Home page
Haber Menüsü


Yazara e-mail atmak için fotoğrafın üzerine tıklayınız
 
“Vurun Derviş’e” haftası
 
Devlet Bakanı Derviş’in, bazı milletvekillerinin, kamu bankalarından zor durumdaki şirketlere kolaylık gösterilmesi için kendisine telefon açtığını belirtip, bunun serbest piyasa kurallarına uygun olmadığını söylemesi bütün milletvekillerini ayaklandırdı.
 
 
4 Kasım—  Bu psikoloji içinde hareket eden vekiller, geçen haftayı, hem komisyonlarda hem de Meclis Genel Kurulu’nda, “Vurun Derviş’e” kalkışması ile tamamladılar.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Eleştirilerin çokluğu üzerine Derviş, bir yandan sözlerinin arkasında durduğunu söylerken, diğer yandan da yanlış anlaşıldığını ifade etti. Derviş’in bir üslup sorunu olduğunu daha önce de belirtmiştim.
       Derviş, Meclis’i hedef alırken, krizler sonrası, yine de işini en iyi yapan kurumun Meclis olduğunu unutuyor. Derviş, bu Meclis’le daha çok iş yapmak zorunda. Çıkan önemli yasalara yenileri eklenmek durumunda. Gerçekten, bir milletvekili usulsüz kredi talebinde bulunmuşsa, bu milletvekili deşifre edilmeli, yoksa tümü zan altında kalıyor.
       Bunun dışında, eğer bir milletvekili, ilindeki zor durumdaki şirketle yakından ilgilenmesini hiç de yadırgamamak, onlara doğru bilgiler vermek gerek. Buna rağmen milletvekillerinin Derviş’e karşı ayaklanmalarını da çok anlamak mümkün değil.
       
DERVİŞ CUMHURBAŞKANI OLSUN
       Önce küçük bir şekerleme yazalım. Hürriyet Gazetesi’nin bugünkü haberine göre gelişmiş ülkeler, verilecek kredi karşılığında Başbakan Bülent Ecevit’in ayrılmasını şart koşuyormuş. Ecevit’ten boşalacak koltuğa da Kemal Derviş’in oturacakmış. Hürriyet’in haberi geride kalmış!
       Milletvekilleri Derviş’e Başbakanlığı değil Cumhurbaşkanlığını daha uygun görüyor. Anayasa Komisyonunda milletvekillerinin özlük haklarını düzenleyen 86’ıncı maddenin yeniden değiştirilmesi ile ilgili teklif görüşülürken, milletvekilleri medyayı, Kemal Derviş’i ve milletvekili sayısının 400’a inmesini öneren Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’i topa tuttular. Milletvekilleri medyanın üst düzey yöneticilerinin maaşlarını gündeme getirirken üst kurullarının yüksek maaşlarının da kendileri tarafından belirlendiğini vurgulayıp, bunların neden gündeme gelmediğini sordular.
       Komisyon Başkanı Turhan Tayan açıklık getirdi: “Sayın Derviş, yüksek kurulların maaşlarına dokunulmasını istemiyor.”
       Bunun üzerine, komisyonun en devamlı üyesi olduğu halde, komisyondan geçen hiçbir tasarı ve teklif üzerinde bugüne kadar görüş açıkladığına tanık olunmayan, ama sürekli espri yaparak dilinin paslanmasını önleyen ANAP’lı üyesi Cavit Kavak, “En iyisi Derviş’i Cumhurbaşkanı, Sezer’i de Ekonomiden sorumlu bakan yapalım, ülkenin tüm sorunlarını çözelim” önerisinde bulundu.
       Bence milletvekilleri tamamen duygusal nedenlerle eleştiri kervanında yer alıyorlar. Çünkü, kendilerinin halkla iç içe olduğunu, Derviş’in ise halkla hiç teması bulunmadığını söylüyorlar. Sokağa inelim; milletvekili sayısının 400’e düşürülmesini istemeyen bir kişi bulunabilir mi? Yine sokağa inelim, milletvekillerinin kredilere aracılık etmesini doğru karşılayacak kaç kişi bulunacak? Eğer halkın sesine kulak verilecekse, Sezer’in de Derviş’in de anlatmak istedikleri doğru. Kamu küçülmek zorunda. Bunu görmeyenler ülkenin sıkıntılarla yaşamasını isteyenler. İşe de tepeden başlanmalı.
       Önce bakanlıkların sayısı düşürülmeli. Bunun üzerinde mutabık olmayan yok; ama gereğini yapan da. Hemen onun ardında da milletvekili sayısı, üstelik ciddi oranda düşürülmeli. Koca devlet bütçesi içinde bunların getireceğinin çok büyük olmayacağı söylenebilir. Doğru. Bunun maddi getirisi düşük, ama manevi ve psikolojik etkisi çok ama çok büyük olacak. Devletin küçültülmesine tepeden başlandığının işareti verilecek. Bunun aksi tüm görüşler halkla inatlaşmaktan başka bir şey değil. Derviş’e kızacaklarına gereğini yapmaları daha iyi olacaktır.
       Tabi bence milletvekilleri bu sitemleri ile Derviş’e değil, özünde hükümete yükleniyorlar. Çünkü onlar da biliyor ki, Derviş neden değil sonuç. Eğer hükümet ülkeye bu krizleri yaşatmasaydı, ne Derviş olacaktı, ne de siyaset bu kadar yıpranacaktı. Ancak, kendi partileri olduğu söz konusu olduğundan bunu içlerine atıyorlar.
       
MİLLETVEKİLLERİNİN ANLAYACAĞI DİLDEN
       Bu arada şekerlemeleri de unuttuk. Birini daha aktaralım. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu 2002 bütçesi üzerindeki uzun maratonunu geçen hafta başlattı. Cuma günü de Dışişleri Bakanlığı bütçesi ele alındı. Doğal olarak Afganistan savaşı nedeniyle herkesin dikkati Bakan İsmail Cem’in yapacağı açıklamalar üzerindeydi.
       Ancak, Cem’in bombaları Afganistan değil Kıbrıs üzerinde patladı. Böyle olunca komisyon üyelerinin Cem’in sözlerine ilgisi daha da arttı. Bütçe üzerinde söz alan milletvekilleri uzun uzun görüşleri açıklayıp, Cem’e pek çok soru yönelttiler. Sorular o kadar çoktu ki, Cem, “Vakit çok sınırlı olduğundan ancak önemlilerine yanıt vereceğim, diğerlerini yazılı yanıtlayacağım” dedi. Muhalefetten üyeler bile itiraz etti.
       Saadet Partisi Erzurum Milletvekili Aslan Polat, Dışişleri Komisyonu Başkanı Kamran Inan’ın yaptığı uzun ve ilgi gören konuşmasını da anımsatarak itirazını şöyle dile getirdi:
       “Sayın Bakanım, sorularımıza açık açık cevap vermenizi istiyorum. Hani şöyle milletvekillerinin anlayacağı dilden. Yoksa siz Kamran Bey’le, daha sonra bir araya gelip güzel diplomatik dilinizle konuşursunuz. Siz bizim dilimizle konuşun, vallahi biz sizi sabaha kadar dinlemeye hazırız.”
       
 
       
   
MSNBC News Referandumluk maddeye rötar
MSNBC News Top Meclis'te
MSNBC News Medeni kanun ve piyasalara uyarı
MSNBC News Sezer haksız mı?
MSNBC News Diyanet İşleri Başkanı'na destek
MSNBC News Kolay milletvekili oluyorlar
MSNBC News Dünya yeniden şekillenirken
MSNBC News İslam dünyası
MSNBC News Böyle olmamalıydı
MSNBC News Hükümet ABD'ye "hayır" diyemezdi
MSNBC News Seçim 2005'te
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları