Home page
Haber Menüsü


Yazara e-mail atmak için resmin üzerine tıklayınız
 
Geçirin bu paketi
 
Tatil bitti; şimdi sıra belki de Cumhuriyet tarihinin en önemli sivil inisiyatiflerinden birini gerçekleştirmeye geldi.
 
Ankara
 
17 Eylül—  Meclis, bütün partilerin temsilcilerinden oluşan Uzlaşma Komisyonu tarafından hazırlanan 37 maddelik Anayasa değişikliği teklifini ele almaya başlıyor.Görüntüyü bakılırsa, paketle ilgili, Meclis’te grubu bulunan hiçbir partinin, herhangi bir çekincesi yok. Bu nedenle de Uzlaşma Komisyonu tarafından hazırlanan paket, virgilüne dokulunmadan Meclis’e sunuldu.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Herşeyin, bugüne kadarki gelişmelerde görüldüğü gibi sürmesini deliriz.
       Ama, böylesi bir dileğin, Türkiye gibi, siyasilerin her saniye yeni bir çark etme gerekçesi bulabildiği bir ülkede, yerine gelmesinin zorlukları da ortada.
       
PARTİLERİN KONUMU
       Herkes MHP’den çekinirken, ilk yan çizmeler Saadet Partisi’nde görüldü. Teklife imza vermekten kaçınan bu parti, yeni öneriler de getirmeye çalışıyor.
       DYP ise 37 maddelik teklifte hiçbir değişiklik yapılmaması şartını öne sürmüş durumda.
       Paketle ilgili en net tavrı ise iktidar partilerinden ANAP ile muhalefetten Adalet ve Kalkınma Partisi gösteriyor. Her iki parti de değişikliğe tam destek veriyor. DSP’nin de bu safta yer tutması mümkün görülüyor.
       MHP’de ise bazı çekinceler olduğu biliniyor. Bu çekincelerin, ABD’deki korkunç terör olayından sonra daha da kararlı bir şekilde gündeme getirilmesi söz konusu. MHP’nin bu tutumunun, Türkiye’de siyaset üzerinde etkili bazı dinamiklerin şahin kanatları tarafından da desteklenebilir, hatta körüklenebilir.
       İşte o zaman, bu işe ‘rufailer’ karışabilir ve değişiklik zora girebilir.
       Bütün bunların ilk işaretlerini yarın toplanacak olan Meclis Anayasa Komisyonu’nunda göreceğiz. Komisyon görüşmeleri sorunsuz devam ederse, paketin geçmesi oldukça kolaylaşacak. Ancak, işler uzadığında sorun çıkacağını da beklemek gerekecek.
       MHP’nin, teklifle ilgili ciddi bir sorun çıkarmaması halinde de bu partiden bazı fireler olabilecek. Bu firelerin muhalefet tarafından ne kadar doldurulacağı önem kazanacak.
       Saadet Partisi teklife destek vermekten çark etmesi, bence eninde sonunda bu partiyi zora sokacaktır. O nedenle Saadet Partisi’nin teklife çok istemese de destek vermesi sürpriz olmayacak.
       Ancak, Saadet Partisi’nden de önemli olan DYP’nin tutumudur. DYP, her an yeni şartlar öne sürerek işi zora sokabilir, pazarlığa girişebilir. DYP bu yola girmezse, MHP’deki fire ne kadar olursa olsun, paketin yasalaşması son derece kolay olacak.
       
TÜRKİYE İÇİN ŞANS
       ABD’deki terör bütün dünyayı ayağı kaldırdı. Bu kadar büyük çaplı olmasa da Türkiye, uzun yıllardır bu gerçekle karşı karşıya. Ama bunu dünyaya anlatabilme başarısı gösteremedi; daha da doğrusu, dünya bu gerçeği görmek istemedi. Şimdi herkesin gözünün içine girşim bir gerçek ortada.
       Böylesi bir ortamda, Türkiye’nin geri çekilmek yerine ileri çıkması önem kazanıyor. Bunun yolu da, İslam dünyasının tek laik ve modern ülkesini daha da demokratik ve özgürlükçü yapmaktır.
       Kendi insanına daha çok güvenen, onu öne çıkaran bir Türkiye bunu gerçekleştirmeli.
       Anayasa değişikliğini engellemek, ne kısa dönemde, ne de uzun dönemde Türkiye’nin yararına olmayacaktır.
       Sonuçta, böylesine önemli bir konunun sadece Meclis’in inisiyatifine de bırakılmamalı. Sivil toplum örgütlerinin, üniversitelerin, medyanın da bu konuda Meclis’e destek, hattı demokratik baskı yapması gerek. O zaman bazı şahinlerin etkisi daha da azaltılır ve paket Meclis’den geçer. Türkiye, sivil inisiyatifle Anayasasını değiştirme başarısı gösterir.
       Geçen yasa döneminde, ekonomiyi ve siyasi yaşamı çok derinden etkileyecek, uygulandıklarında ülkede devrim yapacak yasalar geçti. Bu yasaların, özgürlükçü, demokrat bir Anayasa ile desteklenmesi halinde, Türkiye’nin şansı daha da açılacaktır.
       Haydi hayırlısı...
       
 
       
    MSNBC News MHP'den farklılık gösterisi
MSNBC News Bugün, dünün hatasıdır
MSNBC News Şağar'ın beyin egzersizi
MSNBC News Genelkurmay'dan Yılmaz'a destek
MSNBC News ANAP Kongresi sonrası
MSNBC News Kopyalanacak MHP'li bakan
MSNBC News ANAP Kongresi
MSNBC News Kavgacı Öksüz'ün yerine uyumlu Vural
MSNBC News Erbakan rüyasıyla kurucu oldu
MSNBC News Eski isimlerle yeni oluşumlar
MSNBC News Yazlıkçılar da Öksüz kaldı
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları