Home page
Haber Menüsü


Ümit Sezgin
Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
KKTC’de bölünme tehlikesi
 
“AB olmadı, Türk vatandaşlığı verelim!” Bugün Meclis komisyonlarından geçen ve KKTC vatandaşlarına Türk vatandaşlığını koşulsuz açan tasarının gerçek anlamı budur. Bir aczin de ifadesidir.
 
Ankara
NTV-MSNBC
 
16 Nisan—  Denktaş’ın direnişi başarıya ulaştı; Rumlar resmen AB üyesi... Bundan sonra her şey iki kat daha zor. En büyük tehlike paniğe kapılıp lüzumsuz tavizler vermekse, bir diğer tehlike de “kör direnişe” devam etmek.

   
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
NTVMSNBC Reklam  
 

  “Sen sağ ben selamet” derler Anadolu’da dalga geçerek, “Kaldık el elde baş başta” diye de eklerler.
       Bugün itibariyle durumumuz bu deyimlere fevkalade uygun. Eloğlu düğün bayram AB’ye üye oluyor, biz boynumuz bükük bakakalıyoruz.
       Hangi birine yanalım, bizden onlarca yıl sonra başvuran ülkelerin AB’ye üye olmasına mı, yoksa yıllarca “Rum kesimi tek taraflı üye olamaz” yırtınmalarımıza karşın Rum kesiminin AB’ye üye oluşuna mı?
       “Verkurtulcular” ve “şanlı direnişçiler” diye neredeyse ortadan ikiye ayrılmıştık, hem biz, hem KKTC... Şimdi bakıyorum her iki taraf da fena halde üzgün ve de kızgın.
       Demek ki gelinen nokta Rumlar dışında kimseyi mutlu etmedi.
       Demek ki gelinen nokta hepimizin yanlış yaptığının en iyi göstergesi.
       Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, imza törenine katılmıyor da akşam yemeğine katılıyor. Ne anlamlı bir protesto, ne anlamlı bir adım... Şimdi Rumların burnundan gelmiştir mutlaka, bir ağız tadıyla üye olamamışlardır. Bundan sonra akıllarını başlarına devşirirler herhalde.
       Gerçi bu adım bile Denktaş’a yetmedi; “Keşke Sayın Gül Atina’ya hiç gitmeseydi” dedi. Galiba “o zaman dağ farenin küstüğünü anlardı” diye düşünüyor.
       
İKİ BÜYÜK RİSK
       Kim hata yaptı, nerede hata?.. Daha çoook tartışılır... Hiç bir sonuç da çıkmaz.
       Bundan sonra ne olacağına bakınca iki büyük risk görünüyor. Bunlardan ilki paniğe kapılıp, lüzumsuz ve anlamsız tavizler vererek Kıbrıs’ı gerçekten feda etmek... Diğer risk ise kızıp, küsüp kör direnişi sürdürmek.
       İlk risk daha çok hükümet için geçerli. KKTC’ye açılmayan AB kapılarının sonunda Türkiye’ye de kapanacağı paniğini yaşayabilirler. Bu hayali bir korku değil... Birşeyler değişmezse muhtemelen de karşımıza çıkacak. Hem de ne zaman; 2004 Aralık’ın da Türkiye’nin durumunun ele alınacağı zaman. Mayıs ayında oy hakkını almış Rumların da aralarında olduğu AB üyeleri “Sizin için süreci başlatırız ama Kıbrıs sorununu çözün” dediğinde...
       Yani hükümet “ya AB’den vazgeçme ya da Kıbrıs’ı verme” ikilemiyle karşı karşıya kaldığında.
       İşte hükümet bunu yaşamamak için, aceleyle sorunu çözmek amacıyla Kıbrıs’ı feda edecek yanlış adımlar atabilir.
       Paniğe gerek yok, Kıbrıs’ı feda etmeye gerek yok. Çözüm için ciddi ve kararlı olmaya ihtiyaç var.
       
KÖR DİRENİŞ RİSKİ
       Bir diğer büyük risk de “alın atınızı istemem tımarınızı” tavrı göstermek.
       Başta Denktaş olmak üzere pek çok kişide, benzer tavrın şimdiden ipuçları görünüyor.
       Kısasa kısasçılar ortaya çıktılar bile. Bugün Meclis komisyonlarından geçen yasa tasarısı KKTC vatandaşlarına TC vatandaşlığını şartsız açıyor. Yani KKTC vatandaşı Türkiye’de herhangi bir nüfus idaresine gidip “Ben Türk vatandaşı olmak istiyorum” diye beyanda bulunduğunda vatandaş sayılacak.
       Bu tasarı, Türkiye ile KKTC arasındaki entegrasyona dönük somut adımdır. Çözümü zorlaştırmaktan başka hiç bir işe yaramaz. Böyle bir koz da masada para etmez. Cümleten AB dışında kaldıktan sonra istediğin kadar entegre ol, kime faydası var?
       
CİDDİ ÇÖZÜM GERÇEKCİ EKONOMİ
       Yapılması gereken belli. Öncelikle Hükümet Kıbrıs sorununu çözme konusunda gerçekten ciddi ve kararlı olmak zorunda. Çözümün karşısında, sivil asker, yetkili yetkisiz, Türk, Kıbrıslı, Avrupalı kim varsa hepsine kararlılığını kabul ettirebilmeli.
       Irak sorununda attığı hatalı adımlar nedeniyle Kıbrıs’ta çözüm için diretemeyen Hükümet artık bu yılgınlığından sıyrılmalı. Sorunu adam akıllı çözeceğine inanmalı, ama daha önemlisi herkesi inandırmalı.
       Yapılması gereken ikinci şey KKTC ekonomisini ayağa kaldırmak. Elbette öyle suni teneffüslerle, hibelerle değil. Besleme bir ekonomi değil, kendi ayakları üzerinde durabilen bir ekonomik yapı kurulmalı.
       Aksi halde ne olur? Çok şey ama en başta KKTC ortadan bölünür. Daha şimdiden Ada’daki sol muhalefet öfke dolu... Rum kesiminin ve Yunanistan’ın çağrılarına açık. Daha şimdiden Kuzey’i üçe beşe katlamış Güney yani Rum kesimi AB’den alacağı destekle hızla ilerlerse, KKTC’deki mutsuz insanları kimse tutamaz. Çoğunluğu yakalama ihtimali görünen sol muhalefet KKTC’de iktidara gelirse, pirincin taşını kim ayıklar bilinmez.
       Bakın, Yunan Başbakanı Simitis 18 Nisan’da Ada’ya yapacağı ziyaret sırasında KKTC’deki siyasi parti liderlerini Yunan Büyükelçiliği’nde görüşmeye çağırdı, hem de Denktaş’ı by-pass ederek. Üç muhalif partinin lideri de bu çağrıya olumlu cevap verdi.
       İşte yukarda sözünü ettiğim bölünmenin en iyi kanıtı. Bu üç muhalefet liderinin yarın iktidara gelmeleri durumunda, ne olacağını varın siz hesaplayın.
       

ÜMİT SEZGİN / NTV - CNBC-e Ankara Haber Müdürü
       
       
       
       
 
       
   
MSNBC News Deve kuşu stratejisi; "bitaraf müttefik"
MSNBC News Hazreti Ömer fonu
MSNBC News Erdoğan'a askerden acı ilaç
MSNBC News MGK'dan beklenen!..
MSNBC News AKP meşruiyet arıyor
MSNBC News Meşruiyet tartışmaları ne kadar meşru?
MSNBC News Şimdi "sonrasını" tartışalım
MSNBC News Tayyip Erdoğan "tamam" dedi
MSNBC News Minimum değil yeterli destek!...
MSNBC News Zirveyle "zirve"ye çıktık
MSNBC News 27 Ocak sonrası Irak senaryoları
MSNBC News Unutmayın ABD bize lazım!..
MSNBC News "Ucundan acık" destek olmaz
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları