Home page
Haber Menüsü


Yazara e-mail atmak için fotoğrafın üzerine tıklayınız
 
Parti çıkarları öne
 
İdam cezasının kaldırılması ile ilgili tartışmalar bir kez daha ortaya koydu ki bazı siyasi partilerimiz, Türkiye için siyaset yapmaktan çok kendi partisel çıkarlarını öne almayı yeğliyor.
 
Ankara
 
20 Şubat—  İdam cezasının kaldırılması, öyle görünüyor ki, ne bankalar yasasında, ne de uyum yasasında yaşanan tartışma ve gerginlikler kadar kolay aşılacak bir sorun değil. Muhalefet partileri, hükümet içindeki görüş ayrılığını kaşımak istiyor. Hükümet’e, “Kendi içinizde anlaşamadığınız konularda bize stepne muamelesi yapmaktan vazgeçin” diyorlar.

   
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
NTVMSNBC Reklam  
 

  Muhalefet bununla, Özellikle MHP üzerinde baskı oluşturmaya çalışıyor. Onlara göre, “MHP’nin hükümetten çekilmesi, hatta ülkenin seçime gitmesi için iyi bir ortam sözkonusu. MHP hükümet protokolüne ve programına imza koymuş bir parti. AB hedefi de hükümetin ana politikalarından biri olduğuna göre, MHP bunun gereklerini yapmalı.”
       Bu gerçekten de MHP’nin önemli bir çelişkisi. 18 Nisan seçimleri öncesinde ana siyasetini PKK terörü üzerine oturtmuş olan MHP, şimdi onun altında kalmamaya çalışıyor. Ama MHP, o tarihten bu yana Türkiye’de çok şeyin değiştiğini pek de görmek istemiyor.
       
TÜRKİYE KENDİNE GÜVENMELİ
       Bu ülkede Milli İstihbarat Teşkilatı, Öcalan’ın idam edilmesine karşı olduğunu, başkanının ağzından açıkladı. Askerlerin de “idam” bir talebi hiç dile getirilmedi. PKK terörü ile mücadelede ön sıralarda yer aldığı her fısratta dille getirilen Emniyet eski Genel Müdürü ve Elazığ Milletvekili Mehmet Ağar bile Öcalan’ın idam edilmesinde bir yarar görmüyor. Türkiye, Öcalan’ı teslim almış, dört duvar arasına tıkmıştır. Türkiye bu savaşı kazanan taraf olmuştur. Bu başarı şehitlerin başarısıdır.
       Tehlike hiç yok değil, ama şu anda güçlü konumda olan taraf Türkiye’dir. İşte bu konjonktür Türkiye’nin kendine daha çok güvenip, daha ileri adımlar atmasına olanak verecek bir konjonktürdür. Bunu devletin ilgili tüm birimleri (terör mücadelesini canlarını vererek yapmış olanlar başta) görüyor.
       Türkiye, Öcalan’ı dört duvar arasına tıktıktan sonra, evlatlarını kaybetmiyor; anneler yeni şehitler için gözyaşı dökmüyor.
       İşte böylesi dönemde, PKK üzerinden siyaset yapmanın çok da prim getireceği kanısında değilim. Hele PKK’ya hala büyük bir güç vehmetmenin, terör örgütünün ekmeğine yağ sürmek olacağını düşünüyorum.
       
HERKES HASSAS
       Daha önceki yazılarımda da belirttim, ayrıca Türkiye’de PKK’ya veya Türkiye’nin bütünlüğüne ilişkin konularda sadece MHP’nin hassasiyet gösterdiğini ileri sürmek, söylemek, iddia etmek hem çok tehlikeli, hem bu ülkeye zararı olacak bir görüştür. Kaldı ki eğer böyleyse o zaman vay halimize...
       Oysa, Türkiye’de bu iki konuda, hiçbir başka konuda olmayan mutabakat vardır.
       MHP’nin göz ardı ettiği nokta bu, bence.
       Aynı gözardı DYP’de de görülüyor.
       DYP lideri Tansu Çiller, 18 Nisan seçimlerinden bu yana, hükümette yer alan MHP’yi her fırsatta birinci derecede hedef yaptı. Hükümet ortakları içinde, eleştiri oklarının en ağırını MHP’ye yöneltti. Şimdi idam konusunda da en çok MHP üzerine gidiyor.
       Çiller, ‘idam cezasının kaldırılmasını’ ikinci demokrasi paketine koymamış gibi, Türkiye’de AB’yi en fazla isteyen parti kendileri olduğunu açıklamamış gibi, bugün Ertuğrul Özkök’e, “Önce Öcalan’ı asalım, ondan sonra idam cezasını kaldıralım” diyor.
       Bu işte gerçekten gariplik var.
       Çiller, ‘hemen asalım’ diyerek, bir başka mesaj daha veriyor. “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını beklemeye gerek yok” demeye getiriyor. Yani bir başka anlatımla, bu mahkemeyi tanımaya da gerek yok.
       Türkiye’nin Gümrük Birliği’ne girişi için, ki bu konuda çok ciddi eleştiriler var, dönemin başbakanı olarak büyük mücadele verdiğini söyleyen ve “Avrupa Fatihi” olarak karşılanan Çiller’in, bugün AB’nin, “olmazsa olmaz” koşullardan birinin, idam cezasıyla ilgili olduğunu, Avrupa’da idam cezasının bir tek Türkiye’nin yasalarında yer aldığını bilmiyor olamaz.
       DYP, bu konuda izlediği politikanın kendi yararına olduğunu düşünse bile, bu partinin önünde bugün çok ciddi bir yol ayrımı sözkonusu.
       Ya AB’ye giden yolu açan partiler arasında yer alacak, ya da AB yolunu kapatanlar arasında. Bence MHP’den çok, DYP bir çıkmaz içinde. Eğer AB yolunu tıkayan partiler arasında yer alırsa, ANAP’ın ekmeğine yağ sürmüş olacaktır. Merkez sağda bu politika kimin samimi olduğu test etmiş olacaktır. Eğer MHP’yle aynı tutumu sergileyecek olursa, hedeflediği oy kiltesinin MHP’ye daha fazla yönelmesi büyük olasılık. İdamla ilgili kiliti çözecek en önemli parti DYP yani. Ama bu kilit DYP’nin kapısını da son derece yakından ilgilendiriyor. Eğer DYP, bu kilidi açma yönünde eğilim göstermez, kilit AKP ve SP tarafından, biraz da zorlanarak açılırsa DYP’nin sıkıntıları daha da artacaktır.
       Bu nedenle DYP’nin, tasarı kapıya gelene kadar, MHP üzerinde politika yapmayı, bu partiyi köşeye sıkıştırmayı sürdüreceğini; ancak daha sonra Türkiye’nin geleceği için belirleyici olan, “Ya AB, ya kendi başımıza” tercihlerinden birini seçeceğini düşünüyorum.
       Yani DYP; biraz da zamana oynuyor gibi.
       Ama DYP’nin şu gerçeği kabul etmesi gerek.
       İdam cezası ile ilgili tutum AB’nin sadece Türkiye’ye özel bir şartı değil. AB, bu konudaki tutumunu yıllar önce ortaya koymuş. Bu konu bir teslimiyet sorunu olarak asla görülmemeli. Konu Türkiye’nin kendi iç huzurunu aslında çok daha fazla ilgilendiriyor.
       Artılar, eksiler kapılı kapılar ardında çok daha net ortaya konuyor ve konuşuluyor; ama nedense halkın önüne gelindiğinde takınılan çekingenliği hiç sormayın. Çünkü, politikayı böyle yapmayı tercih ediyorlar. Bu politika dönemi sona eriyor.
       Türkiye, geleceği ile ilgili tarihinin en önemli kararını bu yıl içinde sonuçlandıracak. Siyasi partiler ya Türkiye için siyaset yapacaklar, ya da kendi partisel çıkarlarını öne çıkarmayı sürdürecekler. İkinci seçenek olduğunda, ben yine inanıyorum ki, bu partiler silinecek.
       Bakın bu ülkede hükümetin başarılı olduğunu söyleyen hiç kimse yok. Ama ekonomi alanında oldukça iddialı, anamuhalefet ve merkez sağda yer alan bir parti geçen seçimlerden bu yana oylarını ‘yüzde bir mi, yüzde iki mi artırdı’yı tartışıyor. Bunu başarı görüyor.


       DYP’nin en kötü hali bunun altında olmaz. Eğer geçmişinde büyük seçim başarıları yer alan bu çizginin ana temsilcisi olan bir parti, bugün yüzde 50’lerde dolaşmıyorsa, bunun gerçek bir iç muhasebesi yapılmalı.
       DYP, hükümet üzerinde siyaset yapmaktan vazgeçmiyor. DYP, bu politikayı geride bırakıp, Türkiye’nin sorunlarını aşacak politikalara yönelmek durumunda. Çare, “Daha kötü bir Türkiye devralmak” değil. Çare, “Bugün dünden iyi yönetilen; ama yarın daha da iyi yönetilecek bir Türkiye” için kavga verebilmektir.
       Bütün partilerin bu yönde yapacağı katkılar herkes tarafından da görülecektir. Yani pozitif siyaset öne çıktıkça, Türkiye ve bu partiler kazanacak.
       Doğrusu bu konuda AKP, DYP’den daha ilerde görünüyor. Bakalım bu kez ne olacak?
  İdam cezası Meclis'te tartışılıyor
Hükümette "idam cezası" sancısı
İdamın kaldırılması: SP-AKP olumlu, DYP karşı
Ecevit: İdamın kaldırılması Meclis'te çözülür
İdamın kaldırılmasında kilit parti DYP
Ümit Sezgin'in yazısı: İdam için uyum formülü
Yılmaz: Anayasa değişikliğine gerek yok
Devlet Bahçeli: Koalisyonda sorun olmaz
DYP: İktidarın stepnesi değiliz
Bakanlar: İdam için TCK'da değişiklik yeterli

       
 
       
    MSNBC News Vekillerin sigara savaşı
MSNBC News MHP'nin yalnızlık seçimi
MSNBC News Durmuş'tan duygusal hayata katkı
MSNBC News MHP'den uyuma iki şart
MSNBC News Çiller'in alyans dikkati
MSNBC News Sezer'in hakkı
MSNBC News Durmuş'un aşk recetesi
MSNBC News O da siyasetçi
MSNBC News Erdoğan da Davos Zirvesi'ne davet edildi
MSNBC News Derviş'e kızmak
MSNBC News Ecevit ABD'ye giderken
MSNBC News Muhalefet demek, kız tarafı demek
MSNBC News Bu rekabet öldürür
MSNBC News Güzel bir örnek
MSNBC News Muş böyle zulum görmedi
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları