Home page
Haber Menüsü


Yazara e-mail atmak için fotoğrafın üzerine tıklayınız
 
Mumculara destek ya da köstek
 
ANAP Genel Başkan Yardımcısı Erkan Mumcu’nun “Kalkınma köyden başlar” tezi üzerine Başbakan Bülent Ecevit’e yönelik eleştirileri, Mumcu’nun kullandığı üslüp nedeniyle mecra değiştirdi.
 
Ankara
 
20 Kasım—  Konu Mumcu üzerine bir tartışmaya dönüştü. Sonuçta Mumcu da üslubundaki yanlışlığın bilincinde olduğunu açıklayarak, özür diledi ve konu kapanmış gibi görülüyor. Yakından tanıma olanağı bulduğum Erkan Mumcu’nun gelecek vadeden siyasetçilerimizden biri olduğunu herkes tahmin edebiliyor. Konuya benim bakışım da bu noktada.

   
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
NTVMSNBC Reklam  
 

  Erkan Mumcu, genç, azimli, okuyan, tartışan, iletişim kuran, çalışkan, ülke sorunlarına ve çözümlerine kafa yoran, siyaseti yeni bir anlayışla yapmaya çalışan, bugüne kadar büyük bir yanlışı görülmemiş bir siyasetçi. Böylesi siyasetçilerin sayısının artması ve bunların her partide bulunması, daha güzel bir Türkiye için, hepimizin desteklemesi gereken bur durum. Siyaset ve siyasetçi olmadan demokrasi, demokrasi olmadan da gelişme ve refah olamayacağı düşünüldüğünde böylesi siyasetçilere olan gereksinim de açıkça ortaya çıkıyor.
       İşte bu nedenle Mumcu gibi siyasetçilere yönelik değerlendirmelerde biraz daha özenli olmakta yarar var.
       Ama tabi ki, öncelikle bu siyasetçilerin atacağı her adımda kendilerine dikkat etmesi gerekir. Mumcu, önemli bir deneyim yaşadı. Bir üslup sorunu olduğunu net bir biçimde gördü. Bu yanlışlığın yinelenmemesi gerekir. Aslında, genel olarak Mumcu tartışmasında kamuoyu objektif davrandı. Mumcu’nun üslubunu eleştirirken, sözlerinin içeriğine dikkati çekmeye çalıştı. Bir ölçüde de kalkınmanın köylüden başlayıp başlamayacağı yaygın biçimede tartışıldı. Ama Mumcu’nun bu üslup hatasını fırsat bilip, genç bir siyasetçiyi silmeye çalışan kurtlar da hemen ortaya çıktı. Bunlar medyada da görüldü, siyaset sahnesinde de.
       Önce kendimizden başlayalım.
       Hadi isim de vereyim. Çok sevdiğim, saydığım Yalçın Bayer ağabeyimizin köşesinde Mumcu ile ilgili imzasız mektuplar yayınlandı. Mumcu’nun bir ihale takipçisi olduğunu yazan bir okurun mektubunu Yalçın Ağabey aynen yayınlamıştı. Doğrusu yadırgadım. Bilinen birşey varsa, açıklansın da hepimiz öğrenelim. Ama öyle imzasız veya rumuz harflerle gelen mektuplar bizim için nasıl kanıt olabilir de böylesi suçlamalar yapılabilir. Baktım Yalçın Ağabey bugün de aynı yolda devam ediyor. Sakın ola Mumcu gibi siyasetçiler hiç mi eleştirilmeyecek, denmesin. Hiç böyle bir amacım yok. Ama eleştirirken, eleştiri konusu yaptığımız Mumcu’nun üslubunu da geride bırakacak çirkinliklere girmeyelim.
       
PARTİSİ DESTEK VERDİ
       Erkan Mumcu olayı ANAP’taki iç gelişmeler açısından da önemliydi. ANAP’ın son kongresinde, 38 yaşında olmasına rağmen en çok oyu alma başarısı gösteren Mumcu’ya partisinin tabanı nasıl o gün sahip çıktıysa, bu son olayda da aynı tutumunu sergiledi. Her ne kadar Yaşar Okuyan, Mustafa Taşar gibi ANAP’lı bakanlar Mumcu’nun istifasını istediyse de, ANAP’ın örgütlerinden Mumcu’ya büyük destek çıktı.
Ahu Özyurt’un yazısı: Teflon olmanın dayanılmaz ağırlığı
Bu desteği verenler Okuyan ve Taşar’ın tutumunu da eleştirdiler. Okuyan ve Taşar, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz’ı en çok destekleyen iki isim. Onların açıklamaları sanki Yılmaz’ın tutumu gibi algılandı. Ancak Yılmaz bu olayda Mumcu’ya anlayış gösterdi. Kendisini daha deneyimli bir siyasetçi olarak uyardı. Mumcu da bu uyarılara hak verdiği için, özür dileyen bir açıklama yaptı. Ancak Okuyan ve Taşar’ın “İstifa etmeli” açıklamalarınına aksine Yılmaz’dan böyle bir talep gelmedi. Gelseydi Mumcu istifa eder miydi?
       Etmeme olasılığı daha yüksekti. Ama konu bu noktaya gelmeden çözüme ulaştı. Bu olayda Mumcu’nun üslup hatası kendisini yaraladı. Ama diğer yandan da hem deneyim kazandı, hem de kendisine destek verenlerin sayısının artmasını sağladı.
       Mumcu, ANAP’ın son açıklanan yeniden yapılanma projesinin de en önemli mimarı. O proje ile başlayan çıkışı, bu son olayda biraz darbe yedi; ama Mumcu gelecekte daha büyük bir yanlışlık yapmazsa, ANAP’ta kendisini daha güçlü bir şekilde hissettirecek gibi.
       Bütün farklı senaryolara rağmen, Mesut Yılmaz da henüz Mumcu’ya karşı somut bir engel koymuş değil. Aksine, Mumcu’ya şans vermeye devam ediyor gibi görünüyor.
       ANAP’ta tartışmalar, çekişmeler, çengellemeler sürecek. İşte böylesi bir süreçte hata yapmayan öne çıkacak. Ama, kim öne çıkarsa çıksın, ANAP’ın yeniden güçlenme eğilimine girip girmeyeceği hâlâ büyük bir soru olarak ortada duruyor.
       Son olarak şunu da vurgulamak gerekir ki, bu tartışmalar sırasında ANAP’ın koalisyondan çekilmesi gibi senaryolar da dile getirildi. Bu senaryoların gerçekçi yanı yok.
       Hele, ekonomide olumlu kıpırtıların yeniden başgösterdiği, dış kredinin bulunduğu, dövizin düşmeye başladığı bir süreçte bu mümkün değil; ANAP’ın yetkili kurullarının böyle bir eğilimi de yok.
       
SORUMLULUK ÖNCELİKLE ONLARIN


       Bir kez daha vurgulamak istiyorum ki, önemli olan Türkiye... Ne Mumcu, ne Ecevit, ne de bir başkası Türkiye’den büyük değil. Amaç, Türkiye için, iyi niyetle ve samimi olarak birşeyler yapmak isteyen genç siyasetçilere yönelik eleştirilerde biraz daha özenli, yol gösterici ve yardımcı olmak. Onları mutlaka tökezletmenin kime yararı olacak?
       Fakat şu kesin ki, bütün bunlardan ve herkesden önce, bu tür siyasetçilerin kendilerine, attıkları adıma, söyledikleri söze özen göstermeleri şart. Sorumluluk öncelikle onların.
       
 
       
    MSNBC News ANAP'lı vekil eşlerine toplu imha planı(!)
MSNBC News Ne milleti sevindiryorlar, ne de kendilerini
MSNBC News Önce yorulacak, sonra gezecekler
MSNBC News Ya küçülecek, ya küçülecekler
MSNBC News ANAP artık eyleme geçsin
MSNBC News "Vurun Derviş'e" haftası
MSNBC News Referandumluk maddeye rötar
MSNBC News Top Meclis'te
MSNBC News Medeni kanun ve piyasalara uyarı
MSNBC News Sezer haksız mı?
MSNBC News Diyanet İşleri Başkanı'na destek
MSNBC News Kolay milletvekili oluyorlar
MSNBC News Dünya yeniden şekillenirken
MSNBC News İslam dünyası
MSNBC News Böyle olmamalıydı
MSNBC News Hükümet ABD'ye "hayır" diyemezdi
MSNBC News Seçim 2005'te
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları