Home page
Haber Menüsü


Kasım 2002
Erken genel seçim yapıldı. 57. Hükümet’in koalisyon ortakları DSP, MHP ve ANAP ile anamuhalefet partisi DYP, baraj altında kalırken, sadece AKP ve CHP TBMM’ye girebildi.
AA
1954 yılından sonra ilk kez sadece iki parti TBMM’de temsil edildi. Seçim sonuçları nedeniyle, Yılmaz ANAP, Tibuk ise LDP genel başkanlıkları görevlerinden istifa ettiler. Bahçeli, Çiller ve Uras da partilerini kongreye götürerek genel başkan adayı olmayacaklarını açıkladılar. Abdullah Gül başkanlığında kurulan 58. Hükümet işbaşı yaptı. Kasım ayının gelişmeleri şöyle:

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
1 KASIM
* Anayasa Mahkemesi, AKP’nin kapatılması istemiyle açılan davada, Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın genel başkanlık görev ve yetkilerinin tedbiren önlenmesi istemi konusunda davalı partinin savunmasının alınmasına ve AKP’ye bunun için 15 gün süre tanınmasına karar verdi.
       
3 KASIM
* Erken genel seçim yapıldı. 41 milyon 407 bin 27 seçmenden, 32 milyon 768 bin 161’i sandık başına gitti. 8 milyon 638 bin 866 seçmen, sandık başına gitmezken, yüzde 79.14 ile son 7 seçim içinde katılım oranı en düşük seçim oldu. 1999 seçimlerinde katılım oranı yüzde 87.9 olarak gerçekleşmişti. Seçimde, 57. Hükümet’i oluşturan koalisyon partilerinin toplam oy oranı yüzde 14.71 oldu. DSP yüzde 1.22, MHP yüzde 8.36 ve ANAP yüzde 5.13, ana muhalefet partisi DYP ise yüzde 9.54 oy alıp, seçim barajını aşamadıkları için parlamentoya giremediler. Daha önce TBMM’de temsil edilen SP yüzde 2.49, YTP yüzde 1.15 oy oranı ile barajı aşamayan partiler arasında yer aldılar. Seçim sonucunda, yüzde 34.29 oy alan AKP 363 milletvekiliyle, yüzde 19.38 oy alan CHP ise 178 milletvekiliyle TBMM’ye girdi. 1954 yılından sonra ilk kez sadece iki parti TBMM’de temsil edildi. Toplam yüzde 1 oy alan bağımsız adayların 9’u TBMM’ye girdi.
* MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, seçim sonuçlarının kesinleşmeye başlamasının ardından düzenlediği basın toplantısında, sorumluluğun şahsına ait olduğunu belirterek, “Bu sorumluluk anlayışıyla, 2003 yılında Büyük Kurultay’ı toplayacak MHP’yi yeni bir yönetime kavuşturmak ve yeni bir genel başkan önderliğinde kutsal davamızı hedefe taşıyacak yapıya kavuşturmak görevim olacaktır” dedi.
       
4 KASIM
* ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, Genel Başkanlık’tan ve aktif politikadan ayrılmayı kararlaştırdığını bildirdi.
* DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, partisinin büyük kongresini toplayacağını ve genel başkan adayı olmayacağını açıkladı.
* Başbakan Bülent Ecevit, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e hükümetin istifasını sundu.
       
5 KASIM
* DYP, DEHAP’ın oylarının geçersiz sayılması istemiyle YSK’ya başvurdu.
* CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, AKP Genel Başkanı Erdoğan’ı partisinin genel merkezinde ziyaret ederek, seçim sonuçlarından dolayı kutladı.


       
* ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, genel başkanlık görevinden ayrılacağını bildirdi.
* Siirt’ten bağımsız milletvekili seçilen Fadıl Akgündüz hakkında daha önce verilen gıyabi tutuklama kararı, infazı durdurularak geri alındı.
       
6 KASIM
* SP Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Bekaroğlu ve Numan Kurtulmuş, seçim sonuçları nedeniyle görevlerinden istifa ettiler.
* YSK, DEHAP’ın aldığı oyların geçersiz sayılmasına ilişkin DYP’nin itirazının incelenmesine olanak olmadığına karar verdi.
       
7 KASIM
* Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, AKP Genel Başkanı Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Baykal’ı ayrı ayrı kabul etti.


       Kutlama niteliğinde olduğu belirtilen görüşme, Erdoğan’ın milletvekili olmaması nedeniyle Başbakan ataması konusundaki “muhatap” tartışmaları açısından yorumlara neden oldu. Erdoğan, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Sezer’in yeni dönemin hayırlı olması temennisinde bulunduğunu söyledi. Baykal ise “Seçim sonrası siyasi tablonun ülke yararlarını gözeten bir dikkat içinde yönlendirileceği konusundaki Sayın Cumhurbaşkanı’nın kararlılığını gözledim” diye konuştu. Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü ve Dışişleri Başdanışmanı Tacan İldem ise Sezer’in Erdoğan’ı kabulünde “başbakan atanması ve olası isimlerin gündeme gelmediğini” belirtti. Görevlendirme için her halükarda yemin töreninin gerçekleşmesini beklemenin gerçekçi olacağını kaydeden İldem, “Anayasamızın 109. maddesinde Cumhurbaşkanımıza verilmiş bir yetki var. Bu yetkiyi de Cumhurbaşkanımız iktidara gelmiş olan partiyle danışma halinde ama o yetkiyi göz ardı etmeyecek bir çerçevede kullanacaktır” dedi.
       
9 KASIM
* AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu, Genel Başkan Erdoğan’a başbakan adayı belirleme yetkisi verdi.
* MHP Merkez Yönetim Kurulu toplantısında, bütün parti üyeliklerinin iptali ve Büyük Kongre’nin 12 Ekim 2003’te yapılması kararlaştırıldı.
* Dolandırıcılık iddiasıyla hakkında soruşturma sürdürülürken 3 Kasım seçimlerinde Siirt’ten bağımsız milletvekili seçilen Fadıl Akgündüz, Türkiye’ye döndü.


       
       
10 KASIM
* Ulu Önder Atatürk, ölümünün 64. yılında bir kez daha özlemle anıldı.
* AKP Genel Başkanı Erdoğan’a milletvekilliği ve dolayısıyla başbakanlık yolunu açabilecek Anayasa değişiklikleri tartışmaları sürerken Cumhurbaşkanı Sezer, Atatürk’ü anma toplantısında, “demokrasi ve hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmayacak, kişiye özgü düzenlemelerden kaçınarak, hukuku siyasallaştırmak yerine, siyaseti hukuk kurallarına uygun biçimde yapmaya özen gösterilmesi” gerektiğini söyledi.
* AKP Genel Başkanı Erdoğan, AKP’li milletvekillerinden TBMM lojmanlarında oturmamalarını istedi.
       
13 KASIM
* Yargıtay, Umut Davası’nda Necdet Yüksel ve Rüştü Aytufan’a verilen idam cezasını müebbet ağır hapis cezasına dönüştürerek onarken, idam cezasına çarptırılan Ferhan Özmen’in de aralarında bulunduğu 8 sanık hakkındaki mahkumiyet kararlarını eksik soruşturma gerekçesiyle bozdu.
       
15 KASIM
  2002'nin olayları
Aylara göre geçen yıla damgasını vuran olaylar için tıklayın
Ocak
Şubat
Mart
Nisan
Mayıs
Haziran
Temmuz
Ağustos
Eylül
Ekim
Kasım
Aralık

* Cumhurbaşkanı Sezer, AKP Genel Başkanı Erdoğan’ı kabul etti. Erdoğan, Sezer’e Başbakan konusunda tekliflerini sunduğunu belirterek, “Kendileri gerekli değerlendirmeyi yapıp en kısa zamanda atamayı yapacak” dedi.
       
16 KASIM
* Cumhurbaşkanı Sezer, Çankaya Köşkü’nde kabul ettiği AKP Kayseri Milletvekili Abdullah Gül’ü, hükümeti kurmakla görevlendirdi. AKP Genel Başkanı Erdoğan, kurulacak hükümetin ilk 1 yılda uygulayacağı “Acil Eylem Planı”nı açıkladı.
       
18 KASIM
* Abdullah Gül, Başbakan ve 24 bakandan oluşan 58. Hükümet’in listesini Cumhurbaşkanı Sezer’e sundu. Gül’ün Sezer ile beklenenden uzun olarak yaklaşık 1.5 saat görüşmesi, “Sezer’in listede değişiklik yaptığı” yorumlarına neden olurken, Abdullah Gül, Çankaya Köşkü çıkışında yaptığı açıklamada, getirdiği listede, isimlerde bir değişikliğin bulunmadığını söyledi. Abdullah Gül, daha sonra yaptığı açıklamada ise Sezer’in, bazı bakanların görevlerinde değişiklik ricasında bulunduğunu belirtti. Gül’ün başkanlığındaki AKP Hükümeti, Cumhuriyet tarihi boyunca demokratik seçimler sonrasında parlamentoda tek partinin çoğunluğuna dayalı kurulan 13. hükümet oldu.
* AKP Genel Başkanı Erdoğan, genel başkanlık görev ve yetkilerinin tedbiren önlenmesi istemine ilişkin savunmasını Anayasa Mahkemesi’ne verdi.
       
19 KASIM
* Abdullah Gül, Bülent Ecevit’ten Başbakanlık görevini devraldı.
* TBMM’de yapılan oylama sonucunda, Bülent Arınç 369 oy alarak ilk turda Meclis Başkanı oldu. Diğer aday CHP’li Önder Sav 173 oy aldı. Böylece 12 Eylül 1980’den bu yana ilk kez ilk turda Meclis Başkanı seçildi.
* 58. Cumhuriyet Hükümeti, ilk toplantısını, Başbakan Abdullah Gül’ün başkanlığında yaptı.
* Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Siirt Bağımsız Milletvekili Fadıl Akgündüz’ün dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi.
       
20 KASIM
* NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Doruk Toplantısı’na katılmak üzere Prag’a eşi Semra Sezer ile giden Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’i, TBMM Başkanı Bülent Arınç ve başörtülü eşi Münevver Arınç uğurladı. Konu, “türban” tartışmalarına neden oldu.
* Yargıtay Ceza Genel Kurulu, insan haklarının ayrım gözetilmeksizin sahip olunan hakların tümünü kapsadığına işaret ederek, bu nedenle işkencenin “insanlık suçu” olduğuna hükmetti.
* Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası İstanbul 1 No’lu Şube üyeleri ile DİSK’e bağlı Nakliyat İş Sendikası Ambarlar Temsilciliği üyeleri arasında sendika üyeliği konusunda taş, sopa ve bıçakların kullanıldığı kavga sonucunda 3 kişi öldü.
* 58. Hükümet’in 19 Kasım günü yapılan ilk Bakanlar Kurulu toplantısında alınan karar uyarınca Başbakanlık Merkez Binası önündeki yol, araç ve yaya trafiğine açıldı.
       
21 KASIM
* Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Bülent Arınç, eşinin kıyafeti konusunda “fırtına koparıldığını” bildirerek, bunu çok yadırgadığını ve yersiz bulduğunu söyledi. Arınç, “Eşimin içinde bulunduğu kıyafetin, yasalara ve protokol kurallarına aykırı olmadığına inanıyorum” dedi.
* Kongre sürecine giren DYP’de Genel İdare Kurulu’nun eski üyelere dönüş yolunu açma kararı üzerine Elazığ Bağımsız Milletvekili Mehmet Ağar, DYP’ye katıldı.
       
22 KASIM
* AKP Genel Başkanı Erdoğan, 3 Kasım seçimlerinin ardından parti genel merkezine gelerek kendisini kutlayan CHP Genel Başkanı Baykal’a iade-i ziyarette bulundu.
* Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, Pamukbank’ın, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devrine ilişkin BDDK kararının yürütmesini durdurdu.
       
23 KASIM
* Başbakan Gül, 64 sayfadan oluşan hükümet programını TBMM Genel Kurulu’na sundu. Gül, dürüst, bilgili ve ehliyetli kadroların öncülüğünde, siyaseti ve devleti yeniden milletle buluşturmak için kapsamlı bir programla, umut ve güven dolu bir geleceği yeniden tesis etmek üzere yola çıktıklarını söyledi.
       
26 KASIM
* Anayasa Mahkemesi, genel nüfus sayımlarında sokağa çıkma yasağını öngören düzenlemeyi iptal etti.
* Besim Tibuk, erken genel seçim sonuçları nedeniyle Liberal Demokrat Parti Genel Başkanlığı’ndan istifa etti.
* Eski Bursa Milletvekili İlhan Kesici, DYP’ye katıldı.
       
27 KASIM
* Mesut Yılmaz, 3 Kasım seçimlerinin ardından aldığı genel başkanlıktan ve aktif politikadan ayrılma kararını, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu toplantısında uygulamaya koydu. ANAP Genel Başkan Vekilliği’ne Ekrem Pakdemirli getirildi.
       
28 KASIM
* Abdullah Gül başkanlığında kurulan 58. Hükümet, 170 milletvekilinin “ret” oyuna karşı 346 milletvekilinin “kabul” oyuyla güvenoyu aldı.
* Romanları, denemeleri de olan, ancak şair kişiliği ön planda tutularak Türk şiirinin büyük ustaları arasında sayılan Melih Cevdet Anday, İstanbul’da vefat etti. “Garip” şiirinin yaşayan son üyesi Anday, 87 yaşındaydı.
* Türkiye’nin önde gelen anayasa hukukçularından, Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Tanör, kanser tedavisi gördüğü İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi’nde vefat etti.
       
29 KASIM
* MGK, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın müzakere sürecinde aldığı son tutumu desteklediğini bildirdi.
* Organize suç örgütü elebaşı suçlamasıyla yargılandığı dava sonucu hakkında tahliye kararı verilen Alaattin Çakıcı, tutuklu olduğu Kocaeli 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nden tahliye edildi.
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları