Home page
Haber Menüsü


Yazara e-mail atmak için resmin üzerine tıklayınız
 
Genelkurmay’dan Yılmaz’a destek
 
İyi birer stratejist oldukları bilinen askerler, ulusal güvenlik konusunu tartışmaya açtı diye, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz’a ağır eleştiri yönelten bildiriyi yayınlarken, bunun Yılmaz’ın lehine sonuçlanabileceğini hiç düşünmemişlerdir.
 
Ankara
NTV-MSNBC
 
11 Ağustos —  Ama, ortaya öyle bir bildiri çıktı ki, hem Yılmaz, son şans olarak görülen ANAP’ın 7’inci kongresinin ardından, aradığı taze kanı buldu, hem de ulusal güvenlik tartışması en geniş şekliyle gündeme oturttu.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Genelkurmay’ın yayınladığı bildirinin, daha çok bir muhalefet partisi bildirisi görünümünde olması, tüm siyasete yönelik eleştiriler içermesi ve en önemlisi bir partinin kongresini meşru olmayan toplantı gibi göstermeye kalkışması, Yılmaz’a beklenmedik şans verdi.
       Daha bildiri yayınlanmadan önce, 9 Ağustos Perşembe günü, basına ulusal güvenlik tartışmasıyla ilgili açıklamalarda bulunacağı bildirilen Yılmaz, bildiriye, daha da önemlisi bildirinin içeriğine gelen eleştiriler üzerine, medyanın karşısına, kendine güvenen, mutlu ve arkasında hiç de azımsanmayacak kamuoyu desteği ile çıkma şansı elde etti.
       Hele bir de, bildirinin üzerine Manisa’da ANAP il başkanı ile Tugay komutanı arasındaki tartışma çıkınca Yılmaz’ın şansı, pek çok siyasetçiyi kıskançlıktan çatlatacak noktaya getirdi.
       
BİLDİRİNİN ANAP’A GETİRDİĞİ FIRSAT
       Genelkurmay bildirisi, sadece içeriğiyle değil, ANAP’a yarattığı bir önemli fırsatla da tarihe geçecek gibi.
       Bu fırsatı ANAP’ın çok önemli bir kurmayının dilinden aktaralım:
       “Genel Başkanımızın kongrede açtığı tartışmaya, ilk etkili ve önemli tepki Başbakan Bülent Ecevit’ten gelmişti. Ecevit’e karşılık vermemiz hiç de hoş olmayabilirdi. Hükümet içinde önemli bir sorun varmış gibi görüntü çıkabilirdi. Ecevit’e nasıl yanıt vereceğimizi karar kara düşünüyorduk. Neyse ki, Genel Başkanımız gidip, Başbakan’a konuyu aktardı ve durum biraz rahatladı. Ama bizim için yeterli değildi bu.
       İşte tam bu sırada öyle bir bildiri çıktı ki, biz bile şaştık. Bildiri beklemiyor değildik; ama böylesine sert, içeriği haksız bir metin beklenmiyordu. Bu bildiri, bize Başbakan Bülent Ecevit’e de yanıt verme şansı getirdi. Bildiride Başbakan’ın eleştirileri de karşılandı. Yani bildiri, hem tartışmanın en geniş kesimlerce yapılması sağlandı, hem de gerekli tüm kesimlere cevap vermemizi sağladı.”
       
ANAP’IN STRATEJİSİ
       Bir de ANAP Lideri Yılmaz’ın, ulusal güvenlik tartışmasını neden bugün açtığı konusuna bakmak gerekli. Bunda, tutar tutmaz bilemem ama, ANAP’ın önemli bir stratejisi var. Bu stratejiyi şöyle özetlemek mümkün:
       ANAP ve Yılmaz Türkiye’de, Avrupa Birliği’ni en çok isteyen parti ve lider havasında. Yılmaz, konuyu neredeyse kendi şahsi sorunu gibi görüyor ve Türkiye’nin tam üyelik görüşmelerine başlaması halinde bunun kendisine ve partisine önemli kazanç getireceğine inanıyor. Bu çerçevede, 12 Kasım’da yayınlanacak olan İlerleme Raporu’na çok önem veriyor.
       Bu rapor öncesi Anayasa değişikliklerinin Meclis’ten geçmesini, hatta birçok yasal düzenlemenin de onaylanmasını istiyor. Ancak biliyor ki, AB, DSP için “Olsa da olur, olmazsa da olur” noktasında, MHP için ise, “Olmazsa iyi olur” noktasında.
       İşte Yılmaz, ulusal güvenlik tartışmasını, AB’ye tam üyelik sürecine bağlayarak DSP ve MHP’yi kamuoyu önünde sıkıştırmaya çalışıyor.
       Yılmaz’ın öngördüğü bir başka sonuç daha var.
       Yine inandığı bir şey var ki, eğer 12 Kasım’da olumsuz sonuç çıkarsa, yine herkes Yılmaz’a yüklenecek ve “Bunu da yapamadı” diyecek. İşte Yılmaz, bunun da önünü kesmek için, bu çıkışını yaptı. Çıkışının cılız olma olasılığı yüksekti: Ne zaman ki Genelkurmay bildirisi ortaya çıktı, Yılmaz için umut doğdu.
       Bir yandan kendisi ve partisi için “Bitti” dendiği noktada yeni bir çıkış yakalama, hem de bu kez askerin bastırması karşısında geri adım atmadığını gösterme şansı elde etti, diğer yandan, ulusal güvenlik tartışmasını herkese yaydı.
       
KARŞI STRATEJİ
       ANAP’ın ve Yılmaz’ın hesapları bunlar.
       Ancak, öncelikle 17 Eylül’de Meclis’in açılmasıyla birlikte, görüşülmeye başlanacak olan Anayasa değişikliklerinin, geçip geçmeyeceğini görmek gerek.
       Bunun yanı sıra ve daha da önemlisi, benim bildiğim, askerin hiçbir konuda tek senaryo ile yetinmediğidir.
       Bildiri ile ummadığı tepki alan askerin, bunu sindirmesini beklememek gerek. Hiç dilemiyorum; ama, mutlaka bunun alternatif senaryoları da önceden hazırlanmıştır ve bu senaryoların yürürlüğe konması için fırsat aranacak. Bu fırsat bulunduğunda da senaryo uygulamaya konacaktır.
       Dileriz bunda yanılırız...
       
 
       
    MSNBC News ANAP Kongresi sonrası
MSNBC News Kopyalanacak MHP'li bakan
MSNBC News ANAP Kongresi
MSNBC News Kavgacı Öksüz'ün yerine uyumlu Vural
MSNBC News Erbakan rüyasıyla kurucu oldu
MSNBC News Eski isimlerle yeni oluşumlar
MSNBC News Yazlıkçılar da Öksüz kaldı
MSNBC News Vekiller nasıl işletir?
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları