Home page
Haber Menüsü


Yazara e-mail atmak için fotoğrafın üzerine tıklayınız
 
Medeni kanun ve piyasalara uyarı
 
Anayasa değişikliği gerçekleşti. Sivil inisiyatifle, Tanzimat’tan bu yana Türkiye’nin en büyük Anayasa değişikliği gerçekleşti. Bu büyük bir başarı ve devamının gelmesini diliyoruz.
 
Ankara
 
19 Ekim—  Ama böyle bir güzelliği, özlük hakları ile ilgili önerge vererek çirkinleştiren milletvekilleri, şimdi çok pişman. Tabi çok şey geriye gitti. Anayasa değişiklikleri değil, milletvekili maaşları konuşulmaya başlandı. Yazık oldu. Şimdi Meclis bundan çıkış için çabalayıp duruyor.

   
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bu arada yine bir hakkı teslim etmek gerek. Adalet ve Kalkınma Partisi ve biraz da Saadet Partisi böyle bir konuyu iktidara karşı koz olarak kullanma amacında olmadıklarını ortaya koydular. Çünkü, bu çirkinliği yaratan sadece iktidar milletvekilleri değildi, tüm milletvekilleriydi.
       Ancak, birbaşka gerçeği de ortaya tesbit etmeli.
       Maaşlarla ilgili önergeyi veren ve hazırlayanlar arasında DYP’liler en ön saftaydı. Bu nedenle, Anayasa paketi geçtikten sonra hemen ilk geri adımı atıp Meclis Başkanlığı’na yeni bir Anayasa değişikliği teklifi veren parti de DYP oldu.
       Bütün bunlara rağmen, Cumhurbaşkanı’nın referandum kararından sonra, sanki kendi sorumlulukları hiç yokmuş gibi davranan tek parti de DYP veya onun lideri Tansu Çiller oldu. İlginç bir siyaset anlayışı!
       Tabi geçmişte en büyük çatışma ve tartışmayı yaşadığı bazı ANAP’lıları partisine almakta herhangi bir tereddüt göstermeyen Sayın Tansu Çiller’in bu tutumunu da anlamakta zorlanmamak gerek. Oysa siyasetin bir güven konusu olduğunu en iyi bilmesi gereken Çiller’dir.
       Çiller’in bu tutumuna rağmen böylesi bir konu Meclis gündemine geldiğinde DYP’den, liderlerinin tutumunun aksine çok büyük oranda fire olacağını söylemek de mümkün. DYP Genel İdare Kurulu’nun tutumu bile bunun göstergesi.
       Yani, sonuçta Meclis bir güzelliği, tek bir madde ile çirkinleştirmeye çalıştı; ama hata görüldü ve dönülüyor. Dileriz bir daha böylesi hatalar olmaz.
       
ASIL ÖZÜR MEDENİ KANUN OLUR
       Şimdi referandum ve Anayasa değişiklikleri konusunu bile geride bırakması gereken bir gelşime var önümüzde.
       Meclis’te grubu bulunan altı parti, geçen yıl Adalet Komisyonu’nda beş ay süren görüşme maratonu sonucunda, ittifakla kabul edilen Medeni Kanun Tasarısı’nı temel kanun olarak görüşme kararı aldı. Böylece normal bir görüşme takvimi ile belki de bir yılda ancak çıkarılabilecek bin 50 maddelik bir tasarı bir iki günde yasalaşacak.
       Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmeler önümüzdeki çarşamba günü başlıyor.
       Çoğu hukukçu için de bu yüzyılın en önemli yasası çıkacak. 75 yıldır uygulamada olan; ama kadın aleyhine pek çok hüküm içeren Medeni Kanun tarih oluyor. Gerçekten büyük bir olay.
       
SİVİL TOPLUM YİNE SESSİZ
       Evlilik ve aile ilişkileri, miras, boşanma, vasilik, evlatlık edinme, kadın erkek eşitliği, malvarlığı bölüşümü başta olmak üzere, aileyle ilgili her alanda çağdaş düzenlemeler getiriliyor. Bu tasarının Meclis’ten geçmesi çok önemli.
       Ama bakıyorum sivil toplum örgütleri yine sessiz.
       Hele kadın örgütlerini anlamak mümkün değil. Nerede bu arkadaşlar. Meclis tasarıyı ele alıyor, acaba yapacakları birşey yok mu? Tasarının başına kötü bir akibet gelmemesi için küçük de olsa bir çaba sarf etmeleri gerekmez mi?
       Bence, milletvekilleri bu tasarıyı yasalaştırdıklarında, maaşları ile ilgili topluma verdikleri üzüntüyü giderecek en büyük özürü yapmış olacaklar. Kabul edilecek bir özür varsa böyle olmalı.
       
PİYASALAR PANİKLEMESİN
       ANAP’la ilgili bir uyarı yapmak istiyorum piyasalara.
       ANAP bir süredir yeni bir manifesto üzerinde çalışıyor. Parti üzerindeki taban baskısını gidermek, yeni bir politikaya işaret olacak bir çalışma yapıldı, ANAP yönetiminde. Abant toplantısında bu çalışmaya önemli bir şekil verildi. Şimdi açıklanıyor. Pazartesi günü ANAP MKYK’sı toplanacak ve açıklama orada yapılacak.
       Bu manifestoda, hükümete yapılması gerekenlerle ilgili öneriler sıralanacak. Bunlar arasında çok sert eleştiriler de olacak.
       Açıklama, ANAP hükümetten çekiliyor mu gibi algılanmasın.
       Eleştiriler ne kadar sert olursa olsun, ANAP hükümetten ayrılmak için zemin hazırlamıyor. Sadece, “Bunlar yapılmadığında, Türkiye’nin içinde bulunduğu sıkıntı daha da artacak. O zaman da günah bizde olmayacak. Biz de bunu söylediğimizi, ama yaptıramadığımızı dile getiririz” demek istiyorlar.
       Bu nedenle, panik yapmaya kalkışılmasın, diye uyaralım dedik.
       
 
       
    MSNBC News Sezer haksız mı?
MSNBC News Diyanet İşleri Başkanı'na destek
MSNBC News Kolay milletvekili oluyorlar
MSNBC News Dünya yeniden şekillenirken
MSNBC News Böyle olmamalıydı
MSNBC News Yine de büyük başarı
MSNBC News Farzedin ki kimse yok
MSNBC News İyi ki Meclis açıldı
MSNBC News Deklarasyonun öbür yüzü
MSNBC News Meclis bunu da yapar
MSNBC News DYP'nin önünden geçerken dikkat!
MSNBC News Uzlaşma
MSNBC News Geçirin bu paketi
MSNBC News MHP'den farklılık gösterisi
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları