Home page
Haber Menüsü


Yazara e-mail atmak için fotoğrafın üzerine tıklayınız
 
Ecevit ABD’ye giderken
 
Başbakan Bülent Ecevit’in ABD’ye yapacağı geziye büyük umutlar bağlanıyor. Bunun haklı gerekçesi yok da değil. Özellikle 11 Eylül sonrası konjonktür bu umutları artırıyor.
 
Ankara
 
8 Ocak—  Ne ilginç bir kara mizah örneği ki, terörist Bin Ladin, ‘kafir’ diye nitelediği Türkiye’ye büyük bir iyilik yaptı. Ecevit’in ABD gezisine piyasaların verdiği olumlu tepkiler ortada. Siyasi destek de oldukça yüksek. İş dünyası ise gezinin başarılı geçmesi için gereken her çabayı ve katkıyı sağlıyor.

   
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
NTVMSNBC Reklam  
 

  Meclis üstüne düşeni yine yapıyor. Başbakan’ın gezisi öncesinde çıkarılması gereken 10 tasarının 5’i yasalaştı. 120 madde olmaları nedeniyle herkesi korkutan Kamu İhale Tasarısı ile Kamu Sözleşmeleri Tasarısı da sıkıntısız, tasasız yasalaştı.
       Geriye ikisi uluslararası sözleşme olmak üzere 5 tasarı kaldı. Onların da en geç Perşembe gününe kadar yasalaşmasına kesin gözüyle bakabiliriz.
       
GEZİ MECLİS’TE KONUŞULSUN
       Böylece TBMM, Başbakan’ın bu önemli gezisi öncesinde üstüne düşeni yapmış olacak. Ancak şimdi de Başbakan Bülent Ecevit’in bu gezi öncesinde Meclis’e gelip bilgi vermesi, Meclis’in görüşlerini dinlemesi büyük jest olacaktır. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin bu yönde bir genel görüşme talebi var. Böylesi bir talebin hükümetçe kabul edilmesi, geziye Meclis desteğinin bir başka önemli göstergesi olur. Muhalefetin geziyle ilgili görüşlerinin ortaya konması sağlanmış olur.
       Bunun şu açıdan da önemi var. Bu gezi büyük oranda, partiler üstü olarak görülen dış politikayla ilgili. Muhalefetin buna katkısının yararı var.
       
SIRA AB’DE
       Bir kez daha görüldü ki, koalisyon partilerinin liderleri kararlılık gösterdiğinde pek çok şey rahatlıkla oluyor. İşte ABD gezisi öncesi ortaya çıkan tablo. Bu kararlılığın sonucu ki Başbakan Ecevit, ABD’ye güçlü bir destekle gidiyor.
       Gezi bittikten sonra Türkiye için yeni bir dönem başlayabilir. Bu dönemin Avrupa Birliği ile ilişkilerde sağlanacak gelişme ile desteklenmesi gerekir. Üç lider bu konuda da kararlılık gösterirse, Mart ayına kadar çok büyük yol alınabilir.
       Türkiye 2002 yılını başarı ve büyüme ile kapatmak zorunda. Bunun en önemli göstergelerinden biri AB ile ilişkilerde alınan yol olacak. ABD ve AB ile ilişkilerin alacağı yol, ekonomideki rahatlamanın düzeyini belirleyecek. Türkiye’nin IMF’den sağlayacağı kredilerin takvimi belli: 2002 ‘de 16 milyar, 2003 ve 2004 yıllarında ise sadece birer milyar dolar gelecek.
       Ama unutulmamalı ki Türkiye’nin, ödemesi gereken yüklü miktarlarda iç ve dış borçları var. Ekonominin büyümesi sadece bunun için bile şart. Büyüme sağlanmazsa tablo yine kararacak.
       Çünkü, IMF’nin yeniden öyle onlarca milyar dolarlık kredi açması pek olası görünmüyor.
       Bu işin uzmanları Türkiye’nin bu yıldan başlayarak en az 15-20 milyar dolarlık borç ödeyebilecek artı gelir elde etmesini sağlayacak büyümeyi gerçekleştirmesi gerektiğini söylüyorlar. Tablo da bunu doğruluyor. O zaman, hata yapılmaması, kavga edilmemesi, alınan kararların kararlılıkla uygulanması zorunlu.
       İşte bu nedenle Başbakan’ın ABD’ye yapacağı gezide göstereceği başarı çok önemli. Herkes üstüne düşeni yaptı. Şimdi sıra Başbakan’da ve beraberinde kendisine eşlik edecek bakanlarda.


       Bir düşünün ABD gezisi sonrasında, aynı Başbakan ortaklarını bir kez daha topluyor ve “Arkadaşlar ABD’de herşey yolunda gitti. Şimdi sıra AB’de. AB’ nin önder ülkelerinin başbakanlarının karşısına Kopenhag kriterlerine uygun yasalarla çıkmak ve onlara, ‘Biz bunları yaptık, siz de Mastrich kriterlerine uyum sağlayabilmemiz için gereken desteği verin’ demek istiyorum. Var mısınız?” dese, bence “Varız” yanıtı alma olasılığı yüzde yüz.
       Peki bu yapılamayacak birşey mi? İsterlerse olur.
       Bu Meclis de onlara gereken desteği verir. Türkiye 2002’yi umut dolu kapatır. Bu bir rüya değil, olabilecek bir senaryo.
       
 
       
    MSNBC News Bu rekabet öldürür
MSNBC News Gerçekleri gizlemeleri zor
MSNBC News Sorunlar da çözümler de aynı
MSNBC News Baba ocağına dönüş
MSNBC News Ya DSP olmasa
MSNBC News Mumculara destek ya da köstek
MSNBC News ANAP'lı vekil eşlerine toplu imha planı(!)
MSNBC News Ne milleti sevindiryorlar, ne de kendilerini
MSNBC News Önce yorulacak, sonra gezecekler
MSNBC News Ya küçülecek, ya küçülecekler
MSNBC News ANAP artık eyleme geçsin
MSNBC News "Vurun Derviş'e" haftası
MSNBC News Referandumluk maddeye rötar
MSNBC News Top Meclis'te
MSNBC News Medeni kanun ve piyasalara uyarı
MSNBC News Sezer haksız mı?
MSNBC News Diyanet İşleri Başkanı'na destek
MSNBC News Kolay milletvekili oluyorlar
MSNBC News Dünya yeniden şekillenirken
MSNBC News İslam dünyası
MSNBC News Böyle olmamalıydı
MSNBC News Hükümet ABD'ye "hayır" diyemezdi
MSNBC News Seçim 2005'te
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları