Home page
Haber Menüsü


Haziran 2002
Çankaya Köşkü’nde, AB konusunda, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in başkanlığında yapılan ve TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin genel başkanlarının çağrıldığı bir toplantı gerçekleştirildi.
AA
AKP Genel Başkanı Erdoğan hakkında “haksız mal edinimi” iddiasıyla 5 yıl 10 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Bayan askeri öğrencilerin saçlarını uzatmalarına izin verildi, bayan askeri personelin de pastel renkler kullanarak göz makyajı yapabilmelerine olanak sağlandı. Altın Portakal Film Festivali’nin “fikir babası” Behlül Dal, yaşamını yitirdi. Haziran ayının gelişmeleri şöyle:

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
1 HAZİRAN
* Genelkurmay Başkanlığı, Başbakan Bülent Ecevit’in sağlık durumuna ilişkin raporların GATA tarafından incelemeye alındığı yönündeki haberlerin doğru olmadığını açıkladı.
       
2 HAZİRAN
* Büyük Birlik Partisi 1. Olağanüstü Büyük Kurultayı’nda Genel Başkanlığa Muhsin Yazıcıoğlu yeniden seçildi.
       
3 HAZİRAN
* Hayali ihracata ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında açılan “Örümcek Ağı Operasyonu” davası, Ankara 2 No’lu DGM’de görülmeye başlandı. Davanın ilk duruşmasına, “çıkar amaçlı suç örgütünün lideri” olduğu bildirilen Erol Maks Kohen ile diğer tutuklu sanıklar katıldı. Mahkeme, sanıkların tahliye istemlerini reddetti.
* The Marmara Oteli’ndeki rehin alma eylemini gerçekleştiren Mustafa Yıldırım hakkında Beyoğlu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın dosyası, “görevsizlik” kararıyla İstanbul DGM’ye gönderildi.
       
4 HAZİRAN
* Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanlığı’na Fatih Karaca seçildi.
* Türkiye’nin son 10 yıldaki en büyük savunma projesi olan 1.1 milyar dolar tutarındaki AWACS havadan erken uyarı uçağı projesine ilişkin sözleşme imzalandı. Türkiye, Boeing şirketinden 1.1 milyar dolar karşılığında 4 havadan erken uyarı uçağı alacak.
       
5 HAZİRAN
* Çiğli’de Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait F-16 tipi askeri uçak düştü, pilot üsteğmen Oğuz Yenen şehit oldu.


       
       
6 HAZİRAN
* Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, AKP Genel Başkanı Erdoğan hakkında “haksız mal edinimi” iddiasıyla 5 yıl 10 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açtı. Erdoğan’ın, “haksız edindiği malların zor alımı ve ömür boyu kamu hizmetlerinden yasaklanması” da talep edilen iddianamede, Erdoğan’ın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden ayrıldığı 1998 yılının sonunda verdiği mal beyanı ile AKP Genel Başkanı seçildikten sonraki mal bildirimi arasında 256 milyar 138 milyon 421 bin lira artış olduğu belirtildi.
* İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri, Faisal Finans Kurumu’nun el değiştirerek “Family Finans” adını almasının ardından, bu kurumun faaliyetlerini mercek altına aldı. Müfettişlerin, Family Finans Kurumu Başkanı Sabri Ülker’in de aralarında bulunduğu 34 yönetim kurulu üyesi hakkında, “cürüm işlemek için teşekkül oluşturma, dolandırıcılık, Bankalar Kanunu’na muhalefet etme ve sahtecilik” suçlamasında bulundukları 20 Şubat 2002 tarihli raporu ilettiği gönderdikleri Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı, Ülker Gıda’nın sahibi Sabri Ülker ile oğlu Murat’ın da aralarında bulunduğu Family Finans Kurumu’nun yönetim kurulu üyeleri hakkında soruşturma başlattı.
       
7 HAZİRAN
* Cumhurbaşkanı Sezer’in başkanlığında TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin genel başkanlarının çağrıldığı Avrupa Birliği konusundaki toplantı, Çankaya Köşkü’nde yapıldı. Başbakan Ecevit’in rahatsızlığı, DYP Genel Başkanı Çiller’in ise Ecevit’in gelmemesi nedeniyle katılmadığı toplantıda DSP’yi Genel Sekreter Hasan Gülay temsil etti. Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü ve Dışişleri Başdanışmanı Tacan İldem, toplantının son derece yapıcı bir ortamda geçtiğini, AB üyeliğinin toplantıya katılan tüm partilerin ortak ereği olduğunu söyledi. Zirvenin ardından basın toplantısı düzenleyen Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, toplantıda, idam, anadilde yayın ve öğrenim konularındaki hassasiyetlerinin aynen devam ettiğini ve bu konularda taviz vermelerinin söz konusu olmadığını ifade ettiğini bildirdi. Bahçeli, “MHP dışındaki partiler, dört konuda ön şart olarak dayatılan düzenlemeleri yapmaktan ve istenilen kararları almaktan başka bir çare bulunmadığını düşünüyorlarsa ve bunun Türkiye’nin hayrına olacağına inanıyorlarsa, MHP, Türkiye’nin önünü açmak için bu yeni hükümet oluşumunun da önünü açmaya hazırdır” dedi.
       
8 HAZİRAN
* 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, GATA’da anjiyo oldu.
* Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Ankara DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel’in bir kadınla seks yaptığına dair görüntülerinin yer aldığı iddia edilen kasetinin kendilerine de iletildiğini, incelenmesi için Teftiş Kurulu’na sevkettiklerini bildirdi.
       
9 HAZİRAN
* Boğazlardan tanker geçişlerini protesto amacıyla Türkiye Çevre Kozası’nın koordinasyonunda, 527 sivil toplum örgütünün desteğiyle düzenlenen eylemde, İstanbul Boğazı kısmen trafiğe kapatıldı.
       
10 HAZİRAN
       Bakanlar Kurulu, rahatsızlığı nedeniyle doktorlarının 2-3 hafta kesin istirahat önerdikleri Başbakan Ecevit’in talebi üzerine, Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli’nin başkanlığında toplandı.
       
12 HAZİRAN
* Bingöl’de operasyona çıkan askeri birliğin üzerine yıldırım düştü. 1 er öldü, 9 er yaralandı.
* Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Sezer’in RTÜK yasasının bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açtığı davada, RTÜK üyelerinin seçimini düzenleyen maddenin de aralarında bulunduğu bazı maddelerin yürürlüğünü durdurdu.
       
13 HAZİRAN
* Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı Başkan Yardımcısı, Emniyet Müdürü Altay Sarıyıldız hakkında, boşanma davasında ortaya atılan “trilyonluk mal varlığı” olduğu iddiasıyla ilgili olarak soruşturma başlatıldı. Sarıyıldız, açığa alındı.
* Yargıtay, Yeni Asya Gazetesi’nin sahibi Mehmet Kutlular’ın, TCK’nın 312. maddesinin 2. fıkrasında yapılan değişiklikten sonra, “iade-i muhakeme” istemi üzerine yargılandığı davada verilen beraat kararını bozdu ve 312. maddedeki değişikliği, “yargılamanın yenilenmesi nedeni” olarak kabul etmedi.
       
14 HAZİRAN
* Adalet Bakanı Türk, “Beyaz Enerji Davası” dosyalarında, Yargıtay’dan dönüşü sırasında Ankara Adliyesi’nde bir kayıp olduğunu ifade ederek, “Ama dosyaların asıllarından tekrar tamamlanması mümkün olmuştur. Delil yönünden bir kayıp söz konusu değildir” dedi.
       
16 HAZİRAN
* İstanbul Boğazı’nda “Modisk” adlı nehir tipi Rus gemisi ile Aqua-2 isimli bir yolcu teknesi çarpıştı. Batan teknede kaybolan 4 yolcudan 2’sinin cesedi bulundu.
* Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, SSK Ankara Göz Hastalıkları Hastanesi ve Göz Bankası’nın “telefonla randevu” sistemini, haksız kazanç sağlamak için tıkadıkları gerekçesiyle hastane civarındaki 18 gözlükçüde çalışan 31 kişi hakkında 6’şar yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.
       
17 HAZİRAN


       
* Greenpeace üyesi 5 kişi, Atakule’ye astıkları “Atık yakmayı yasaklayın” yazılı pankartla, İzmit’teki Tehlikeli ve Klinik Atık Yakma Tesisi’nin çalışmalarını protesto etti.
* RTÜK Yasası’nın bazı maddelerinin iptali için Cumhurbaşkanı Sezer ve 119 milletvekilinden sonra 3. kez dava açıldı. MHP, AKP, SP, TDP, BBP ve bağımsızlardan toplam 111 milletvekili, RTÜK Yasası’nın 2 maddesinin bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
* İstanbul 6 No’lu DGM, “Susurluk Davası” kapsamında 6 yıl ağır hapis cezasına çarptırılan Korkut Eken’in avukatının “iade-i muhakeme” talebini karara bağlamaya gerek görmeyerek, DGM Yasası’ndaki değişiklik uyarınca dosyayı İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ne iade etti.
       
19 HAZİRAN
* Sami Selçuk’un yaş haddinden emekli olmasıyla boşalan Yargıtay Başkanlığı’na Yargıtay 1. Hukuk Dairesi Başkanı Eraslan Özkaya seçildi.
       
20 HAZİRAN
* Başbakan Ecevit, rahatsızlığı nedeniyle DSP grup toplantısına katılmadı. Ecevit, istirahata devam ettiğini, hekimlerin şimdilik herhangi bir toplantıya katılmasını uygun görmediklerini bildirdi.
  2002'nin olayları
Aylara göre geçen yıla damgasını vuran olaylar için tıklayın
Ocak
Şubat
Mart
Nisan
Mayıs
Haziran
Temmuz
Ağustos
Eylül
Ekim
Kasım
Aralık

* “Susurluk Davası” kapsamında cezaevine konulan MİT eski görevlisi, emekli yarbay ve eski Emniyet Genel Müdürü Danışmanı Korkut Eken’e destek amacıyla açıklama yapan emekli generallerden emekli Korgeneral Atilla Kurtaran ile emekli Tümgeneral Cumhur Evcil haklarında yürütülen soruşturma kapsamında Bağcılar Cumhuriyet Başsavcılığı’na ifade verdiler.
* Ünlü Yönetmen ve “Altın Portakal Film Festivali’nin fikir babası” Behlül Dal, yıllardır mücadele ettiği kanser hastalığına yenilerek, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.
       
21 HAZİRAN
* Cumhurbaşkanı Sezer, bazı vergi yasaları ile Kamu İhale Kanunu’nda değişiklik öngören yasayı onayladı.
* Kapatılan RP’nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan’ın 3 özel koruması hakkında, resmi korumalara hakaret ettikleri, görevlerini engelledikleri suçlamasıyla dava açıldı.
* Danıştay 10. Dairesi, Sinema, Video ve Müzik Eserleri Denetleme Kurulu’nun, “Büyük Adam, Küçük Aşk” filminin, “Eser İşletme Belgesi”nin iptaline ilişkin kararının yürütmesini durdurdu.
* DYP Genel Başkanı Çiller, Başbakan Yardımcısı Yılmaz ile Başbakanlık’ta biraraya geldi. Çiller, Yılmaz’ın idam konusunun kültürel meselelerle birlikte ele alınması tezini ortaya koyduğunu ve bundan memnun olduğunu söyledi.
* Sağlık Bakanı Osman Durmuş, dünya haritasında 3 sene öncesine kadar çocuk felci açısından kırmızıyla işaretlenen Türkiye’nin, çocuk felci görülmeyen ülke sertifikası almaya hak kazandığını duyurdu.
       
24 HAZİRAN
* İzmir’in Buca ilçesinde, İmar Bankası’nın Şirinyer Şubesi, maskeli ve silahlı bir kişi tarafından soyuldu. Soyguncu, 15 dakika içinde yakalandı.
       
25 HAZİRAN
* Kamuoyunda “dokuzlar” olarak adlandırılan DSP’li 9 milletvekili, yaptıkları açıklamada, “DSP hem örgüt hem de yerel yönetimler ve TBMM zeminlerinde Ecevitler’in öncülüğünde Ecevit’siz yaşama geçebilmelidir. Bu tarihi görev ve sorumluluğu sayın Ecevitler’in yükleneceğine olan inancımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz” dediler.
* Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, bayan askeri öğrencilerin, saçlarını uzatmalarına izin verildi. Bayan askeri personelin, pastel renkler kullanarak göz makyajı yapabilmelerine de olanak sağlandı.
       
26 HAZİRAN
* Türk Sineması’nın usta karakter oyuncularından Turgut Özatay, hayatını kaybetti.
* Kültür Bakanlığı 2001 Yılı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü Rahmi Koç Müzesi’ne verildi.
       
27 HAZİRAN
* Başbakan Ecevit, 2 ay aradan sonra DSP Grup Toplantısı’na katıldı, ardından da Cumhurbaşkanı Sezer ile Çankaya Köşkü’nde görüştü.
* Anayasa Mahkemesi, RTÜK Yasası’nın 13 maddesindeki bazı hükümlerin yürürlüğünün durdurulması istemini reddetti.
       
28 HAZİRAN
* Başbakan Ecevit, MGK’nın aylık olağan toplantısına rahatsızlığı nedeniyle katılmadı.
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları