Home page
Haber Menüsü


Yazara e-mail atmak için fotoğrafın üzerine tıklayınız
 
Referandumluk maddeye rötar
 
Emekli milletvekillerinin büyük özendirmesi ile Meclis’in kendi başına açtığı referandum krizi, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in, “Önünüzde 120 günlük süre var.
 
Ankara
 
24 Ekim—  Anayasanın ilgili 86’ıncı maddesini değiştirin, referandum kendilğinden kadük olsun” mesajından sonra, şimdilik, aşılmış görünüyor. Referandumluk maddenin yeniden düzenlenmesi dışında bir seçenek görünmüyor. Zaten zorlamanın da bir anlamı yok.

   
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
NTVMSNBC Reklam  
 

  Sezer’in açıklamasından sonra partilerin tutumlarını yeniden belirleme yoluna girmişken konunu kısa sürede çözülmesi gerekiyor.
       Şimdi, Meclis’in önünde, bugünden itibaren çok önemli bir yasal düzenleme var. Bence referandumdan da daha önemli bir konu. Medeni Kanun yasalaşıyor. Bin 30 maddelik, 75 yıldır uygulamada olan ve pek çok maddesi artık çağın gerisinde kalmış mevcut Medeni Kanun tarih oluyor. Son yazdığım yazıda bu konuda özellikle kadın örgtülerinin sessizliğini anlayamadığımı ifade etmiştim. Yasa Meclis Genel Kurulu’nda ele alınmadan bir gün önce, bence yeterince yüksek olmayan bir ses çıktı, nihayet.
       Neyse. İnanıyorum ki ve öyle görünüyorki Medeni Kanun Tasarı’sı en geç gelecek hafta sonu Cumhurbaşkanı’nın önüne gönderilebilecek.
       
İZGİ’NİN PERFORMANSI KÖTÜ
       Medeni Kanun’la ilgili çalışma bittikten sonra gündeme, yeniden, referandumluk madde gelecek. Bu madde ile ilgili çalışma Meclis Başkanı Ömer İzgi’nin inisiyatifinde yürüyor.
       Doğrusu Ömer İzgi’nin daha başından itibaren bu konuyla ilgili iyi bir performans gösterdiğini söylemek mümkün değil. Çoğu kendi şahsi görüşü olan açıklamaları ile Meclis’i bağlamak istedi. Buna siyasi partiler tepki gösterdi. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Sezer’le, Anayasa paketenin onaylanmasından, yani referandum krizinden önce yaptığı görüşmede, Sezer’in verdiği mesajı iyi anlamadığı Ankara’daki siyaset kulislerinde çok konuşulan konulardan biri.
       Cumhurbaşkanı ve Başbakan arasındaki yürüttmeye çalıştığı mekik diplomasisi de başarılı olamayan İzgi, aradan geçen bunca güne rağmen, hala ortaya bir çalışma koyabilmiş değil. Ne Anayasa Komisyonu ile ne de Uzlaşma Komisyonu ile bu maddede yapılacak düzenlemeyle ilgili bir görüşme yapmadı. Ama, buna karşın, hergün yeni bir senaryo ile medyanın karşısına çıktı.
       Oysa DYP’nin hazırlayıp kendisine verdiği 86’ıncı maddeyle ilgili bir değişiklik önergesi önünde.
       Üstelik, DYP’yi “İlla referandum” ısrarından bile vazgeçirebilecek bir koz olmasına rağmen, bu önergedeki eksik imzaları toplayıp işlem başlatmadı.
       Şimdi de Medeni Kanun Tasarısı çıktıktan sonra konunun gündeme geleceği yönünde mesajlar veriyor.Oysa zaman geçirmeden, maddenin yeni şeklinin tartışmaya açılması ve komisyonlara gönderilmesi daha rahatlatıcı bir yol olur.
       Adalet ve Kalkınma Partisi ile Saadet Partisi’nin destek verdiği yeni bir düzenleme, iktidar partilerinin de desteğini alacağına göre Meclis’ten rahatlıkla geçebilecek gibi görünüyor.
       İşi uzatmak, sadece Meclis’in kendisine olan güvensizliğinin bir işareti sayılacaktır.
       
DYP’NİN TUTUMU
       Referandumluk madde konusunda, DYP’nin de İzgi gibi kötü bir performans çizdiğini söylemek abartı olmaz.
       Anayasa paketi Meclis’den geçtikten sonra, milletvekillerinin özlük haklarıyla ilgili maddeye gelen tepkiler üzerine ilk harekete geçen parti DYP olmuştu.
       DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, beraberinde arkadaşları olduğu halde ve de medyanın huzurunda, Meclis Başkanı İzgi’yi ziyaret ederek, pakedin o maddesinin yeniden düzenlenmesini sağlayacak tek maddelik bir Anayasa değişekliği teklifi verdi. Aslında, maddenin devasa kamuoyu tepkisi toplayacak şekle gelmesinde de DYP’li milletvekillerinin öncülüğü ve büyük katkısı vardı. Bunu da belirtmeli.
       Ama Cumhurbaşkanı Sezer’in referandum kararından sonra, Çiller teklifini unutup, referandumdan seçim çıkarmaya çalıştı. Kendi siyasi anlayışı çerçevesinde DYP’yi haklı görenler de olabilecektir. Ama bence Türk siyasetinin en büyük sorunu, güven ve sözün arkasında durma konularıdır. DYP’nin, bu konularda siyasetin yaşadığı erezyonu hala dikkate almama eğilimini sürdürdüğünü böylece bir kez daha gördük.
       DYP bu tutumunu ısrarla sürdürdü, referandumun mutlaka yapılması gerektiğini söyledi. Ancak aynı DYP, Sezer’in, “120 günde referandumu kadük hale getirebilirsiniz” mesajından sonra, DYP bir kez daha tutum değişikliği işareti verdi. DYP Grup Başkanvekili Nevzat Ercan, dün Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Çiller ve DYP’nin referandumdan seçim çıkarmak gibi bir amacı olmadığını belirterek, Cumhurbaşkanı’nın referandumla seçim mesajı verdiğini, kendilerinin sadece bunu dile getirdiklerini söyledi.
       Hadi kabul edelim ki, biz yanlış anlamışız.
       Ercan’ın sözleri Meclis’e gelecek bir tek maddelik Anayasa değişikliği teklifine DYP’nin de, gönülsüz de olsa, destek vereceği işareti içeriyordu.
       DYP’nin bu tutumunda yeni bir değişiklik olmaması halinde, iş daha da kolaylaşacak. Yeni bir kriz doğmadan referandum konusu gündemden kalkacak. İşte İzgi’nin bu nedenle de elini çabut tutması gerek.
       “Nasılsa 120 günlük süre var” denip, yumurtanın kapıya gelmesi beklenirse yeni krizlere davetiye çıkar.
       Özellikle hükümetin zaman zaman böylesi tutumlara girdiğini anımsanacak olursa, uyarmakta yarar var.
       Tabi bir de, milletvekillerinin de, hatadan dönüşün erdem olduğu bilinciyle, yeni bir yanlışa neden olmayacaklarını ummak istiyoruz.
       
 
       
    MSNBC News Top Meclis'te
MSNBC News Sezer haksız mı?
MSNBC News Medeni kanun ve piyasalara uyarı
MSNBC News Diyanet İşleri Başkanı'na destek
MSNBC News Kolay milletvekili oluyorlar
MSNBC News Dünya yeniden şekillenirken
MSNBC News Böyle olmamalıydı
MSNBC News Yine de büyük başarı
MSNBC News Farzedin ki kimse yok
MSNBC News İyi ki Meclis açıldı
MSNBC News Deklarasyonun öbür yüzü
MSNBC News Meclis bunu da yapar
MSNBC News DYP'nin önünden geçerken dikkat!
MSNBC News Uzlaşma
MSNBC News Geçirin bu paketi
MSNBC News MHP'den farklılık gösterisi
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları