Home page
Haber Menüsü


Ocak 2002
Türk aile hukukuna önemli değişiklikler getiren yeni Medeni Kanun yürürlüğe girdi, koca “reisliğini” kaybetti. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kadınların pantolon giymelerine olanak tanındı. Türkiye ISAF’a 261 kişilik kuvvetle katılmaya karar verdi.
AA
Yoğun kış koşullarının etkili olduğu, bu nedenle birçok yerde yolların kapandığı, donma sonucu ölümlerin yaşandığı ve okulların tatil edildiği Ocak ayının önemli gelişmeleri şöyle:

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
1 OCAK
* Türk aile hukukunda önemli değişiklikler öngören, Türk Medeni Kanunu ile Türk Medeni Kanunu’nun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkındaki Kanun yürürlüğe girdi. Koca, “evin reisliğini” kaybetti, evlilik birliğinin yönetiminde kadın ve erkeğe eşit söz hakkı tanındı. “Cinsiyet değiştirmeye” izin verildi.
       
2 OCAK
* Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, HADEP’in kapatılması ve AKP’ye ihtar verilmesiyle ilgili taleplerinin “öncelikle ve ivedilikle” ele alınarak sonuçlandırılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
       
3 OCAK
* Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kadınların “strech, kot ve benzeri” dışında pantolonları giyebilmelerine olanak tanındı.
* Ankara’nın ünlü mimarlarından Ahmet Merih Karaaslan (52), Cinnah Caddesi’ndeki bürosunda bıçaklanarak öldürüldü. Katil zanlıları Hacı Ahmet Yılmaz, Celil Köylü ve İnna Köylü yakalandı.
* Anayasa Mahkemesi, SP Genel Başkanı Recai Kutan’ın kapatılan FP’nin Genel Başkanı sıfatıyla “FP’nin kapatılmasına ilişkin kararının kaldırılması” istemini oybirliğiyle reddetti.
       
5 OCAK
* Anayasa Mahkemesi’nin, FP’nin kapatılmasına ilişkin gerekçeli kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Beyan ve eylemleriyle FP’nin kapatılmasına neden olan İstanbul Milletvekili Nazlı Ilıcak ve Tokat Milletvekili Bekir Sobacı’nın milletvekillikleri sona erdi.
       
7 OCAK
* Abdulhaluk Mehmet Çay’dan boşalan Devlet Bakanlığı’na MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru getirildi. (Çay, 27 Aralık 2001 tarihinde bakanlık görevinden, ardından MHP’den istifa etmişti.)
* Ankara 2 No’lu DGM, Gazeteci Uğur Mumcu başta olmak üzere 22 faili meçhul olayı kapsayan “Umut Operasyonu”na ilişkin davada, Ferhan Özmen, Necdet Yüksel ve Rüştü Aytufan’ı idam cezasına mahkum etti, 16 sanığa çeşitli hapis cezaları verdi. Davada, 5 sanık beraat etti, 1 sanık da aftan yararlandı.
       
8 OCAK
* Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, “Tütün Yasası”nı onayladı.
* Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Stratejik Araştırmalar ve Etüt Merkezi’nin (SAREM) açılışı dolayısıyla düzenlenen toplantıda, Türkiye’de yolsuzluğun kökünün mutlaka kazınması gerektiğini belirterek, “Aksi takdirde Türkiye’nin ayakları üzerinde durması mümkün değil” dedi.
       
9 OCAK
  2002'nin olayları
Aylara göre geçen yıla damgasını vuran olaylar için tıklayın
Ocak
Şubat
Mart
Nisan
Mayıs
Haziran
Temmuz
Ağustos
Eylül
Ekim
Kasım
Aralık

* Genelkurmay Başkanlığı, Birleşmiş Milletler’in (BM) aldığı kararla oluşturulan Afganistan’daki Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti’ne (İSAF) Türkiye’nin başlangıçta idari destek unsurlarıyla birlikte toplam mevcudu 261 olan bir bölük kadar kuvvetle katılacağını, karargahta 6 Türk subayının görev yapacağını bildirdi.
* Anayasa Mahkemesi, AKP Genel Başkanı ve kurucu üyesi Recep Tayyip Erdoğan’ın kurucu üyelikten çıkarılması için bu partiye ihtar verilmesini kararlaştırdı. Yüksek Mahkeme, Erdoğan’ın genel başkanlık görev ve yetkilerini kullanmasının tedbiren önlenmesi ve 6 türbanlı kurucu üyenin üyelikten çıkarılması için AKP’ye ihtar verilmesi istemini ise reddetti.
* Anayasa Mahkemesi, HADEP’in kapatılması istemiyle açılan davada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu ve parti temsilcilerinin sözlü açıklamalarda bulunmasına karar verdi.
       
10 OCAK
* Erhaç Havaalanı’ndan eğitim için havalanan 2 F-4 uçağı, Malatya’nın Darende ilçesi ile Sivas’ın Gürün ilçesi arasında çarpışarak düştü. 2 uçak pilotu ile 2 sistem subayı, fırlatma koltuklarını kullanarak kurtuldu.
* Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Kanadoğlu, Merkez Bankası eski Başkanı Gazi Erçel hakkında, dalgalı kura geçilmeden önce bazı kurumlara toplam 5 milyar 188 milyon 900 bin ABD doları satarak, “görevini kötüye kullandığı” gerekçesiyle dava açtı.
* DSP Merkez Disiplin Kurulu, İstanbul Milletvekili Rıdvan Budak’ın partiden kesin ihracına karar verdi.
       
15 OCAK
* Eczacılar, Sağlık Bakanlığı’nın, ilaç fiyatlarının yüzde 10 oranında aşağı çekilmesi uygulamasına karşı kepenk kapattı.
İbrahim Şahin
       
* Yargıtay 8. Ceza Dairesi, Susurluk davasında, Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin ve eski MİT görevlisi Korkut Eken ile eski özel timci polis memurlarının da aralarında bulunduğu 14 sanık hakkındaki mahkumiyet kararını oybirliğiyle onadı.
* Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın bazı ihalelerine ilişkin yürütülen “Vurgun Operasyonu” soruşturmasının sonunda açılan davada, 13’ü tutuklu 361 sanığın yargılanmasına başlandı.
       
16 OCAK
* Eczacıların kepenk kapatma eylemi, kâr payı konusunda varılan anlaşmayla sona erdi.
       
17 OCAK
* Ankara 1 No’lu DGM, “Vurgun Operasyonu” davasında görevsizlik kararı vererek, dosyayı yetkili ve görevli ağır ceza mahkemesine gönderdi.
       
18 OCAK
* Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, kamu kurum ve kuruluşlarının ürettikleri mal ve hizmet tarifeleri ile bazı kanunlarda değişiklik yapan 4736 sayılı kanunu onayladı. Yurtdışına çıkışlardan 70 milyon lira alınacak.
* Ankara DGM Cumhuriyet Savcısı Hamza Keleş, hayali ihracata ilişkin yürüttüğü “Örümcek Ağı Operasyonu” soruşturmasında, 85 sanık hakkında dava açtı.
       
21 OCAK
* Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Kamu İhale Kanunu ile Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nu onayladı.
       
23 OCAK
* Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, DYP Şanlıurfa Milletvekili Fevzi Şıhanlıoğlu’nun ölümü ile ilgili davada, MHP Milletvekili Cahit Tekelioğlu’nu 2 yıl 9 ay 10 gün ağır hapis cezasına mahkum etti. Mahkeme, MHP Milletvekili Mehmet Kundakçı’nın beraatına karar verdi.
       
25 OCAK
* Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, bankacılık ile ilgili düzenlemeler içeren “Mali Sektöre Olan Borçların Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”un 3 maddesini yeniden görüşülmek üzere TBMM’ye iade etti.
       
26 OCAK
* Yargıtay 8. Ceza Dairesi, Türk Dil Kurumu (TDK) eski Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun ile dönemin TDK Başkanvekili Prof. Dr. Hamza Zülfikar’ın da aralarında bulunduğu 13 sanık hakkında, “cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak” ve “teşekküle üye olma ve yardım etme” suçlarından verilen beraat kararını bozdu.
       
28 OCAK
* Ankara 2 No’lu DGM, hayali ihracata ilişkin yürütülen “Örümcek Operasyonu” soruşturması sonunda 85 sanık hakkında açılan davada, “yetkisizlik” kararı vererek, dosyayı Nöbetçi İstanbul DGM’ye gönderdi.
Sema Pişkinsüt
       
* Aydın Bağımsız Milletvekili Sema Pişkinsüt ile İstanbul Milletvekili Nazire Karakuş ile İzmir Milletvekili Mehmet Özcan’ın da kurucuları arasında olduğu Toplumcu Demokratik Parti (TDP) kuruldu.
       
31 OCAK
* Cumhurbaşkanı Sezer, bankacılık ile ilgili düzenlemeler içeren 4743 sayılı “Mali Sektöre Olan Borçların Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”u onayladı.
* Anayasa Mahkemesi, TBMM İçtüzüğü’nde, “soru ve cevap süresinin 10 dakika ile sınırlandırılması”, “tasarı veya teklifin tümünün görüşülmesinden sonra maddeler üzerinde ayrıca soru sorulamaması” gibi değişiklikler içeren TBMM Kararı’nın bazı maddelerini Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti.
       
       
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları