Home page
Haber Menüsü


Yazara e-mail atmak için resmin üzerine tıklayınız
 
Uzlaşma
 
ABD’de yaşanan korkunç terör eylemleri ve buna bağlı dünyanı saran savaş beklentisi, Türkiye’de de gündemin ilk sırasını almaya devam ediyor.
 
 
20 Eylül—  Bu nedenle de Meclis gündemindeki Anayasa değişikliği paketi, medyada ve kamuoyunda gereken ilgiyi göremiyor. Bence, Türk kamuoyunda, en az ABD’Deki korkunç terör eylemi kadar yankı bulması gereken bir girişim sözkonusu.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Türkiye’de, sivil kadrolar, son iki yüzyıldır, Anayasa yapmak konusunda en büyük kararlılığı gösteriyor, inisiyatifi kullanıyor. Tanzimat anayasasından bu yana Türkiye toprakları üzernide yapılan tüm anayasalar, sivil inisiyatifle yapılmadı. Ya askerler, ya da ara rejimler anayasalar yaptı ve anayasalar yapıcılarının belirlediği sınırlar içinde özgürlükçü olabildi; daha doğrusu, özgürlük sınırlayıcı oldu. 1982 Anayası da öyle. Anayasalardaki değişikliklerin önemli bölümleri de yine olağanüstü dönemlerin gereklerine göre gerçekleştirildi. Bu gidişat 1995’ten beri değişmeye başladı. Sonraki yıllarda yapılan bazı küçük değişikliklerle beraber, 1995’ten bu yana 24 madde yeniden yapıldı.
       Bir başka ifade ile, 178 maddelik 1982 Anayasasında, sivillerin değiştirebildiği madde sayısı sadece 24. Hemen hemen tamamının değiştirilmesi gereken bu anayasanın, bugün değiştirilmek istenen madde sayısı ise 37. Yani öncekilerle kıyaslandığında oldukça önemli bir gelişme.
       
DEVAMI DA GELECEK
       Bu 37 maddelik paketin yasalaşmasının önemi, sadece rakamın büyüklüğünde de değil. Meclis’de grubu bulunan tüm partilerle kamuoyunun da desteklediği bu düzenlemelerin yapılması halinde, ortaya büyük bir moral ve umut çıkacak.
       Anayasa değiştirme konusunda gösterilen kararlılık, bu işin devamını getirecek.
       Askeri darbe döneminin anayasasının kalan bölümleri de, yine Partilerarası Uzlaşma Komisyonu tarafından masaya yatırılacak. Böylece, belki de bu yasama dönemi tamamlanmadan 1982 Anayasası baştan sona yeniden yazılymış olabilecek. Türkiye, en ideali olmasa bile, bugüne kadarki en demokratik, en özgürlükçü, bireyin önemini öne çıkaran, devleti kutsallıktan çıkaran bir anayasaya kavuşacak.
       
YASALAR DA DEĞİŞECEK
       Düzenleme sadece Anayasa ile de sınırlı kalmayacak. Anayasada yapılacak değişiklikler tamamlanır tamamlanmaz, herkesin şikayet ettiği, lider sultası yaratan Siyasi Partiler Yasası ile Seçim Yasası da, yine Partilerarası Uzlaşma Komisyonu tarafından baştan sona yeniden yazılacak. Bu iki yasada yapılacak demokratikleşme, Türk siyasetinde de yeni bir dönem başlatacak.
       Bu iki yasayı, Türk Ceza Yasası başta olmak üzere pek çok alanda düzenleme getirecek onlarca yasadaki deşiklikler izleyecek.
       Geçen yasama döneminde çıkan ekonomik yasaların, siyasetin ekonomi üzerindeki etkinliğini en aza indirdiğini de anımsayacak olursak, son iki yılda hukuk alanında yaşanan yeniden yapılanmanın bambaşka bir Türkiye’nin habercisi olduğunu görmek gerek.
       Hukuk alanındaki bu gelişmeler, ekonomide yaşanan kriz ve bu krizin nedeni olduğu yeniden yapılanma süreci, öncelikle de siyaset alanını yeniden yapılandıracak.
       
SİYASETİN İTİBARI DA ONARILIYOR
       Bütün bu ön değerlendirmelerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini, yaşayıp göreceğiz.
       Ben umutlulardanım.
       Ama, bu anayasa değişikliği paketiyle ilgili gelişmeler de bize gösterdi ki, bir ülkenin önemli kararları hayata geçirmesinin en önemli koşulu, uzlaşmadır. Çatışma ve kavga yerine uzlaşma tercih edildiğinde, yapılamayacakg ibi görülen pek çok gerçekleşebiliyor.
       Eğer bir kaza olmaz, araya ‘rufailer’ girmezse, Anayasa Komisyonunda dün yaşanan uzlaşma ve ortak karar alma iradesi Meclis Genel Kurulu’nda da görülecek. Paket kazasız, belasız yasalaşacak.
       Komisyondaki görüşmeleri yakından izledim, uzlaşmanın güzelliğini bir kez daha gördüm. O zaman siyasetçiler, popülizm değil, daha iyinin ve gerçeğin peşinde oluyor. Eleştiri ve konuşmalar maddelerin daha iyi yazımı, daha eksiksiz olması üzerinde yoğunlaşıyor. Ortaya çıkan farklılıklar kimsenin kaprisi değil, herkesin kabul edebileceği bir metin yaratma için. Ve sonunda da, yine tüm partilerin katılımı ile, ortak bir noktada uzlaşma sağlanıyor.
       Komisyondaki ilk günkü görüşmelerde 14 madde ele alındı, hepsi de “oy biriliği” ile kabul edildi. Hem de bazı maddelerde yeni düzenleme yapılmasına rağmen.
       Bu tablonun devamını dilemek gerek. Kararlılık ve uzlaşma içinde olunduğunda Türkiye için daha iyi şeyler yapılabiliyor. Siyasetin ve siyasetçinin yiten itibarının onarımı da ancak böyle olası.
       
 
       
    MSNBC News Geçirin bu paketi
MSNBC News MHP'den farklılık gösterisi
MSNBC News Bugün, dünün hatasıdır
MSNBC News Şağar'ın beyin egzersizi
MSNBC News Genelkurmay'dan Yılmaz'a destek
MSNBC News ANAP Kongresi sonrası
MSNBC News Kopyalanacak MHP'li bakan
MSNBC News ANAP Kongresi
MSNBC News Kavgacı Öksüz'ün yerine uyumlu Vural
MSNBC News Erbakan rüyasıyla kurucu oldu
MSNBC News Eski isimlerle yeni oluşumlar
MSNBC News Yazlıkçılar da Öksüz kaldı
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları