Home page
Haber Menüsü


Ümit Sezgin
Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
CHP müzakerelere başladı
 
Konuştuğumuz pek çok CHP’li “Baykal mı Sarıgül mü?” tercihiyle karşı karşıya kalmaktan son derece mutsuz... Olağanüstü Kongre’nin akıbeti pek çok CHP’liyi ürkütüyor. Bu nedenle “hiçbiri” tercihini işaretleyeceklerin çoğunlukta olduğu görülüyor.
 
Ankara
NTV-MSNBC
 
4 Ocak 2004—  Üçüncü bir isim arayışları dün akşamdan itibaren başladı. Parti içi muhalifler, bir süredir parti dışına itilen sosyal demokrasinin önde gelen isimleriyle biraraya gelerek, CHP’ye kamuoyunda yeniden itibar kazandıracak üçüncü bir isim konusunda uzlaşma arayacaklar.

   
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yüksek Disiplin Kurulu’nun Sarıgül’ün ihracı talebini reddetmesi CHP’deki gelişmeleri içerden izleyenler için büyük sürpriz olmadı... Sarıgül’ün ikna girişimleri duyulmuştu ama, açıkcası pek başarı şansı tanınmıyordu. Şimdi “Sarıgül’ü hafife almışız” yorumları yapılıyor.
       Ancak Genel Başkan Baykal, başlangıçta “magazin” deyip görmezden geldiği Sarıgül’ü artık fena halde ciddiye aldığını göstererek olağanüstü kurultay çağrısı yaptı.
       Baykal’ın çağrıyı yaptığı andan itibaren de bu konuda en deneyimli ve her zaman hazırlıklı bir parti olarak kurultay kulisleri hızla başladı. Şu aşamada parti içinde üç gruptan söz edebiliriz; Baykalcılar, Sarıgül’e destek verenler, iki isme de sıcak bakmayan partiiçi ve dışı muhalifler.
       Grupların dün akşamdan itibaren uygulamaya koydukları stratejiler de ana hatlarıyla belli olmuş durumda:
       
BAYKAL’IN SEÇENEKLERİ
       Baykal’ın olağanüstü kurultay çağrısının gerisinde Sarıgül’e vakit bırakmamak amacı var. Baykal’a yakın isimler Sarıgül’ün “ikna kabiliyetinden” ürkmüş durumdalar. Şişli Belediye Başkanı’nın il örgütlerine yapacağı ziyaretlerle delegeleri kendi safına çekmesinden endişe ediyorlar. Bu nedenle Sarıgül’e fırsat vermemek için Kurultay mümkün olan en kısa sürede toplanıyor.
Okuyucumuz Oğuz Gürel'in yorumuyla CHP'deki deprem.

       Ancak yine de kurultayda başarı garanti görünmüyor. Tüzükte yapılan değişikliklerin ardından taban istendiği gibi dizayn edilmiş olsa bile, delegelere kesin güven duyulmuyor.
       “Yüksek disiplin kurulu üyelerini de Baykal seçmişti, sonuç ortada. Aynı hüsranı delgeler bazında da yaşayabiliriz.” Bu kaygıyı dile getiren Baykal’a yakın isimlerin ürettiği stratejinin en önemli ayağı muhalefetin Sarıgül etrafında toplanmasını önlemek... Bu amaçla Baykal’ın iki yıldır kendinden ve parti yönetiminden uzak tuttuğu kimi isimlere yakınlaşabileceği, onlara Parti Meclisi üyeliği teklif edeceği ileri sürülüyor. Böyle bir teklif ne kadar inandırıcı olabilir, kırılan kalpler ne kadar onarılır orası meçhul...
       
SARIGÜL YOLLARA DÜŞÜYOR
       Aslında düne kadar Sarıgül’e şans tanımayanlar bile bugün artık ciddi bir şansı olduğuna inanıyor.
       Sarıgül’ün stratejisi de doğal olarak parti içi ve dışı tüm muhalefeti kendi etrafında birleştirmeye yönelik olacak. Sarıgül bir yandan muhalefetin önde gelen isimlerini ikna etmeye çalışırken bir yandan da mümkün olabildiği kadar çok ile giderek, teşkilatı ve kurultay delegelerini yanına çekmeye çalışacak.
       
MUHALİFLER ÜÇÜNCÜ İSİM PEŞİNDE
       Kurultayda sonucu muhaliflerin alacağı tavır belirleyecek gibi görünüyor. Uzun bir süre Sarıgül’e sıcak bakmayan muhalif milletvekillerinin bir kısmı, biraz da Baykal ve arkadaşlarının tutumu nedeniyle bugün Sarıgül’ün yanındalar. Ancak yine de bu muhalif milletvekillerinin önemli bölümünü “Sarıgülcü” olarak adlandırmak zor.
       Bugün parti yönetiminde yeralmayan, milletvekili koltuğunda oturmayan ancak parti içinde ciddi ağırlığı olan çok sayıda muhalif dün akşamdan beri üçüncü bir aday arayışını dile getiriyor.
  CHP KURULTAYA GİDİYOR
Baykal CHP'de kurultayı topluyor
Baykal-Sarıgül kavgası büyüyor
CHP’de 'ağabey' formülü
Muhalifler Baykal’ı istifaya çağırdı
Ü.Sezgin yazdı: CHP müzakerelere başladı
E.Çevikçe yazdı: Baykal'a dost dileği
Baykal’la CHP’nin hızla kan kaybettiğini düşünen bu isimler, Sarıgül’ün de şimdiden çok yıprandığını, kamuoyu nezdinde beklenen yükselişi, itibarı getirmeyeceğine inanıyorlar...
       İşte bu nedenle hem parti içinde kabul görecek, hem de daha önemlisi kitleler nezdinde yeniden CHP’yi umut haline getirecek bir isim bulunması için uğraş verecekler.
       Bu amaçla, Kemal Derviş, Celal Doğan, Erol Çevikce, Ertuğrul Günay, Altan Öymen, Erol Tuncer, Hurşit Güneş, Zülfü Livaneli, Adnan Keskin gibi isimlerin biraraya geleceği toplantılarla kısa sürede üçüncü bir isim belirlenmeye çalışılacak.
       Bu isim belirlenebilir ve etrafında bütünleşme sağlanabilirse Baykal’a da kendiliğinden çekilmesi ve görevi bu isme bırakması önerilecek. Aynı şekilde böyle bir isim belirlenebilirse Sarıgül’den destek vermesi istenecek.
       Üçüncü bir isim bulunamaz ve etrafında bütünleşilemezse ne olacağı henüz belli değil. Bu isimlerin Sarıgül’e çok sıcak bakmasalar bile Baykal’a şiddetle karşı oldukları ortada...
       Ancak bu isimler mutlaka üçüncü bir isim bulunması gerektiğine inanıyorlar:
       “Baykal-Sarıgül kurultayı kim kazanırsa kazansın asla bitmez. Kurultayın silahların konuştuğu MHP kongresine dönüşmesi riski bir yana, kaybeden hemen ertesi gün daha şiddetle muhalefete başlayacaktır. Böyle bir tablodan geleceği parlak bir CHP çıkması ise imkansızdır”.
       
SEÇİMDEN BİLE ÖNEMLİ
       Her üç grubun da stratejilerine, savundukları görüşlere bakınca net biçimde ortaya çıkıyor; 30 Ocak kurultayı CHP’nin geleceğini belki de hiç bir kurultayın, hiç bir seçimin etkilemediği kadar etkileyecek.
       Bu kadar kısa sürede, bu kadar önemli bir karara sağlıklı bir şekilde ulaşılabilir mi?
       Bu soru başka herhangi bir parti için sorulsa “çok zor” cevabı verilir. Ancak CHP olağanüstü kurultaylar konusunda o kadar deneyimli ve idmanlı ki, bu işi becerirse yine CHP ve CHP’liler becerir.
       

Ümit Sezgin / NTV - CNBC-e Ankara Haber Müdürü
       
 
       
   
MSNBC News Başkanlık sistemini yine yanlış tartışıyoruz
MSNBC News Ankara turu nasıl geçer?
MSNBC News Arafat mı, Abu Ammar mı?
MSNBC News Bay Yokuş başmüzakereci olsun!..
MSNBC News İslam Özel Sektörü Kurumu kimi kalkındıracak?
MSNBC News Azınlıkları azıcık tartışmak
MSNBC News Damaklarda mayhoş bir tad var
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları