Home page
Haber Menüsü


Yazara e-mail atmak için fotoğrafın üzerine tıklayınız
 
Bütçe sonrası senoryolar
 
Devlet Bakanı Kemal Derviş başta olmak üzere Hükümet’in büyük umut bağladığı 2002 bütçesi Meclis’ten tahminlerden de daha kolay geçti. Hükümet, tasarıyı geçirmekte hiç zorlanmadı.
 
Ankara
 
13 Aralık—  Eskiden bütçe oylamaları hükümetler için en önemli güvenoyu sayılır, iktidar ve muhalefet partileri, hasta milletvekillerini bile ambülanslarla oylamaya getirirdi. Ama, dünkü oylama ilginç bir sonuç ortaya koydu. Bütün yıpranmışlığına, parti içi eleştirilerin her geçen gün artmasına rağmen iktidar partileri sağlam durdu. İktidar partilerinden bütçe oylamasına katılmayan milletvekillerinin sayısı 40’ta kaldı. Abartılı bir sayı değil. Bazılarının mazeretli olduğu düşünülürse, protesto edip katılmayanların sayısının düşük olduğunu söylemek mümkün.

   
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ancak, muhalefet bu oylamada tam anlamı ile sapır sapır döküldü. DYP, AKP ve SP’nin Meclis’teki üye sayısı 185. 20 de bağımsız milletvekili var. Bağımsız milletvekillerinin hemen hemen tamamı hükümete kızıp iktidar partilerinden ayrılanlar. Bunları da muhalefet tarafına yazmak gerek. Yani muhalefet cephesinde yer alan 200’ü aşkın milletvekilinden sadece 100’ü oylamaya katıldı, hükümete güvenmediğini ortaya koydu. Bütçe 298’e karşı 100 oyla kabul edildi. Hükümet için oldukça rahatlatıcı bir rakam.
       Bu tabloya bakarak, hükümetin bir süre daha rahatlıkla yol alabileceğini söylemek mümkün. Hele bir de, son günlerde ekonomide yaşandığı belirtilen iyimser havanın kalıcı hale gelmesi ve bunun ardından yeni bir canlanmanın oluşması halinde iktidar, kaymaklı tatlı yemiş gibi olacak. Başka bir ifade ile, eğer ekonomide 2002 yılında, öngörüldüğü gibi önemli bir ilerleme kaydedilirse en erken seçimin 2003 yılında yapılacağını söylemek için kahin olmaya gerek yok. İktidar partilerinin gönlünden geçense 2004.
       
SEZER MUHALEFETE SOYUNDU
       Bütçe kabul edildi; ancak yine de Meclis kulislerinde bir yandan yeni senaryolar konuşulurken, diğer yandan da yeni hareketlilikler yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in, Türk-İş yönetimini kabulde hükümete yönelik yaptığı eleştiriler basına yansıdı ve Çankaya’dan bu sözlere, resmi bir yalanlama gelmedi.
       Bu durum kulislerde, ‘Meclis içi muhalefetle hükümeti seçime zorlamak mümkün olmadığından, Sezer’in başını çektiği bir dış muhalefetin harekete geçmekte olduğu’ konuşulmaya başlandı.
       Eğer bu senaryo doğruysa, bir cumhurbaşkanın muhalefetin liderliğine soyunması büyük bir talihsizlik olur. Dileriz Sezer, böyle bir amacı olmadığını açık bir dille ortaya koyar. Çünkü, böylesi bir gelişme demokrasi dışı seçenekleri öne çıkaranlara hoş gelebilir.
       Aslında, kabul etmek gerekir ki, Anayasa’ya sadık kalma konusunda duyarlılığını her fırsatta dile getiren Sezer’in bazı çıkışlarının Anayasa ile uyumlu olduğunu söylemek zor. Bizim Anayasamıza göre, cumhurbaşkanlığı daha çok sembolik bir makamdır ve hükümet icraatları konusunda etkin olmaması gerekir.
       Turgut Özal ve Süleyman Demirel dönemlerinde bunların aksileri yaşandı. Ancak onların, Anayasa ve hukuk konusunda Sezer’le aynı duyarlılığı taşıdığını söylemek mümkün değil. Çünkü anımsanacak olursa biri, “Anayasayı bir kerecik delsek ne olur” derken, diğeri kendini neredeyse padişah yerine koyup, “Verdimse ben verdim” dememiş miydi?
       Sezer’in farklılığı hukuk adamı olmasında. Bunun için de hukuku savunması son derece doğru. Ama son çıkışının daha çok siyasi içerik taşıdığı da net. Hukuk ve demokrasi konusunda son derece duyarlı olan Sezer’in olağanüstü mahkemeleri savunmaya başlaması pek çok kişiyi şaşırttı.
       Oysa, DGM’lerin baktığı davaların bir bölümünün bu mahkemelerin görev alanlarına girmediğine karar veren üst hukuk kurumu Yargıtay. Bundan da önemlisi, hiçbir konuda olağanüstü mahkeme kurulmaması gerekirken, Sezer’in bugün DGM’lerin görev alanlarını genişletmesine sıcak bakmasını anlamakta zorluk çekiliyor.
       Sezer’e yakışan bu mahkemelere toptan karşı çıkmak, buna karşın çıkışını dillendirirken, hortumcuları koruyan düzenlemelerin yasalardan çıkarılmasını tavsiye etmesi daha şık olmaz mıydı?
       Örneğin, hortumcuların yaptıklarının bile ticari sır kavramı içine sokulması insanları rahatsız ediyor. Hukukçuların çoğu da bunu yanlış buluyor. Artık herşeyin daha bir şeffaflaştığı dünyaya da uymayan bir uygulama bu. Oysa hortumcu ile dürüst çalışanın farklılığının görülmesi gerekir. Her türlü kredinin ticari sır kapsamında olması, namuslu iş adamına değil, hortumcunun işine yarıyor. Bence bu iş sadece onları koruyor. Krediyi alıp, adam gibi kullanana kim ne diyecek, böylesi bir işadamının saklayacak nesi var ki? Bence Sezer’in yapması gereken, her alanda daha şeffaf bir Türkiye için yol gösterici olmasıdır, olağanüstü mahkemelerin yetki alanını genişletilmesini savunmak değil.
       
YENİ HAREKETLER
       Sezer’in yeni bir muhalefet hareketine başladığı yolundaki senaryolarla ilgili tartışmalar böyle sürerken, iktidar partilerinde de yeniden bazı hareketlilikler yaşandığını belirtelim.
       Bütçe sonrası ANAP’ta, Genel Başkan Mesut Yılmaz’a yönelik bir çıkışın daha yaşanması bekleniyor. Parti içi muhalefetin toplu istifaya kadar gidebilecek bazı girişimleri sözkonusu.


       ANAP’ın yanısıra DSP’de de parti içi muhalefetin yeni çıkışları sözkonusu. MHP’de ise henüz ciddiye alınabilecek bir hareketlilik görülmüyor ve böylesi bir hareketlilik için de daha çok beklemek gerekecek.
       ANAP ve DSP’deki hareketliliklerin ise hükümeti kısa sürede etkilemesi beklenmemeli; ama ekonomide yeni bir bozulma bu hareketlilikleri bir anda çığ gibi büyütebilir. İşte tehlike çanları, asıl o zaman Hükümet için çalmaya başlayacak. Yani öyle bir dönemden geçiliyor ki, siyasi istikrar ekonomik istikrarı değil, ekonomik istikrar siyasi istikrarı belirleyeci durumda.
       
 
       
    MSNBC News "Ruhlar Evi"
MSNBC News MHP'liler 'kuzu kuzu'
MSNBC News Gerçekleri gizlemeleri zor
MSNBC News Sorunlar da çözümler de aynı
MSNBC News Baba ocağına dönüş
MSNBC News Ya DSP olmasa
MSNBC News Mumculara destek ya da köstek
MSNBC News ANAP'lı vekil eşlerine toplu imha planı(!)
MSNBC News Ne milleti sevindiryorlar, ne de kendilerini
MSNBC News Önce yorulacak, sonra gezecekler
MSNBC News Ya küçülecek, ya küçülecekler
MSNBC News ANAP artık eyleme geçsin
MSNBC News "Vurun Derviş'e" haftası
MSNBC News Referandumluk maddeye rötar
MSNBC News Top Meclis'te
MSNBC News Medeni kanun ve piyasalara uyarı
MSNBC News Sezer haksız mı?
MSNBC News Diyanet İşleri Başkanı'na destek
MSNBC News Kolay milletvekili oluyorlar
MSNBC News Dünya yeniden şekillenirken
MSNBC News İslam dünyası
MSNBC News Böyle olmamalıydı
MSNBC News Hükümet ABD'ye "hayır" diyemezdi
MSNBC News Seçim 2005'te
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları