Home page
Haber Menüsü


Denktaş AB ve basını eleştirdi
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Avrupa Birliği’ni ve Türk basınını eleştirdi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
26 Kasım— Roma temasları öncesinde dün birkaç saatliğine Ankara’ya uğrayan KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, Esenboğa Havaalanı’nda yaptığı açıklamada, AB’ye yönelik sert eleştirilerde bulundu. Denktaş, AB’nin Yunanistan’ın şantajı altında olduğunu iddia etti. Denktaş, Ankara’da Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Ecevit ve Dışişleri Bakanı Cem ile görüştü.

   
 
       
    MSNBC News '4 Aralık görüşmesi Klerides için sınav'
MSNBC News '4 Aralık iyi değerlendirilmeli'
MSNBC News AB bizden ne istiyor?
MSNBC News Klerides: Çözüm için pazarlık şart
MSNBC News AP Başkanı: Denktaş tutumunu değiştirmeli
MSNBC News MHP: Kıbrıs pazarlık konusu değil
MSNBC News SP'den hükümete Kıbrıs desteği
MSNBC News 'Kıbrıs için gizli şey konuşulmadı'
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Denktaş, “AB ülkelerinin gözleri kararmışsa, Kıbrıs Rum yönetimini üye olarak alacaklarsa, AB’nin adalet, insan hakları ve demokrasiden yana bir kuruluş olduğunu kabul etmememiz gerekir” dedi.
       
AB’YE ELEŞTİRİ
       Denktaş, AB’nin Kıbrıs politikası için şöyle dedi:
       AB’nin 15 üyesi eğer hakikaten gözleri kararmışsa, hak ve hukuk nedir diye bakmayacaksa, Kıbrıs meselesini kim başlattı diye sormayacaksa, Rum idaresi meşru hükümet mi değil mi diye araştırmayacaksa, yani Kıbrıs meselesine teşhis koymadan Kıbrıs’ı alacaksa, o zaman o AB’nin umduğumuz hak ve adaletten yana, insan haklarından yana, demokrasiden yana, hukukun üstünlüğünden yana, bir kuruluş olduğunu kabul etmememiz gerekir. AB’den biz tek bir şey istiyoruz. Bize müsaade etsinler, eşit şans versinler, Kıbrıs meselesi nedir, hak kimden yanadır, bir teşhis koyalım. Teşhissiz bir meseleyi 38 yıldır benim insanlarımın aleyhine, onları ezerek ve cezalandırarak yürütmektedirler.”
       
TÜRK BASININA ELEŞTİRİ
       Türk basınına da tepki gösteren Denktaş, “ekonomik sıkıntılar var diye KKTC’ye saldırılıyor” diye konuştu.
Kıbrıs’ta çözümsüzlüğün ekonomik altyapısı
Denktaş ancak Kıbrıs Türkünün kararlı olduğunu, egemenliğinden haklarından ve Türkiye’sinden vazgeçmeyeceğini kaydetti.
       
KLERİDİS İLE GÖRÜŞME
       4 Aralık’ta Rum yönetimi lideri Glafkos Klerides ile yapacağı görüşmeye de değinen Denktaş, görüşmeden nasıl bir sonuç çıkacağını bilmediğini söyledi. Denktaş Klerides’e, garanti anlaşmalarının devam ettiği yönündeki açıklamalarının ne kadar doğru olduğunu soracağını bildirdi. Rauf Denktaş, Glafkos Klerides ile “Klerides’in yabancı diplomatlarla göndermekte olduğu haberlerin ne derece doğru olduğunu anlamak için yüzyüze görüşmek istediğini” belirtti.
       “4 Aralık’ta Klerides’e sizin bir mesajınız olacak mı?” sorusuna Denktaş, “Ben anlamaya çalıştıkça, benim de söyleyeceğim yeni şeyler olacak” diye yanıtladı. Denktaş şöyle devam etti:
       “Kıbrıs Rumları, dostları tarafından yaptıklarına bakılmaksızın, meşru Kıbrıs hükümeti olarak tanındıkları günden itibaren, 1960 anlaşmalarında Kıbrıs Türklerine ve Türkiye’ye verilmiş olan haklara rağmen, Kıbrıs’ı almak için uğraşmaktadırlar. Kendilerine meşru Kıbrıs hükümeti unvanı bağışlandığı için de davayı kazandıkları intibaı içinde yollarına devam etmektedirler. Kimse Kıbrıs Rumlarının uzlaşma istemediğini, çünkü Kıbrıs Cumhuriyeti hükümeti olarak addedilmelerinin kendileri için yeterli olduğunu anlamıyor.
       Görüşme masasında da, bize bu Kıbrıs hükümeti unvanını kabul ettirmekten öteye bir şey düşünmediklerini görüyoruz. Görüşmelere oturmak da maharettir, bir pazarlık olasılığıdır. Bunun çıkmaza gittiğini gördüğünüzde görüşmeye katılmamakta hakkınızdır ve pazarlığın bir parçasıdır.”
“YUNANİSTAN’IN ŞANTAJI”
       Dolaylı görüşmelere ara verildikten bu yana pek çok merkezden olumlu görüşler aldıklarını da ifade eden Denktaş, “Ama bunlar, Yunanistan’ın şantajı altında kalan AB’yi bize çıkışmaktan, bizi haksız bulmaktan alıkoymuyor. Başkaları bizi uzlaşmaz görüyor diye, haklarımızdan ve statümüzden, Türkiye’nin haklarından ve Kıbrıs üzerindeki Türk-Yunan dengesinden vazgeçelim mi? Türkiye’nin Kıbrıs üzerinde yasal hakları vardır, garantördür. AB ile gidişat bu garantörlüğe ve bu haklara, Kıbrıs anlaşmalarına aykırıdır. Kanunsuzluk vardır, hırsızlık vardır, adaletsizlik vardır. Bunun karşısında Türk hükümetinin sağlam durması, Kıbrıs Türkleri açısından şükranla karşılanmaktadır.
       
SEZER, ECEVİT VE CEM İLE GÖRÜŞME
       KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, yarın başlayacak Roma temasları öncesinde birkaç saatliğine uğradığı Ankara’dan ayrıldı. İstanbul’a hareketinden önce kısa bir açıklama yapan Denktaş, Ankara’ya sağlık kontrolü için geldiğini belirterek, Camlı Köşk’te dinlenirken Cumhurbaşakanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Bülent Ecevit ile görüşme fırsatı bulduğunu kaydetti.
       Denktaş, Ankara’dan ayrılmadan önce havaalanında kısa bir süre Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile de görüştü.
       Cem, yaptığı açıklamada, Denktaş’ın Kıbrıs Türk halkının haklı davasının en büyük teminatı olduğunu kaydederken, Kıbrıs’ta ortak çözüm yolundaki gayretlerini saygıyla karşıladıklarını ifade etti.
       
“YA KIBRIS YA AB DOĞRU DEĞİL”
       “Ya Kıbrıs ya AB” şeklindeki görüşlerin doğru olmadığını söyleyen Cem, “Kıbrıs’taki haklı davamızdan vazgeçmeyeceğiz, AB yolunda da ilerlemeyi sürdüreceğiz” diye konuştu. Cem, “Milli davamız olan Kıbrıs konusunda, sizin önderliğiniz, tecrübeniz ve girişimlerinizle başarıya ulaşacağız” dedi. Denktaş ve Cem daha sonra birlikte İstanbul’a hareket ettiler.
       
ROMA ZİYARETİ
       Denktaş, daha sonra İtalya’nın başkenti Roma’ya gidecek.
       Denktaş burada meclis başkan yardımcısı, dışişleri bakan yardımcısı, bazı bakanlar, milletvekilleri, baro ve işadamlarıyla temaslar yapacak ve konferanslar verecek.
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları