Home page
Haber Menüsü


Yazara e-mail atmak için fotoğrafın üzerine tıklayınız
 
Sezer haksız mı?
 
Korsan bir eylem gerçekleştirir gibi, son saniyede Anayasa değişikliği paketine yerleştiriler milletvekili maaşları ile ilgili düzenlemenin bir çuval inciri mahvettiğini herkes anladı; ama bazı milletvekilileri hala anlamamazlıktan geliyor.
 
Ankara
 
17 Ekim—  Emekli milletvekillerini çatısında toplayan Türk Parlamenterler Birliği’nin ağırlıklı girişimi ile yapılan önerge eylemi, Meclis’e büyük darbe vurdu, bu kafayla gidilirse daha çok da vuracak gibi.

   
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
NTVMSNBC Reklam  
 

 
BİRAZ GERİYE DÖNELİM
       Anayasa oylamaları yapılırken birinci turda, bu maddeyle ilgili göstermelik bir önerge verilip, geri çekildi. Böylece ikinci turda önerge verilmesi hakkı korunmuş oldu. İkinci tur oylama geldiğinde, aniden ortaya bir önerge çıktı. Üzerinde konuşma bile yapılmadı ve herkesin parmak kaldırmasıyla, önerge kabul edildi., Sonra madde oylandı ve aynı sonuç alındı. Öyle bir gizli operasyon yapıldı ki, önerge geçtikten sonra bile, önerge sahipleri dahi getirilen düzenlemenin ne olduğunu bilmediklerini söyleyerek, gazetecileri kandıracaklarını sandılar. Birkaç dakika içinde gerçeğin ortaya çıkacağını dahi düşünemez durumdaydılar. Önerge sahiplerinden birinin, oylama sonrası Genel Kurul salonundan kulise, nasıl bir kahraman edasıyla ve sevinçle çıktığını gördüğüm sahneyi hiç unutmayacağım. Çünkü, bu sevinçle Meclis’in itibarı tam bir tezatlıkoluşturuyordu.
       Bu arada aklı selim bazı milletvekilleri partilerin grup başkanvekillerine, Anayasa Komisyonu Başkanı’na, Devlet Bakanı Nejat Arseven’e gitti. “Bunu yapmayın, yarın rezil oluruz” dediler. Ama nafile. Çok yetkili bir isim, “İttir et gitsin yahu, bırak geçsin” bile dedi.
       (Demokrasinin olmazsa olmaz koşulunun siyaset ve siyasetçi olduğunu, her fırsatta dile getiren, yaşanan kriz ortamında görevini en iyi şekilde bir tek Meclis’in yaptığını sık sık yazan biri olarak, milletvekillerinin böylesi birharakiriyi nasıl yaptıklarına inanamıyorum. Meclis’e ve siyasete bu kadar kötülüğü nasıl yaptıklar?)
       
HADİ MAAŞLARI 20 MİLYAR YAPALIM
       Sonuçta önerge benimsendi ve bir çuval incirin mahvedildiği, ertesin gün ortaya çıktı. Böylesi bir kriz ortamında yapılan bu düzenlemekamuoyunda büyük tepki gördü. Tepkinin dozajı o kadar yüksekti ki, medyanın önüne çıkan, tüm siyasiler bu kararın yanlış olduğunu söyledi. Hatta hemen Meclis Başkanlığı’na yeni bir Anayasa değişikliği teklifi bile verildi.
       Herkes savunmaya geçmişti. Ama ortalıkta görünmeyen tek kurum Türk Parlamenterler Birliği’ydi. Bugün bile milletvekillerinin çoğu, bu derneğin neden ortaya çıkıp savunma yapmadığına kızıyor. Yani kullanıldıklarını düşünüyorlar.
       Bu arada bazı milletvekilleri de ha bire dert yanıyor, masraflarının çok olduğunu, sadece telefon giderlerinin aylık 700-800 milyon liraya ulaştığını, gelen seçmenlere verilen yemeğin giderlerinin yüksekliğini dile getiriyor. Neden banka genel müdürlerinden, genelkurmay başkanından daha az maaş aldıklarını anlamadıklarını söylüyorlar. Hadi, kabul edelim, tüm bunların doğru olduğunu Fakat üniversite hocalarının, sağlık görevlilerinin, yargı mensuplarının... birkaç yüz dolar karşılığında çalışmak zorunda kaldıklarını unutuyorlar. Milletvekilliğinin öncelikle gönüllü bir hizmet olduğunu unutuyorlar.
       Bunları da bir kenara koymak gerek. keşke milletvekillerimiz çok daha iyi maaş alabilse. Ama bütün toplum da iyi kazanabilse. Zaten bu ülkede kişi başına ulusal gelir 10 bin dolar olsa, kimse milletvekili maaşı ile uğraşır mı? Getirin ülke bu duruma, maaşlarınızı 20 milyara çıkarın, helal olsun.
       Evet, bugün Umilletvekili maaşıyla uğraşılıyor; çünkü herkes zahmetin öncelikle siyasiler tarafından çekilmesini bekliyor. Vekillerimizin bunu anlaması ve anlayış göstermesi gerek. Yoksa, en büyük zararı yine onlar görecek.
       
SEZER’İN ÇIKIŞI YOKTU
       Hani “Ben söylemiştim” demek hiç sevimli değil. Ancak, oylamadan hemen sonra, hukukçu milletvekillerine, “Cumhurbaşkanı istediği bir maddeyi geri çevirir veya referanduma götürür mü?” diye sordum ve aldığım yanıt “Evet” olunca, onlara, “Hadi hayıllı olsun, Cumhurbaşkanı’nı halk gözünde bir kez daha kahraman yapacaksınız” dedik. Bu olasılığı görmek gerekirdi.
       Cumhurbaşkanı paketi onaylamadan önce Meclis’e mesaj gönderdi. “Bu madde çok büyük tepki görüyor, düzeltin” diye. Meclis’in yanıtı, yasal bir düzenleme yapmak biçiminde oldu. Bu arada Meclis’in yeni bir Anayasa değişikliği yapacağı sinyali de verildi. Bir hukukçunun, “Anayasa yasaların üstündedir, Anayasayı değiştirmek zor, yasaları değiştirmek kolaydır” yargısını unutmuş olabileceğini düşündüler.
       Cumhurbaşkanı da başka bir yol görmedi. Çünkü, açık açık söyleyelim. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, milletvekillerinin gizli bir oylamada , böylesi bir konuda Anayasa değişikliğine gidebileceğine inanmıyor.
       Haksız denebilir mi?
       Son saniyede önerge çıkaran, dokunulmazlıklar konusunda en ufak tavize yanaşmayan milletvekillerinin, gizli oylamada eski kararlarını geri almasını beklemek biraz fazla iyimserlik olurdu. Hatta bazıları, “Cumhurbaşkanı’nı nasıl kandırdık” diye sevinebileceğini bile düşünmek abartı olmaz.
       Bu nedenle, Cumhurbaşkanı, referandum silahını kullandı. Ortada 120 günlük bir süre de var. Hükümetin, Köşk ile inatlaşmaya girişmesinin pek yararı yok. Bir kere halkın yüzde 99’unun karşı durduğuna, adları gibi emin oldukları böyle bir düzenlemede ısrar ediyorlar görüntüsü hiç hoş değil. Bu durum Meclis’i daha da yaralar.
       Üstelik demokratikleşme, özgürlükler ve insan hakları içni son derece önemli olan paketin diğer maddelerini Resmi Gazete’ye göndermeyip bekletmek de son derece yakışısız bir tutum oluyor.
       Boşuna direnmenin anlamı yok. Milletvekili özlük hakları ile ilgili Anayasa’nın 86’ıncı maddesinde kamuoyunu tatmin edecek bir yeni düzenleme kısa sürede yapılmalı.
       Bunun dışındaki tüm inatlaşmalar, kim haklı olursa olsun bakılmadan, Meclis’i yıpratmaya devam edecek. Meclis’i korumak herkesin görevi; ama en öncelikle milletvekillerinin.
       
 
       
    MSNBC News Diyanet İşleri Başkanı'na destek
MSNBC News Kolay milletvekili oluyorlar
MSNBC News Dünya yeniden şekillenirken
MSNBC News Böyle olmamalıydı
MSNBC News Yine de büyük başarı
MSNBC News Farzedin ki kimse yok
MSNBC News İyi ki Meclis açıldı
MSNBC News Deklarasyonun öbür yüzü
MSNBC News Meclis bunu da yapar
MSNBC News DYP'nin önünden geçerken dikkat!
MSNBC News Uzlaşma
MSNBC News Geçirin bu paketi
MSNBC News MHP'den farklılık gösterisi
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları