Home page
Haber Menüsü


Ümit Sezgin
Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
Arafat mı,
Abu Ammar mı?
 
İlginçtir, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının belki de Atatürk’ten sonra en geniş yelpazede destek verdiği siyasi lider Yaser Arafat’tı... Sağcısıyla, solcusuyla, Kürtçüsüyle, İslamcısıyla çok geniş bir kesimin gönlünde Arafat’ın yeri ayrıydı.
 
Ankara
NTV-MSNBC
 
11 Kasım 2004—  İlginçtir, PKK dahil Türkiye Cumhuriyeti aleyhine mücadele eden pek çok silahlı örgüte açıktan destek vermesine rağmen, Türkiye Cumhuriyeti’ni yönetenlerin pek çoğunun “kardeşim” diyecek kadar kendine yakın hissettiği bir isimdi Arafat... Pekii, geriye yalnız sevaplar mı kaldı?

   
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yaser Arafat’ın benim için Abu Ammar’a dönüşmesi 1981 yılının Kasım ayına rastlar... Soğuk bir Ankara gecesinde Ulus’ta Numune Hastanesi’nin karşısına düşen eski bir apartmanın küçük dairesinde, yaklaşık on Filistinli gencin sabahlara kadar süren öfkeli tartışması siyasi lider Arafat’ı unutturup, gerilla ordusu komutanı Abu Ammar’ı tanıtmıştı bana.
       Bir kısmı El Fetih militanıydı, diğerleri Abu Nidalciydi. Kimisi silahlı mücadele saflarından geliyordu, kimisi eline silah alıp saflara katılmak için can atıyordu. “Acaba silaha sarılırlar mı?” diye izlediğim tartışmanın, kulağıma yapılan çevirilerinden ortaya çıkan en belirgin sonucu şuydu: El Fetihçilerin sorgusuz sualsiz kabullendikleri Abu Ammar’a, Nidalciler çok ciddi eleştiriler yöneltmekle birlikte, gerçek ve samimi bir saygı duyuyorlardı.
       O gece hemen hiç bir konuda anlaşamayan on Filistinli genç, uzlaşmaya bir sorum üzerine tek bir noktada varabildiler; “Evet, Abu Ammar hangi gruptan olursa olsun tüm Filistinli gerillalar için gerçek bir önderdir.”
       
BEKAA VADİSİ’NDEKİ ABU AMMAR
       Abu Ammar üzerinde benzer bir uzlaşmaya yaklaşık on yıl sonra 1990 Nevroz’unda Beyrut’ta Bekaa Vadisi’nde şahit oldum.
       Yaklaşık bir hafta kaldığım PKK kampı Mahsum Korkmaz Akademisi’nde söyleşiler yaptığım Abdullah Öcalan’dan Kani Yılmaz’a kadar tüm PKK’lılar Filistin Kurtuluş Örgütü ve Yaser Arafat’ın kendileri için özel bir önemi olduğunu söylüyorlardı. O dönem kampın lojistik sorumluluğunu üstlenen Osman Öcalan bir söyleşimizde “Burası eski bir Filistin kampı, bize de FKÖ tahsis etti. Kuruluşumuzdan beri büyük desteklerini gördük, görmeye de devam ediyoruz” diyordu.
       Aslında PKK ile FKÖ’nün ideolojik hiç bir benzerlikleri yoktu. PKK bana göre milliyetçi, kendilerine göre marksist bir örgüttü. Oysa Arafat ve FKÖ hiç bir zaman marksist olmamıştı. Kürt milliyetçiliğini desteklemeleri için de elle tutulur bir sebep yoktu. Bu çelişkileri sorduğum hiç bir PKK’lıdan, Öcalan kardeşler dahil tatmin edici bir cevap alamadım.
       Bana aradığım cevabı PKK kampının yaklaşık 500 metre ötesindeki Dev-Sol kampında söyleşi yaptığım bir Türk militan verdi. İsmini hala bilmediğim Dev-Sol militanı kendi kamplarını da FKÖ’nün verdiğini ve halen himaye ettiğini doğrularken, “Neden?” sorusunu şöyle cevaplamıştı:
       “Arafat ve FKÖ, dünyadaki tüm silahlı kurtuluş mücadelelerine destek verir. Siz bize terör örgütü diyebilirsiniz ama Filistinliler öyle bakmaz. Temel hedeflerden biri tüm silahlı mücadele veren kurtuluş örgütlerinin dayanışmasıdır.”
       Sonra bana uzun uzun silah, mühimmat, eğitim gibi desteklere karşılık kendilerinin de gerektiğinde Filistinli militanlarla birlikte İsraillilere karşı savaştıklarını, hatta şehitler verdiklerini anlattı.
       Yani, Abu Ammar, yalnız çok farklı ideolojideki Filistinli gerilalar için değil, Türkiye’den gelen Kürt milliyetçilerinin yanı sıra Türk marksistleri için de “silahlı mücadelede saygı duyulan bir önderdi.”
       İlginçtir, PKK’ya kamp, silah ve eğitim veren, Dev-Sol’a kucak açan FKÖ ve Arafat aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’ni yönetenlerin gözünde de büyük müttefikti. Türkiye Filistinlilerin mücadelesine tam destek veriyor, Türkiye’yi yöneten tüm liderler neredeyse istisnasız ilk fırsatta Arafat’la “kardeş” oluyordu. Ecevit, Demirel ve Erbakan’ın şimdilerde Sezer’in Arafat için kullandıkları sıfat “birader”.
       Kabul edelim; Arafat’ın böylesine geniş bir yelpazede kabul görmesi yalnız Filistin davasının haklılığıyla açıklanamaz, bizzat Arafat’ın kendi siyasi dehasının da büyük payı var. Peki ya Abu Ammar için aynı şeyleri söylemek mümkün mü?
       İster kurtuluş mücadelesi deyin, ister terör eylemi, pek çok kanlı silahlı eylemin faturasından Abu Ammar’a düşen pay yok mu?
       Türkiye’deki şehit ailelerine sorun, neredeyse tamamının gözünde Arafat kahramandır. Ama çocuklarını şehit eden PKK militanını Filistinlilerin eğittiğini, patlattığı mayını Filistinlilerin verdiğini öğrenirse, acaba hala Arafat’a kahraman diyecek midir?
       Canlı bombalar, intihar kamyonları El Kaide, Hizbullah, PKK için patlayınca “masum insanları öldüren vahşet” oluyor da Filistin Davası için can alınca mübah mı sayılıyor?..
       Örgüt paralarının üstünde çıkması, Filistinliler kamplarda yoksulluk içinde yaşarken Paris’teki karısına her ay ödenen milyon dolarlar, kimi muhalifleri susturma ya da satın alma yöntemleri... Soruları arttırmak mümkün...
       Ama tüm bu çelişkiler ve sorular bizi tek bir noktaya, en temel soruya götürüyor:
       “Siyasi bir dava, silahlanıp can almayı haklı kılar mı?”
       Ya da söz konusu olan Arafat ise, soruyu şöyle de formüle edebiliriz:
       “Çok haklı bir siyasi davanızın olması, yalnız kendi ulusunuzun değil pek çok ulusun sizi desteklemesi, terör yöntemlerini kullanmanızı haklı kılar mı?”
       Filistinli liderin tarihteki yerini, “bir ulusun siyasi önderi Yaser Arafat” olarak mı, yoksa “pek çok terör örgütüne destek veren gerilla lideri Abu Ammar” olarak mı alacağını, bu sorulara verilecek cevap belirleyecek....
       

Ümit Sezgin / NTV- CNBC-e Ankara Haber Müdürü
 
       
   
MSNBC News İslam Özel Sektörü Kurumu kimi kalkındıracak?
MSNBC News Bay Yokuş başmüzakereci olsun!..
MSNBC News Azınlıkları azıcık tartışmak
MSNBC News Damaklarda mayhoş bir tad var
MSNBC News 'Şart midur?'
MSNBC News Karar Brüksel'den sonra
MSNBC News AB 'yutarsa' sorun yok!
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları