Home page
Haber Menüsü


Yazara e-mail atmak için resmin üzerine tıklayınız
 
MHP’den farklılık gösterisi
 
Koray Aydın’ın, Bayındırlık Bakanlığından istifası, mutlaka ki, sadece ve sadece Koray Aydın’ın kişisel tercihi değildi. Başta MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli olmak üzere, MHP yönetiminin de tavrını ortaya koydu, bu istifa.
 
Ankara
 
6 Eylül—  Tavır; yolsuzluklar karşısında, MHP’nin diğer partilerden farklı davrandığını göstermekti. Özellikle milletvekillerinin ve bakanların ‘ticaretle siyaseti birlikte götürmemesi’ kuralına bu partinin çok sadık kalacağının da kanıtıdı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Gösteri, diğer partiler açısından da anlamlıydı ve onlara da mesaj veriyordu.
       Bu tür iddialar karşısında bakanlarını, son dakikasına kadar o makamlarda tutmaya çalışanlardan, farklı olduğunu da gösterdi MHP. Yani öyle, iddianame ortaya çıksın,yargı son sözünü söylesin gibi beklenti peşinde olmadı.
       Aslında MHP, bu tutumunu daha olay ilk patlak verdiğinde ortaya koysaydı, çok daha da iyi olacaktı. Ama biraz geçikmeyle de olsa, bu istifa, doğru bir tutum olmuştur.
       Buna rağmen, MHP’de, Bayındırlık Bakanlığındaki operasyonu, siyaseti küçük düşürmeye, siyaseti karalamaya yönelik eylemler olarak değerlendirmeyenler hiç de az değil. Ancak o noktada, ANAP’lı bakanlıklarla ilgili yapılan operasyonlar konusundaki tutumları nedeniyle MHP, çok da söz söyleme hakkına sahip değil.
       
RECEP ÖNAL HALA BAKAN
       Demokrasi olacaksa mutlaka siyaset ve siyasetçi de olacak. Topyekun siyaset ve siyasetçiyi ‘tu kaka’ ilan etmenin, öncelikle demokrasiye hiçbir katkıyı olmaz; aksine gelişmelere neden olabilir. Ama, bunun yanısıra, her yolsuzluk soruşturmasını, komplo teorileri içinde değerlendirmek de son derece yanlış. Bu ülkenin en büyük mali kaybını yolsuzluklar nedeniyle yaşadığı düşünelecek olursa, aksine bu tür tüm iddiaların üzerine ısrarla gitmek gerektiği de açık.
       Bunun yanısıra, gelişmiş demokrasilerde, bırakın, emrinde çalışan bürokratların çoğu tutuklanan bakanları, hakkında en küçük şaibe gündeme gelen bakan ve milletvekilleri istifa ederken, bizdekilerin son ana kadar direnmesini anlamak mümkün değil. Koray Aydın’ın istifası bu yolda da önemli bir örnek kolmuştur.
       İşin bu noktasında, bir saptama da yapmak istiyorum.
       Başbakan Bülent Ecevit, bundan önceki istifalarda da olduğu gibi, “Çok doğru bir karar, tebrik ederim” diye demeç verdi. Sözünü ettiği doğru kararı ortaya koyanlar kendi kabinesinin bakanlarıydı. Tek farklılıkları koalisyonun diğer partilerine üye olmalarıydı.
       Oysa aynı Ecevit’in, ekonomiden sorumlu olduğu dönemde ülkenin iki kez ve Cumhuriyet tarihinin en derin krizlerini yaşamasına rağmen, Recep Önal’ın istifasını yürürlüğe koymamasını anlamak hiç mümkün değil.
       Bu kabinede, istifa etmesi gereken ilk isim olduğu halde, hala koltuğunda oturmayı sürdüren Recep Önal, acaba bu istifadan sonra ne düşündü, çok merak ediyorum? Üstelik bakanlığının göstermelik olduğunu, bir makam odası ile bir makam aracından öteye gitmediğini bilmeyen de yok.
       
VEKİLLİKTEN İSTİFA
       Koray Aydın’ın milletvekilliğinden de istifa etmesi, kendince ‘erkekçe’ bir davranış olarak yorumlandı. Oysa Koray Aydın’ın, benim de cinsiyet ayrımı koktuğu için kullanmaktan çekindiğim, ‘erkekçe’ tavrını, Meclis’te, kendisi ve icraatları hakkında, soruşturma komisyonu kurulmasını isteyerek göstermesi daha yararlı olacaktı.
       Böylece kendisinin de ileri sürdüğü, “Kendini yargı yerine koyanlar”a karşı, seçilmişlerin önünde hesap verme olanağına kavuşabilirdi.
       Koray Aydın’ın, milletvekilliğinden de istifasını duygusal bir tutum, bence. MHP grubunun da bu istifayı onaylayacak yönde oy vermesini oldukça zor görüyorum. MHP milletvekilleri, Koray Aydın’ın ısrarı sürmezse, istifanın yürürlüğe girmesi yönünde oy vermelerini beklemiyorum.
       Eğer MHP grubu böyle bir tutum takınırsa, DSP ve ANAP da buna uyacaktır. O zaman, Aydın’ın milletvekilliği sürecektir. Bu olasılık gözardı edilecek bir olasılık değil.
       Bu arada, Koray Aydın’ın milletvekilliğinden istifasının, parti yönetimine bir tavır olup olmadığı da önümüzdeki süreçte ortaya çıkacak. O zaman da çok daha farklı yorumlar yapmak gerekecek. Ancak, ben Aydın’ın Devlet Bahçeli’ye bayrak açacağı inancını pek taşımıyorum.
       
MHP’NİN KONUMU
       Bu arada, MHP’nin konumu ile ilgili kısa bir değerlendirme de yapmakta yarar var. MHP, meydanlarda söylediği pek çok önemli konuda, hükümetin sürmesi, ülkede kriz çıkmaması için geri adımlar attı. Bütün bunları yaparken, parti yönetimi, oy kaybını da gözönünde bulundurdu. Bütün eleştiriler karşılandı. PKK’nın başı Öcalan’ın idamından tutun da, MHP’nin birinci parti olma olasılığına kadar pek çok konuda MHP, kendini frenledi. MHP’nin siyasal istikrar anlamında, son yıllardaki katkıs göz ardı etdilecek gibi değil.
       Ama, MHP’nin Koray Aydın örneğinde de görüldüğü gibi, konu kendisini illgilendirince “komplo” teorilerine yönelmekte olduğuna da dikkat çekmek gerek.
 
       
    MSNBC News Bugün, dünün hatasıdır
MSNBC News Şağar'ın beyin egzersizi
MSNBC News Genelkurmay'dan Yılmaz'a destek
MSNBC News ANAP Kongresi sonrası
MSNBC News Kopyalanacak MHP'li bakan
MSNBC News ANAP Kongresi
MSNBC News Kavgacı Öksüz'ün yerine uyumlu Vural
MSNBC News Erbakan rüyasıyla kurucu oldu
MSNBC News Eski isimlerle yeni oluşumlar
MSNBC News Yazlıkçılar da Öksüz kaldı
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları