit Sezgin
Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
Derviş senaryoları; “Nereye payidar nereye?”
 
Son günlerdeki demeçlerine ve görüşmelerine dayanılarak Ankara’da yeni “Derviş senaryoları” yazılmaya başlandı. İddialara göre Derviş Mayıs ayı içinde kabinedeki görevinden ayrılacak yerine Nami Çağan geçecek.
 
Ankara
NTV-MSNBC
 
1 Mayıs—  Aynı senaristler Derviş’in kabineden ayrıldıktan sonra Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan’la birlikte yeni bir siyasi oluşum için harekete geçeceği iddiasını kaleme alıyorlar. Derviş’in bu amaçla gizli kamuoyu yoklamaları yaptırdığı da iddialar arasında.

   
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ankara Nisan ayını kabinede değişiklik beklentileriyle geçirdi. Bahçeli’nin “Hükümetin üçüncü yılında kamuda yeniden yapılanma çerçevesinde kabinede revizyona hazırız” açıklamasına Mesut Yılmaz’ın destek vermesiyle oluşan beklentilere Ecevit uzun süre suskun kaldı. Hafta başında yapılan liderler zirvesinden sonra yaptığı “seçim de revizyon da konuşulmamalı” açıklamasıyla da bu beklentilerin önünü büyük oranda kesti.
       Ancak umudunu hala yitirmeyenler, Ecevit’in revizyona mecbur kalacağını düşünenler var. Senaryoları ise Kemal Derviş’in Mayıs ayı içinde, hükümet üçüncü yılını doldururken, kabineden ayrılacağı varsayımı üzerine kurulu.
       
DERVİŞ DEMEÇLERİYLE İŞARET Mİ VERDİ?
       Bu senaryoyu savunanlar, Derviş’in son dönemde yaptığı açıklamaları bu ayrılık hazırlığının işaretleri olarak kabul ediyorlar.
       “Ekonomide olağanüstü dönem bitti. Benim de olağanüstü durumumu bundan sonra devam ettirmem oldukça güç. Siyaseten bir karar ve tavır almalıyım.”
       Derviş’in Nisan ayı başlarında yaptığı bu mealdeki açıklama, partilerüstü konumunu artık devam ettirmeyeceğinin işareti olarak kabul ediliyor.
       Yine Derviş’in Nisan ayı boyunca bir kaç kez tekrarladığı “Bu ekonomik programı artık hiç kimse, hiç bir hükümet değiştiremez” yolundaki açıklamaları ise başka bir işaret olarak alınıyor. Bu sözlerle Derviş’in “Bu program bensiz de devam edebilir, ben de kendi işime bakacağım” demek istediği varsayılıyor.
       Finansal Forum’da arkadaşımız Zülfikar Doğan’ın da yazdığı gibi Derviş’in son dönemde yaptığı uzun geziler, Ankara’da bulunduğu süre içinde de ortalıkta fazla görünmemesi de ayrılık hazırlığının üçüncü işareti olarak görülüyor. Derviş’in düşük profil çizerek kamuoyunu yokluğuna alıştırmaya çalıştığı yorumu yapılıyor.
       İşte bu senaryoyu kaleme alanların iddiası Derviş’in Mayıs ayı içinde hükümet üçüncü yılını doldururken kabineden ayrılacağı ve yerini de DSP’li Orman Bakanı Nami Çağan’ın alacağı yolunda.
       
DERVİŞ’İN HAZIRLIKLARI VE CELAL DOĞAN’IN ZİYARETLERİ
       Derviş’le ilgili senaryolara hız veren başka gelişmeler de var. Ankara’da Derviş ve yakın çalışma arkadaşlarının gizlice kamuoyu yoklamaları yaptırdıkları söyleniyor. Bu araştırmalar sırasında vatandaşa “Kemal Derviş’i hangi siyasi partide görmek istersiniz?”, “Derviş yeni bir siyasi parti mi kurmalı?” gibi sorular yöneltildiği iddia ediliyor.
       Kamuoyu yoklamalarının sonuçları hakkında detaylı bilgi yok ortalıkta ama vatandaşın Derviş’i yeni ve temiz bir siyasi hareket içinde görmek istediği sonucunun çıktığı dedikodusu var.
       Ancak bu sonuç Derviş’i ne kadar bağlar, meçhul... Varolan partilerden birine, özellikle de DSP’ye girmesi ihtimalinin de yabana atılmaması gerektiği hatırlatılıyor.
       Son dönemde Derviş’i Hazine’de en sık ziyaret eden isim Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan. Bu ziyaretlerin birinden sonra Celal Doğan bir gazeteciye “Sayın Derviş’le birlikte siyaset yapabiliriz” demiş, ancak o günlerin siyasi trafiği içinde bu demeç kaynayıp gitmişti.
       Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Sefa Sirmen ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak da bu oluşum için adı geçen kişiler arasında.
       Ancak bu ziyaretler gerçekten yeni bir oluşumun hazırlığı mı, yoksa tesadüfi ziyaretlere böyle bir yakıştırma mı yapılıyor net değil.
       
HENÜZ ERKEN SAYIN DERVİŞ!..
       Son derece yıpratıcı bir süreç geçiren, arkasında bir siyasi parti ve grup bulunmayan Kemal Derviş’in sıkıntısını anlamak mümkün.
       Bu süreci, özellikle de MHP’lilerle yaşadığı tartışmaları neredeyse “tek başına” atlatabilen Derviş’in siyasi yaşamına böyle devam edemeyeceği de ortada. Siyasetten ayrılmaya hiç niyeti olmadığı da açık.
       Bu durumda nasıl bir siyasi rota çizeceği tamamen kendisine kalmış birşey. Doğru rota çizerse Türkiye’ye uzun yıllar hizmet verebilir, yanlış rota çizerse silinir gider. Kimsenin birşey diyecek hali yok.
       Ancak zamanlaması konusunda bu ekonomik programa bağlanan herkesin diyecek bir şeyi var;
       “Derviş bu programın hayata geçmesinde tek başına belirleyici değilse bile en önemli etkenlerden biriydi. Devamlılığı ve başarısı için de Derviş’in varlığı son derece önemli. Eğer Derviş siyasi geleceği uğruna hükümetten erken çekilirse programın riske gireceği açık.”
       Peki gerçekten program Derviş’in söylediği gibi; o olmadan da, hangi hükümet, hangi bakan gelirse gelsin ayakta durabilecek güce erişti mi?
       Benim şüphelerim var;
       Henüz bankacılık sektörü tam sağlıklı yapıya kavuşmamışken, reel sektörde henüz bir canlanma yaşanmamışken, enflasyonda ve büyümede hedefler henüz somut biçimde ortaya çıkmamışken ve hepsinden önemlisi yapısal reformlar henüz bitirilmemişken, ekonomik programın gücünden söz etmek mümkün görünmüyor.
       Eğer Derviş’in çekilmesinden sonra programda bir aksama yaşanırsa, bu başarısızlığın faturası hükümet kadar kendisine de çıkacaktır. Danışmanları “Böyle bir durumda vatandaş ‘bak Derviş olmadan yapamıyorlar’ der, bu da size puan kazandırır” diye akıl veriyorsa fena halde yanılıyorlar.


       Küçük bir örnek vermekte fayda var; Murat Karayalçın başarılı kabul edildiği Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan başladığı bir çok projeyi tamamlamadan SHP genel başkanlığı için ayrıldı. Ne genel başkanlığın hayrını görebildi, ne bir daha belediye başkanı seçilebildi ne de metro dahil başladığı projeler bitti. Hala eski günlerine dönebilmenin arayışında.
       Vatandaş siyasetçilerin başladığı işi bitirmesini istiyor. Eğer Derviş bu programı uygular, enflasyonu düşürür, büyümeyi sağlarsa vatandaş ona zaten seçmesi gereken rotayı gösterecektir ya da hangi rotayı seçerse seçsin destek verecektir. Eğer başarılı olamazsa zaten yeni iddialarla ortaya çıkmasının da bir anlamı yok. Eğer bu ortaklarla, bu hükümetle bu işin yürümeyeceğini düşünüyorsa, bunu söyleyebilmesi için de artık çok geç.
       

ÜMİT SEZGİN / CNBC-e Ankara Haber Müdürü
       
 
       
    MSNBC News Bayar, biraz "ithal" kalmalı!!!
MSNBC News Bahçeli "1 Nisan şakası" yapmadıysa
MSNBC News Hükümet kendini derhal yenilemeli
MSNBC News Yasayı "kahramanca" çiğnemek
MSNBC News Ecevit idam tartışmasını bitirmeli
MSNBC News Keçeciler, son soruyu önce sordu
MSNBC News MHP kendi ikna olmalı
MSNBC News İdam için uyum formülü
MSNBC News Uyum yasalarını MHP değiştirmeli
MSNBC News Bahçeli'yi "anlamak" zorundayız
MSNBC News Bahçeli ve Sezer de ABD'ye gitmeli
MSNBC News Kime, ne verilecek, nasıl geri alınacak?
MSNBC News Bankacılık operasyonu: Kim kimi kurtarıyor?
MSNBC News 2001 müsibetti, bin nasihatten evlaydı
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları