Home page
Haber Menüsü


TÜSİAD: Kıbrıs için tüm adımların Türkiye’den beklenmesi yanlış
TÜSİAD; Kıbrıs ile Türkiye’nin üyeliği arasında bir bağ kurulmasını doğru olmadığını, sorunun çözümü için tüm adımların Türkiye’den beklenmemesi gerektiğini bildirdi.
İstanbul
AA
26 Kasım— Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) yöneticileri, 48. AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu toplantıları için Türkiye’de bulunan Avrupa Parlamentosu üyeleri ile öğle yemeğinde biraraya geldi. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan’ın ev sahipliğinde basına kapalı olarak gerçekleştirilen yemekte, TÜSİAD heyeti ile Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Daniel Cohn-Bendit başkanlığındaki Avrupa Parlamentosu üyeleri ile AB-Türkiye ilişkileriyle ilgili görüş alışverişinde bulundu.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  TÜSİAD tarafından basın mensuplarına dağıtılan yazılı açıklamada, Tuncay Özilhan’ın yemekte yapacağı konuşmaya yer verildi.
       Yazılı açıklamaya göre, geçtiğimiz günlerde açıklanan AB Komisyonu İlerleme Raporu’nun hassas bir dille kaleme alınmasından ve konuların genelde adil bir biçimde değerlendirilmiş olmasından duyulan memnuniyeti aktaran Özilhan, tarama sürecinin henüz başlatılmamasından duyulan rahatsızlığı da dile getirdi.
       Özilhan, “Bildiğiniz gibi Kopenhag kriterleri tarama sürecinin başlatılması için bir ön şart değildir. AB’nin Türkiye’ye verdiği desteğin bu bakımdan beklediğimiz boyutta olduğunu söylemek zordur” ifadesine yer verdi.
       
AB ÜYELİĞİ TÜRKİYE’NİN HEDEFİ
        AB üyeliğinin Türkiye’nin 200 yıllık modernleşme projesinin en önemli ayağı olduğunu ve Türkiye’nin AB hedefinden hiçbir koşulda vazgeçmeyeceğini belirten Özilhan, Meclis’in Anayasa değişikliklerini gerçekleştirmek için olağanüstü bir çaba gösterdiğini, bunun sadece bir başlangıç olduğuna dikkat çekerek, şu görüşleri dile getirdi:
       “Anayasa değişikliklerinden sonra uyum yasalarının da biran önce çıkarılması için çalışmalar sürüyor. Bütün bu köklü değişimlerin ağır ekonomik kriz koşulları altında gerçekleştirildiğini unutmayalım. Meclisimiz ekonomiyi yeniden yapılandırmak için de önemli adımlar attı. Bu süreçte Türk özel sektörü Gümrük Birliği’nden doğan rekabetçi baskılara elinden geldiğince direndi. Ekonomik programın uygulamalarının tamamına olmasa da esaslarına destek verdi. “
       
KIBRIS KONUSU
        Tuncay Özilhan, konuşmasında önümüzdeki yılın Türkiye-AB ilişkilerinde kritik bir yıl olacağına dikkat çekerek, şunları kaydetti:
       “Önümüzdeki yıl Türkiye-AB ilişkilerinde önemli bir yıl olarak tarihe geçecektir. Hatta bu ilişkilerin yakın bir geleceği olup olmayacağının belirleneceği bir yıl olacaktır. Türkiye’nin Kopenhag siyasi kriterlerine uyum sağlamak için atması gereken adımların farkındayız. Ancak, en kritik konunun Kıbrıs konusu olacağını tahmin etmek zor değil. Biz, Kıbrıs ile Türkiye’nin üyeliği arasında bir bağ kurulmasını doğru bulmuyoruz. Meselenin çözümü için atılması gereken adımların tamamı Türkiye’den beklenmemelidir.
       
“DENKTAŞ’IN UZLAŞMAZ TUTUMU”
       Öte yandan Türkiye’nin Sayın Denktaş’ın uzlaşmaz tutumunu desteklemesini de doğru bulmuyoruz. Kıbrıs Rum Kesimi’nin AB üyeliğine kabul edilmesi durumunda AB-Türkiye ilişkilerinde onarılamaz hasarlar meydana gelmesinden endişe duymaktayız. Bu bağlamda, iki liderin önümüzdeki günlerde biraraya gelecek olmasının çözümün ilk adımı olmasını diliyoruz.”
       
BENDIT: KIBRIS TÜRKİYE’NİN ENGELİ
       AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Daniel Cohn-Bendit, Kıbrıs konusunda çözüm bulunamaması halinde Türkiye’nin AB’ye üye olamayacağını öne sürdü.
       Bendit, bir basın mensubunun Kıbrıs konusunda çözüm bulunamaması halinde Türkiye’nin AB’ye üye olup olamayacağını sorması üzerine;
        “Mümkün değildir. Bu bir çelişkidir. Kıbrıs üye oluyor, Türkiye hala aday ülke. Üye olmak isteyen devlet çözümü bulur” dedi.
        “Birleşmiş Kıbrıs çözüm müdür?” şeklindeki soru üzerine de Bendit, “Adanın bütün olması ve iki topluluğun beraber temsil edilmesi tek çözümdür” dedi. Bendit, Kıbrıs konusunda iki tarafın da anlaşmaya varması gerektiğini dile getirdi.
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları