Home page
Haber Menüsü


Yazara e-mail göndermek için resmin üzerine tıklayın.
 
AB bizden ne istiyor?
 
Geçen hafta, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’nin Kıbrıs planları kabul edilirse, Kıbrıslı Rumların, Kıbrıslı Türkleri soykırıma tabi tutacaklarını öğrendik. Bu tehdit ne kadar gerçek veya bu bir tehdit mi, gerçek mi?
 
 
23 Kasım—  Araştırmalar ne Birleşmiş Milletler’in (BM) ne de Avrupa Birliği’nin (AB) Kıbrıs konusunda çözüm planları olduğunu gösteriyor.

   
 
       
    MSNBC News Cem: 'Bedel'i AB'yi düşünerek söylemedim
MSNBC News Kıbrıs kronolojisi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Birleşmiş Milletler’in bir planı var. Ancak bu plan açıklanmadı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, taraflar arasındaki havanın herhangi bir planın ciddiye alınmasına uygun olmadığını düşünüyor. Reddedilecek bir planı masaya koyup prestij yitirmek yerine beklemeyi yeğliyor.
       AB’nin ise planı hiç yok.
       Ama düşünceleri var. Ve geçen hafta Türk hükümetine iletilen bu düşünceler, kamuoyuna verilen mesajların tersine, o kadar “Türk aleyhtarı” değil.
       Bir defa AB adada iki bölgeli bir devlet kurulmasından yana. Bu iki bölgenin birbirine son derece gevşek bağlarla bağlanacağını kabul ediyor. Tarafların üzerinde anlaşmaya varacakları herhangi bir anayasal düzeni kabul etmeğe hazır. Çözümden sonra Türkiye’nin adada asker bulundurmasına karşı değil.
       AB üyelerinin güvenliğinden sorumlu değil ve güvenlik düzenlemelerine karışmıyor. Garanti anlaşması (bozulan anayasal düzenin yeniden tesisi için Türkiye’ye askeri müdahale hakkı tanıyan pakt) AB ile uyumludur. AB ne Türkiye’ye adadan askerlerini çekmesi için ne de müdahale hakkından vazgeçmesi için dayatıyor.
Kıbrıs’ta çözümsüzlüğün ekonomik altyapısı
Serbest dolaşım, yerleşim, mülk edinme ve iş kurma özgürlüğü AB’nin temelidir. AB adada da bu özgürlüklerin işlemesini istiyor. Ancak bu belirli bir süre (15-20 yıl?) ertelenebilir. Bazı AB ülkelerinin Kıbrıslı Türklerinkine benzer endişelerle aldıkları bu tür önlemler var. Nitekim Polonya’nın yabancıların mülk edinme hakkını kısıtlamak istemesi, Varşova ile Brüksel arasındaki üyelik görüşmelerinde en sorunlu noktalardan birini teşkil ediyor.
       Neden AB hep Türklere baskı yapıyor da Rumlara baskı uygulamıyor?
       Çünkü AB, Türk tarafını görüşme masasından kaçan ve çözüm istemeyen taraf olarak görüyor. Başbakan Bülent Ecevit’in tavizkâr olmadığını, bu konuda askerler tarafından desteklendiğine inanıyor.
       AB resmi pozisyonunu ne zaman açıklayacak?
       Eğer gelecek Haziran ayına kadar bir ilerleme meydana gelmezse AB sessizliğini bozacak. Çözümsüzlüğün ne anlama geleceği konusunda açıklama yapacak.
       Peki, ne diyecek?
       AB’nin genişleme süreci hiç bir koşul altında ertelenemez, diyecek. Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti’nin, çözüm olsun olmasın, üyeliğe alınacağını açıklayacak.
       Eğer Türkiye, Rumların alınmasını şu veya bu şekilde engellemeye kalkar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ilhak ederse ne olacak?
       AB’nin tutumunu Türkiye’nin alacağı pozisyon belirleyecek. Eğer Türkiye KKTC’yi ilhak ederse, Brüksel, Ankara ile ilişkilerini derin dondurucuya alacak. Kıbrıs sorununun çözümünü resmen Türkiye’nin üyeliğinin bir koşulu haline getirecek.
       
 
       
    MSNBC News İzgi'nin AB'de Kıbrıs tartışması
MSNBC News 'Kuzey Kıbrıs, AB ile Türkiye arasında köprü olabilir'
MSNBC News AB Kıbrıs'ta BM çözümünden yana
MSNBC News AB bizden ne istiyor?
MSNBC News Klerides: Denktaş'la önkoşulsuz görüşeceğim
MSNBC News Kıbrıs'ta çözümsüzlüğün ekonomik altyapısı
MSNBC News Denktaş: 38 yıl daha kaybetmeyeceğiz
MSNBC News TOBB'dan TÜSİAD'a Kıbrıs yanıtı
MSNBC News Cem: Rumların AB üyeliği tehlikeli sonuçlar doğurur
MSNBC News TÜSİAD: Kıbrıs için tüm adımların Türkiye'den beklenmesi yanlış
MSNBC News Cohn Bendit: Bölünmiş bir ülkeyi AB'ye almamız mümkün değil
MSNBC News MHP: Kıbrıs pazarlık konusu değil
MSNBC News Sezer Denktaş'ın tezlerini destekliyor
MSNBC News "4 Aralık iyi değerlendirilmeli"
MSNBC News "4 Aralık görüşmesi Klerides için sınav"
MSNBC News Denktaş AB ve basını eleştirdi
MSNBC News Ya çözüm bulun ya bırakın çözsünler
MSNBC News Kıbrıs'ta son şans-1
MSNBC News Kıbrıs'ta son şans-2 Çözüm siyasidir
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları