Home page
Haber Menüsü


Afta kafalar iyice karıştı
Yılan hikayesine dönen af tartışmalarında toplumun değişik kesimlerinden farklı görüşler ortaya çıktı. Hükümette de sıkıntı yaratan af düzenlemesiyle ilgili olarak vatandaşın da kafası karışık. NTVMSNBC toplumun değişik kesimleriyle af üzerine görüştü.
Hesna Onbaşı - İstanbul
NTV-MSNBC
Af tartışmaları yaklaşık iki yıldır Türkiye’nin gündeminde. 1998 yılında ilk kez DSP Genel Başkan Yardımcısı Rahşan Ecevit’in bir gezi sırasında gündeme getirdiği af tartışmaları o gün bu gündür devam ediyor. Liderlerin af konusundaki belirsiz tavırları ve tartışmaları sürüyor. Ancak affın gündeme geliş şekli ve geçen iki yıllık süre içinde hala bir sonuca varılamamış olması, kamuoyunun ve hukuçuların tepkisini çekiyor. Af konusundaki görüşlerinizi okurmektuplari@ntvmsnbc.com adresinden e-mail yoluyla bize bildirin, yayınlayalım.

   
 
       
    MSNBC News Ecevit af için hukukçularını topladı
MSNBC News Yılmaz: Af, diğer ortaklara bağlı
MSNBC News ANAP'ın af koşulları
MSNBC News Çiller: DYP affa karşıdır
MSNBC News İstanbul Emniyeti'nde af alarmı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Live Vote is temporarily unavailable.

       NTVMSNBC, af konusunda siyasetçi, akademisyen ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile görüştü.
       İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman, affın sosyal bir dayanağının olmadığını belirtti.
       
“AFFIN SOSYAL BİR TEMELİ YOK”
       Af kapsamı tartışmalarına karşı olduğunu belirten Sayman şunları söyledi:
       “Af tartışmaları başlatıldığından beri herhangi bir toplumsal proje temel alınmadı. Ayrıca affın niçin çıkartılmak istendiği iyi bir şekilde ortaya konamıyor. Daha doğrusu böyle bir nedeni herhalde yok. Bazı kişilerin affedilmesi, bazı kişilerin af kapsamı dışında kalması için özel düzenlemeler yapılıyor. Bu tartışmaların yanısıra af düşüncesi giderek ahlaki temelleri de kaybetti. Tamamen partilerarası bir pazarlık konusu haline gelmeye başladı. Hukuk açısından ise tabii tam bir facia.”
       
  OKUR YORUMLARI
Af taslağı için görüşler
Yorumlarınızı gönderin
Okur yorumları 1
Okur yorumları 2
Okur yorumları 3
Okur yorumları 4
Okur yorumları 5
Okur yorumları 6

       Baro Başkanı Yücel Sayman, Anayasa’da gerekli düzenlemelerin yapılmasının ve siyasi suçluların da af kapsamı içine alımasının önemini vurguladı. Sayman, Anayasa’nın 80’inci maddesini değiştirerek, siyasi suçları da kapsamına alacak genel bir affın çıkartılması ve kamuoyunda doğru dürüst tartışılması gerektiğinin altını çizdi. Sayman, “ancak, her suç kendi başına tartışılarak, kamuoyunu tatmin edici ve belli bir demokratikleşme sürecini başlatmaya yönelik bir affın faydası olabilir. Bu temeller hedef alınmadan hazırlanacak bütün taslaklara karşı çıkacağız” dedi.
Live Vote is temporarily unavailable.

       İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Eren Keskin de yaptığı açıklamada af çalışmalarının amacına ulaşması için Anayasa’da değişikliğinin şart olduğunu vurguladı.
       
SUÇ VE FİKİR AYRIMI YAPILAMAZ
       
  Öğrenciler ne dedi ?
“Devlet kendine karşı olan suçları affedebilir. Ancak topluma ve bireylere karşı olan suçların affı için referandum yapılmalı. Bu af çalışmasını siyasi bir çalışma olarak görüyorum. Halkın bu şekilde altyapısı olmayan bir affa tepki göstereceği muhakkak”
Metin Evren - İ. Ü. Hukuk Fakültesi
"İnsan Hakları Derneği olarak ayrımsız bir genel affı savunuyoruz” diyen Keskin, bu isteklerine gerekçe olarak şunları gösterdi:
       “Türkiye’de yargı bağımsız değil. Soruşturmalar son derece hukuk dışı yöntemlerle yapılıyor. İşkence hala bir sorgu yöntemi olarak kullanılıyor. Bunların yanısıra toplumun değişim için mutlaka toplumsal bir anlaşmaya ihtiyaç var.
       Ancak biliyoruz ki Türkiye’de ayrımsız bir af için anayasa engeli var. Anayasa siyasi suçlular için ayrımsız bir genel affı yasaklıyor. Siyasi partilerin hepsinin programlarında anayasa değişikliği var, ancak bir türlü gerçekleşmiyor.”
       
  Psikiyatrist gözüyle af
Af çıkmazsa mahkumların psikolojisi bozulacak diyen psikiyatristler affın çıkması halinde madurların devlete kin besleyebileceğini belirtiyor.
Eren Keskin, suç ve fikir ayrımı yapılamayacağını ve eşitlikçi bir genel affın zorunlu olduğunu belirtti. Af tartışmalarının yaklaşık olarak iki yıldır Türkiye gündeminde bulunması ve hala bir sonuca bağlanamaması ise Keskin’e göre olayın farklı bir tartışma boyutu.
       Af konusunun gündeme ilk getirildiği dönemde Adalet Bakanlığı yapan Hasan Denizkurdu, gündemde olması gereken çok daha önemli konuların af tartışmaları nedeniyle geri plana itildiğini belirtti.
       
AF ÇIKMAZSA CEZAEVLERİ KONTROLDEN ÇIKAR
“Devlet kendine karşı suç işleyeni affetsin ama madur vatandaşın yerine af kararı vermesin”
HALIS KARTAL (74)
EMEKLİ
       Af konusunun hükümette bağımsız milletvekili olarak Adalet Bakanlığı yaparken ilk defa gündeme geldiğini anımsatan Denizkurdu, şunları söyledi:
       
  Öğrenciler ne dedi?
“Alt yapısının düşünülüp hazırlandığını zannetmiyorum. Toplumda bazı şeylerin değişmesini ve düzenin korunmasını istiyorsak suçluları affetmek yerine ıslahlarını sağlamamız gerekir. Ancak sonuç ne olursa olsun af gündeme geldiyse herkesi içine alan eşitlikçi bir çalışma yapılmalı”
Polat Kiraz - İ.Ü. İktisat Fakültesi
"Af konuda bir taslak üzerinde siyasi parti genel başkanlarının anlaşamadığını görüyoruz. Meselenin ele alınış şekli yanlış. Af teknik bir konudur. Af taslakları Yargıtay, ceza hakimleri ve Adalet Bakanlığı’nın ortak bir çalışmasıyla gerçekleştirilmeli.
       Şu an görüyoruz ki af, tam bir siyasi tartışma haline geldi. Yanlışlık da zaten bu noktada başladı. Ayrıca işin diğer boyutunda cezaevindekilere de 1998 yılından beri af söylentileriyle manevi işkence yapıldı ve bu insanlara en geç Ramazan ayına kadar affın çıkartılacağı söylendi. Bu süreyi koyan hükümetin kendisi.”
Ecevit MHP’yi iknaya çalışıyor
“Eşitlik esasına dayanılarak genel af çıkartılmalı. Siyasiler de af kapsamına alınmalı”
NURETTIN KURT
İŞÇİ
       Af tartışmalarının uzaması durumunda cezaevlerindeki kargaşanın artacağını belirten Denizkurdu, mahkumların bir beklenti içine sokulduğunu ve artık hükümetin vaadini yerine getirmesi gerektiğini belirtti.
       
Bahçeli’nin af konusundaki görüşü

       Cezaevlerinin barut fıçısı haline geldiğini ima eden Denizkurdu sözlerini şöyle sürdürdü:
  Öğrenciler ne dedi?
“Madur taraf düşünülmüyor diye düşünüyorum. Hükümetin olayın popularitesinde olduğunu ve affın alt yapasını hazırlamadığını düşünüyorum. Ayrıca eğer af olacaksa kesinlikle fikir suçlularınıda kapsamalı. Çağımızda fikir suçu yok bence”
Erkan Kıraç - İ. Ü. Hukuk Fakültesi

       “Herkes bayramı evde geçireceği düşüncesine kapılmış durumda. Bu sağlanmazsa cezaevlerinde istenmeyen durumlar söz konusu olur. Bunu temenni etmeyiz elbette, ama cezaevlerine hakim olmak zor olacaktır.”
       İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğretim görevlisi olan Prof. Dr. Fisun Sokullu-Akıncı da af tartışmalarının uzaması halinde cezaevlerinde karışıklıkların yaşanacağına dikkat çekiyor.
       
“AFFI GEREKLİLİĞİ TARTIŞILIR”
“Bizler cumhuriyet öğretmenleriyiz. Mesleğimizi yaparken kayırmacılık yapmadık. Siyasiler de af konusunda kimseyi kayırmasın”
KEVSER ŞAŞAN
EMEKLİ ÖĞRETMEN
       “Vazgeçtik” demeninin infiale neden olacağı uyarısında bulunan Sokullu şunları söyledi:
  YAKIN PLAN METİNLERİ
Af konusundaki görüşler
Rıdvan Budak
Yasin Hatipoğlu / Uğur Alacakaptan

       “Af konusunu gündeme getirdiyseniz bu kez mutlaka çıkartmalısınız. Çünkü hapisanelerde bu kavrama hayatını, umudunu bağlayan binlerce insan varken, önce gündeme getirip sonra ‘vazgeçtik’ demek, cezaevlerinde infiale neden olur.
       Türkiye’de de af konusu gündeme getirilmiştir. Ceza hukukunun gelişim gösterdiği 18. yüzyıldan günümüze hukukçuların genelde kabul ettiği görüş, af olduğunda cezaların caydırıcılığının azaldığıdır.
       Yani diyebiliriz ki, etkin bir ceza, infazı muhakkak olan bir cezadır. Bu boyuttan bakıldığında af olmaması gereken bir olgudur. Ancak artık gündeme getirilmiştir ve gereken bir an önce yapılmalıdır.
       
8. Ceza Daire Başkanı Naci Ünver: Af sözünü veren devlet sözünde dursun

       İstanbul Bayrampaşa, Kocaeli, Gebze ve Bursa cezaevlerinde mahkumların başlattığı açlık grevleri affın kapsamına ve sürenin uzamasına gösterilen bir tepkinin bir ifadesidir. Bu olaylar da uzmanlarımızı haklı çıkartıyor.”
       
       
    MSNBC News Sabancı affa soğuk bakıyor
MSNBC News Roth: Yılmaz affı gerekli görüyor
MSNBC News Baykal af için referandum istedi
MSNBC News Partilerin uzlaşamadıkları maddeler
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları