Home page
Haber Menüsü


Yazara e-mail atmak için fotoğrafın üzerine tıklayınız
 
Yine de büyük başarı
 
Anayasa paketi biraz küçülerek de olsa Meclis’ten geçti.
 
 
3 Ekim —  Yeterli çoğunluğu alamadığı için düşürülen maddelere rağmen, bu paketin Meclis’ten geçmesini büyük bir başarı ve uzlaşma örneği olduğu gerçeğini teslim etmeli.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Kolay değil, altı partinin yer aldığı Meclis’te böylesi geniş kapsamlı bir düzenleme yapmak.
       Bu düzenlemenin gerçekleşmesi, gelecekteki yeni çalışmalar için de iyi bir örnek ve moral kaynağı olacak. Meclis’in bu başarısını küçültmek mümkün değil. Hele bir de öyle dokunulmazlıklar gündeme geldiğinde bir türlü, maaşlar sözkonusu olduğunda başta türlü davranıp, bir maddede de siyasi çıkarlara göre hareket edilmeseydi Meclis’in ve siyasetin itibar kazanması noktasında çok büyük adım atılmış olacaktı.
       Bu büyük uzlaşmada partilerin konumlarını ve tutumlarını tek tek değerlendirmek istiyorum:
       DSP: Başından beri anayasa değişikliği konusunda istekli göründü. DSP’li vekiller hemen hemen hiçbir maddede sorun çıkarmadılar. Sadece, yasalarla uluslararası anlaşmaların çatışması halinde, uluslararası anlaşmaların esas alınmasıyla ilgili madde gündeme geldiğinde, ciddiye alınacak sayıdaki DSP milletvekilinin de uzlaşmanın aksi yönünde oy kullandığını tahmin ediyoruz. Tayyip Erdoğan’a milletvekili olma yolunu açacak olan madde aleyhinde oy kullananlar arasında sınırlı sayıda DSP’linin de yer aldığını belirtmeli. Buna dokunulmazlıklarla ilgili maddedeki ciddi fireyi de eklemeli.
       DSP bunun dışında tüm maddelerde, başından beri kararlı tutum sergiledi ve Anayasa paketinin yasalaşmasında, Meclis’deki birinci parti olması nedeniyle de büyük destek sağladı. Ancak, aynı DSP’liler, kamuoyunca bilinen muhalifleri hariç tutulmak üzere, maaşlarını artıran önergeye oy verdiklerini de vurgulamak gerek.
       MHP: MHP başından beri uluslararası anlaşmaların üstünlüğüne itiraz ediyordu. Genel Kurul’daki oylamada da bu tutumlarını sürdürdüler. Buna karşın idam cezasının kaldırılması başta olmak üzere, kendilerine ters gelen diğer bazı maddelerde bile uzlaşmaya aksi oy kullanmadılar. Ama, Tayyip Erdoğan’la ilgili maddede ciddiye alınacak sayıda MHP milletvekilinin aleyhte oy kullandığını söylemek mümkün. MHP’lilerin dokunulmazlıklarla ilgili maddenin red edilmesinde de fire verdiği gerçek.
       ANAP: ANAP pakete başından beri en fazla sahip çıkan parti oldu. Hatta paketin daha da genişletilmesinden yanaydı. Gözaltı süresinin, toplu suçlarda bir haftadan 4 güne çekilmesinde de önemli çabası oldu. Necmettin Erbakan’ın siyaset yasağının kalkması için de açık açık oy verdi. Paket konusunda en istekli parti olduğunu rahatlıkla söylediğimiz ANAP’a eleştiriler de şöyle:
       Oylamalara büyük katılım sağlamama yönündeki geleneksel tutumlarını bu kez de gösterdiler. En kalabalık olduklarında bile 60’a ulaşamadılar. Bazen katılanların sayısı 40’ın bile altında kaldı.
       Necmettin Erbakan’ın yasağının kalkması için, blok oy kullanan ANAP, Tayyip Erdoğan’la ilgili maddede önemli fire verdi. Oysa hakkı teslim etmek gerekir ki, Tayyip Erdoğan’la ilgili maddenin düşmesi, anayasa değişikliği paketinin özüne ve demokratikleşmeye uygun değildi. Avrupa Birliği hedefine en fazla kilitlendiğini ileri süren partinin bu madde de fire vermemiş olması gerekirdi.
       Dokunulmazlıkların sınırlandırılmasını en çok isteyen ANAP ve onun Genel Başkanı Mesut Yılmaz. Ama dokunulmazlık dosyalarının Meclis’te bir an önce ve gizli oyla işlem görmesini sağlayacak maddenin düşmesinde de ANAP’lıların büyük payı oldu.
       DYP: Paket, daha uzlaşma komisyonundan geçer geçmez şartlar öne sürmeye başladı. Ancak gelen tepkiler üzerine bundan vazgeçti. Paket komisyonda görüşülürken de idam cezasının kaldırılmasıyla ilgili madde başta olmak üzere birçok maddede uzlaşmaya aykırı tutum sergiledi. Buna rağmen paket, Meclis Genel Kurulu’na geldiğinde birinci tur oylamada pek de önemli fire vermedi. Ancak ikinci tur oylama öncesinde, olumsuz ilk işaretler DYP’den gelmeye başladı. Erbakan’la ilgili uzlaşmaya yanaşmadı. Bu son derece doğal, çünkü Komisyon’dan gelen metinde bu yoktu. Ama Tayyip Erdoğan’la ilgili maddenin ikinci tur oylamasından ilk olarak DYP’liler, “Tayyip’e geçit vermeyeceklerini” açık açık ortaya koydular. Bu maddeye en çok sayıda olumsuz oyun DYP’den geldiğini söylemek mümkün. Dokunulmazlıklar konusunda da aynı şeyi ileri sürebiliriz.
       AKP: Samimi ve tutarlı davranan parti görünümündeydi. Başından beri tek madde kalsa da paketin arkasında olduğunu ilan etti. Kendi lideriyle ilişkilendirilen madde düştükten sonra bile pakete destek vermeye devam ettiler. Erbakan’la ilgili önergede ise bazı AKP’lilerin olumsuz oy kullandığı iddaları da gündeme geldi; ancak bu önerge ile ilgili oylama sonucu açıklandığında görülebilecek.
       SP: Saadet Partisi paketi genişletmek için çok uğraştı; ama başarılı olamadı. Bu partinin de olumlu yönde desteklediklerini ve kararlı davrandıklarını söylemek mümkün.
       
BÜYÜK CESARET
       Böylesine büyük bir başarıya imza atan milletvekillerinin, dokunulmazlıkları gündeme geldiğinde, “ret”, maaşlarla ilgili önerge geldiğinde ise “kabul” oyu kullanmaları ve çok büyük bir uzlaşmaya varmalarını ise şu günkü Türkiye’de gösterilebilecek en büyük cesaret (!) olarak nitelemek gerek.
       Sokağa çıkamadıklarını, kimliklerini dahi gizlemek zorunda kaldıklarını söyleyen milletvekillerinin, çok büyük bir çoğunlukla ve Türkiye’de sanki kriz falan yokmuş gibi, maaşlarını önemli ölçüde artıracak bir önergeye verdikleri desteği ya harakiri olarak nitelemeli, ya da büyük cesaret.. Bundan sonra sokağa çıktıklarında ne diyecekler acaba?
       Bazıları, milletvekili maaşının yüksek olması konusunda görüş sahibi. Ben dahil, çoğumuzun da buna itirazı olmaz.
       Ama, yüzbinlerce insanın işini kaybettiği bir süreçte, üstelik bunun nedeni kamunun kötü yönetimiyse, bunu çok da masumane kabul etmek mümkün değil. Hele hele bunu böylesine güzel bir anayasa düzenlemesi içine yerleştirmek, sanki, “Bu da bizim emeğimizin karşılığı” demek olmadı mı?
       Hayır, emek değil, görev sözkonusuydu ve bu görevi başarmanın onuru maaşlardaki artışın çok da ötesinde olacaktı.
       Dileriz yeni pakette böylesine cesaretli davranışlar olmaz.
       
 
       
    MSNBC News Farzedin ki kimse yok
MSNBC News İyi ki Meclis açıldı
MSNBC News Deklarasyonun öbür yüzü
MSNBC News Meclis bunu da yapar
MSNBC News DYP'nin önünden geçerken dikkat!
MSNBC News Uzlaşma
MSNBC News Geçirin bu paketi
MSNBC News MHP'den farklılık gösterisi
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları