Home page
Haber Menüsü


Yazara e-mail atmak için fotoğrafın üzerine tıklayınız
 
ANAP artık eyleme geçsin
 
ANAP, Türkiye’nin yeniden yapılandırması için “kendi” programını açıkladı. Bu program için, ANAP’ın 4-5 Ağustos’ta yapılan Büyük Kongresi’nden bu yana süren bir çalışma gerçekleştirildiğini biliyoruz.
 
Ankara
 
5 Kasım—  Türkiye’nin ekonomik, siyasi ve idari anlamda yeniden yapılanması için yeni felsefesini ortayan koyan ANAP’ın bu çalışmasını, partinin yeni vitrini olarak görülen Erkan Mumcu’nun eseri demek de mümkün. Tabi eserin hazırlanmasındaki teknik çabanın önemli bölümü İstanbul Milletvekili Nesrin Nas’a ait; ama siyasi sahibi ve sorumlusu Mumcu. Görünen o ki, Mumcu, partisine damgasını vurmaya çalışıyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ne kadar başırılı olur bilinemez; ama partinin eski kuşağı buna pek de olur vermiyor gibi. ANAP’ın bakanları Rüştü Kazım Yücelen, Mustafa Taşar, Yaşar Okuyan başta olmak üzere eski ANAP’lılar, “Canım bunlar Erkan’ın çalışmaları” noktasında. Ancak, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz bu çalışmaya sahip çıktığını ortaya koydu. Bundan da önemlisi, bu çalışma partinin büyük kongresinden sonraki en üst yönetim organı olan MKYK’nın onayını aldı.
       O zaman, her ne kadar bu çalışmaya Erkan Mumcu damgasını vurulduysa da rapor ANAP’ındır.
       
MHP’NİN ALINGANLIĞI
       Konuya girmeden önce, bu raporla ilgili MHP’nin tepkisini değerlendirmek gerek.
       ANAP, büyük kongresi ardından böyle bir siyasi çalışma başlattı. Bu çalışmayı yaparken de koalisyonu bozmak, ‘Bunlar olmazsa koalisyondan çekiliriz’ gibi bir görüntü sergilemedi.
        ANAP, bir yandan zamanı geldiğinde, “Ben demiştim” demek için bu çalışmayı yaparken diğer yandan da, (hatta asıl amacı) raporu ortaklarına benimsetebilirse kendi başarısı olarak görüleceğini düşünüyor. Böylece sürekli aşağı doğru giden grafiğini yukarı doğru çekebileceğini varsayıyor.
       ANAP koalisyon ortağı, ama ayrı da bir parti. Yani koalisyon oldu diye, kendi önerilerini ortaya koymayacak mı? ANAP bu raporla, ülkedeki krizden sorumlu olmadığını bile söylemiyor. Aksine, sorunun ortak olduğunu vurguluyor.
       Bu çerçevede ANAP’ın bu çalışmasına MHP’nin gösteridiği alınganlığı anlamak mümkün değil. MHP Grup Başkanvekili İsmal Köse, bunu adaba da edebe de aykırı bulurken, diğer grup Başkanvekili Mehmet Şandır, “Bir yandan hükümet ortağı, diğer yandan muhalefet gibi davranılamaz” dedi.
       Aslında, ANAP’ın raporundaki pek çok öneri MHP ile uyumlu.
       MHP’nin bunu sorun yapacağına, ülkenin yeniden yapılanması konusuna bu yönüyle yaklaşsa daha iyi olmaz mı?
       
ANAP HEDEFİNE ULAŞTI
       MHP’nin eleştirilerine rağmen ANAP, bu raporla istediği sonucu şimdiden elde etmiş durumda bile. Rapor daha yayınlanmadan kamuoyunda yoğun ilgi gördü, medyada geniş yer aldı. Raporun yayınlanmasından sonra meydana gelen yankı daha da büyük oldu. Barajı aşamadığı belirtilen bir parti için, böylesine bir çalışmanın bu kadar geniş yankı uyandırması oldukça iyi bir sonuç bence.
       Ama hemen şunu da vurgulayalım.
       ANAP bunu hep yapar; ama iş eyleme geçmeye geldiğinde geri çekilir. Bakalım bu kez de öyle olacak mı?
       ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, bugüne kadar pek çok program açıkladı; insan hakları, demokrasi, serbest piyasa, liberalizm konularında pek çok çıkış yaptı. Ancak iş eyleme geldiğinde, en azından çoğu zaman, ne Yılmaz’ın kendisinden ne de ANAP’tan bir ses dahi çıkmadı.
       Şimdi ANAP’ın önünde, bu tutumunu değiştirdiğini gösterecek önemli bir fırsat var. Bir koalisyon sorunu yaratmadan, açıklanan programın kendi gücüyle gerçekleştirebileceği bölümlerini icraata dökmeli.
       Neler mi yapılabilir?
       
EN AZ İKİ BAKAN AYRILSIN
       Devletin küçültülmesi konusunda hemen harekete geçebilir.
       Örneğin koalisyon ortaklarını incitmeden en azından iki, hatta üç devlet bakanlığını boşaltabilir. ANAP’lı bakanlara bağlı olan, Gümrük Müsteşarlığı ile Tekel Genel Müdürlüğü’nü Maliye Bakanlığı’na; MTA’yı Enerji Bakanlığı’na bağlayabilir. Bağlanan bakanlıklar da ANAP’ın.
       Bu arada Özelleştirme İdaresi ile Demir Çelik Genel Müdürlüğü (ki buna Tekel Genel Müdürlüğü de eklenebilir) ekonomiden sorumlu Devlet Bakanlığı’na devredilebilir.
       Boşaltılan bakanlıklara bağlı diğer birimler ise Mesut Yılmaz ile diğer devlet bakanları/bakanıyla ilişkilendirilebilir.
       Böylece ANAP, herşeye hazır olduğunu gösterir.
       Başka şeyler de yapabilir.
       Parti harcamalarının şeffaflaştırılması için diğer partileri beklemeye gerek yok.
       ANAP, her üç ayda bir parti harcamalarını kamuyonun bilgisine sunabilir.
       Ön seçim gibi konular ise daha yasalara bile gerek kalmadan bir parti tarafından rahatlıkla gerçekleştirilebilir.
       ANAP’ın raporu bir siyasal parti çalışması olarak olumlu görülmesi gereken bir rapor. Bu doğru, ama şimdi beklenen eylemdir.
       İşte o zaman raporun samimiyeti ortaya çıkacak.
       
 
       
    MSNBC News "Vurun Derviş'e" haftası
MSNBC News Referandumluk maddeye rötar
MSNBC News Top Meclis'te
MSNBC News Medeni kanun ve piyasalara uyarı
MSNBC News Sezer haksız mı?
MSNBC News Diyanet İşleri Başkanı'na destek
MSNBC News Kolay milletvekili oluyorlar
MSNBC News Dünya yeniden şekillenirken
MSNBC News İslam dünyası
MSNBC News Böyle olmamalıydı
MSNBC News Hükümet ABD'ye "hayır" diyemezdi
MSNBC News Seçim 2005'te
TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları