Home page

Haber Menüsü


e. murat yığcı
Yazara mail atmak için resmin üzerine tıklayın
 
Her yol Roma’ya mı çıkar?
 
Ben Galatasaray’ın maçının ertelenmesinin ‘külliyen’ yanlış olduğunu düşünenlerdenim. Ama Galatasaray’a da, Federasyona da hak veriyorum...
 
NTV-MSNBC
 
17 Mart—  Ben Galatasaray’ın maçının ertelenmesinin ‘külliyen’ yanlış olduğunu düşünenlerdenim. Bu büyük ihtimalle ‘vatan haini’ olmamdan değil, olayları, bu maçın ertelenmesine karşı çıkanları neredeyse vatan haini ilan edecek olanlardan farklı değerlendirmemden kaynaklanıyor. Ama şunu da belirteyim, Galatasaray’a, Fenerbahçe-Beşiktaş-Trabzonspor üçlüsüne, Galatasaray taraftarlarına ve karşıtlarına, hatta Futbol Federasyonu’na hak veriyorum; evet, olabilir, maçın ertelenmemesi gerektiğini savunmakla, bazı çevrelere hak vermek birbirine çok da ters düşmeyebilir.

   
 
       
   
MSNBC News FB-GS maçıyla yeni bir çağ başlar mı?
MSNBC News Trabzon'da kırılan koltuklar
MSNBC News Ben F1'i feda ederim
MSNBC News 12 Dev Adam ve Formula 1
MSNBC News Senna mı, Schumacher mi?
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Önce şunu belirteyim: Milli takımın ya da bir iki takımın uluslararası arenadaki başarısının, ülke reklamını en iyi şekilde yaptığını savunmak, sanki 1980’li yıllarda demirperde ülkelerinin kullandığı bir sloganmış gibi geliyor bana (Spordaki başarının onlara ne kazandırdığı bizim konumuz değil tabii ki). Tabii ki Galatasaray’ın futbol alanındaki başarısı etkili bir tanıtım aracıdır; ama bizim Hagi’nin varlığı nedeniyle Romanya’ya, Arçil-Şota’nın varlığı nedeniyle Gürcistan’a, Lazetiç’in varlığı nedeniyle Sırbistan’a, Baya’nın varlığı nedeniyle Tunus’a bakış açımız kadar değişiyorsa, onlarınki de o kadar değişiyor.
       
SPORDAKİ BAŞARI ÖNEMLİDİR, YETERLİ DEĞİL
       
Tabii ki spordaki başarı önemli bir propoganda ve reklam aracıdır, ama spordaki başarıyı diğer branşlarla desteklemeniz gerekir; siz bunu sadece spor arenasında, sporda da sadece futbolla sınırlarsanız, kendinizi kandırmaktan öteye gidemezsiniz. Tabii yapacağınız “Dünya televizyonlarında şu kadar dakika adımız geçti, bu da şu kadar dolarlık reklam demektir” hesabıyla başkalarını kandırmayı da başarabilirsiniz.
       Ama siz kitap okumayan, sinema-tiyatro izlemeyen, düşünmeyen, fikir üretmeyen bir milletseniz; o zaman, Galatasaray, Türkiye’yi Avrupa’da temsil eden tek markadır, deme gafleti içine girersiniz. Çünkü Nazım Hikmet’in şiirleri, Aziz Nesin’in, Orhan Pamuk’un kitapları, Ferzan Özpetek’in filmleri, Pekiner kardeşlerin ya da Tarkan’ın sahne performansı sizi ilgilendirmeyecektir. UEFA Kupası kazanmaktansa, Oscar kazanmayı tercih ederim, diyenleri de anlamayacaksınız tabii ki (Bunun bir hayal olduğunu biliyorum ama GS-Terim ve yarattığı takım olmasa, biz UEFA Kupası kazanmanın da bir hayal olduğunu düşünüyor olacaktık).
       
       Yine de biz bunları bir kenara bırakıp, yazının başına dönelim...
       Galatasaraylılar’a hak veriyorum, tabii ki böyle bir ayrıcalık elde etme hakları varsa, bunu kullanmak isteyecekler. Rakipler, FB ve BJK’ya da hak veriyorum; biliyorlar ki, aynı durumda olsalar, aynı ayrıcalığı kazanacaklar; (buna rağmen) tabii ki verdikleri tepkiyi verecekler, çünkü bu tepki önümüzdeki haftalarda kendilerine başka ayrıcalıklar kazandırabilir (Türkiye Ligleri’nde işler böyle yürür çünkü, bir hafta önce yaptığınız açıklama, size ileride penaltı, gol, puan olarak dönecektir).
       Ama 3 büyükler dışındaki takımları anlamıyorum, asıl onların bağırıp çağırması gerekmez mi? Bugün Trabzonspor maçında alınan ertemele kararı, yarın düşme hattındaki mücadeleyi etkileyecek bir başka takım için verilecek. (Çeyrek finale çıkmanın önemli bir şey olduğunu kabul ediyorum, maç tabii ki ertelenmeli (!); herhalde siz de yarı finale çıkmanın daha önemli olduğunu kabul edersiniz, gereken neyse yapılacak o halde.)
       “Biz 3 büyüklere futbolcu satarak yaşarız” düşüncesiyle bir yere varamayacaklarını hala anlamadılar mı? Ligdeki puan mücadelesinin kızışmasının, şampiyonluk mücadelesine dahil olmalarının tek yaşam şansları olduğunu göremediler mi hala? Statları doldurmayı başaramazlarsa ne reklam gelirleri olur, ne TV yayınlarından aldıkları tutar kurtarır kendilerini, zaten artık 3 büyüklere futbolcu satmaları da zor...
       
FEDERASYON CEPHESİ
       
Federasyon Başkanı’na da hak veriyorum, çünkü kendi içinde tutarlı bir davranış sergiliyor. GS yerine FB ya da BJK çeyrek final kapısında olmuş olsa, Sayın Ulusoy bu takımların da maçlarını ertelerdi. Zaten yaptığı yazılı açıklamada da bunu belirtiyor: “Futbol Federasyonu’nun görevi, Türk futbolunu milletlerarası alanda başarılı kılmaktır. Bunun için her türlü düzenlemeyi yapmak ve tedbir almak, bu başarıya katkısı olanları teşvik etmek bizim (bu kelimeye dikkat) yasal görevimizdir. Bu bakımdan kararımız doğrudur”...
       Ama asıl sorun şu: Galatasaray’ın uluslararası arenada başarısı, Türk futbolunu daha iyi yerlere götürür mü? Bizim gıpta ile baktığımız ülkeler, belirli takımları destekleyerek onların uluslararası arenada başarılı olmasını sağlayarak mı o noktalara gelmiştir, yoksa ülke liglerinde rekabet kurallarını işleterek mi?
       Örneğin kimselere ayrıcalık tanınmayan İngiltere’de, 2. Lig’de bile 20 bin ortalamayla maçlar oynanırken, Türkiye’de 3 büyüklerin bile 20 bin ortalamayı yakalamak için zorlanmaları şans mıdır?
       
REAL MADRİD VE TRABZONSPOR
       
Ya da İspanya, Şampiyonlar Ligi çeyrek finalinde ikinci bir takıma ihtiyaç duymamakta mıdır ki, Barcelona’nın bu haftaki maçını ertelemeyi düşünmemiştir? Hem de bir tarafın rakibi (kızanlar olacaktır) gücü iyice tükenmiş, lig bir an önce bitse de tatile çıksak diye düşünen Trabzonspor, diğer tarafın rakibi ise şampiyonluk mücadelesinin en güçlü adayı Real Madrid... “İspanyol futbolu başarıya doymuş (ne demekse), Türk futbolu ise başarıya aç” diyenlere ise katılmıyorum... Çünkü farkında olmadan Barcelona’nın çeyrek finale, Los Angeles Lakers’ın NBA finaline, Michael Schumacher’in grand prix zaferine, GS-FB ve BJK’nin şampiyonluğa ihtiyacı yok, diyorlar... İnsanoğlunun egosunu ne tatmin edebilmiş ki şimdiye kadar, önceki başarılar etmiş olsun.
       
ANA FİKİR
       
Bazıları bu ülkenin bir takımının uluslararası alanda sürdürdüğü mücadeleyi ve elde ettiği başarıları milli bir dava olarak görebilir; ama bunu böyle görmeyenlerin kendi milliyetçiliklerini sorgulamaları gerekmez.
       Roma’daki olaylar Galatasaraylı futbolcuları etkilemiştir mutlaka, ama bu, GS’nin (inşallah) ŞL finali öncesinde bile bir maçın ertelenmesi talebinde bulunması için makul gerekçe olamaz.
       
ANA FİKRİN ANA FİKRİ
       
Uluslararası arenada (zaman zaman kavga gürültüyle de olsa) bizi en iyi şekilde temsil eden GS, oyunu uluslararası kurallara göre oynamalı, final oynayacak bile olsa, bir maçın ertelenmesi talebinde bulunmamalı.
       Futbol Federasyonu, misyonunu iyi belirlemiş, uluslararası arenada başarıyı yakalamak; ama bunun yolu 3 büyükleri korumaktan değil, güçlü bir rekabet ortamı yaratmaktan geçer. Başarıya katkısı olanların önceden belirlenmiş ölçülerde teşvik edilmesine kimse karşı olamaz, ama gerekli düzenlemeyi yapmak ve tedbir almak güçlü bir lig altyapısı kurmakla olacaktır.
       Tabii ki GS’yi destekleyelim, bir İtalyan takımı yerine bir Türk takımının çeyrek finalde olması hepimizin (bence FB ve BJK’lilerin bile) hoşuna gider, ama bunu sistemi bozmak pahasına yapmayalım...
       Türk sporunu bitirdik, (‘Türk sporunu kim kurtaracak’ başlıklı yazı) aynı şeyi Türk futbolu için de yaşamayalım...
 
       
    MSNBC News Süper Lig'e merhaba; ya da ilk beşe girecek son takım hangisi?
MSNBC News Ve McLaren ve Jaguar ve Newey
MSNBC News Taraftar kimliği mi, fair-play mi?
MSNBC News Futbolun değişen çehresi (2)
MSNBC News Futbolun değişen çehresi (1)
MSNBC News 5 yıldızlı otellerden, Olimpiyat Köyü'ne
MSNBC News e. murat yığcı'nın tüm yazıları - 2
MSNBC News e. murat yığcı'nın tüm yazıları
MSNBC News 3 büyükler, Süper Lig ve deniz feneri
 
     
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları