Home page
Haber Menüsü


Yazara e-mail atmak için fotoğrafın üzerine tıklayınız
 
MHP’den
uyuma iki şart
 
Uyum tasası üzerinde koparılan fırtına ve tartışma sürüyor. Öyle görünüyor ki, bu tartışma hafta boyunca da sürecek, gelecek haftaya da sarkacak.
 
Ankara
NTV-MSNBC
 
4 Şubat—  Ancak, şimdiden söylemek mümkün ki, sonuçta bir uzlaşmaya varılacak. Bu konu hiçbir şekilde bir hükümet veya koalisyon krizine dönüştürülmeyecek. Uzlaşmaya kadar yapılacak tartışmalarda ise gözler yine MHP’de olacak. Bu nedenle MHP’nin bakışını ortaya koymakta yarar var.

   
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
NTVMSNBC Reklam  
 

  MHP, gelinen noktada öncelikle bir liderler zirvesine hiç de sıcak değil. Başbakan Bülent Ecevit, bugün ve hafta sonu yaptığı açıklamalarda, konunun çözümü için koalisyon liderleri olarak yeniden biraraya gelmek istediklerini söyledi. Ecevit, kamuoyunun hassasiyetleri doğrultusunda soruna çözüm bulunmasından yana olduklarını da dile getirdi.
       
BAHÇELİ ZİRVEYE SADECE NEZAKETEN KATILIR
       Benim edindiğim izlenim, Ecevit liderleri toplantıya çağırırsa, Devlet Bahçeli toplantıya sadece nezaketen katılacak, toplantıyı bitirmek istediği izlenimi doğuracak ve ortaklarına şu mesajı verecek:
       “Benim söyleyecek birşeyim yok. Ortada yeni bir durum da yok. Bu nedenle neyi konuşacağız?”
       Bahçeli’nin bakışı şöyle:
       Liderler olarak konuyu üç toplantıda ele aldık ve bir sonuca vardık. AB Genel Sekreterliği’nin de benimsediği bir metin yazıldı, Meclis’e sunuldan metin de budur.
       Burada bir sorun varsa, bu tamamen AB Genel Sekreterliği’nin ve dolayısıyla bu kurumun başı olan ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz’ındır. Yılmaz bağlantısı ile de sorun ANAP’ın kendi sorunu. Neden daha başlangıçta konunun olumsuzlukları ortaya konmadı?
       
ANAP’TAN GERİ ADIM BEKLENİYOR
       İşte bu bakış açısı nedeniyle MHP, ANAP’ın geri adım atmasını bekliyor.
       ANAP çevreleri, AB Genel Sekreterliği’nin, “Uygundur” demesi üzerine Yılmaz’ın liderler zirvesinde bu tasarıya onay verdiğini anımsatarak, “Ama daha sonra AB Genel Sekreterliği tasarının yetersiz olduğunu söyledi. Yılmaz ve partimizin son çıkışında bu da etken oldu. Ayrıca bu tasarıya karşı olmayan, tasarıyı mevcut hali ile demokrasiye katkı sağlayacak gibi gören mi var?” savunmasına sığınıyor.
       MHP’nin işte bu savunmayla ilgili değerlendirmesi de var: Onlar, bu savunmanın açık açık dillendirilmesini, eğer süreç ANAP çevrelerinin dediği gibi işlediyse, Yılmaz’ın bunu, Bahçeli’ye, doğrudan söylemesini bekliyor. Böylece MHP; AB Genel Sekreterliği’nin ve dolayısıyla ANAP’ın kendi hatasını kendisinin dile getirmesini bekliyor.
       Yani, MHP ve Bahçeli, ANAP’ı geri adım attırmaya, “hata yaptık” itirafında bulunmaya zorluyor.
       Bunların yanısıra Bahçeli, ANAP’ın politikasını saldırgan buluyor.
       Buradaki değerlendirme de şöyle:
       ANAP ve Yılmaz’ın zaman zaman askeri, zaman zaman devleti, zaman zaman polisi, zaman zaman da jandarmayı hedef aldığını; ama tüm bu çıkışlarının ardından geri adım attığını düşünüyor. Bahçeli’ye göre, hedef bu kez MHP. ANAP bunu, MHP’nin hiç de hoşlanmadığı kesimlerin desteği ile sürdürüyor. Bu kesimlerin desteği ile MHP’yi AB’ye karşı gibi göstererek, MHP, izlemediği politikaların sahibi haline getiriliyor.
       
ÖNERİLER TARTIŞILSIN
       Uıum yasa tasarısı konusunda MHP’nin birinci politikası, ANAP’a, bu şekilde geri adım attırmak.
       İkinci bir politika ise, ANAP’ın getireceği yeni önerilerin kamuoyunda tartışılmasını beklemek.
       Bu nedenle ANAP’ın önerilerini bir an önce kamuoyuna açıklamasını ısrarla istiyor.
       MHP, kamuoyunun ANAP’a vereceği tepkilere bakacak. MHP’ye göre, ANAP’ın önerilerinin de çoğu hukukçuyu tatmin etmeyecek.
       MHP açısından bu iki şart yerine getirildikten sonra, konu yeni bir değerlendirmeye tabi tutulabilir. O noktada da yine son söz Bahçeli’nin olur.
       Ancak MHP, DSP’nin veya ANAP’ın ayrı ayrı veya birlikte muhalefetle işbirliği edip tasarıyı değiştirmesine hiç de sıcak değil.


       Bir MHP yöneticisi, “Bunu biz geçmişte birkaç kez yaptık; ama doğru olmadığını en iyi gören biz olduk. Onların da yapacağını hiç sanmıyorum. Çünkü etkileri daha kötü oluyor ve sonuç sizin için daha olumsuz bir noktaya geliyor. Biz bunu denedik ve gördük” dedi.
       Peki bütün bunlardan sonra, bu tasarının değişmeyeceğini söylemek mümkün mü?
       Tasarı değişebilir. MHP de bunun farkında. Ancak, onlar kamuoyu nezdinde kendilerinin haksız bir eleştiriye tabi tutulduğunu düşünüyor ve bunun da ANAP eliyle düzeltilmesini istiyor.
       Aslında hem MHP’ye hem ANAP’a hak vermek mümkün.
       Ama işin doğrusu, inadın bırakılıp uzlaşmanın sağlanmasıdır.
       
 
       
    MSNBC News Çiller'in alyans dikkati
MSNBC News Sezer'in hakkı
MSNBC News Durmuş'un aşk recetesi
MSNBC News O da siyasetçi
MSNBC News Derviş'e kızmak
MSNBC News Muhalefet demek, kız tarafı demek
MSNBC News Erdoğan da Davos Zirvesi'ne davet edildi
MSNBC News Ecevit ABD'ye giderken
MSNBC News Bu rekabet öldürür
MSNBC News Güzel bir örnek
MSNBC News Muş böyle zulum görmedi
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları