Home page
Haber Menüsü


Yazara e-mail atmak için fotoğrafın üzerine tıklayınız
 
Diyanet İşleri Başkanı’na destek
 
Son iki yazımı İslam dünyasının, 11 Eylül terör saldırısı karşısındaki tutumu ve bu konudaki değerlendirmelere ayırmıştım.
 
Ankara
NTV-MSNBC
 
15 Ekim—  ABD’ye yönelik tüm eleştirileri saklı tutarak, İslam dünyasının kendi özeleştirisini mutlaka yapması gerektiğini savundum. Konunun uzmanı olmadığımı belirterek, işi sahiplerinin üstlenmesi gerektiğini vurguladım.

   
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
NTVMSNBC Reklam  
 

  Miraç Kandili nedeniyle Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz’ın yayınladığı bildiriyi ve bunun ardından yaptığı açıklamaları, doğrusu, keyifle okudum. Küçük de olsa bir umut ışığı gibiydi, Yılmaz’ın sözleri.
       Benim de değindiğim gibi, Yılmaz, en çok da, İslam dünyasının üretememesini, maddiyatla meneviyatı birlikte götürememesini, bilime yeterince önem vermemesini eleştiriyor.
       Gerçekten de şöyle bir geriye dönelim.
       Hala insanlığın, “nasıl yapabildiler?” sorusuna yanıt bulamadığı eski Mısır uygarlığının üzerinde oturanlar; İbni Sina’nın, Uluğ Bey’in torunları; üretimin ilk çıktığı yer olan Mezopotamya’nın gerçek sahipleri; kadınları diri diri toprağa gömülmekten kurtaran bir dinin inananları; Yunan uygarlığının güzel yanlarını dahi Batı’ya taşımaktan gocunmayan atalara sahip olanlar.... bugün üretimden, bilimden, uygarlıktan neden uzak görülüyor?
       Bunun yanıtını verme zamanı geldi geçti bile.
       Ama hala bu sorulardan rahatsız olanlar var. Terörle İslam’ın neden birlikte anımaya başlandığını veya İslam’dan Ladinlerin, Talibanların nasıl çıktığını sorgulamamaktan özenle kaçınanlar var. Bunlar, sorunu sadece ve sadece ABD’nin kötü niyetlerine, yaptıklarına bağlayarak, ABD’ye karşı çıkışla sınırlı tutuyor.
       
LADİN’İ HİÇ ELEŞTİRMEDİLER Kİ
       Bugün ABD’nin Afganistan’a saldırısını kınayan, saldırıya karşı çıkanlar, Ladin’in suçlu olduğunu gösteren delillerin ortada olmadığını söylüyor. O nedenle Ladin konusuna girmek istemiyorlar. Bu arada ABD’de yaşanan o korkunç terör eylemini desteklemediklerini de vurguluyorlar.
       Farz edelim ki ABD’deki saldırıyı Ladin yapmadı. Peki ama, önceki yıllarda Ladin’in yaptırdığı hangi terör eylemini kınadılar, bunu eleştiren hangi yazıları yazdılar? Taliban kadınları kafeslere kapatırken, sokak infazları yaparken, orada kendileri gibi Müslüman olan Türkleri, Tacikleri, Özbekleri neredeyse soykırıma tabi tutarken, bütün insanlığın kültürel varlıkları olan Buda heykellerini yıkarken, ülkelerini eroin cennetine çevirirken niye ses çıkarmadılar, merak ediyorum.
       Kendisine İslam’ı referans alan ve böyle bir gazetede yazan önemli bir köşe yazarı, solcularla Müslümanların ilk kez biraraya glediğini yazmış, ABD’yi protesto konusunda. Ne acı bir gerçek ki, sol aydınlar Hiroşima ve Nagazaki’ye bomba atıldığında da, Vietnam kan gölüne çevrildiğinde de, totaliter yönetimleri desteklediğinde de, Şatilla’da da, İsrail’in uygulamalarında da, (örnekleri yüzlerce çoğaltmak mümkün) hep ABD’yi eleştirdiler, kınadılar. Ama karşılığında işkence gördüler. O zaman kimileri, “onlar komünistler” diye sus pus oluyordu.
       Hatta, kendine İslam’ı referans alan bir gazetede yazı yazan eski bir sol aydın, ABD’nin operasyonunu destekleyen görüşler açıklıyor diye, o gazetenin diğer köşe yazarları tarafından nasıl eleştiriliyor bir izleseniz. Hatta önceki gün bir köşe yazarı, “Sahibi bir dindarın olduğu gazetede bile yazıyorlar” diye çok ince bir mesaj da göndermiş. Ama aynı kişi 28 Şubat’a karşı çıktığında alkışlıyorlardı.
       Sol aydınlar sadece orada değil, Kuzey Irak’ta napalm bombaları kullanıldığında da, Taliban yönetimi acımasız katliamlar ve uygulamalar yaptığında da, İkiz Kuleler vurulduğunda da aynı tutumu sergilemişti.
       O zaman çifte standart uygulayanlar, ki benim görüşüme göre, herkes çifte standart uygulasa bile, buna rağbet etmemesi gereken tek kesim, İslamı referans aldığını söyleyenler olmalı. Çünkü, İslam’ın buna kapalı olduğunu herkesten iyi onlar bilir. Ama işlerine gelmez.
       Bugün o çok eleştirdikleri ABD’de ve Batı’da savaş karşıtı gösteri yapan, görüşlerini açıklayan, en acımasız eleştirileri yapanlar da yine sol düşünceye sahip çıkanlarla libareller olduğunu yazmaya ise gerek bile yok.
       
ÇARE DEMOKRASİ
       Ama yine de karamsar değilim, İslam dünyası kendi içinde bu tartışmaları yaşacak. Bu tartışmaların en özgür, en rahat yapılabileceği en uygun Müslüman ülke ise yine Türkiye. Bunun kıymetini bilmeli.
       Diliyorum ki, yaşananlardan çıkacak sonuç, demokrasinin gelişmesi, bütün İslam ülkelerini etki altına alması yönünde olacaktır. İslam dünyasının olumsuz görüntüsü ancak demokrasinin gelişmesi, baskı altındaki Müslamanların özgürlüklerine kavuşması, kendini yönetecekleri özgürce seçmesi, krallıklara, ümmetçiliğe son vermesi ile mümkün.
       İşte Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz’ın açıklamaları bunun için çok önemli. Yılmaz’ı başka İslam aydınlarının da takip etmesini diliyorum.
       Ya gerçeği konuşacaklar, böylece İslam’a en büyük iyiliği yapacaklar, ya da bu savaşı kaybedecekler. O zaman en büyük zararı İslam görebilir.
 
       
    MSNBC News Kolay milletvekili oluyorlar
MSNBC News Dünya yeniden şekillenirken
MSNBC News Böyle olmamalıydı
MSNBC News Yine de büyük başarı
MSNBC News Farzedin ki kimse yok
MSNBC News İyi ki Meclis açıldı
MSNBC News Deklarasyonun öbür yüzü
MSNBC News Meclis bunu da yapar
MSNBC News DYP'nin önünden geçerken dikkat!
MSNBC News Uzlaşma
MSNBC News Geçirin bu paketi
MSNBC News MHP'den farklılık gösterisi
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları